Hoewel het weer in de eerste herfstmaand best aardig oogt, zijn de bomen al in herfststemming. Bij heel veel bomen zien we de bladeren al verkleuren en vallen de eerste bladeren al af. In vergelijking met andere jaren is het tijdstip van bladverkleuring en bladval drie tot vier weken eerder en extreem vroeg. De laatste 10 tot 20 jaren begon de herfst steeds later door hogere temperaturen in augustus en september. De vroege herfst dit jaar is waarschijnlijk te danken aan de combinatie van de zachte winter, het vroege en warme voorjaar en de periode met lage temperaturen in de laatste zomermaand augustus.
Winter één van de zachtste in 300 jaar
De winter van 2013/2014 was uitzonderlijk zacht. Zo zacht dat we met Kerst bloeiende hazelaars hadden en het stuifmeel van de mannelijke katjes bij sommige mensen hooikoortsklachten veroorzaakte. In januari stonden het speenkruid, het fluitenkruid en het sneeuwklokje al in bloei. Met een gemiddelde temperatuur van 6.0 graden tegen 3.4 normaal eindigde de winter samen met die van 1990 op een gedeelde tweede plaats in de rij van zachtste winters sinds 1706. In het grootse deel van ons land ontbrak het compleet aan sneeuw en vorst.
Extreem zachte lente
Na het ontbreken van een winterse periode verliep ook het voorjaar extreem zacht. Met een gemiddelde temperatuur van 11.2 graden tegen 9.5 normaal kwam de lente van 2014 zelfs als èèn na zachtste sinds het begin van de weermetingen in 1706 uit de bus. Tuinplanten zoals klimhortensia, de pioenroos, de magnolia, de helleborus en sommige prunussen stonden vier tot vijf weken eerder in bloei. Doordat bomen eerder in blad kwamen en het gras eerder begon te groeien was het opmerkelijk groener dan het voorjaar van 2013 dat juist erg koud verliep (zie foto van Jacob Kuiper). Grassen bloeiden veel eerder en overvloedig. Mensen met een graspollenallergie (de grootste groep hooikoortspatiënten) hadden in maart als last. De piek van de graspollen, in mei, was mede doordat er ook nog eens flink wat regen viel (zeer groeizame combinatie) een maand eerder dan vorig jaar.
Koude augustus
Hoewel de zomer van 2014 gemiddeld vrij warm was met 17.4 graden tegen 17.0 normaal waren er grote verschillen. Juli 2014 kwam met een gemiddelde van 19.4 graden op de zesde plaats in de rij met warmste julimaanden in ruim een eeuw. Augustus was met een gemiddelde van 16.1 graad tegen 17.5 graden juist de koelste in ruim twintig jaar! De laatste zomermaand ging veelbelovend van start, maar na 10 augustus kwam de zomer in verval en werd het steeds koeler. In de tweede helft van de maand was het uitgesproken koel waarbij de temperatuur op sommige dagen vijf tot acht graden beneden het langjarig gemiddelde lag. Van 15 tot en met 26 augustus (helaas in de vakantieperiode voor velen), een periode van maar liefst twaalf dagen, kwam het in de Bilt geen enkele dag boven de 20 graden. Op 19 augustus bleef het kwik in de Bilt steken op 15.9 graden. Zo koud was het op 19 augustus sinds 1924 niet meer geweest. Opvallend was dat in deze periode het ’s nachts ook vrij koud werd. Op vier dagen in augustus kwam de minimumtemperatuur onder de 8 graden. Zeer lokaal daalde het kwik tot net boven het vriespunt.
Bladverkleuring door combinatie van zachte winter en voorjaar en koude periode in augustus
Net zoals de afgelopen jaren zien we doordat het voorjaar vroeg en warm was, de vruchtrijping dit jaar eerder beginnen. Appels en peren worden al geoogst. Op dit moment beginnen de walnoten, de eikels en de beukennootjes rijp te worden. Op dit moment zien we naast vruchtrijping ook al bladverkleuring. Het tijdstip dat bladeren gaan verkleuren, wordt bepaald door de daglichtlengte en de temperatuur. Als de temperaturen hoog blijven, wordt het tijdstip van verkleuring en bladval uitgesteld. Normaal gesproken is het de eerste nachtvorst die de bladverkleuring in gang zet. Dit jaar hebben we echter nog geen nachtvorst gehad. Waarschijnlijk hebben de lage temperaturen in de laatste twee decades van augustus er toe bijgedragen dat het bladverkleuringsproces op gang is gekomen. Dit is waarschijnlijk niet de enige oorzaak. De vroege herfst is een gevolg van de combinatie van de koude augustus met de zeer vroege start van het groeiseizoen als gevolg van de zachte winter en lente. In augustus 1956 was het nog veel kouder dan dit jaar, maar kwam de bladverkleuring veel later op gang. 1956 begon echter zeer koud waardoor het groeiseizoen een maand later startte dan dit jaar.
Help met waarnemen van bladverkleuring
Zo op het eerste gezicht oogt het nog behoorlijk groen. De bladverkleuring is niet bij alle bomen te zien en is soortafhankelijk. Bij lindebomen zijn echter al heel wat bruine bladeren te zien en vallen de bladeren al van de bomen af. Ook bij andere soorten is de bladverkleuring al begonnen en lijkt zeer snel te gaan. Veel esdoorns beginnen al prachtig rood te kleuren. De komende tijd zullen ook de bladeren van de paardenkastanjes gaan verkleuren, daarna volgen de eik en de beuk. Om de ontwikkeling van deze bijzondere herfst beter te kunnen interpreteren roept de Natuurkalender het publiek op om de komende weken het verloop van de bladverkleuring vast te leggen en door te geven op Natuurkalender.nl. Op de site staat beschreven hoe je een schatting van het bladverkleuringspercentage kunt maken.
Minder groen
Naast waarnemingen worden satellieten veel gebruikt om te meten hoe groen het is. Bij afwezigheid van wolken wordt elk blokje van 25 bij 25 meter van het aardoppervlak in kaart gebracht. Zo konden we in het vroege voorjaar zien dat Nederland veel groener was. Afgelopen donderdag was het helder en is opnieuw een groene scan gemaakt. De bossen blijken in vergelijking met precies een jaar gelden 8 % minder groen te zien. De huidige lage waarde is te vergelijken met de groenwaarde in oktober. Het gras groeit overigens nog wel vrolijk door. Ook dit is vanuit de ruimte te zien.
Ambrosiatijd
De periode van koud en nat weer in augustus was gunstig voor hooikoortspatiënten. De grassen zijn inmiddels uitgebloeid. Echter, een nieuwe hooikoortsplant die vorige eeuw slechts op een enkele plek in Nederland voorkwam, de Ambrosia, heeft zich volgens analyses flink uitgebreid. De Ambrosia is in Amerika hooikoortsplant nummer 1 en veroorzaakt bij heel veel mensen klachten, niet in het graspollenseizoen maar juist daarna. De zaden van de Ambrosia zijn de afgelopen jaren verspreid doordat het in geïmporteerd vogelvoer zat. In een opwarmend klimaat kan de plant ook in Nederland overleven, zich voortplanten en uitbreiden naar nieuwe gebieden. Om te voorkomen dat de plant zich nog verder uitbreidt, is er ook dit jaar aandacht om deze hooikoortsplant te verwijderen. Door FloravanNederland.nl en de Wageningen UR zijn apps ontwikkeld waarmee je de plant kunt herkennen en kunt melden. Meer informatie is te vinden op www.ambrosiavrij.nu.
