en de kaart die je zelf nu plaats is de 18h run.. en daar had ik vanmiddag al iets over gezegd...
Er wordt (Zeker door mij maar eigenljk door de meeste ) nadrukkelijk er op gewezen dat sommige kaarten extreem lange termijn zijn en dat ze zeker veranderen.
Maar je kan het willen ontkennen .. maar er komen steeds meer koudere runs en natuurlijk zitten daar ook warme runs tussen..
Eigenlijk is dit alweer de 2de heat van koude runs die we gehad hebben en deze was al kouder dan de vorige run.. als deze trend zo doorzet dan valt het kwartje uiteindelijk naar de goede kant..
Oké, top dat je die plaatst. Jij ben ook een van de mensen die er een goede, realistische kijk op hebben. Geef toe, veel GFS plaatsen anderen niet.
En ja, de 18z run minder waarde? Klopt, maar toch wel enige waarde.
En ik wil ook niet ontkennen dat de kans op winter stijgt, ik ben er dolblij mee. Maar de kans dat het niet gebeurt, is er ook. Maar die kans is wel minder dan 50%, gelukkig.
| Gewijzigd: 24 november 2014, 23:30 uur, door OnweerHoogkarspel
Als iedereen hier wat genuanceerder berichten plaatst, en niet alleen de allerkoudste eruit pakt, dan weten ook de mensen met minder kennis waar ze aan toe zijn.
GFS zie ik hier bijvoorbeeld niet langskomen, als deze weer eens een warme run heeft.
Jawel hoor.. kijk maar naar mijn post hierboven.. beide modellen zowel GFS als EC hebben nu warme runs...
en de kaart die je zelf nu plaats is de 18h run.. en daar had ik vanmiddag al iets over gezegd... OK onweerhoogkarspel, bedankt. Ik dacht zo dat we al meerdere malen duidelijk hadden gemaakt en nog steeds maken dat kaarten en pluimen op lange termijn in hoofdzaak de discussie dienen. Ze kunnen ook leerzaam zijn door er bijv. pijlen van de stroming in te tekenen voordat ze geplaatst worden. Zelf plaats ik regelmatig de onzekerheidsbalk v.w.b de Oper en de Control onder de pluimen, of dat nu een GFS of een ECMWF-pluim is, maakt mij niet uit. En als niet elk groen lijntje (member of lid) in de pluim een kans zou hebben, dan hadden ze die wel weggelaten. Dat lijntje geeft de mogelijkheid aan na een bepaalde verstoring van de uitgangspunten bij de aanvang (analyse). Dus onmogelijk is het niet en dat hebben we eerder in een voor de rest hopeloze winter (2012) kunnen zien.
| Gewijzigd: 24 november 2014, 23:52 uur, door Ben47
en de kaart die je zelf nu plaats is de 18h run.. en daar had ik vanmiddag al iets over gezegd...
Er wordt (Zeker door mij maar eigenljk door de meeste ) nadrukkelijk er op gewezen dat sommige kaarten extreem lange termijn zijn en dat ze zeker veranderen.
Maar je kan het willen ontkennen .. maar er komen steeds meer koudere runs en natuurlijk zitten daar ook warme runs tussen..
Eigenlijk is dit alweer de 2de heat van koude runs die we gehad hebben en deze was al kouder dan de vorige run.. als deze trend zo doorzet dan valt het kwartje uiteindelijk naar de goede kant..
Oké, top dat je die plaatst. Jij ben ook een van de mensen die er een goede, realistische kijk op hebben. Geef toe, veel GFS plaatsen anderen niet.
En ja, de 18z run minder waarde? Klopt, maar toch wel enige waarde.
En ik wil ook niet ontkennen dat de kans op winter stijgt, ik ben er dolblij mee. Maar de kans dat het niet gebeurt, is er ook. Maar die kans is wel minder dan 50%, gelukkig.
ach weet je ik heb het ook al eerder gezegd.. maar ik begrijp de frustratie.. het enthousiastme de soms dromerige kijk van velen.. ik heb hem zelf ook wel hoor aangezien ik die %&^%^%^ temperaturen van 10 graden boven nul echt spuugzat ben.. dus we moeten proberen er met z'n allen een feestje van te maken.. en misschien.. tja het kan.. misschien blijft het wel bij ijskoude kaarten posten en komen ze in de praktijk niet voor maar dan hebben we stiekem met z'n allen toch wel een hoop lol gehad.
