Ik wil niemand voor het hoofd stoten maar ik denk dat de winter nog ver weg is. Heel ver, ondanks dat volgens calliep vanwege de jetstream de kans op winterweer vele malen groter dan vorige winter. Benieuwd hoe zich dit gaat ontwikkelen, maar ik gok op een lage gasrekening. Wat op zich zeer welkom is natuurlijk.
Kerst op Hoek van Holland, 2014.....
Zou het waar zijn?
| Gewijzigd: 12 november 2014, 14:57 uur, door Overbuurman
Vandaag worden enkele zwakke fronten, op de nadering van een hoogtetrog, geactiveerd. Daardoor neemt in de loop van de dag de kans op enige regen toe. In de nacht naar donderdag koelt het in polaire lucht sterk af (lokaal circa 2 graden met kans op vorst aan de grond). Verder regionaal kans op dichte mist.
Donderdag eerst op veel plaatsen mist die regionaal hardnekkig kan zijn. In de middag in veel streken zonneschijn en droog bij maxima rond 12 graden. In mistgebieden lagere waarden.
Voornaamste oorzaak lijkt de split van de P.Vortex te zijn boven de USA.
Ik gok zomaar dat de komende runs niet positief zullen zijn, eens kijken of dit aanhoudt..
Willekeurig kaartje waarop je de paarse kleuren weer ziet die we zo lang niet gezien hebben in deze omvang..
Modelbeoordeling en onzekerheden
Tot en met midden volgende week zijn de EPS-leden in grote lijnen met elkaar in overeenstemming, dit beeld wordt ondersteund door de geringe spreiding in de temperatuur EPS-pluim. Wel zien we vanaf zaterdag grote spreiding in windrichtingen hetgeen te maken heeft met de nabijheid van lagedrukgebieden waarvan de kern nogal een spreiding laat zien. Windrichting veelal tussen zuidwest en oost, uit deze hoek komt voorlopig alleen maar vrij zachte lucht. De temperatuur bevindt zich overdag in ieder geval tot en met het volgende weekeinde op een niveau van rond of iets boven het langjarig gemiddelde, de nachten blijven relatief gezien nog wat zachter met in het weekend zelfs waarden rond 9 graden. Neerslagkans zien we vooral in het weekeinde wanneer het genoemde front zaterdag over onze omgeving noordwaarts beweegt en zondag gevolgd door de retrogade golf. Maandag en dinsdag overwegend droog, rest van de periode neerslagkans rond 50%, iets hoger dan de voorgaande runs. Ook zien we in de laatste 5 dagen van de 15-daagse periode meer leden met meer wind verschijnen, hetgeen te koppelen valt aan de mogelijk toenemende zonaliteit op de Oceaan. Helemaal op het eind zijn er nog een handvol winterse leden te vinden met mogelijk wat lichte vorst in de nacht.
Bron: Knmi,meteociel
Hier alleen de Synoptische ontwikkeling uit KNMI Beoordeling lange termijn 03.08 uur
Geldig van zaterdag 15 november tot donderdag 27 november
In het weekeinde beweegt een lagedrukgebied west van Ierland naar Frankrijk, het bijbehorende frontale systeem trekt zaterdag van het zuidwesten uit, al vertragend, over ons land.
Zondag loopt er nog een retrogade golf door het front heen over het noorden van het land westwaarts.
Maandag stagneert het front ten noorden van ons land en heeft dan een west-oost oriëntatie.
Als tegenhanger zien we boven Oost- en Noord-Europa een sterke rug met aan de grond een krachtig hoog boven Scandinavië, waarvan het centrum zich geleidelijk verplaatst van het noorden van Scandinavië richting Rusland.
De overwegend zuidoostelijke stroming voert voorlopig nog vrij zachte lucht aan.
Midden volgende week vult het laag boven Midden-Europa geleidelijk op terwijl er boven Noord-Europa nog steeds een sterke rug aanwezig is vanuit het Russische hoog.
Op de langere termijn lijkt de zonaliteit toch weer terug te keren a.g.v. nieuwe lagedruk op de Oceaan.
Samenvatting meerdaagse-periode:
Overwegend bewolkt en vrij zacht najaarsweer met vooral in het weekeinde perioden met regen.
Samenvatting EPS-periode:
Grote kans (ca. 80%) op een wisselvallig weertype met vrij veel bewolking en af en toe regen. De temperatuur ligt over het algemeen iets boven het langjarig gemiddelde.
Kortweg allemaal wat afwachten nu, of heeft iemand anders er een duidelijke visie op?
Onweersdagen met rukwinden: 4 ---- Matig onweer: 1
Onweersdagen in totaal 2015: 9 ---- Zwaar onweer: 1
Geldig van zondag 16 november tot vrijdag 28 november
Synoptische ontwikkeling
In het weekeinde beweegt een lagedrukgebied west van Ierland naar het noorden van Frankrijk en België, alwaar het maandag ligt.