Bron: MeteoGroup, KNMI, Natuurkalender, Floravannederland
Lees ook:
September is warm begonnen, met een reeks dagen waarop de middagtemperatuur op minstens 20 graden uitkwam. Gisteren kwamen we in wat koelere lucht terecht, daarin is de 20 graden dan even nergens gehaald. Het werd tussen 16,1 graden op Terschelling en 19,4 graden Westdorpe, in Zeeuws-Vlaanderen. En ook vandaag zitten we nog in dezelfde luchtsoort, zodat we ongeveer dezelfde maximumtemperaturen kunnen verwachten. Maar het wordt al snel weer warmer; met noordoostelijke winden wordt er na vandaag gedurende enige tijd droge én warme lucht aangevoerd. Dit betekent bovendien ruimte voor veel zonneschijn.
Een warme dag in de meteorologie is een dag waarop de maximumtemperatuur minstens 20,0 graden is. Op het landelijk weerstation De Bilt zijn tot nu toe 8 warme septemberdagen geregistreerd. Het normale aantal voor geheel september, gerekend over het tijdvak 1981-2010, bedraagt voor De Bilt 10 warme dagen. In het zuiden van het land zijn het er trouwens iets meer. Op de officiële weerstations in Westdorpe, Eindhoven en Volkel zijn er normaal 12 septemberdagen waarop de temperatuur op minstens 20,0 graden uitkomt. De minste warme septemberdagen tellen De Kooy (Den Helder), Stavoren en Terschelling. Daar normaal 5 dagen waarop de temperatuur in september op ten minste 20,0 graden uitkomt.
Periode met twintigers
Aangezien de temperaturen vanaf morgen (donderdag) opnieuw de 20 graden gaan bereiken of overschrijden, neemt het aantal warme septemberdagen toe. We krijgen zelfs een periode met 'twintigers' die waarschijnlijk tot eind volgende week duurt. Zie ook de maximumtemperatuurpluim hiernaast. Op deze manier kan het aantal warme dagen op landelijk weerstation De Bilt groeien tot 17 (gerekend tot en met vrijdag 19 september), overigens hetzelfde aantal als in augustus.
De pluim met de maximumtemperatuur voor De Bilt. Spreiding tussen 19 en 24 a 25 graden. Kortom, warme pluim.
Recordwarme september 2006
De meeste warme dagen telde september 2006, in totaal werden in De Bilt toen 26 dagen met minstens 20,0 graden geregistreerd. De gehele maand was trouwens recordwarm, met een gemiddelde etmaaltemperatuur van 17,9 graden tegen de toen geldende norm van 14,2 graden. Daarmee was het zelfs de warmste herfstmaand sinds 1706.
Weerkaart voor zondagmiddag. Noordoostelijke stroming aan de rand van een hogedrukgebied van tegen die tijd meer dan 1030 hectoPascal bij Noorwegen. Een zwakke storing boven Duitsland kan meer wolken en een lokaal buitje veroorzaken. Maar verder droog én warm.
Dankzij blokkade ook droog
Op enkele plekken is de afgelopen dagen en ook vandaag (wat) regen gevallen, maar op de meeste plaatsen bleef het droog of viel er geen meetbare neerslag. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor De Bilt. En deze reeks droge septemberdagen wordt verlengd, want onder invloed van een standvastig hogedrukgebied ten noorden van ons land blijven regenfronten waarschijnlijk tot halverwege volgende week op afstand. Ze worden geblokkeerd door het hoog, ook wel blokkade genoemd. Zijn zwaartepunt komt uiteindelijk boven Scandinavië te liggen en neemt daarbij in betekenis toe met luchtdrukwaarden van minstens 1030 hPa. Zie ook de weerkaart, geldig voor zondag, hiernaast. De afgelopen weken liet vooral de invloed van lagedrukgebieden zich gelden en was het over het algemeen hooguit een uitloper van hoge luchtdruk die het Nederlandse weer soms naar zijn hand zette.
Screenshot WeatherPro, verwachting voor Arnhem. Niet alleen maar zonnige dagen, regelmatig ook wat minder zonneschijn met wolken. Wel warm en droog.
Bron: MeteoGroup, KNMI.
Lees ook:
De eerste helft van september is achter de rug en op nogal wat plaatsen is er deze maand nog geen meetbare neerslag gevallen. Dat is, na een op veel plaatsen kletsnatte augustus, opvallend te noemen. Zal de tweede helft van september nu ook droog gaan verlopen? En sterker nog, zegt dat misschien zelfs iets over de hoeveelheid neerslag die we in oktober gaan krijgen? We zochten het uit.
Dit grafiekje kon men bij het KNMI in De Bilt op 16 september nog nooit eerder maken, een neerslagtotaal over de eerste vijftien septemberdagen van 0,0 millimeter!
Nul millimeter is een record.
In De Bilt is er deze maand nog geen meetbare neerslag gevallen, al vielen er op vier dagen wél een paar druppels. Sinds het begin van de neerslagmetingen daar, is het nog nooit voorgekomen dat de eerste septemberhelft geheel droog verliep, en dat na een augustus met een neerslagtotaal van 149,0 mm! Tot dusver is het in De Bilt drie maal voorgekomen dat de eerste septemberhelft minder dan één millimeter neerslag had opgeleverd en daarvan was dit tijdvak vóór 2014, in 1959 het droogst met 0,1 millimeter, in 1969 en 1971 viel er tot 16 september respectievelijk 0,7 en 0,9 millimeter.
De droogste meetpost van de vijf hoofdstations is echter Beek. Daar zijn gedurende de eerste helft van deze maand zelfs niet een paar druppels gesignaleerd! Een score van 0,0 millimeter over hetzelfde tijdvak is daar sinds 1906 één maal eerder voorgekomen, namelijk in 1959.
In Den helder kon dit jaar in september 0,1 millimeter worden afgetapt, terwijl daar de eerste septemberhelft van zowel 1959 als 1969, geheel droog waren verlopen.
Vlissingen haalt met een totaal van 0,2 millimeter een tweede plaats achter de geheel droge eerste septemberhelft uit 1959, en Eelde staat met 2,2 millimeter op plek drie. Ook op deze meetpost springen 1959 en 1969 in het oog met over de eerste vijftien septemberdagen 0,1 en 0,7 millimeter.
Op veel plaatsen zien we op het landelijke neerslagkaartje wel kleine totaalsommen tot 4 millimeter, maar in veel gevallen is deze neerslag daar ‘geleend’ van 31 augustus. Bron: KNMI.
Eerste septemberhelft droog, dan ook de tweede maandhelft droog?
Het weer kan is ons land plotseling omslaan. Voor wat betreft de neerslag zagen we tot dusver een prachtig voorbeeld. Op het kaartje hiernaast is te zien dat er op veel plaatsen deze maand tussen nul en vier millimeter neerslag is gevallen, maar veel locaties hadden die neerslag ‘geleend’ van 31 augustus, omdat er iedere ochtend om 10 uur wordt afgetapt. De neerslag die vanaf de late ochtend op 31 augustus viel, werd hierdoor bij 1 september geteld. Het was wel heel toevallig dat dit jaar precies op de grens van augustus en september, de hemelkraan resoluut werd dichtgedraaid.