Ik fietste net na mijn vergadering naar huis en het was lekker fris en ik wist ook dat er nu mogelijkheden zijn tot kou.. winter... en dat is ook wat waard... al moeten we misschien weer op de volgende heat wachten of misschien uiteindelijk wel op de volgende winter....
| Gewijzigd: 24 november 2014, 23:41 uur, door Callie-P
Vanochtend hoorde ik voor het eerst mensen ook daadwerkelijk krabben.
Weer
Beoordeling lange termijn
Beoordeling door meteoroloog
Geldig van donderdag 27 november tot dinsdag 09 december
Synoptische ontwikkeling
Een Atlantisch lagedrukgebied duikt zuidoostwaarts naar het Iberisch Schiereiland, terwijl een hogedrukgebied boven Rusland langzaam zijn invloed uitbreidt richting Scandinavië. Hierdoor krijgt ons land te maken met een oostelijke stroming. Het laag blijft boven het Middellandse Zeegebied rondtollen en begin december krijgt dit systeem geleidelijk meer invloed op ons weerbeeld. Aan de oostflank hiervan weten storingen ons dan weer te bereiken.
Modelbeoordeling en onzekerheden
Het bovengenoemde scenario zit is vrijwel het gehele ensemble. Wel is er verschil te zien in welke luchtsoort ons land zal bereiken. In de oper en een groot deel van de leden is dat koudere lucht aan de noordflank van het laag, maar een kleine verplaatsing van het laag kan er voor zorgen dat er juist zachtere lucht van het zuidoosten uit wordt aangevoerd. Begin volgende week is de oper een van de koudste leden, maar dat komt door veel bewolking (weinig dagelijkse gang). Op de termijn na 10 dagen vooruit komen er enkele oplossingen voor die de winter ons land laten bereiken, maar daartegenover staan ook veel warme oplossingen. De verwachtingshorizon is dan al ruim gepasseerd en een uitspraak doen is dan ook weinig zinvol.
Samenvatting meerdaagse-periode:
Droog en rustig weer, steeds meer zon en temperaturen die dalen naar waardes onder het langjarig gemiddelde. In de nachten komt het tot lichte vorst.
Samenvatting EPS-periode:
De neerslagkansen nemen geleidelijk toe naar 30-40%. Vrij grote kans (50-60%) op temperaturen die onder normaal uitkomen.
Ben benieuwd waar de EC-pluim op uitkomt. De Oper zou best wel eens warmer uit kunnen komen. Ook de dagen daarna is het de vraag hoe de rugas van het hoog dat het hoog tuusen de oceaan via GB en de Oostzee naar Polen komt te liggen. Ligt die lijn ten zuiden van ons dan komt de wind uit westelijke richtingen met warme lucht.. Komt die ten noorden van ons te liggen dan komt de wind uit oostelijke richtingen met koude lucht.
Gelukkig is de Oper er maar één van de 52 EC-kaartjes op hetzelfde tijdstip. Dus hoe zien de groene lijntjes er op de pluim uit? Beter of slechter dan gisteren?
| Gewijzigd: 25 november 2014, 09:51 uur, door Ben47
Het gemiddelde is in het middendeel wat hoger komen te liggen.
Het meest zorgelijke is wel dat de pluim na 5 dagen een grote spreiding heeft en ondanks de koude Oper nog alle kanten heen lijkt te kunnen gaan.
| Gewijzigd: 25 november 2014, 10:06 uur, door Ben47
Andersom (zie thans de GFS kaarten en pluim) kan ook. De GFS kaarten komen overeen met de GFS-control (blauwe lijn in GFS-pluim) en die is nu (vooral vanaf 1 dec) het tegenovergestelde van de EC. Dus geeft warmere kaarten dan de overige (onzichtbare) GFS-kaarten voor hetzelfde tijdstip. Het best kan je de totale pluimen van GFS en ECMWF met elkaar vergelijken waarbij rekening houdend dat de ECMWF=pluim meer dan 2x zoveel berekeningen heeft (leden) dan GFS.
