maandag:
Vanmiddag toenemende buienkans, lokaal met onweer. Dinsdag grotere kansen
dinsdag:
Guidance KNMI:
SYNOPTISCHE SITUATIE:
Een hoogtelaag boven het noordwesten van de FIR trekt richting Schotland. Om dit laag heen zit een frontale zone gedraaid, die net ten oosten van ons lan over Duitsland loopt. Bij deze frontale zone hoort vochtige lucht en hogere theta-w waarden. Aan de grond zorgt een hoog boven Scandinavië voor een oostelijke stroming. In deze stroming komt de theta-W rug vannacht en morgen boven ons land te liggen, waarin morgen in het gronddrukpatroon een zwakke vore boven ons land ligt. Van het zuiden uit nadert een 500 hPa-trog, wat voor wat forcering kan zorgen.
MODELBEOORDELING:
Grootschalig vertonen de synoptische systemen grote overeenkomsten. De aandachtspunten liggen gedurende de verwachtingsperiode bij de mistkansen gedurende de nacht en de buienkansen in de middag en avond.
Aandachtspunten:
WIND:
Aan de noordflank van het hoogtelaag 6 tot 7 Bft, voor onze kustdistricten is dit echter niet van belang. Verder geen bijzonderheden.
BEWOLKING:
Boven de Noordzee op de noordrand van de FIR in de frontale zone CB's. Verder vandaag CU, in het noordoosten ook SC/ST vanuit Duitsland. Harmonie geeft dit ook weer. Moet op dagelijkse gang verbeteren. In het noordoosten kan later ook een CB ontstaan op de binnentrekkende frontale zone. Een zwakke inversie rond 15.000 voet lijkt het doorschieten van de buien te voorkomen (progtemps). Als ze wel doorschieten, toppen tot FL300. Hiervoor is dan een convectietemperatuur van zo'n 24 graden nodig. Lijkt niet haalbaar. Meer naar het zuiden houdt een scherpere inversie rond 10.000 voet de buienvorming tegen. Overdag CU. In de nacht mist, in het noordoosten iets meer wind, daar mogelijk ST. Bij het optrekken in de ochtend mogelijk ST. Overdag CU, maar ook CB's mogelijk. Toppen dan tot FL350.
NEERSLAG:
Nabij het hoogtelaag op de Noordzee af en toe buiige regen, lokaal ook met onweer. Vanmiddag en vanavond zien we met name in het oosten en noordoosten een convectief neerslagsignaal in de modellen tevoorschijn komen. Alle modellen laten dit zien. Dinsdag zien we een sterker convectief neerslagsignaal, Harmonie met name over het midden van het land, de andere modellen over het midden en noorden. De CAPE vanmiddag in het oosten en noordoosten 400-1000 J/kg, dinsdag 1000-2000 J/kg. Schering in het noordoosten vanmiddag rond 15 kt, singlecel, wellicht multicel, morgen schering rond 10-15 kt, ook dan single cel, mogelijk een enkele multicel. Vanmiddag bij doorschietende buien onweer mogelijk, maar we gaan er van uit dat doorschieten niet lukt. Morgen beduidend grotere onweerskansen, vooral in INDECS komt dit verschil duidelijk naar voren.
TEMPERATUUR:
Tx overdag tussen 21 en 23 graden. Tn komende nacht afhankelijk van verdeling opklaringen/Sc-velden, ergens tussen de 12 en 15 graden. Dinsdag Tx rond 23 graden, op wat uitgebreidere schaal
MODELBEOORDELING:
Komende nacht wordt een stralingsnacht met op regionaal niveau grote onzekerheden m.b.t. zichtverslechtering. De kans op mistbanken is groot, maar op plaatsen waar nog veel bewolking aanwezig is kan mist moeilijker ontwikkelen. Tegelijkertijd is dat ook het gebied waar de lucht het vochtigst is. Morgenmiddag gaan er buien ontstaan. Vanwege de meeste cyclonaliteit in de bovenlucht (zij het zwak) en het meeste vocht is de kans op buien in de noordelijke helft van het land het grootst. Onweerskansen volgens Harmonie en INDECS het grootst in het noordoosten. Dit valt samen met de hoogste Tw850-waarden en de meeste instraling (dunste bewolking).
BEWOLKING:
Nabij de occlusie de dikste bewolking, maar wel een verbrokkeld geheel. De laagste bewolking zit actueel boven het noorden van de FIR, met bases beneden 500 voet. Boven land kan in de frontale zone vannacht ook stratus ontstaan. Overdag gaat dit over in SC en CU en in de middag groeien enkele CU door naar het CB-stadium. Toppen FL300.