Concentreren we ons op De Bilt, en op de twintig droogste septembermaanden sinds 1906, dan zien we, wat je ook zou verwachten, dat deze droge herfstmaanden zowel door (zeer) droge, als ook door gemiddelde en natte augustusmaanden werden voorafgegaan. Zes van de twintig droogste septembermaanden hadden ook een droge augustus als voorganger, met een totaal van minder dan 50 millimeter. Een duidelijk voorbeeld vond in 1913 plaats met destijds in augustus 17,9 millimeter en in september 18,0 millimeter. Maar ook 1959 mocht er in dat opzicht zijn! Een augustus met slechts 25,2 millimeter, werd gevolgd door de tot dusver droogste september, met 3,0 mm!
Maar… het kan dus ook heel anders lopen. Bij in totaal negen van deze twintig droge septembermaanden was er een augustus aan voorafgegaan met minstens honderd millimeter. Het meest extreme voorbeeld was 1969 met in augustus 198,0 en september 9,9 millimeter. Goede tweede was echter 2006 met respectievelijk 180,5 en 8,6 millimeter en dit jaar kunnen we dus tot heden 149,0 en 0,0 millimeter noteren. Kortom, de kiem van een droge september hoeft dus niet persé al in augustus geplant te zijn.
Anders ligt het als we, gegeven een droge eerste septemberhelft, kijken naar het verloop gedurende de tweede septemberhelft. Je zou verwachten dat het na een droog begin, droog zou kunnen blijven, maar evenzogoed nat zou kunnen worden, of iets daar tussenin. Kortom, net als de opeenvolging augustus – september zou daar geen verband tussen aanwezig zijn.
Toch is dat verband er ditmaal wél. Dat heeft te maken met het feit dat we nu naar twee tijdvakken kijken die met vijftien dagen half zo lang duren als twee maanden. Kennelijk heeft het weer een ‘geheugen’ dat zich nog tot over deze kortere tijdspanne weet uit te strekken en daarmee de chaos in de atmosfeer nog weet te overwinnen.
De totale neerslagsommen in september in De Bilt lopen uiteen van 3,0 millimeter in 1959, tot 213,2 millimeter in 1957. Halverwege de lijst vinden we een neerslagsom van 65,0 millimeter, dus de helft van alle septembermaanden is sinds 1906 droger verlopen, de andere helft natter. Die grens ligt duidelijk lager dan de huidige norm die we voor september hanteren en die voor De Bilt op 78,1 millimeter ligt. Houden we echter die grens van 65,0 millimeter aan, en kijken we naar de twintig septembermaanden met de meest droge eerste helft (met neerslagtotalen van 0,1 tot en met 12,3 millimeter), dan zien we dat die maanden als geheel in grote meerderheid droog bleven. Slechts drie van deze twintig septembermaanden leverden méér dan 65,0 millimeter op en kunnen we dus als ‘nat’ betitelen, maar zelfs de allernatste van dit twintigtal, namelijk september 1973 met 80,8 millimeter, is maar nauwelijks natter dan de huidige septembernorm, die op 78,1 millimeter staat.
Aan de andere kant zijn er dus zeventien van de twintig droger dan 65,0 millimeter verlopen, en in nogal wat maanden zelfs flink droger! Een meerderheid van elf leverden hooguit 40,0 millimeter op en daarvan zeven zelfs minder dan 25,0 millimeter. Kortom: de kans is groot dat het na een droge eerste septemberhelft ook gedurende de tweede helft van de maand, droog blijft. De huidige weerkaarten en pluimen lijken dit jaar dat beeld ook te bevestigen (zie hiernaast).
In oktober opnieuw ‘ruis’.
Uiteraard moeten we, ondanks dat beeld, toch nog even afwachten of september dit jaar inderdaad als geheel droog blijft. Die kans is groot, al zullen er deze week wel een paar buien gaan vallen. Na volgend weekend lijkt ook de circulatie te gaan veranderen, met diepe depressies die verschijnen op de noordelijke Atlantische oceaan. De daarmee samenhangende actievere storingen lijken echter ook dan goeddeels ten noorden van ons land te blijven, waardoor Pluvius bij ons hooguit een paar plaagstootjes uitdeelt. Wil de huidige maand uit de top 20 van droogste septembermaanden duikelen, dan moet er in De Bilt méér dan 36,0 millimeter gaan vallen, en vooralsnog lijkt die hoeveelheid niet te worden gehaald.
In hoeverre wordt een droge september ook door een droge oktober gevolgd? Opnieuw zien we een wisselend beeld, maar niet zo sterk als augustus. Oktober is gemiddeld wat natter dan september. De norm staat voor De Bilt op 82,8 millimeter en sinds 1906 is de helft van al deze maanden natter verlopen dan 69,0 millimeter, de andere helft dus droger.
Van de twintig oktobermaanden die volgden op de droogste septembermaanden, was een meerderheid van dertien droger dan 69,0 millimeter, en méér dan een handvol zelfs erg droog, met een neerslagtotaal van minder dan 30 millimeter. De allerdroogste oktober, 5,5 millimeter in 1953, werd door een droge september voorafgegaan met 29,0 millimeter en dat gold ook voor de op één na droogste oktober uit 1920 met 10,5 millimeter, want in september 1920 stokte de teller bij 26,1 millimeter.
Zeven maal werd een droge september echter gevolgd door een natte oktober, en dat zevental was meteen véél natter dan de grens van 69,0 millimeter die we hier hanteren. Een recent voorbeeld zagen we in 2006: september 8,6 en oktober 109,3 millimeter. Hoewel een droge september dus iets vaker wél dan niet door een droge oktober werd gevolgd in het verleden, is dit verschil statistisch bezien net niet groot genoeg om significant te zijn. We kunnen dus niet uitsluiten dat het gevonden beeld op toeval berust. Maar dat september 2014 als geheel als een ‘droge’ maand in de klimaatboeken zal gaan verdwijnen, daar durven we wel ons geld op te zetten.
Bij ons lijkt de circulatie volgende week wel te wijzigen, maar zonder dat dit meteen leidt tot veel neerslag. De weerkaart is geldig voor 25 september, op basis van de ECMWF-run van 16 september, 0 UTC.
Ook de pluim laat zien dat er wel wat neerslag wordt verwacht, maar een duidelijke meerderheid van de members blijft droog met neerslagtotalen tussen nul en dertig millimeter. Het gemiddelde (donkere, gestippelde lijn) wordt door een paar natte members, omhoog getrokken. Bron: KNMI/ECMWF.
Bronnen: Meteogroup, KNMI, mscha, ECMWF, NCEP, Wetterzentrale. Foto voorpagina: Gieny Westra.
Lees ook:
De herfst begin morgen, dinsdag 23 september. Komende nacht, om precies 04:29 uur, staat zon exact boven de evenaar waardoor dag en nacht vrijwel even lang duren. In tegenstelling tot wat veel mensen denken begint de herfst meestal op de 22e of 23e van de maand september terwijl de overige seizoenen rond de 21e aanvangen. Hoe komt dat nou?
Seizoenen
Seizoenen ontstaan omdat de aarde rond de zon draait in ongeveer één jaar tijd en scheef staat ten opzichte van de zon. Als de aarde precies recht zou staan, zou er weinig verschil zijn tijdens het rondje rond de zon. Het noordelijke deel van de aarde is tijdens onze zomerperiode het meest naar de zon gekanteld waardoor er meer instraling is, de dagen langer zijn en het warmer wordt. In onze winterperiode wordt daarentegen juist het zuidelijk halfrond het meest opgewarmd. Tijdens de tussenliggende seizoenen, lente en herfst worden de dagen respectievelijk langer en korter.