Hier de ECMWF=pluim (boven) en de GFS-pluim (onder)
| Gewijzigd: 25 november 2014, 10:36 uur, door Ben47
Rayonhoofden hoeven zich nog niet te melden maar een beetje afkoeling van de atmosfeer kan voor het verdere verloop van de (maandag startende!) winter volgens mij geen kwaad.
Haha ja moest er zelf ook wel om lachen. Jammer dat niemand anders eeen gokje durfde te wagen
Wat er daarna gaat gebeuren blijft moeilijk te zeggen. De meeste leden, vooral bij ECMWF, gaan voor een tijdelijke temperatuursstijging rond woensdag, waarna de temperatuur rond 5 december weer wat gaat zakken naar waarden rond 2 a 3 graden en wellicht lager, want die opties zijn er ook.
Het ziet er erg goed uit maar we moeten echt nog een slag om de arm houden. Warmere opties zijn er ook nog en het kan zeker gebeuren dat blijkt dat de kou flink tegen gaat vallen. Het Europese model zit rond maandag/dinsdag te worstelen met een eventuele neerslagmogelijkheid, en met een grondtemperatuur van (volgens de oper en sommige leden) 1,2 graden boven nul en een dauwpunt dat schommelt tussen -2 en -5, is het misschien wel mogelijk de eerste sneeuwvlokken te zien. Echter moet dit nog maar uitkomen en velen hebben hier (terecht) hun twijfels over. Maar de mogelijkheid is er in elk geval!
Geldt voor kwalificaties als "matige vorst"of "strenge vorst"niet gewoon de 2m temperatuur?
Citaat van Citaat van Ben47, dinsdag 25 november 2014, 10:27 uur Mensen houd er rekening mee dat ECNWF kaarten met de positie van de Oper (rode lijn) in de EC-pluim vergeleken moet worden. Ligt die Oper heel laag dat zie je voor winterliefhebbers goede kaarten. Besef wel dat de meeste andere (niet zichtbare) kaarten voor hetzelfde tijdstip overeenkomen met de warmere leden uit de pluim.
Andersom (zie thans de GFS kaarten en pluim) kan ook. De GFS kaarten komen overeen met de GFS-control (blauwe lijn in GFS-pluim) en die is nu (vooral vanaf 1 dec) het tegenovergestelde van de EC. Dus geeft warmere kaarten dan de overige (onzichtbare) GFS-kaarten voor hetzelfde tijdstip. Het best kan je de totale pluimen van GFS en ECMWF met elkaar vergelijken waarbij rekening houdend dat de ECMWF=pluim meer dan 2x zoveel berekeningen heeft (leden) dan GFS. Joepie, ik wist wel dat de kaarten op basis van 1 lid aangemaakt werden maar nooit welk lid, nu wel, waarvoor dank...
Citaat van Citaat van erik, dinsdag 25 november 2014, 11:11 uur Het uiteindelijk beeld wat de pluimen (en de guidance) nu wel aangeven is dat we de 1e week van december in een grensgebied verkeren. Afhankelijk van hoe de hoge- en lagedrukgebieden positioneren kunnen we wat kouder weer krijgen of misschien net niet. Kans is min of meer fiftyfifty dus er is hoop voor de koudere liefhebbers
Rayonhoofden hoeven zich nog niet te melden maar een beetje afkoeling van de atmosfeer kan voor het verdere verloop van de (maandag startende!) winter volgens mij geen kwaad. Die eerste van de maand als begin van de meteorlogische winter is maar een gekozen datum vanwege de statistieken, daarvoor werken ze liever met hele maanden dan met de 21e. Dat heeft minder te maken met dat de winter (of om het even ook welk seizoen) dan zou moeten beginnen.
Geldt voor kwalificaties als "matige vorst"of "strenge vorst"niet gewoon de 2m temperatuur?
Ja, daar geldt wel de temperatuur op 1,5 m hoogte (zou gewijzigd kunnen zijn, dat weet ik niet). -5,1 aan de grond en -2 op 1,5/2m hoogte is toch gewoon lichte vorst, en matige vorst aan de grond?
De kwalificaties voor vorst zonder de gemeten hoogte te vermelden is altijd op 1,5m hoogte. Die kwalificaties kunnen ook gebruiklt worden bij vorst aan de grond, mits
uitdrukkelijk vermeld wordt dat het om vorst aan de grond gaat of te wel 10cm hoogte.