Het programma is gemaakt door het Rotterdamse ingenieursbureau Royal Haskoning DHV, samen met het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) en onderzoeksinstituut Deltares. Waterexpert Mathijs van Ledden presenteerde de zogeheten Stormatlas gisteren tijdens de internationale Deltaconferentie in Rotterdam.
Het nieuwe programma vergelijkt de huidige situatie met weersomstandigheden uit het verleden. Bij overeenkomsten die op een zware storm uitdraaiden, is de kans groot dat het nu ook weer zal stormen.
Berekeningen
"Allerlei weersomstandigheden en modelvariaties daarop zijn sinds de jaren tachtig digitaal opgeslagen. Het programma zoekt in die database matches, bijvoorbeeld op dezelfde ligging van hoge en lage drukgebieden", legt Ledden uit. "Dit programma is sneller dan bestaande systemen die ontzettend veel berekeningen moeten doen voordat ze met een voorspelling komen."
Het nieuwe model zal de oude niet vervangen, stelt hij. "Het is een extra hulpmiddel met als voordeel dat het veel vlotter zegt wanneer het op storm kan uitdraaien."
Overstromingsrisico's
Het programma staat nog in de kinderschoenen, vervolgt hij. "Het moet nog verder verfijnd worden." Op termijn ziet hij grote mogelijkheden, omdat het dan behalve stormen en stormvloeden ook golfhoogte, duinerosie en overstromingsrisico's kan voorspellen.
Mathijs van Ledden adviseerde de Amerikaanse overheid na de verwoestingen van orkaan Katrina. Ook daar wordt met een stormatlas gewerkt. De donderdag getoonde atlas is voor de Noordzeekustgebieden.
Bron HLN.be