Aarde en zon
De aarde draait echter niet precies in een cirkel om de zon, maar volgt een elliptische baan. De afstand tot de zon is dus niet altijd hetzelfde. Vaak denken mensen dat in de zomer de aarde dichter bij de zon staat. Het tegendeel is zelfs waar want in onze zomer staat de aarde verder van de zon dan in de winter. De afstand maakt niet zoveel uit. De kanteling van de aarde ten opzichte van de zon bepalen de seizoenverdeling.
Winterhalfjaar korter
De elliptische baan, die de aarde volgt om zijn weg rond de zon, bepaalt de lengte van de seizoenen en daarmee de aanvangstdatum. Zou de baan compleet cirkelvormig zijn, dan waren de seizoenen allemaal even lang. De herfst begint zodra de zon pal boven de evenaar staat en vervolgens verder naar het zuiden beweegt. Dit moment laat net iets langer op zich wachten dan wanneer na de winter de lente begint en de zon dus opnieuw boven de evenaar arriveert. Dit gebeurt volgend jaar op 20 maart. Tijdens de reis van de aarde om de zon in haar elliptische baan, waarbij de zon dus niet het middelpunt vormt maar één van de brandpunten in de elliptische baan, staat de aarde begin juli het verst verwijderd van de zon en juist begin januari het dichtstbij. Hierdoor beweegt de aarde in de winter sneller in haar baan en in de zomer iets trager. Het gevolg is dat de periode vanaf het herfstpunt, dus meestal 23 september, naar het beginpunt van de astronomische lente minder lang duurt dan het deel van het jaar vanaf het lentepunt naar het begin van de astronomische herfst. Dus lente en zomer duren samen langer dan de herfst en winter periode op het noordelijk halfrond. Het verschil is ongeveer een week waardoor de lente vroeger begint dan de 21e en de herfst juist enkele dagen later.
Bron: MeteoGroup
Lees ook:
| Gewijzigd: 22 september 2014, 15:55 uur, door Stefanv
Voorlopig overzicht
Met in De Bilt een maandgemiddelde temperatuur van ca. 15,8 °C tegen een langjarig gemiddelde van 14,5°C eindigt september samen met september 2000 en 1958 op een gedeelde achtste plaats in de rij van warmste septembermaanden sinds 1901. Op de eerste plaats in deze lijst staat september 2006 met een gemiddelde temperatuur van 17,9 °C.
Na een natte en koele augustus ging september van start met zonnig, vrij warm en droog weer. Bijna de gehele maand zorgden hogedrukgebieden in onze omgeving voor rustig weer, waarbij slechts een enkele storing vergezeld van regen ons land wist te bereiken. September telde in de Bilt nog ca. 21 warme dagen (maximumtemperatuur 20,0°C of hoger), tegen slechts tien normaal. Vooral rond het midden van de maand lagen de temperaturen boven normaal. 17 en 18 september waren zomerse dagen met maximumtemperaturen in de Bilt boven de 25°C. In Hoek van Holland werd op 18 september de landelijk hoogste temperatuur waargenomen: 27,6 °C. De landelijk laagste temperatuur werd op 23 september bereikt op KNMI waarneemstation Twenthe. In een heldere nacht koelde het af tot 3,8 °C, dichtbij de grond kwam de temperatuur zelfs net tot het vriespunt, 0,0°C.
September was naast een warme maand ook een zeer droge maand. Gemiddeld over het land viel slechts ca. 20 mm neerslag, tegen 78 mm normaal. Daarmee komt september in de top tien van de droogste septembermaanden sinds 1906. Vooral de eerste helft van de maand viel er op veel stations nauwelijks neerslag. Op 18 september trokken zware buien over het uiterste zuidoosten van het land, met in Schaesberg 50 mm neerslag. Op 20 september kwamen er vooral in de oostelijke helft van het land plaatselijk enkele stevige buien voor. In Herwen viel die dag 37 mm, in Winschoten 36 mm. Bijna de helft van de maandgemiddelde neerslag, 10 mm, viel in een storing die op 24 september van west naar oost over het land trok. In Eindhoven werd op die dag 30 mm afgetapt. Daarmee was Eindhoven ook meteen het natste KNMI station deze maand met ca. 45 mm neerslag. In De Bilt werd ca. 20 mm neerslag geregistreerd, tegen een langjarig gemiddelde van 78 mm.
Het aantal uren zonneschijn bedroeg in september landelijk gemiddeld ca. 180 uur tegen normaal 143 uur. Daarmee was september zeer zonnig, maar niet genoeg voor een notering in de top tien van zonnigste septembermaanden. Het zonnigst was het in het noordwesten van het land, met in De Kooij bij Den Helder ca. 195 uren zon. Het minst zonnig was het in het oosten van het land met ca. 150 uren zon. In De Bilt scheen de zon ca. 175 uur tegen 138 uur normaal.
Opvallend was het aantal dagen in september waarop mist voorkwam. Door het rustige nazomerweer en de heldere nachten kon op veel dagen en plaatsen mist ontstaan. Lokaal zorgde dat voor veel overlast, zoals op 16 september in Zeeland, waar dichte mist een grote kettingbotsing veroorzaakte.
Vorig jaar september bedroeg de gemiddelde temperatuur in De Bilt 14,4 °C, het aantal uren zonneschijn 137 en de neerslagsom 114 mm.
Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010
Bron: KNMI
We zitten momenteel middenin oktober en daarmee is de herfst toch al een tijdje onderweg. Maar het weer houdt zich niet altijd aan deze meteorologische kalender. In tegendeel zelfs. Het is al tijden warm voor de tijd van het jaar en komend weekeinde lijkt het zelfs 19 tot 24 graden te worden. En dat in een weekeinde dat alle scholen herfstvakantie hebben!
Voor het zover is, moeten we eerst even door een zure appel heen bijten. Er ligt namelijk een lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan ten noordwesten van de Britse eilanden. Hieraan gekoppelde storingen en secundaire lagedrukgebieden veroorzaken momenteel een wisselvallig weerbeeld. Dat houdt nog tot en met vrijdag aan.
Voor het zover is, moeten we nog wel even door een zure appel heen bijten. Onder invloed van een lagedrukgebied is het tot en met vrijdag wisselvallig weer. Hier ziet u de weerkaart van donderdag.
Maar datzelfde lagedrukgebied is dit weekeinde verantwoordelijk voor een weersverbetering. Hier ziet u de weerkaart voor zondag.
Steeds warmer en zonniger weekeinde
Maar dit weekeinde zorgt hetzelfde lagedrukgebied voor een weersverbetering. Aan de flanken van dit systeem steekt namelijk een zuidelijke wind op. Die is verantwoordelijk voor de aanvoer van droge en warme lucht uit de landen ten zuiden van ons.
Het gevolg is dat we een uitermate zomers weekeinde voor de boeg hebben. MeteoGroup verwacht op zaterdag middagtemperaturen tussen 17 graden op de Wadden en 22 graden in het zuiden. Zondag doen we daar met 19 tot 24 graden nog een schepje boven op. Daarbij is er zaterdag nog wel enige bewolking aanwezig, maar zondag wordt het zonovergoten weer met nauwelijks wolken.
Uitzonderlijk of niet?
De vraag of deze temperaturen voor oktober uitzonderlijk zijn, moeten we met ja én nee beantwoorden. Als we kijken naar deze maand of het herfstseizoen als geheel, dan zijn dergelijke temperaturen geen records. Op de warmste twee weerstations van Nederland is het weleens warmer geweest in oktober.