NEERSLAG:
Nabij de occlusie enkele lichte geïsoleerde regenbuien. Morgenmiddag ontwikkelen er meer buien in de noordelijke helft van het land. CAPE-waardes 1000-2000 J/kg, schering is echter gering, waardoor het om losse cellen zal gaan. Onweerskansen het grootst in het noordoosten.
De temps voor Groningen dinsdag om 18u Nederlandse tijd. obv van run (WRF-ARW) vandaag 0Z.
De rode lijn geeft de verwachte toestandkromme voor de temperatuur zolals die op verschillende hoogten verwacht wordt. Rechts daarvan de streepjes lijn die de onstabilitijd aangeeft. De streepjeslijn geeft aan dat verwacht wordt dat de temperatuur van een stijgend pakketje lucht dat vanaf de grond loskomt tot ca 10 km warmer blijft dan de temperatuur van de omgevingslucht (rode lijn) op elke hoogte vanaf van ca 1 km en dus blijft stijgen.
Hoe warmer en vochtiger het aan de grond wordt hoe beter. De omgevingslucht (rode lijn) mag op hoogte ook kouder worden!)
| Gewijzigd: 15 september 2014, 20:19 uur, door Ben47
Het Harmonie neerslagmodel ziet het ook niet echt meer zitten voor vandaag..:
Kans is dus kleiner geworden voor vandaag.
Vandaag was er geen kans op onweer, hooguit een lichte regenbui. Onstabiliteit zegt daarom niets. Ben benieuwd naar morgen, ziet voor mijn omgeving toch het beste eruit van de hele week. Tenminste qua neerslag en onstabiliteit. Hopelijk deze week een paar onweersdagen meepakken.
Onweersdagen 2014: 24
Onweersdagen 2015: 9
Onweersdagen 2016: 10
Onweersdagen 2017: 7
Het Harmonie neerslagmodel ziet het ook niet echt meer zitten voor vandaag..:
Kans is dus kleiner geworden voor vandaag.
Vandaag was er geen kans op onweer, hooguit een lichte regenbui. Onstabiliteit zegt daarom niets. Ben benieuwd naar morgen, ziet voor mijn omgeving toch het beste eruit van de hele week. Tenminste qua neerslag en onstabiliteit. Hopelijk deze week een paar onweersdagen meepakken.
Nou vanochtend had het knmi wel een kans op een (onweers)bui voor het noordoosten. Later vandaag is die kans indd verdwenen maar hij was er eerst wel al dan niet groot.
| Gewijzigd: 15 september 2014, 21:31 uur, door Onweerfreak12
BEWOLKING:
Zie ook modelbeoordeling. Mistvorming is/was sterk afhankelijk van AS/AC/SC, lijkt ook te worden aangemaakt. Modellen zitten hier niet lekker op, Hirlam nog het best. Bij oplossende mist vorming van ST, dus vooral ZW-helft, in loop van de ochtend oplossend, laag is nu ca. 40 m dik afgaande op Cabauw. Vanmiddag door de naderende hoogtetrog icm met dagelijkse gang en vocht van de frontale zone kans op enkele Cb's mogelijk met onweer, grootste kans in noordelijke helft door de combi PVA en vocht. Toppen tot FL350 mogelijk.
NEERSLAG:
We zien af en toe wat spatten uit de frontale zone. Vanmiddag vooral in de noordelijke helft, mogelijk ook midden, enkele regen en onweersbuien (Single Cell) Harmonie ziet er wel realistisch uit. Woensdag zo goed als droog.
| Gewijzigd: 16 september 2014, 07:12 uur, door Onweerfreak12
De capeverwachting om 18u Nederlandse tijd volgensWRF-ARW model
Reeds om 14u plaatselijke tijd zou de conditie volgens deze verwachting in Groningen al aanwezig om luchtbellen vanaf de grond te laten stijgen en door te laten stijgen tot meer dan 10 km. Zie streepjeslijn.
| Gewijzigd: 16 september 2014, 10:09 uur, door Ben47
| Gewijzigd: 16 september 2014, 10:04 uur, door Ben47
edit 15:47u: Groeit ook hard door. Nu al toppen boven de 10km!
| Gewijzigd: 16 september 2014, 15:48 uur, door Ben47
edit 15:47u: Groeit ook hard door. Nu al toppen boven de 10km!
Wel een beetje geluk want hij leek eerst weer in te zakken . Bliksemactiviteit neemt nu wel aardig toe aan de radar te zien.
Onweersdagen 2014: 24
Onweersdagen 2015: 9
Onweersdagen 2016: 10
Onweersdagen 2017: 7
Blijft een mooi gezicht om zoon wolk te zien groeien en dan uiteindelijk het eerste gerommel te horen.
Geen enkel zuchtje wind en een wolk die alsmaar donkerder word. (Al lijkt me dat meer omdat de zon weer probeert door te komen)
Jammer dat die de verkeerde richting op trekt.