In het komend weekeinde gaan de temperaturen weer omhoog. Met opnieuw zuidenwinden wordt zachte lucht aangevoerd. Daarin kan het 10 tot 14 graden worden, in Limburg is zo'n 15 graden mogelijk. Dat is 7 graden warmer dan normaal.
Lokaal vorst aan de grond
Afgelopen nacht (de nacht naar donderdag) kwam het in Brabant lokaal tot een graadje vorst aan de grond. In Eindhoven daalde het kwik op 10 centimeter tot 0,4 graden onder het vriespunt. Komende nacht kan het, maar alleen als het langdurig is opgeklaard, in het noorden tot een graadje vorst aan de grond komen. Grondvorst is overigens heel normaal voor deze tijd van het jaar. De norm voor de minimumtemperatuur op normale waarnemingshoogte, anderhalve meter, staat in de tweede helft van november op 3 à 4 graden. Maar het komt al vaak genoeg tot (iets) lagere waarden in novembernachten. En de norm voor de maximumtemperatuur is 8 à 9 graden. Deze cijfers zien we momenteel op de thermometers, maar in het weekend verandert dit.
Zacht, maar geen stralend weekend
In het weekeinde draait de oostenwind naar de, voor het jaar 2014, bekende zuidhoek en wordt opnieuw zachte lucht vanuit Frankrijk naar ons land aangevoerd. De middagtemperaturen komen zo tussen 10 en 14 graden uit, in het zuiden en met name Limburg kan het rond 15 graden worden. Door de nabijheid van zwakke (oceaan)storingen zal het niet stralend zonnig worden. In de nacht naar zaterdag valt af en toe regen, zaterdag overdag wordt het droog en overheersen wolkenvelden. Toch breekt ook de zon wel af en toe door. Op zondag verandert er weinig. Dan gaat het in de avond vanuit het westen weer licht regenen.
Na het weekeinde is het rustig en meestal droog weer. Daarbij wordt het minder zacht, maar niet koud. Waarschijnlijk komen de middagtemperaturen vanaf dinsdag op 7-10 graden uit. In de nachten koelt het, afhankelijk van opklaringen, naar 2 tot 6 graden af. Plaatselijke vorst aan de grond blijft dan mogelijk.
Topklassering
Het ziet er nu naar uit dat de weerkundige herfst als geheel - september, oktober en november samen - op een tweede plek in de rij van warmste herfstseizoenen terechtkomt, met een te verwachten gemiddelde temperatuur van 12,7 graden. De herfst van 2006 blijft dan nog steeds ruimschoots aan kop, met 13,6 graden. En november 2014 staat op dit moment met een te verwachten gemiddelde maandtemperatuur van 9,4 graden op de derde plek in de rij warmste novembermaanden. De eerste plek wordt bezet door 1994 met 10,2 graden en de tweede door de slachtmaand van 2009 met 9,5 graden.
Lees ook:
| Gewijzigd: 20 november 2014, 21:46 uur, door Justin
Er van uitgaan dat de gemiddelde temperatuur van november 9,4 graden zal worden, terwijl die nu (t/m 19e) reeds 9,4 is, betekent dat het over de periode van vandaag t/m de 30e gemiddeld ook 9,4 verwacht wordt. Onmogelijk is dat niet, maar het is wel vreemd dat met de vooruitzichten gebaseerd op de cijfers van dezelfde meteogroup op weerstatistieken.nl aan het einde van de maand op 9,01 graden wordt uitgekomen.
We gaan het zien.
Foto: Jannes Wiersema
Ja hoor: weer een warmterecord gebroken
Gepubliceerd: 23 november 14:49
De hele maand november is het al raak. En vandaag(23 november) is er opnieuw een weerrecord gebroken. Nooit eerder was het zo warm op 23 november, meldt Weeronline.
In Maastricht werd het een aangename 16.5 graden en dat is sinds 1906 niet meer voorgekomen. Toen was het 16.4 graden. En dat is toch echt een stuk warmer dan de 8 graden die het behoord te zijn rond deze tijd van het jaar.
Tot dusver verloopt 2014 record-warm. Met gemiddeld 12,5 graden lopen we ruim voor op recordjaar 2007. Alleen augustus vertoonde een dipje ten opzichte van het langjarig gemiddelde. Dus als december niet bitterkoud verloopt, dan wordt het het warmste jaar ooit. Terrassen op! Jas uit!
Bron: www.www.hartvannederland.nl | Gewijzigd: 24 november 2014, 18:56 uur, door Stefanv
Gepubliceerd: 23 november 14:49
De hele maand november is het al raak. En vandaag(23 november) is er opnieuw een weerrecord gebroken. Nooit eerder was het zo warm op 23 november, meldt Weeronline.
In Maastricht werd het een aangename 16.5 graden en dat is sinds 1906 niet meer voorgekomen. Toen was het 16.4 graden. En dat is toch echt een stuk warmer dan de 8 graden die het behoord te zijn rond deze tijd van het jaar.
...
Bron: www.www.hartvannederland.nl
Overdrijving 1: "De hele maand november is het al raak"
In Maastricht deze maand voor 2014 twee keer, jaja.
Oei dat is veel, of toch niet? Nee dus.
In 1938 werd in november in Maastricht vier keer het dagrecord op 4 achtereenvolgende dagen gebroken en
In 1926 drie keer het dagrecord en
in 1929 twee keer en
in 1955 twee keer en
in 1983 twee keer en
in 2006 twee keer.
en die staan nu allemaal nog.
Al die jaren was het 'raak', vooral 1938 want toen was het 'extreem raak', toch?
Dus hoe bijzonder is het nu dat een dagrecord van 1906 met 0,1 graad wordt verbeterd. Nog afgezien of men in 1906 tot op 1/10 kon meten, was het record toen relatief veel warmer aangezien de gemiddelde temperaturen toen lager waren.
Overdrijving 2: 'En dat is toch echt een stuk warmer dan de 8 graden die het behoord te zijn rond deze tijd van het jaar.'
Een gemiddelde maximumtemperatuur (die overigens voor 23 nov in Maastricht 7,7 graden en dus nog lager dan de genoemde 8 graden) is niet hetzelfde als 'dat het behoord te zijn" Waarom denkt de schrijver anders dat het gemiddelde temperatuur heet?
Bewuste tendentieuze berichtgeving of heeft de schrijver van het artikel die dag een zonnesteek gehad?
| Gewijzigd: 24 november 2014, 20:09 uur, door Ben47