Eén hele week droog?
Droge dagen zijn landelijk bezien schaars deze zomer en wij zeggen sinds vandaag waren deze zomer. Want vandaag is voor ons de herfst begonnen. En meteen lijken we aan de vooravond te staan van een droge én nazomerse periode. Gaan we op weg naar (minimaal) één geheel droge week?
Op het landelijk weerstation De Bilt bijvoorbeeld is het de afgelopen zomer nog geen één keer minimaal 7 dagen achtereen droog geweest. We moeten voor minstens 1 droge week helemaal terug naar de periode 30 april tot en met 6 mei, met toen in die week 0,0 millimeter in De Bilt. In de lente dus. Aangezien hogedrukgebieden sinds lange tijd weer eens het heft in handen gaan nemen, is er ook voor het landelijk weerstation weer eens zicht op een droge periode. Lagedrukgebieden wijken de eerstkomende dagen elders in Europa uit. Zo trekt er deze maandag een depressie over IJsland oostwaarts, met daarin gevangen de restanten van oude tropische orkaan Cristobal, en hangt er boven het zuiden van Italië een ander, actief lagedrukgebied. Een hogedrukgebied strekt zich uit van boven Ierland via de Noordzee tot het zuiden van Finland en het noorden van Rusland. Dit luchtdrukmaximum houdt stand, met het zwaartepunt later deze week boven de Baltische Staten. Zie ook de afbeelding hiernaast, afkomstig van de internetversie van onze 3D applicatie MeteoEarth welke je het beste in de browser Google Chrome kunt bekijken.
Op lokale spatjes na droog
Morgen (dinsdag) bestaat het weerbeeld net als vandaag uit een mix van stapelwolken en zon. Het is droog, al zouden in het noordoosten toch weer wat spatjes miezerregen kunnen vallen met daar meer bewolking dan elders in ons land. Dit gebeurt dan nog net, op een verzwakt front vanuit Duitsland. De temperaturen stijgen tot tussen 19 en 22 graden. Vervolgens wordt het woensdag een paar graden warmer en donderdag en vrijdag zet de temperatuursstijging verder door; we gaan op weg naar de zomerse grens van 25 graden. Met daarbij volop zonneschijn en droog weer in geheel Nederland is het nazomerfeest compleet. In de loop van het weekend lijkt het minder warm te worden en misschien valt er een lokaal buitje, maar een overgang naar ronduit wisselvallig en koel weer blijft uit. Details in onze weerlijn 0900-9725, optie 5 (60 cent/minuut).
Aanvoer van droge en warme lucht
Na morgen staat er enige tijd een meestal matige wind uit het noordoosten tot oosten vanwege de ligging van het eerder vermelde hogedrukgebied. Daarmee wordt zowel warmere als droge lucht aangevoerd, zodat er alles bij elkaar vrij veel water kan verdampen. De hier en daar kletsnatte gronden in vooral het oosten en zuiden van het land zijn daarmee gebaat. Op een zonnige, droge en warme septemberdag - zeker aan het begin van de maand - kan met wat wind zo'n 5 millimeter aan vocht verdampen.
Vorig jaar nog zomerdroogte
Het verschil met precies een jaar geleden is (zeer) groot, want precies een jaar geleden spraken we nog van algehele zomerdroogte. Begin september vorig jaar was het neerslagtekort in grote delen van het land opgelopen tot ruim boven de 200 millimeter en in het noordwesten tot zelfs boven 270 millimeter. En nu, precies een jaar later, is het neerslagtekort gemiddeld over het land niet meer dan bijna 17 millimeter. Dat minieme tekortje zal in ruim 1 week tijd bijna verdubbeld zijn, zo is de verwachting.