Zaterdag trekt het bijbehorende frontale systeem van het zuidwesten uit, al vertragend, over ons land.
Zondag loopt er nog een retrogade golf door het front heen over het noorden van het land westwaarts.
Maandag stagneert het front ten noorden van ons land en heeft dan een west-oost oriëntatie.
Als tegenhanger zien we boven Oost- en Noord-Europa een sterke rug met aan de grond een krachtig hoog boven Rusland. De overwegend zuidoostelijke stroming voert voorlopig nog vrij zachte lucht aan.
Midden volgende week vult het laag boven Midden-Europa geleidelijk op terwijl er boven Noord-Europa nog steeds een sterke rug aanwezig is vanuit het Russische hoog.
Op de langere termijn lijkt de zonaliteit toch weer terug te keren a.g.v. nieuwe lagedruk op de Oceaan.
Modelbeoordeling en onzekerheden
Gedurende een lange periode is er een grote consistentie te vinden in EPS-leden, veel leden gaan later volgende week mee in de overgang naar een meer zonale stroming met lagedruk op de Atlantische Oceaan. Dit is vooral goed te zien in de spreiding van de windrichting, eerst veelal tussen oost en zuid, later volgende week meer tussen zuid en west.
De temperatuur bevindt zich overdag in ieder geval tot en met het volgende weekeinde op een niveau van rond of iets boven het langjarig gemiddelde, de nachten blijven relatief gezien nog wat zachter.
Neerslagkans zien we vooral dit weekeinde wanneer het genoemde front zaterdag over onze omgeving noordwaarts beweegt en zondag gevolgd door de retrogade golf. Maandag en dinsdag overwegend droog, rest van de periode neerslagkans rond 50%.
Ook zien we geleidelijk meer leden met meer wind verschijnen.
Helemaal op het eind zijn er nog een handvol winterse leden te vinden met mogelijk wat lichte vorst in de nacht, hetgeen op die termijn altijd in de EPS-uitvoer terug te vinden is.
Samenvatting meerdaagse-periode:
Overwegend bewolkt en vrij zacht najaarsweer met af en toe regen, vooral in het weekeinde.
Samenvatting EPS-periode:
Grote kans op een wisselvallig weertype met vrij veel bewolking en af en toe regen. De temperatuur ligt over het algemeen iets boven het langjarig gemiddelde.
Ondanks het hogedrukgebied boven Scandinavië en NW Rusland lukt het de koude niet ons te bereiken. De invloed van een complex lagedrukgebied ten westen van Ierland is te groot en zuigt met een ZZW stroming relatief warme lucht uit Zuid-Europa over onze streken aan. Op de verwachtingskaart van zondag zien we een lagedrukkern wel richting Frankrijk gaan, maar helaas niet doorschuiven naar de Middellandse zee. Zou die wel naar daarheen doorschuiven, dan kan de oostelijke stroming doorzetten en de koudere lucht ons bereiken, mits het hogedruk op die plaats blijft. Echter, verwacht wordt dat de lagedrukgebieden in onze omgeving blijven vertoeven - wat heel kort een oostelijke wind zal kunnen geven- , terwijl het hoog in Zuidoostelijke richting weg zakt. Dus de koude blijft uit onze buurt.
Maar het is weer en je weet het nooit zeker!
Bron Kaart: KNMI | Gewijzigd: 14 november 2014, 17:55 uur, door Ben47
Modellenbeoordeling.
SYNOPTISCHE SITUATIE:
Tussen een sturend laag ten westen van Ierland en een hoog boven Noord-Rusland staat in ons aandachtsgebied een zuidoostelijke stroming. Een zwak warmtefront over het zuidwesten en NNW-ZZO georiënteerd beweegt heel langzaam naar het noordoosten. Het systeem komt echter steeds meer evenwijdig aan de stroming te liggen, met een aparte lagedrukkern boven de Noordzee, waardoor de noordoostwaarts verplaatsing steeds minder wordt. Vanavond en komende nacht komt het koufront boven de zuidwestelijke helft te liggen. In de loop van de nacht en in de ochtend trekt een golf langs het front van zuidoost naar noordwest. Morgenmiddag lijkt een groot deel van het land ten zuidwesten van het front te komen, maar mogelijk blijft het noordoosten er nog de rest van de dag last van houden. In de loop van zondagnacht ontstaat in het front boven het zuiden van Duitsland een volgende actieve golf, die in noordwestelijke richting trekt.