Zo werd het op 10 oktober 1921 in Maastricht maar liefst 29,7 graden. Het inmiddels opgeheven weerstation in Sittard heeft in de tweede decade van oktober zelfs een record van 30,1 graden. Die tropische waarde werd bereikt op 11 oktober 1921. Noemenswaardig is ook de maximumtemperatuur van 27,0 graden die op 4 oktober 1983 in Eindhoven werd gemeten. In dat opzicht zijn deze temperaturen dus niet uitzonderlijk. Sterker nog, in De Bilt, Eindhoven en Maastricht zijn er sinds 1901 respectievelijk 16, 23 (24 inclusief 2014) en 43 jaren waarop het 23 graden of warmer werd in oktober.
Maar dit zijn statistieken voor de gehele oktobermaand. Als we ons concentreren op tweede en derde decade van oktober en/of op de tweede helft van die maand, dan zijn de temperaturen wel degelijk bijzonder te noemen. Opvallend is namelijk dat dergelijke temperaturen in het verleden vooral in de eerste helft van oktober bereikt werden. De keren dat het in de tweede helft van die maand 23 graden of warmer werd op deze weerstations, zijn op één hand te tellen. In dat opzicht kunnen we dus wel degelijk spreken van uitzonderlijke temperaturen.
Boven onze stand
Het jaar 2014 kenmerkt zich met zuidelijke winden die al veel vaker warme lucht onze kant opbliezen. Het is dan ook niet gek dat we wat de temperatuur betreft ruim boven onze stand leven. Dat geldt voor zowel de maximum- als de minimumtemperatuur en daarmee ook voor de gemiddelde temperatuur.
Als we kijken naar de oktobermaand tot nu toe, dan staat oktober 2014 met 13,8 graden op een 15e plaats sinds de metingen in 1901 begonnen. De meteorologische herfst van 2014 is zelfs goed voor een top 10 notering. Deze staat met 15,3 graden op plek 7. Landelijke zomerse dagen (dagen waarop de temperatuur in De Bilt 25 graden of hoger was) hebben we de dit jaar nog niet gehad. In 1921, 1983 en 2011 lukte dat wel één of twee keer.
En winterweer in oktober?
Maar het kan ook heel anders zijn. In oktober is het in ons land regelmatig tot vorst gekomen, in 1922, 1931, 1997 en 2003 was er in De Bilt zelfs sprake van matige vorst. Als we dan kijken naar de Nederlandse hoofdweerstations (Den Helder, Schiphol, De Bilt, Leeuwarden, Eelde, Twenthe, Vlissingen, Rotterdam, Eindhoven en Maastricht), werd de laagste temperatuur op 24 oktober 2003 gemeten op het station Twenthe: -8,5 graden. Verder kwam het in oktober ook al eens tot sneeuw, bijvoorbeeld op 13 oktober 1975. En ook op 24 oktober 2003 bracht Koning Winter ons met sneeuw een bezoekje. Wat een contrast met 2014!
Wilt u meer details over het weer van de komende dagen en het weekeinde? Bel dan de MeteoGroup weerlijn: 0900-9725 (€ 0,60 per minuut). Kies optie 1 voor de korte en actuele weersverwachting tot de volgende avond, optie 2 voor de uitgebreide weersverwachting voor de komende 5 dagen of optie 5 voor een verwachting tot 10 dagen vooruit. En wilt u alvast een vooruitblik naar de komende winter? Kies dan optie 6 in de MeteoGroup weerlijn.
Bronnen: MeteoGroup, KNMI en www.mscha.org.
Lees ook:
Wij en veel andere landen hebben en houden zacht tot warm weer. Met een naar zuid draaiende wind stroomt dit weekend een portie warmte Nederland binnen, zodat uitzonderlijk hoge temperaturen voor de tijd van het jaar kunnen worden verwacht. In het noorden van Scandinavië is het ondertussen al winters, met op sommige plekken overdag al (lichte) vorst en later in Lapland verse sneeuw.
Minimumtemperaturen afgelopen nacht/vanochtend vroeg. Een paar stations met -14 graden.
De eerste verse sneeuw van het najaar in het noorden van Zweden. Foto: Karin Broekhuijsen.
De tegenstellingen tussen het noorden en zuiden van Europa zijn inmiddels groot, overigens volstrekt normaal voor de tijd van het jaar. Terwijl in het zuiden nog zomerse en lokaal tropische temperaturen worden gemeten, heeft Koning Winter al zijn eerste schreden in het noordelijk deel van Scandinavië gezet met lokaal een aantal centimeter sneeuw, strenge nachtelijke vorst en op sommige plekken ook overdag vorst. Als bij ons dit weekend een portie warme lucht zal zijn gearriveerd, krijgt voornamelijk Lapland met flinke sneeuwval te maken. Vooral in de loop van zondag lijkt dit te gebeuren.
Weerkaart geldig voor zondagmiddag 19 oktober. Bij ons aanvoer van warme lucht, in het noorden van Scandinavië koud en een storing met neerslag die in Lapland uit sneeuw bestaat.
Twee weersystemen
Eerst is de luchtdruk boven Scandinavië hoog en ligt er op de oceaan een diepe depressie. Aan de oostelijke flank van het lagedrukgebied wordt de zachte lucht aangevoerd, terwijl in en rond het hogedrukgebied koude luchtmassa's zijn te vinden. Precies op de grens van beide luchtsoorten kan uiteindelijk dit weekend veel neerslag gaan vallen. In het zuiden van Scandinavië in de vorm van regen en in het noorden dus (later) sneeuw. Tegen die tijd is het hogedrukgebied van de kaarten verdwenen en ontstaat waarschijnlijk een secundair lagedrukgebied boven de Botnische Golf. Zie de weerkaart hiernaast, geldig voor zondagmiddag 19 oktober.
Records voor de tweede oktoberdecade?
Bij ons is van de eerste winterperikelen dus absoluut geen sprake, ook nog niet op lange termijn. Aanstaande zaterdag verwachten we middagtemperaturen van omstreeks of iets boven de 20 graden en zondag verloopt nog iets warmer met in het zuidoosten regionaal 24 graden. Dat zijn voor zo laat in oktober uitzonderlijke temperaturen, maar waarschijnlijk breken we geen records voor de tweede oktoberdecade (10-20 oktober). Vooralsnog staat op het landelijke, officiële weerstation in De Bilt 23,6 graden als tweede oktoberdecaderecord genoteerd, gemeten op 19 oktober 1921 (overigens samen met 13 oktober 1990, ook die dag 23,6). Daar blijven we a.s. zondag met de huidige verwachting van MeteoGroup dan net onder. Voor een weerstation als Maastricht is zelfs 28,2 graden de topper voor dezelfde periode, gemeten op 18 oktober 1921. Op 17 oktober 1930 werd het er 25,9 graden en op 19 oktober 25,2 graden.
Maandag ook nog vrij warm, daarna afkoeling
De nieuwste berekeningen van het Europese model laten ook maandag nog vrij warm weer zien. In de temperatuurpluim zien we nog berekeningen met rond de 20 graden, net voor passage van een koufront uit. Voor de dagen daarna staat een afkoeling op het programma, als het koufront is doorgetrokken en we in een koelere, onstabiele stroming van boven de Atlantische Oceaan terechtkomen. Uiteindelijk wordt het rond 15 graden, terwijl tegen die tijd 14 graden normaal is. Het weerbeeld is - opnieuw - wisselvallig met dagelijks enkele buien afgewisseld door af en toe (even) zon.
