Het is Oktober... ik ga pas over een maand serieus kijken wat de ontwikkelingen zijn
Het is te hopen dat die vastgeroeste zuidwester, waar we nu alweer een tijdje mee opgescheept zitten en ook blijven zitten, dan wel plaats heeft gemaakt voor een ijskoude oostenwind. Voorlopig nog gewoon zon en 15-20 graden waar ik niet vrolijk van word. | Gewijzigd: 25 oktober 2014, 09:13 uur, door Callie-P
GFS laat ook in haar 18h run nog steeds een dikke zuidwester zien.
echter het zit allemaal niet zo in beton want zoals je kan zien is er bij de NAO index toch nog wel ruimte voor ander weer ipv een westelijke aanvoer.
source: www.cpc.ncep.noaa.go
Noord-Atlantische Oscillatie (NAO) ( Source KNMI)
De Noord-Atlantische Oscillatie is een maatstaf voor het verschil in luchtdruk tussen de depressie bij IJsland en het hogedrukgebied bij de Azoren. Als de IJslanddepressie niet diep is en het Azorenhoog niet sterk, dan is het verschil in luchtdruk op de Atlantische Oceaan relatief klein en de NAO-index laag. Onder die omstandigheden is de straalstroom, een van west naar oost gerichte luchtstroming op zo'n tien kilometer hoogte, minder sterk. Slechtweergebieden en stormen, die veelal via de straalstroom naar West-Europa worden gevoerd, buigen dan naar zuiden af. Het gevolg is dat Noord-Europa relatief droog weer heeft, terwijl Zuid-Europa regen en wind krijgt. De NAO-index blijkt vooral in de wintermaanden van belang te zijn voor het weer in Europa.
Samengevat
Negatieve NAO-index = grote kans op zuidelijke OF noordelijke stroming
Positieve NAO-index= grote kans op Westelijke winden.
Ook als ik naar de pluimen kijk dan zie je toch een behoorlijke spreiding wbt de temperaturen en zo rond midden november gaat de lijn "gemiddeld" toch wel richting de 5-8 graden.
source: www.weer.nl
Vergeet daarbij niet dat een winter in Nederland over het algemeen mild verloopt. De winter 2012-2013 was uitzonderlijk voor Nederlandse begrippen.
| Gewijzigd: 25 oktober 2014, 10:09 uur, door Callie-P
Het gaat de goede kant uit......
Vergeet daarbij niet dat een winter in Nederland over het algemeen mild verloopt. De winter 2012-2013 was uitzonderlijk voor Nederlandse begrippen.
ja, maar ligt het aan mij of hebben we veel minder herfstweer (regen, buien, harde wind) als vorig jaar?
ik weet niet wat hij verwacht!, maar de temps gaan na volgende week toch een duikeling maken na het zien van de laatste pluim!
hoever we dan de koude induiken en hoelang?, mss wel een serieus prikkie van winterweer!
Ik weet niet wie je met "hij"bedoelt maar om nou te zeggen dat de temperaturen een duikeling gaan maken is misschien wat overdreven.
Wat je in de onderstaande pluim wel kan zien is dat de temperaturen meer richting normaal gaan voor de tijd van het jaar ( 8-10 graden) en dat er in beide modellen behoorlijke spreiding is. ( maar van winterweer is uberhaupt geen sprake..)
| Gewijzigd: 26 oktober 2014, 18:13 uur, door Callie-P
Nee dat ligt niet aan jou want je hebt gelijk. Vorig jaar is er bijna 2 keer de normale hoeveelheid regen gevallen. ( dit geldt dan wel voor de Bilt dus kan per regio verschillen)
2013:
2014:
Source: www.knmi.nl
| Gewijzigd: 26 oktober 2014, 18:26 uur, door Callie-P
- afbeelding-
Volgende week misschien kans op het eerste nachtvorstje?
-afbeelding-
Iedereen een prettige dag toegewenst.
Het is idd prachtig weer maar wel saai.
Het is idd prachtig weer maar wel saai.
kun je wel zeggen ja... gaaap
maar goed hier wat statische.. eeh ik bedoel statistische gegevens wbt onze oktobermaand...nog een half graadje erbij en deze oktober is de warmste oktober ooit gemeten...
Dit even onthouden en na deze winter kijken of ze overeenkomt met onderstaande winters.. ( dat zou kunnen insinueren dat Oktober een graadmeter is)
nr 1 Winter 2001/2002 (december, januari, februari): Zeer zacht, zeer zonnig en zeer nat
nr 2 Winter 2006/2007 (december, januari, februari):Record zacht, zeer nat en vrij somber
nr 3 Winter 2005/2006 (december, januari, februari):Aan de koude kant, droog en zonnig
Toch nog iets gevonden wat beter eruit ziet.... ( nu moet je even niet naar de dagen erna kijken )
ECWMF :
GFS Lange termijn..dit is de minimale temperatuur kaart.. maar het leuke is dat dit om 12h is ( overdag dus) en dat is dus best wel fris
| Gewijzigd: 27 oktober 2014, 22:39 uur, door Callie-P
Goed dit is allemaal erg lange termijn maar toch zie ik dit scenario met regelmaat terug komen, waarbij er een hogedruk boven Europa zit en een laag ten noordwesten van Europa en deze setup lijkt steeds terug te komen. Daarnaast lijkt de jetstream elke keer gas te willen geven maar lijkt "af te slaan" waarnaar ze weer heel erg rustig wordt zoals op de bovenstaande kaart van 300hPa
| Gewijzigd: 27 oktober 2014, 22:47 uur, door Callie-P
-pluim-
De mos pluim loopt altijd een beetje achter. Dit is de nieuwe (opgewarmde) pluim:
Best even wennen trouwens toen ik net even naar buiten ging..
Ik was bijna vergeten hoe het voelde.. Temperaturen onder de 10 graden. | Gewijzigd: 28 oktober 2014, 12:03 uur, door Stefanv
Het is weer zover! Gelegen tussen andere KNMI-stations wijst de thermometer weer eens minimaal 1 graad hoger aan.
| Gewijzigd: 28 oktober 2014, 19:38 uur, door Ben47
De 28e komt daar als 2e bij en met een beetje geluk komt dat gemiddelde daarvan zelfs net iets onder de 10 graden.
De gemiddelde maandtemperatuur voor deze maand komt met nog 3 dagen te gaan rond 13,4 graden te liggen tegen 10,7 als langjarig gemiddelde voor de maand oktober. Daarmee komt deze maand op plaats 3 terecht van warmste oktobers in De Bilt sinds 1901 en zou daarbij net voorbij 2005 (13,3 graden) schieten. Plaats 1 en 2 zijn voor 2001 (14,2) en 2006(13,6). Op plaats 5 staan 1921 en 1969 met elk 12,7 graden in De Bilt.
Edit Ben47: de gemiddelde temperatuur voor de 28e is idd net onder de 10 graden uitgekomen en wel 9,9 graden.
| Gewijzigd: 29 oktober 2014, 09:30 uur, door Ben47