Augustus was het natst
Van de drie zomermaanden die net achter ons liggen, was augustus het natst en bovendien het koelst, zelfs de koelste oogstmaand sinds 1993 aldus het KNMI. Er viel op uitgebreide schaal in totaal meer dan 100 millimeter neerslag, tegen zo'n 78 mm normaal. Van de natste weerstations die zijn aangesloten bij hetweeractueel.nl, waar MeteoGroup mee samenwerkt, waren het Limburgse Schinnen en Nieuw Lekkerland in Zuid-Holland in augustus de natste weerstations van het land. In Schinnen werd 209 millimeter en in Nieuw Lekkerland 206 mm gemeten. Eén millimeter regen komt overeen met 1 liter water per vierkante meter. In een reguliere emmer past ongeveer 10 liter water. Dan is op deze twee stations in de afgelopen maand de inhoud van 20 à 21 emmers water per vierkante meter omlaag gekomen. En een droge dag in augustus was een bijzonderheid. Zo had de waarnemer in Sluis (Zeeland) 21 augustusdagen met minstens 1,0 millimeter en de waarnemer in Hank (Brabant) noteerde 25 dagen met regen in augustus.
Bron: MeteoGroup
Citaat van Citaat van Lako, maandag 1 september 2014, 18:40 uur De buitjes aan de west kust lijken aardig actief of verdampt het meeste voordat het de grond bereikt?
Er wordt niet veel uit verwacht. Er komt een bui op mij af. Nu nog droog.
Geldig van donderdag 04 september tot dinsdag 16 september
Een hoogterug ligt vanaf het begin van de periode over de Britse eilanden en de Noordzee en de Oostzee, terwijl een hoogtelaag boven het Adriatische Zee gebied rondtolt.
Aan het einde van de week nadert een hoogtetrog vanuit het westen. Hierin snoert zich op zaterdag een aparte kern af boven de Britse Eilanden net ten westen van Ierland, welke vervolgens tot in de volgende week blijft rondtollen boven de Golf van Biskaje, terwijl een zwakke hoogterug dan boven de Noordzee en ons land ligt.
In de loop van volgende week loopt deze rug door en nadert vanuit het westen een nieuwe hoogtetrog. Aan de grond uit dit zich in een hogedrukgebied boven de Oostzee en de Baltische Staten, waardoor de stroming bij ons oostelijk is.
Richting het weekeinde neemt de invloed van dit hoog af en komen we meer onder invloed van lage druk boven centraal Europa. Een volgend hoog, met het centrum ten noordwesten van Schotland, neemt in de loop van het weekeinde de invloed op ons weer over, maar trekt in de loop van de week oostwaarts, waardoor we onder invloed van zwakke storingen komen.
Modelbeoordeling en onzekerheden
Tot en met begin volgende week zijn de clusters in hoofdlijnen eenduidig. Tot en met donderdag bevinden we ons onder invloed van hoge druk.
Alle clusters hebben ook de hoogtetrog met het afsnoerende hoogtelaag op vrijdag of zaterdag, maar de positie hiervan verschilt nog wel wat.
Op maandag heeft het grootste deel van de ensembleleden de volgende hoogterug over onze omgeving, in een klein deel (10%) bevinden we ons onder invloed van het hoogtelaag.
In de loop van de volgende week nemen de verschillen dan verder toe, afhankelijk van de precieze positie van de ruggen en troggen.
Aanvankelijk levert dit een droog weertype op met een oostelijke stroming en met oplopende temperaturen.
In de loop van vrijdag en het weekeinde nemen de neerslagkansen iets toe. De temperatuur doet weer een stapje terug naar waarden rond normaal.
Samenvatting meerdaagse-periode:
De eerste dagen rustig en droog met zonnige perioden en middagtemperaturen oplopend tot rond 24 graden op vrijdag. Vanaf het einde van de week kans op een bui.
Samenvatting EPS-periode:
Grote kans (80%) op een vrij rustig weertype met af en toe een bui. De temperaturen liggen rond de normale waarden voor de tijd van het jaar.
Bijbehorende temperatuurpluim:
In onze omgeving weinig verschil in luchtdruk. Over heel Nederland slechts een verschil van 1 hPa. Dus weinig wind. Temperatuur in Twente het laagst met 13,7 graden en in Eindhoven het hoogst met 19,1 graden. (10:10u). In het noorden en oosten vochtige lucht met meer dan 90% relatieve vochtigheid.