Verwachting Kvikjokk, afkomstig van WeatherPro.
Pluim van de maximumtemperatuur voor weerstation Eelde.
Bron: MeteoGroup
Lees ook:
Terwijl vakantiebestemming Bermuda zich schrap heeft gezet voor zware orkaan Gonzalo, maken wij ons dit weekend in Nederland op voor zomertemperaturen. De luchtsoort die ons land binnentrekt, komt daarbij van ver, helemaal van bij de Afrikaanse kust.
Om eerst maar eens met ons vakantieweer te beginnen. Want precies op het moment dat regio’s Midden en Zuid het herfstsschoolvakantiestokje overpakken van Noord, op die overlap, beleven we een zeer warm weekend voor deze fase van het jaar. Wel staat er, zeker zondag, een stevige wind en zijn er naast zonperioden ook wolkenvelden.
De verwachte luchtdruk plus fronten tijdens nacht van zaterdag op zondag.
De bovenluchtstroming op dat moment.
Afrikaanse lucht
De zeer warme lucht wordt van veraf aangevoerd. Op de oceaan ligt een zeer omvangrijk lagedrukgebied. Terwijl de depressie zelf langzaam noordwaarts trekt, krijgt ze een uitloper in zuidelijke richting, via de Azoren tot uiteindelijk helemaal ten westen van de Canarische eilanden. Langs de flanken van het lagedrukgebied, vele duizenden kilometers in lengte, is een langgerekte zuidelijke luchtstroom op gang aan het komen. Daarmee wordt in rap tempo warme lucht het vasteland van West-Europa ingevoerd. Zaterdag arriveert lucht die zich ten tijde van het schrijven van dit verhaal nog in de buurt van de Golf van Biskaje bevond. Zondag begroeten we lucht van Marokkaanse oorsprong, helemaal naar ons toe geblazen dus van bij de Noordwest-Afrikaanse kust.
Gonzalo teistert Bermuda
Terwijl wij met subtropische warmte te maken krijgen, krijgt Bermuda met een typisch hoogtropisch weerstaaltje van doen. Dit keer helaas niet in de vorm van heerlijk vakantieweer voor de vele toeristen die daar doorgaans kwartier houden, maar belichaamd door de zware tot zeer zware tropische orkaan Gonzalo. In de loop van deze vrijdag bereikt hij Bermuda. De wind was vanochtend (Nederlandse tijd) al behoorlijk aan het aantrekken. Via deze webcam op de westelijke punt van Bermuda zijn de ontwikkelingen goed te volgen. De verwachte route vind je op MeteoEarth.com (best te bekijken in Chrome).
Satellietbeeld met Gonzalo rechts onderin beeld.
Gonzalo passeert naar verwachting met windsnelheden van op sommige plekken boven 200 kilometer per uur. Aan de loefzijde van heuvels kunnen windsnelheden daarbij volgens het Hurricane Center nog eens 30% hoger liggen. De potentieel verwoestende orkaan is niet alleen zeer gevaarlijk vanwege de wind, maar zeker ook door de wateropzet, zeer hoge golven en de overvloedige regenval (tot 150 millimeter in korte tijd).
De verwachte route van Gonzalo en de huidge windsnelheden - klik op de afbeelding voor een vergroting. Afbeelding: www.meteoearth.com
Meer ingezoomd zie je dat de verwachte koers vrijwel exact over Bermuda loopt. Afbeelding: www.meteoearth.com
Bronnen: MeteoGroup, NOAA
Lees ook:
Historisch warme zaterdag
Om 16.30 heeft de temperatuur in landelijk hoofdstation De Bilt 23,0 graden bereikt. Het is daarmee de warmste 18 oktober ooit gemeten, meldt MeteoGroup. Op andere plekken, waaronder op meetlocaties in Gelderland zijn niet alleen dagrecords gebroken, maar hebben de temperaturen een nog historischer tintje. Het is er zo laat in het jaar nog nooit zo warm geweest.
Gaan we uit van meetstation De Bilt, waar sinds 1901 wordt gemeten, dan is het later in het jaar nog wel eens warmer geweest. Het datumrecord voor morgen, 19 oktober, ligt bijvoorbeeld op 23,6 graden.
-----------------------
Uitzonderlijk zachte oktobernacht
Dit weekend is het niet alleen overdag uitzonderlijk warm, ook afgelopen nacht mocht er op thermisch vlak zijn.
Op het landelijk hoofdstation De Bilt werd het in de nacht naar zondag 15,1 graden. Hiermee is het datumrecord van 2001, met op 19 oktober een minimumtemperatuur van 14,1 graden, binnen handbereik. Om dat record te halen 'moet' het vannacht voor 2 uur (0 UTC) warmer dan 14,1 graden blijven. De minimumtemperaturen gelden namelijk altijd voor de periode 0-0 UTC. En aangezien er in de loop van deze zondag minder zachte lucht binnenstroomt, is er een gerede kans dat de temperatuur in De Bilt voor 2 uur vannacht inderdaad onder 14,1 graden komt.
Hoe dan ook, een minimumtemperatuur van 15,0 graden of hoger in De Bilt is na 10 oktober nooit (sinds 1901) meer voorgekomen. Op 10 oktober 2011 werd 16,3 graden gemeten, de recordhoogste minimumtemperatuur voor de maand. Voor de oktoberdagen daarna zien we 14,9 graden als recordhoogste minimum, gemeten op 24 oktober 2004.
Uitzonderlijk hoge temperaturen voor de tijd van het jaar in de nacht van 18 op 19 oktober. In Wijk aan Zee zelfs niet koeler dan 17,2 graden.
Minder zachte nachten
Na vandaag is het minder zacht. Later komende week duikt de temperatuur 's nachts in delen van het land tot net onder de 10-gradengrens, plaatselijk wordt het dan zo’n 8 graden. Dat kunnen we gezien de tijd van het jaar niet echt koud noemen; gebruikelijk voor de laatste decade van oktober zijn minimumtemperaturen van een graad of 6. Dat het nog niet verder afkoelt, komt door de aanwezigheid van veel bewolking en een doorstaande wind.
Of het wel op langere termijn kouder wordt, bespreken we in zowel optie 5 als optie 6 van de MeteoGroup weerlijn (0900-9725, 60 cent per minuut). Optie 5 behandelt dagelijks de weersverwachting tot en met 10 dagen vooruit, in optie 6 bespreken we iedere vrijdag de verwachting tot vier weken vooruit.
Bron: MeteoGroup
Regen- en onweersbuien boven het westen van de Middellandse Zee zijn op weg naar het noorden van Italië. Morgen kan op verschillende plaatsen 30 tot 70 mm neerslag vallen en de Italiaanse overheid heeft hiervoor een waarschuwing uitgegeven. Tot en met woensdag blijft het ronduit nat. Plaatselijk kan de totale neerslaghoeveelheid stijgen naar ruim 200 mm en is wateroverlast zeer reëel.
Vorige week viel in een paar dagen tijd in het Zwitserse Locarno meer dan 250 mm water en in de zuidelijke Alpen trof een sneeuwdump van 1-1,5 meter. Ook plaatsen aan de Golf van Genua en Rome kregen te maken met wateroverlast door zware regen- en onweersbuien.
Waar komt al die regen vandaan?
