17 November, De aanwezige hogedruk boven Noord-Rusland laat omringende gebieden (Slowakije, Polen, Oekraine enz..) afkoelen die nu nog met positive waarden zitten.
20 November,is er nog steeds hogedrukopbouw boven Scandi en Rusland die met mondjesmaat opschuift richting Scandinavie waarmee ze zwak koude laat transporteren naar zuidelijke landen (Polen enz..) waar het licht begint gaan vriezen.
25 November, Koude gaat uitberijden richting Tsjechië en Duitsland waar het ook snachts licht gaat beginnen vriezen en overdag waarden tot 4à5°C ook bij ons zal het voelbaar frisser gaan worden met waarden rond 6à8°C later 2à3°C.
30 November, De koude trekt verder door richting het zuiden vanuit het Oosten waardoor er bij ons ook lichte nachtvorst op verschillende plaatsen zal voorkomen,
Vanaf 3 December gaat plots de 850Hpa in duikvlucht naar beneden met -5 tot -8 ook als je de Neerslagkaarten erbijhaalt is er een redelijk hoge neerslagpercentage die voor mogelijke sneewval kan zorgen want de 2m temperatuur zou heel dicht bij het 0 punt vallen op plaatsen zelfs onder.
Ook de AO-Index laat het spannend worden meer leden gaan negatief.
Echter is dit nog koffiedik kijken wel is de potentie er! "die we vorig jaar totaal niet hadden" Ik kan een iets zeggen er staat een spannende periode voor de deur voor de winterliefhebber.
En de pluim die er alsmaar beter op word
Edit: Tenminste ... dat leek vanmorgen zo, hij is inmidels al weer veranderd zie ik. Maar het lijkt wel kouder te gaan worden. | Gewijzigd: 16 november 2014, 09:23 uur, door just0408
Synoptische ontwikkeling
Een diffluente blokkade met een hoogtelaag met centrum boven Bretagne en een bovenlucht hoog boven Scandinavië houdt tot halverwege volgende week het stromingspatroon boven ons land vrijwel constant. Vanaf woensdag zien we dat het laag naar Oost-Europa trekt en achter dit laag bouwt een hoogterug zich van het zuiden uit op boven onze omgeving. Deze rug krijgt een verbinding met het Scandinavische hoog. Het grondhoog boven Scandinavië houdt boven ons land een oostelijke stroming in stand met de aanvoer van koude continentale lucht. Vanaf volgende week zaterdag zien we de EPS-oplossingen het zwaartepunt van het hoog steeds grotere variatie in posities berekenen. Deze positiespreiding levert mogelijkheden op om tot een maritieme polaire aanvoer te komen, maar ook tot een zuidoostelijke continentale aanvoer.
Modelbeoordeling en onzekerheden
Tot halverwege volgende week is de spreiding niet in de diverse EPS-parameters niet groot. Echter opvallend is dat na deze beginperiode in eens een meerderheid van oplossingen naar de koude kant gaan. In de vorige 12UTC run waren dat nog slechte enkele leden en nu gaat de meerderheid naar de koude oplossingenkant.
Samenvatting meerdaagse-periode:
Af en toe zon en regen met temperaturen met maxima ongeveer 8 graden.
Samenvatting EPS-periode:
Grote kans (ca. 70 %) op een rustig en droog weertype met temperaturen, zowel maxima als minima, enkele graden onder de langjaargemiddelde waarden.
Bron:knmi
Sneeuwkansen Benelux
Uitgaande van de huidige ECMWF wordt het echter compleet winters met bakken sneeuw. Ook het GFS opteert een kouder weertype, dit is mooi terug te zien aan de diverse ensemble berekeningen. Zo uitgesproken winters is dit model echter nog niet, iets wat we overigens wel vaker zien de laatste tijd bij het GFS. Hoe dan ook, mooie kaarten vanmorgen die wellicht een vroege winterinval in de steigers gaat zetten. Overigens niet alleen in de Alpen. Een apart hoogtelaag (in combinatie met een grondlaag) welke zondag vanuit het oosten richting de Benelux trekt laat in de Benelux de sneeuwkansen sterk toenemen.
Maandag 23 november, sneeuw in de Benelux?
Dit heeft vooral te maken met het feit dat in de onderste atmosfeer koude continentale lucht wordt aangezogen en hogerop wat zachtere lucht. Zogenaamde opglijdingsprocessen doen dan de neerslagkansen vanuit het zuiden sterk toenemen waarbij sneeuw tot op zeeniveau goed mogelijk is. Maar goed, ook dit is nog ver weg en we weten het inmiddels, die hoogtelaagjes blijven onvoorspelbaar! Fijne dag en tot morgen of later maar weer.
Bron:Sneeuwhoogte.nl | Gewijzigd: 16 november 2014, 09:51 uur, door Onweerfreak12
Voorlopig moeten we maar even genieten van de steeds sterkere signalen dat we vanaf eind november te maken gaan krijgen met vorst. Zelfs ijsdagen lijken niet uitgesloten.
Hieronder een paar tabellen die het toch altijd leuk doen om je zondag morgen mee te beginnen..
De Hellmann getallen die mogelijk gehaald kunnen worden hoeven niet meer met een loep gezocht te worden
Onweerfreak12 had het al over de NAO.. waarvan hieronder de laatste status. Hoe meer in de min hoe kleiner de kans is op een zuidwestelijke aanvoer
Een paar dagen terug was de NAO sterk positief maar je ziet nu dat pakweg de helft van de leden al onder de nul-lijn zit...