Het hogedrukgebied ontwikkeld verder door en de storingen worden verder verdreven.
Terecht. Je kunt meteorologisch gezien het beste augustus en september omdraaien, volgens de kalender kan dat natuurlijk niet maar volgens het weer zou dat wel zo moeten zijn.
Terecht. Je kunt meteorologisch gezien het beste augustus en september omdraaien, volgens de kalender kan dat natuurlijk niet maar volgens het weer zou dat wel zo moeten zijn.
Ik weet niet hoe je dat bedoelt Han. Sinds het begin van de metingen door het KNMI in 1901 is september in de Bilt slechts in 4 jaren warmer geweest dan augustus in hetzelfde jaar. Dat was in 1949, 1956, 1961 en voor het laatst in 2006.
We zitten pas op 2 september. Het lijkt me erg vroeg om voor dit jaar al te kunnen zeggen dat september warmer zal zijn dan augustus.
Maar misschien begrijp ik je verkeerd!
| Gewijzigd: 2 september 2014, 21:02 uur, door Ben47
knmi beoordeling lange termijn [Uitgifte: 03/09/2014 03.57 uur]
Geldig van vrijdag 05 september tot woensdag 17 september
Synoptische ontwikkeling
Een hoogterug ligt vanaf het begin van de periode over onze omgeving en trekt naar het oosten.
Een bovenluchtlaag ligt vrijdag zuidoost van IJsland en trekt de dagen daarna langzaam over de Noordzee en ons aandachtsgebied verder naar het zuidoosten, waarna het boven Centraal Europa min of meer blijft stilliggen tot aan het eind van de periode.
In het grondpatroon is een hogedrukgebied aanwezig boven de Baltische Staten dat langzaam in kracht afneemt.
Een thermisch laag boven Frankrijk dringt dan vrijdag op naar onze omgeving.
Pas in de loop van de nieuwe week zien we vanuit het westen weer hogedrukinvloed naderbij komen wat dan resulteert in een hogedrukgebied boven de Noordzee op donderdag en dat verder naar Scandinavië trekt.
Modelbeoordeling en onzekerheden
Deze run geeft een totaal ander beeld te zien dan de voorgaande runs. Het grote verschil is nu dat het bovengenoemde hoogtelaag over de Noordzee naar onze omgeving trekt terwijl dit scenario in de vorige dagen (vrijwel) niet in de diverse members aanwezig was. Nu dus wel en niet alleen in de operationele run. Iets minder dan helft van de alle members laat een soortgelijk scenario zien. Dat levert dus enige onzekerheid op en dat zien we terug in een breder wordende temperatuurpluim en een toenemende neerslagkans.
Samenvatting meerdaagse-periode:
Van tijd tot tijd zon met vanaf het weekeinde soms een bui. Middagtemperaturen dalend naar waardes rond 20 graden.
Samenvatting EPS-periode:
Grote kans op aanhouden van het weertype met nu en dan zon, ook soms een bui en temperaturen die rond de normale waarden voor de tijd van het jaar liggen.
Temperatuurpluim over de beoordelingsperiode
| Gewijzigd: 3 september 2014, 06:11 uur, door Ben47
Zo heel verkeerd ziet het er nog helemaal niet uit hoor!
Je hebt gelijk ,ik hou de straalstroom altijd goed in de gaten in je hebt gelijk dat de straalstroom zo zwak is en zwak blijft in de modellen
Ter vergelijk met vorig jaar hadden we de gehele winter en herfst te maken met een zeer sterke straalstroom wat in iedergeval samen ging met 1 van de zachste winters ooit maar wel met een record aantal (zware) stormen.
Ik ben dus erg benieuwd of dit zich gaat doorzetten en waar we dan heen gaan met het weer.
Het nadeel is wel dat de stormliefhebbers niet echt aan hun trekken gaan komen als dit zo zou blijven..
We shall see...
Winter is coming... tietadiedooo
| Gewijzigd: 3 september 2014, 14:50 uur, door Callie-P