Inderdaad ! Geen wolkje gezien vandaag en temperaturen tot 22 graden in het westen van België ! Een topdag ! | Gewijzigd: 8 september 2014, 18:37 uur, door ruben
| Gewijzigd: 8 september 2014, 21:37 uur, door Supercell
We gaan super fraai zomers weer tegemoet idd!!! Hopelijk nu wel voor een langere tijd dan een weekje
Geldig van donderdag 11 september tot dinsdag 23 september
Synoptische ontwikkeling
Een hoogtelaag verplaatst zich richting Centraal-Europa, terwijl gelijktijdig een hoog zich via de Britse Eilanden richting de Noordzee verplaatst.
Een westelijke hoogtelaag blijft vrijwel stationair op de Atlantische Oceaan (west van Portugal) liggen. Het gevolg is dat er een Omegablokkade ontstaat, waarbij ons land te maken krijgt met hogedruk invloed. Deze situatie handhaaft zich tot komend weekeinde.
Hierna zien we het hoog richting Scandinavië verplaatsen en wordt de invloed van het westelijke hoogtelaag op ons weer groter. Afhankelijk van de versterking van het hoogtelaag door extra koude lucht, afzakkend vanaf Groenland krijgen we te maken met een meanderende hoogtestroming of een meer zonale stroming .
Modelbeoordeling en onzekerheden
Tot en met het weekeinde is er weinig spreiding in de EPS-oplossingen.
Na het weekeinde is bepalend voor ons weer of het sturende laag zuidwest van ons land wordt versterkt door kouadvectie vanaf Groenland of dat de kouadvectie beperkt blijft tot het gebied tussen IJsland en Schotland. In het eerste geval krijgen we met een zuidwestelijke aanvoer (meanderende stroming) te maken, in het laatste geval zal een zonale westelijke stroming tot stand komen.
De spreiding in de richtingspluim zien we dat de meeste leden dan ook naar west of zuidwest gaan. De hogere temperaturen in de temperatuurpluim zijn de afkomstig van de zuidwestelijke aanvoer.
Samenvatting meerdaagse-periode:
Rustig nazomerweer met perioden met zon en droog. Middagtemperaturen ongeveer 21 graden.
Samenvatting EPS-periode:
Aanvankelijk een grote kans (ca. 80 %) op aanhouden van het rustige en droog weertype met temperaturen boven de normale waarden voor de tijd van het jaar. Aan het eind van volgende week 40% kans op wat neerslag en temperaturen richting normale waarden.
| Gewijzigd: 9 september 2014, 12:43 uur, door Ben47
Dadelijk kan ik weer naar de jaarlijkse davendere horrorwinterchow kijken en me kapotlachen,wie het hardste op kan scheppen dat het de koudste HORRORWINTER
ooit wordt,terwijl het n doodsaaie grijze kwakkelwinter wordt met NIKS
Dadelijk kan ik weer naar de jaarlijkse davendere horrorwinterchow kijken en me kapotlachen,wie het hardste op kan scheppen dat het de koudste HORRORWINTER
ooit wordt,terwijl het n doodsaaie grijze kwakkelwinter wordt met NIKS
Ehhhhhmmmm wellicht dat je het vergeten bent!? Maar we wonen in Nederland he en daar hoort nou eenmaal dit klimaat thuis. Winters die de naam winter niet mogen hebben en zomers die met uitzonderingen zeer aangenaam kunnen zijn! Dit maakt ons klimaat ook wel weer bijzonder, en voornamelijk spannend (gaat het nu dan wel of niet gebeuren)
Onweersdagen met rukwinden: 4 ---- Matig onweer: 1
Onweersdagen in totaal 2015: 9 ---- Zwaar onweer: 1
Uit KNMI Beoordeling lange termijn (Uitgifte: 10/09/2014 03.53 uur)
Geldig van vrijdag 12 september tot woensdag 24 september
Synoptische ontwikkeling
Een hoogtelaag boven Zuid-Zweden verplaatst zich richting Centraal-Europa, terwijl gelijktijdig een hoog zich via de Britse Eilanden richting de Noordzee verplaatst.
Een westelijke hoogtelaag blijft vrijwel stationair op de Atlantische Oceaan (west van Portugal) liggen.
Het gevolg is dat er een Omegablokkade ontstaat, waarbij ons land te maken krijgt met hogedruk invloed. Deze situatie handhaaft zich tot komend weekeinde.
Hierna zien we het hoog richting Scandinavië verplaatsen en wordt de invloed van cyclonaliteit op ons weer groter.
Waar deze cyclonaliteit vandaan komt is niet zeker.
– Een aantal oplossingen laten een hoogtelaag ontwikkelen aan de oostflank van het Scandinavisch hoog dat komende week rond dit hoog richting ons land komt om vervolgens een verbinding met het Atlantisch laag te krijgen.
– Een andere oplossing is het uitzakken van kou vanaf Groenland richting Ierland waardoor we van het westen uit te maken krijgen met cyclonale invloeden.
Door de advectie van koude lucht, afzakkend vanaf Groenland een meer zonale stroming, terwijl de eerste mogelijkheid een meer meanderende stroming tot gevolg heeft.
Modelbeoordeling en onzekerheden
Tot en met het weekeinde is er een kleine spreiding in de EPS-oplossingen te zien.
Na het weekeinde zijn er grosso modo twee oplossingsrichtingen te herkennen:
Bepalend voor ons weer is
– of het sturende laag west van ons land voor cyclonaliteit gaat zorg dragen of
– dat het Scandinavisch laag naar ons land komt en versterkt wordt door het Atlantisch laag met een zuidwestelijke aanvoer.
De laatste oplossing lijkt een iets warmere oplossing te zijn terwijl de kouadvectie vanaf Groenland voor een ietwat frisser weertype te zorgen
Samenvatting meerdaagse-periode:
Rustig nazomerweer met perioden met zon en droog. Middagtemperaturen ongeveer 21 graden.
Samenvatting EPS-periode:
Kans van ca. 60% op een overgang naar een licht wisselvallig weertype met maximumtemperaturen rond de normale waarden voor de tijd van het jaar.
On topic: komend weekend ziet er natuurlijk heerlijk uit. Nu nog afwachten of er wat van terecht komt. Ruim een week geleden waren de jubelberichten van de diverse weeerbureau's niet van de lucht. En wat is er van tercht gekomen? Grijze wolkenluchten en achterblijvende temperaturen. Dus ik ben enigzins sceptisch. Het is nog geen weekend tenslotte, het moet nog vrijdag worden...