Een lagedrukgebied ten westen van Sardinië veroorzaakt buien die met een zuidwestelijke stroming richting Noord-Italië trekken. Eenmaal bij de Alpen wordt de neerslagintensiteit vergroot doordat de lucht tegen de berghellingen opstijgt en afkoelt. Doordat de luchtdruk langzaam daalt en halverwege de week een depressie (Genua laag) ontstaat blijft het buiig en kan het vooral op de zuidhellingen van de berggebieden langdurig regenen.
Vroege wintersport?
De neerslag van de komende dagen zal in het zuiden van Zwitserland zeker sneeuw opleveren, maar omdat de vorstgrens waarschijnlijk rond 2500 meter zal liggen, valt op pistes lager dan 2000 meter alleen maar regen. Vanaf die hoogte tot vorstgrens valt de neerslag in de vorm van natte sneeuw. Daarnaast zijn de meeste wintersportgebieden nog gesloten en de start van het seizoen staat pas in december gepland. Tot die tijd kan wel geskied of gesnowboard worden op enkele gletsjers, zoals de Tsanfleurongletsjer bij Les Diablerets, de Feegletsjer bij Saas-Fee en de Zermatt Gletsjer dicht bij de beroemde Matterhorn.
Weeronline.nl | Gewijzigd: 25 april 2017, 11:49 uur, door Joyce.s
On the heels of days of flooding rainfall last week, additional rain will renew flooding across southern Europe this week. In a similar setup to last week, a trough of low pressure will dive south across western Europe which will pull moisture from the Mediterranean Sea, dumping it across areas from Italy into areas from Slovenia to Greece. Last week, rainfall in excess of 175 mm (7 inches) inundated Nice, France. Kotschach, Austria, picked up more than 300 mm (a foot) of rain from Tuesday through Thursday morning. At the same time, 265 mm (10.44 inches) soaked Cevio, Switzerland.
AccuWeather.com Meteorologist Erik Pindrock says, "While this system does not look as potent as the storm that occurred last week, it will still bring the potential for additional flooding." He adds, "The greatest threat for flooding will occur in northern Italy, especially on the southern slopes of the Alps. In addition to heavy rainfall, over a meter (3 feet) of snow will fall in the Alps, adding to the abundant snowfall that occurred with the past storm.
Rainfall in excess of 150 mm (6 inches) is expected to soak parts of northern Italy where major flooding is possible. Not only will flash flooding be likely, but long-duration river flooding is also possible as well due to all the recent rainfall. Due the heavy rain during the past week and the expected rainfall this week, larger rivers like the Ticino and Po may spill out of their banks for several days. Rain has already totaled nearly 100 mm (4 inches) in Genoa where downpours will continue to be a threat into Wednesday. The flooding threat will spread farther to the south and east as the week progresses leading to an increase threat for flooding in the western Balkan Peninsula from Slovenia to Greece.
Bron: Accuweather
http://www.estofex.org/
Ligurien kommt nicht zur Ruhe. Erst vergangene Woche standen die Straßen nach heftigen Regenfällen unter Wasser. Gestern Abend und in der Nacht hat es erneut kräftig geschüttet. Dieses Video aus Chiavari lässt die Wucht der Wassermassen erahnen. Ursache der kräftigen Regenfälle ist ein Tief im Mittelmeerraum, das feuchtwarme Luft gegen die Berge an der Küste drückt. Auch aktuell regnet es wieder, über dem Mittelmeer gibt es zahlreiche Gewitter. Bis morgen könnten in der Region um Genua noch einmal gut 100 Liter auf den Quadratmeter herunterkommen, unmittelbar am Alpenrand auch über 200 Liter. Entspannung ist also zunächst nicht in Sicht.
Het noorden van Italië en het zuiden van Zwitserland werden de afgelopen weken meermalen getroffen door extreme hoeveelheden neerslag en overstromingen. En het is nog niet afgelopen. Komende 24 uur wordt aan de zuidkant van het Alpenmassief opnieuw veel neerslag verwacht met mogelijk nieuwe overstromingen tot gevolg.
Doden door noodweer in Noord-Italië
Als gevolg van het noodweer in het noorden van Italië zijn de afgelopen dagen al vijf mensen om het leven gekomen In Milaan verdronk een 36-jarige man nadat hij in het water was gevallen, vlakbij een ondergelopen gebouw. Een man van 70 overleed toe hij in de buurt van het Lago Maggiore in het water viel bij en poging zijn boot te redden. Eerder stierf een man (70) in de regio Piemonte door een modderstroom en kwamen een man en een vrouw (73 en 96) om het leven toen hun huis bij Genua instortte. Het beroemde Lago Maggiore is buiten zijn oevers getreden, een paar dagen geleden was het hoogte waarschuwingsalarm van kracht.
Lees verder in het topic: Berichtgeving weer/sneeuw in de Alpen 2014/2015
Video via vtm.be:
Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be
| Gewijzigd: 14 november 2014, 18:14 uur, door JustinOok de laatste decennia begon de winter voor schaatsliefhebbers soms veelbelovend. Vanaf half november 1993 vroor het iedere dag: Twenthe noteerde -11,4 graden. In 1995 was daar al begin november min 9,2 graden gemeten. In 1998 leverde november strenge vorst op, maar ook hierop volgde een zachte winter. De herfst was het warmst in 2006 (13,6), 2005 (12,0), 1969 (11,7), 1982, 1999, 2000 en 2001 (11,6) en 1949 (11,3). In 2010 viel eind november de winter in waarna een zeer koude december volgde, maar daarmee had de winter gelijk al zijn kruit verschoten.
Bron: KNMI
Noodweer heeft in de Zuid-Franse regio Gard het leven gekost aan zeker drie mensen, meldt het regionaal bestuur.
In het plaatsje Peyremale kwam een man van in de vijftig om het leven nadat hij met zijn auto te water was geraakt. Zijn auto werd zeker 150 meter meegesleurd.
Vermist
Elders in de regio, in het plaatsje Cruviers-Lascours, raakte een auto met daarin een vrouw en twee kinderen te water. De moeder en een zoontje van 4 jaar werden dood gevonden. Het andere kind wordt vermist.
NOS.nl
Die Unwetterserie in Norditalien reißt nicht ab. Regenwolken stauen sich an den Küstengebirgen und öffnen ihre Schleusen. Die sintflutartigen Regenfälle haben wieder massive Überschwemmungen und Erdrutsche ausgelöst. In Ligurien begruben Schlamm- und Geröllmassen Autos unter sich. Sie haben nur noch Schrottwert. Eher gemächliche Bäche verwandeln sich in reißende Ströme, die Regenfluten bahnen sich ihren Weg durch die steilen Straßen und Gassen. Allein in Genua fielen in nur sechs Stunden 124 Liter pro Quadratmeter, das ist in etwa so viel wie in einem ganzen Herbstmonat. Am Giovipass etwas weiter nördlich waren es sogar 270 Liter!
Allerdings trägt auch der Mensch Mitschuld, denn in den vergangenen Jahren hat der ungebremste Baumboom die Gefahr von Sturzfluten und Hangabrutschungen verstärkt. Viele Kommunen haben den Schaden noch vergrößert, indem sie die illegalen Bauten im Nachhinein abgesegnet haben. So blockieren vor allem die Schwarzbauten den natürlichen Abfluss des Wassers, stattdessen suchen sich die Fluten den Weg durch die Straßen und Gassen. Die Opposition beklagt eine "Politik der Zementifizierung".
wetteronline.de
16.11.2014 10:43
Dit jaar verloopt recordzacht. Het wordt zo goed als zeker het warmste jaar ooit gemeten in Nederland. Zelfs als het in de slotfase van dit jaar toch nog koud wordt. En misschien dat het de komende weken inderdaad wat kouder gaat worden. Dat valt samen met iets dat we eigenlijk lange tijd niet hebben gezien: een standvastige oostenwind.