We moeten echter wel een slag om de arm houden.. Ja het ziet er steeds beter uit maar hou in gedachten dat de kans dat het koud wordt op dit moment net zo groot is als de kans dat het (te) warm wordt.
Vorig jaar was er geen enkele kans dat een situatie als deze kans van slagen had door de enorme sterke jetstream en dat is nu beslist anders.
Doordat de Jetstream niet zo sterk is krijgen drukgebieden meer ruimte om zich te verplaatsen en zal het een kwestie zijn van de juiste kern op de juiste plek.
Het kan ook zo zijn dat een kern van hoog boven Oostenrijk gaat liggen wat als gevolg heeft dat wij een zuidelijke aanvoer krijgen met de bijbehorende "zuidelijke"temperaturen. Maar het kan ook zo zijn dat er een lagedruk boven scandinavie gaat liggen wat ons een dik pak sneeuw kan bezorgen...
Op de onderste 2 plaatjes zie je de temperatuur op ongeveer 1000mtr. deze moet minimaal min 5 zijn willen wij beneden kans op sneeuw hebben.
Op het eerste plaatje zie je de temperatuur op 1 dec. zo een 5 graden boven nul.
1 dag later een heel ander plaatje...waarbij we de min 5 graden al aantikken... 10 graden verschil !
Hieronder de situatie waarbij er een groot laag boven Scandinavie ligt wat voor ons toch wel voor sneeuw kan gaan zorgen !
Kortom we gaan de kaarten verder in de gaten houden... en wie weet blijven de runs gunstig !!! ( al zullen er zeker slechte komen ! ) | Gewijzigd: 16 november 2014, 10:00 uur, door Callie-P
Sneeuwkansen Benelux
Maandag 23 november, sneeuw in de Benelux?
Dit heeft vooral te maken met het feit dat in de onderste atmosfeer koude continentale lucht wordt aangezogen en hogerop wat zachtere lucht. Zogenaamde opglijdingsprocessen doen dan de neerslagkansen vanuit het zuiden sterk toenemen waarbij sneeuw tot op zeeniveau goed mogelijk is. Maar goed, ook dit is nog ver weg en we weten het inmiddels, die hoogtelaagjes blijven onvoorspelbaar! Fijne dag en tot morgen of later maar weer.
Bron:Sneeuwhoogte.nl
mooi de verschillen tussen de 2 modellen.. hieronder het plaatje van EC waarbij het op 1000mtr in het zuiden van het land dik min 5 is terwijl het volgens GFS dik 8 graden boven nul is...
m.a.w. GFS ziet pas winterkansen vanaf pakweg 29 november terwijl EC dit al doet vanaf de 26ste. ( zelfs iets eerder maar ik heb even de koudste 850hPa gepakt..)
| Gewijzigd: 16 november 2014, 10:09 uur, door Callie-P
op een gegeven moment krijg je dan wel gelijk! hou het maar op 5dagen zekerheid en dat is soms nog fragiel!
Jazeker is het allemaal fragiel.. lees de bovenstaande posts maar, en inderdaad de pluimen wisselen elkaar af ( goed/slecht) echter wat ik stug blijf volhouden is dat de koude runs/pluimen winnen en daar lijkt het wel op. Ga maar de afgelopen posts na dat we vanaf pakweg de 20ste constant koud(er) weer op de kaarten zagen verschijnen ( al 2 weken of zo). Dus met deze steeds terugkerenende kaarten kun je spreken van een bepaalde trend en dat is wat ik altijd probeer te zoeken.
Dus het is niet een soort volhouden of zo.. er wordt wel iets verder gekeken
Nee..
Er is nu geen sprake van dat de kou aan het opschuiven is.. integendeel volgens EC komt hij zelfs naar voren. Plus de winter van afgelopen jaar ( lees de weersomstandigheden van toen) zijn /is totaal niet te vergelijken met die van nu...
De vergelijking gaat nu dus niet op
http://www.meteo.be/meteo/view/nl/65656-Weer.html?region=belgium&period=2
http://www.wetteronline.de/wetterticker?postId=post_7891133
Volgens mij is deze pluim kouder dan menige pluim vorige winter!
Hey welcome back ! Ja het weer word weer kouder dat ligt mij wel dan ben ik weer van de partij
| Gewijzigd: 16 november 2014, 13:38 uur, door De Friese Weerman
Hoge watertemperaturen maken met een oostenwind niet zoveel uit. Het is zelfs zo dat mocht het scenario uitkomen dat middagtemperaturen over week a 1,5 week rond de 3 graden uitkomen, en de wind maakt een kleine draai richting het noordwesten, er kans is op sneeuwbuien en wellicht met de dalende temperatuur s'avonds kan dat ook droge sneeuw zijn. Dit staat al op de kaarten ingetekend en is dus een mogelijkheid. Een andere mogelijkheid op eventuele sneeuw is een laagje dat vanuit het oosten dichterbij komt op maandag 23 november. Echter is dit allemaal nog erg onzeker.
Kortom een watertemperatuur die inderdaad nu nog aan de hoge kant is, maakt met een oostenwind in het vooruitzicht niet zoveel uit. Enkel wanneer de wind voor een langere tijd weer vanaf zee gaat waaien dan kan de temperatuur in de kustgebieden weer oplopen. Maar we moeten het allemaal maar afwachten. Goed nieuws is dat de pluimen in tegenstelling tot een aantal dagen terug nu toch echt constant lagere temperaturen laten zien. En daar zit zelfs nog een dalende lijn in. Ook de kaarten ziet er goed uit.
Ik wacht al met spanning op de pluim van vanavond en de kaarten van het Europese en Amerikaanse model.