MODELBEOORDELING:
Qua neerslag zijn er in voor morgen wel verschillen, maar de grote lijn is wel duidelijk. Harmonie geeft boven de Noordzee mooi aan dat de neerslag meer convectief is achter het koufront (onweer signaaltje in Harmonie). Vooral in de zuidgrens van de neerslag zitten verschillen. Een aandachtspunt. Op en ten zuiden van het front zien we een sterk signaal voor St in alle modellen, maar vooral Harmonie laat de St boven het noorden van Frankrijk advectief noordwaarts bewegen en in de ochtend via Zeeland en Noord-Brabant over met name het westen en midden trekken. HiRLAM laat ook mist en St boven Frankrijk en België ontstaan, maar laat dit later in de ochtend oplossen. De ervaring is dat HiRLAM het soms te snel laat oplossen en dat Harmonie in staat is de advectieve processen behoorlijk goed weer te geven. Ook actueel geeft Harmonie de grenslaag bewolking het beste weer, zeker in de aanvoerrichting, hoewel de Sc ook door Harmonie wordt onderschat. Ander aandachtspunt is de St boven Duitsland, die weliswaar in de ZO-stroming uit föhnt over de heuvels/bergen in Duitsland, maar toch in het uiterste noordoosten komend en nacht en de nacht naar zondag zich opnieuw kan vormen.
Aandachtspunten.
WIND:
Morgen in het noordelijk deel ten noorden van het laag 9 Bft.
BEWOLKING:
In de loop van de avond en nacht toenemende kans op St, zeker als de gradiënt sterk afneemt. Een ander aandachtspunt is de St in de aanvoerrichting. Mogelijk dat St uit Duitsland nog het noordoosten kan bereiken. Voor morgen overdag is de eventuele advectieve mist/St vanuit het zuiden een aandachtspunt. Vooral Harmonie houdt al 4 runs achtereen vol dat morgen de basis rond 500-1000 vt zit en overcast.
NEERSLAG:
Bij de frontale zone perioden met regen. Mogelijk morgenmiddag en avond even wat droger. In de nacht naar zondag van het oosten uit weer toenemende kans op regen, nu met de nadruk op net midden en noordoosten.
ZICHT:
Wanneer het front passeert en de wind wegvalt, kan het zicht verder verslechteren. Morgenochtend kan er mogelijk St vanuit het noorden van Frankrijk en België het zuidwesten binnentrekken. Nabij de frontale zone blijven de zichtcondities matig, zeker wanneer de neerslag van tijd tot tijd wat intensiveert o.i. van de genoemde golven.
TEMPERATUUR:
Weinig bijzonderheden. Vannacht Tn rond 8 °C, Morgen Tx 11 °C. Sterk afhankelijk van de instraling. In de St waarschijnlijk maar een graad of 9, in opklaringen 13-14 °C.
KNMI
De koude in de USA heeft inmiddels haar tol geeist in onze weersverwachtingen. De Jetstream is aangetrokken en is de hoofdschuldige in het aanzetten tot een westelijke (zuid) aanvoer van drukgebieden ( lage druk).
Zou dit het moment zijn om de handdoek in de ring te gooien voor de komende periode ? Eigenlijk denk ik nog van niet.
Zoals Ben47 net al heeft gepost is er toch nog steeds een leuke battle gaande over de lokaties van de drukgebieden. Gaat dat ene laag nou toch de middelandse zee bereiken of breidt dat hoog zich boven scandinavie toch nog uit ?
Ik had er goed vertrouwen in dat we vanaf de 15de kouder weer zouden krijgen en ander weer krijgen we inderdaad alleen is het net even geen kou maar regen.
In de USA krijgen ze nog even een sneeuwstorm voor hun kiezen ( http://www.accuweather.com/en/weather-news/snowstorm-to-disrupt-midwest-northeast/37360501) en de koude lijkt nog zeker tot volgende week dinsdag aan te houden.
Ik vrees dat zolang het zo ( extreem) koud daar is blijven wij zitten met een sterke jetstream die voor nu er in iedergeval even niet voor gaat zorgen dat we winters weer in ons mooie landje mogen verwachten.
Maar toch die koude zal ook voorbij gaan en uiteindelijk zal de jet rustiger worden.. en met het verhaaltje van Ben47 in je achterhoofd gaan wij echt wel aan de beurt komen. Overigens kon ik het niet laten om de onderstaande minimale temperatuur kaartjes van de laatste GFS run (12h) te posten.. toch wel blauw..
Deze kaarten blijven stug elke keer terug komen...
Het laat ook erg goed zien dat de geringste verplaatsing van een drukgebied ons helemaal in het blauw kan brengen.. maar ook in het groen/geel.. maar dat doen we wel weer in de Lente
Roddel: Nu is er ook een discussie gaande op het niveau van de Stratosphere en die jongens lieten een paar kaarten zien waarop wij inderdaad eind november aan de beurt lijken te komen...
De stratosphere die wordt warmer wat als gevolg heeft dat de polar vortex afzwakt en wat dus die sterke jetstream de nek omdraait.
Je ziet dat hieronder op de kaarten waar de stratosphere dus warmer wordt en de Polar Vortex afzwakt.
Kortom al is de appel nu nog even zuur wellicht is ze eind november heerlijk zoet !
source: forum.netweather.tv
| Gewijzigd: 14 november 2014, 21:38 uur, door Callie-P