Vandaag nog regen. Foto: John Dalhuijsen, Zandvoort
De afgelopen weken zagen wij bijna zonder uitzondering een zuidelijke stroming. Dat leverde ons vrijwel onophoudelijk zacht herfstweer op. Dezelfde stroming kwam op z’n weg nar het noorden de Alpen tegen. Die confrontatie levert gebieden in ondermeer Noord-Italië extreem veel regen op. Er zijn plaatsen waar al meer dan 800 millimeter is gevallen deze maan. Dat komt overeen met de gemiddelde hoeveelheid die bij ons in een heel jaar valt.
Weerkaart aanstaande donderdag (ECMWF)
Idem, aanstaande zaterdag
Windpluim
Op de weerkaarten worden de bordjes nu verhangen. Zagen we de afgelopen week al regelmatig een hogedrukgebied boven Siberië met een uitloper naar het noorden van Scandinavië, nu komt het hogedrukgebied duidelijk zuidelijker te liggen. Op de weerkaarten hiernaast, voor aanstaande donderdag en zaterdag, zien we de luchtdrukverdeling duidelijk. Donderdag waait de wind uit oost tot noordoostelijke richting, zaterdag is de stroming een tikje gedraaid maar komt overduidelijk ook dan het uit het oosten. Dit zijn de weerkaarten van het Europese model (ECMWF). We kunnen ook de pluim van dit rekenmodel bekijken. Als we naar de windrichting kijken, is het opmerkelijk dat de wind inderdaad een duidelijke voorkeur vertoont voor de oosthoek. Daarbij moeten we in de windpluim bedenken, dat een oostenwind op de kompasroos overeenkomt met 90 graden. Met name rond komend weekend is de hele pluim vrij strak gebundeld rond de 90-gradenlijn. Zo een duidelijke perioden met oostenwind hebben we dit jaar eigenlijk nog niet eerder gezien.
Windpluim
Lichte vorst
De vraag is natuurlijk ook hoe de temperatuur hierop reageert. Want een oostenwind betekent echt niet automatisch dat de winter invalt. Op dit moment is er eigenlijk nog geen echt koude reservoir opgebouwd op enigszins bereikbare afstand van de Benelux. Dus al waait het dagenlang uit het oosten, wat betreft temperatuur verandert er in eerste instantie niet eens zo veel. Al betekent een aflandige (continentale) stroming in deze tijd sowieso, dat het kwik wat zal inleveren. De nachtelijke afkoelingsperiode overtreft in deze tijd van het jaar immers de korte daglichtperiode. Als we naar de temperatuurpluim kijken, zien we inderdaad al enige daling van temperatuur in de loop van deze week. Voor aanstaande vrijdag ligt het pluimgemiddelde nog maar op een graad of 8. Een min of meer normale temperatuur voor de tweede helft van november. In het weekend gaan de temperaturen duidelijk verder naar beneden. En verschijnen weldra de eerste berekeningen met lichte vorst in de nacht. Rond het midden van volgende week zitten we overdag gemiddeld onder de 5 graden overdag en zien we steeds meer berekeningen met vorst in de nacht. Het gaat natuurlijk te ver om te spreken van een vorstperiode volgende week, maar dat het gevoelig kouder wordt, lijkt toch behoorlijk waarschijnlijk.
Temperatuurpluim
Droge periode
Kijken we tenslotte nog even naar de kans op neerslag, dan is duidelijk dat we na alle regen van vandaag een lange droge periode tegemoet gaan. Zeker na dinsdag zien we de zes-uurlijkse neerslagkans uitkomen op slechts 10 procent. De komende twee weken valt er dus naar verwachting weinig of geen regen. Dan mogen we toch van en opmerkelijk lange droge periode spreken in deze tijd van het jaar. Daarbij zal het vooral na het weekend bovendien vaker zonnig weer zijn. Al met al mooie vooruitzichten, zeker voor de liefhebbers van wat kouder weer met een winters tintje.
Bron weer.nl
| Gewijzigd: 16 november 2014, 15:17 uur, door Onweerfreak12
Na maandenlang relatief warm weer, waarbij hoge temperatuurgemiddelden waargenomen werden lijkt er nu koud weer aan te komen. De weermodellen berekenen deze week rustig en droog weer, voor volgende week zit winterkou in de verwachting!
Kalm en droog weer
Depressies maken deze week steeds meer plaats voor hogedrukinvloeden. Na een nat weekend gaan we geleidelijk over op rustig en droog novemberweer. Dat gaat soms gepaard met zon, zoals maandag, maar aanstaande woensdag wordt hardnekkige mist verwacht en blijft het lang grijs. De temperaturen lopen terug naar normale waarden voor november: maxima van 9 graden overdag en nachtminima van een graad of 4.
Luchtdrukverwachting voor zaterdag 22 november 13:00 uur Nederlandse tijd
Koude lucht in Rusland en Oost-Europa
Vanuit het hoge noorden zakt later deze week koude lucht uit over Rusland. Een krachtig hogedrukgebied dat volgend weekend boven Scandinavië komt te liggen is daar verantwoordelijk voor. En datzelfde hogedrukgebied zorgt voor de krachtige oostelijke stroming waarmee de kou in onze richting getransporteerd wordt.
Centraal- en Oost Europa kunnen later deze week al een temperatuurdaling tegemoet zien. In Kiev wordt het kouder, Praag en Wenen volgen. Voor echte kou moet er langdurig koude en droge lucht uit het oosten aangevoerd worden. Zodat laaghangende bewolking geen kans meer krijgt en het tijdens heldere en koude nachten flink kan afkoelen. Of we ook daadwerkelijk langdurig met een oostelijke stroming te maken gaan krijgen is nog vrij onzeker.
Volgende week winter in Nederland?
De laatste modelberekeningen geven tot in de loop van volgende week een oostenwind. Na komend weekend zouden we onder de normale temperaturen van eind november moeten komen (8 graden overdag, 3 in nacht). Vooral de kans op vorst neemt dan flink toe. In de nacht naar maandag is 60% kans op vorst en de vorstkans neemt de dagen daarna toe tot circa 80%.
Zoals het er nu naar uit ziet krijgen we volgende week met zonnige perioden te maken en verlopen de nachten vrij helder. Met de toenemende kans op dit droge winterweer worden ook winterse ongemakken verwacht, zoals autoruiten krabben en winterse gladheid.
Nog wel het warmste jaar?
Het wordt dus eind november waarschijnlijk kouder dan het langjarig gemiddelde. Dat is iets wat we maar weinig gezien hebben dit jaar. Maar om dit jaar niet het warmste jaar sinds de start van de metingen te laten worden in Nederland is meer nodig dan een korte winterperiode. Met normale waarden de rest van het jaar komen we uit op 11,6 graden. Het warmste jaar tot nu was 2006 met gemiddeld 11,2 graden. Als we aan het eind van het jaar terugkijken en het warmterecord is niet gebroken, dan staat ons nog een bar koude decembermaand te wachten.
Bron Weeronline.nl
| Gewijzigd: 25 april 2017, 11:50 uur, door Joyce.s