Met een nieuwe app en website is vanaf vandaag te zien hoe hoog het water kan komen bij overstromingen. Hierdoor moeten Nederlanders meer te weten komen over het gevaar van water.
"In Nederland hebben we door de aanleg van dijken en duinen de kans op een overstroming sterk verkleind. Maar de natuur is grillig, het kan ook in ons land een keer misgaan...", is te lezen op de nieuwe site. (http://www.overstroomik.nl/)
Metershoog
Het idee komt van onder meer Rijkswaterstaat en het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Zij lieten de site en app ontwikkelen nadat de Europese organisatie OESO in een rapport stelde dat Nederlanders te weinig weten over het risico van overstromingen.
Gebruikers kunnen hun postcode invullen en zien hoe hoog het water in hun buurt komt bij een dijkdoorbraak. Zo kan het water in het centrum van Nieuwegein stijgen tot maximaal 3 meter en in Vught tot 1,5 meter.
Waarschuwingsfluitje
Vervolgens is te zien hoe lang het duurt om te evacueren en wat mensen te wachten staat als ze thuis blijven. Zij moeten zich voorbereiden op een verblijf onder "zeer primitieve omstandigheden", onderkoeling en uitval van internet- en telefoonverbindingen.
De app geeft tips voor mensen die niet geëvacueerd willen worden. Zij moeten denken aan bijvoorbeeld extra handdoeken, voldoende drinkwater en een waarschuwingsfluitje.
Bron: NOS.nl | Gewijzigd: 28 september 2014, 18:56 uur, door Lako
Nederland ligt voor een groot deel onder de waterspiegel. De waternoodramp in Zeeland, Zuid Holland en West Brabant in 1953 staat bij velen nog in het geheugen gegrift. Door een combinatie van een zware noordwesterstorm en springtij begaven de dijken het in het deltagebied. De ramp koste aan 1836 mensen het leven. Ondanks de vele maatregelen die in de afgelopen 60 jaar zijn genomen, is de kans op nog zo´n overstroming kleiner geworden, maar is niet uitgesloten. In geval van een zware storm is dijkring 14, met daarin de vier grote steden, het Westland, de Tweede Kamer en het economische hart, een van de grootste en meest kwetsbare gebieden in ons land. Zelfs 48 uur na de dijkdoorbraak blijft het zoute water de badkuip instromen. Honderdduizenden mensen zullen niet weten wat ze moeten doen. Schiphol zal onbereikbaar zijn, Vluchten via de snelwegen is onmogelijk want alle wegen en opritten staan onder water…
Het rivierengebied
Een bijna ramp vond plaats in januari 1995. Niet de kust, maar het rivierengebied bleek uitermate gevoelig voor overstromingen. Door extreem hoogwater in de Maas, de Waal en de Rijn en de kans op het doorbreken van de rivierdijken moesten 250.000 mensen worden geëvacueerd. In het geval dat de dijken daadwerkelijk waren doorgebroken, zouden vele plaatsen in de Betuwe, de Bommelerwaard en het Land van Maas en Waal tot ongeveer vijf meter onder water zijn komen te staan. Concreet betekent dit dat van veel huizen minimaal de eerste twee verdiepingen onder water zouden zijn komen te staan. In Nederlands-Limburg kwam het inderdaad tot overstromingen in de periode tussen 22 en 28 januari. Vooral Itteren en Borgharen worden (evenals in 1993) zwaar getroffen.
Klimaatveranderingen
Het klimaat verandert. In Nederland en in de rest van de wereld. Het wordt niet alleen maar warmer. Het weer wordt extremer. Er zullen in de toekomst vaker perioden zijn met extreem droog, maar ook met extreem nat weer leidend tot vaker een extreem lage, maar ook tot een extreem hoge waterstand van de rivieren. In Juni 2013 kwam het voor het laatst tot extreem hoog water. Vooral in Duitsland, o.a in Passau, leidde dat tot grote problemen. Door de werkzaamheden die vanaf 1995 zijn gevoerd, dijkverhogingen en verzwaringen, verbreding van de rivieren, bleef het in ons land droog.
Deltaprogramma 2015
In oogpunt met het veranderende klimaat en inspectie van de dijken blijkt dat de komende jaren nog hard gewerkt zal moeten worden om onze kustregio´s en het rivierengebied veiliger te maken. In het Deltaprogramma dat elk jaar op Prinsjesdag wordt bijgesteld en aangeboden wordt aan de Tweede kamer staan tal van nieuwe maatregelen om Nederland de komende jaren nog veiliger en klimaatbestendiger te maken.
Postcode
Toch is het verstandig om mensen bewuster te maken van de risico´s van overstromingen. Op de nieuwe site www.overstroomik.nl kun je je postcode invoeren waarna je direct te zien krijgt tot hoever het water zal stijgen als het tot een dijkdoorbraak komt. Zo kan het water in het centrum van Serooskerke in Zeeland stijgen naar 5 meter en in Ooij bij Nijmegen naar 6 meter….
Bron: weer.nl
Als alternatief kan je ook je lege plastic flessen bewaren en die met water vullen zodra gevaar dreigt.
Mocht het allemaal leeggedronken zijn, kan je er altijd nog een reddinggordel van maken.
http://www.pannerden.info/verleden/informatieve-series/205-geschiedenis-martinuskerk-deel-7
Onweer 2015: 14x
Onweer 2016: 10x
Onweer 2017: 12x
Onweer 2018: 14x
Onweer 2019: 15x
Onweer 2020: 8x
Onweer 2021: 11x
Onweer 2022: Niet bijgehouden
Onweer 2023: 20x
Onweer 2024: 10x 31-3 een paar flinke flitsen en donders, 15-4 3 donders, 30-4 donders en bliksems in de verte. 2-5 flinke donders en bliksem 19-5 uren lang gerommel, uiteindelijk een paar flinke donders. 21-5 Een aantal lekkere donders. 26-5 donders 9-7: matig, zware donders 23-7 vele zware diepe ' bass' donders 7-8 Een diepe donder