De afsmelting van de gletsjers lijkt ook deze zomer onverminderd door te zetten. Vooral de hitte van de juli maand is killing geweest. Hoewel, er lijkt zo in de laatste dagen van augustus toch ergens positief nieuws vandaan te halen. Niet alle gletsjers zouden dit jaar hebben verloren.
Citaat van zamg.ac.at Die von der ZAMG vermessenen Gletscher gehen mit überdurchschnittlich viel Schnee in das Sommerhalbjahr. Eine erste Auswertung der umfangreichen Messungen der letzten Tage zeigt, dass am Goldbergkees und am Kleinfleißkees in der Sonnblickregion um 10 bis 25 Prozent mehr Wassermasse in der Schneedecke enthalten ist als im Mittel der letzten fünfzehn Jahre.
Die Schneemenge im Winter beeinflusst die Entwicklung der Gletscher aber nicht so stark wie die Witterung im Sommer. Der Trend des ungewöhnlich starken Schmelzens ist somit also nicht beendet.
Im Rahmen der halbjährlichen Gletschermessungen der ZAMG wurde an mehr als 400 Punkten die Schneehöhe bestimmt und an elf Punkten Schneeschächte bis zum Gletschereis gegraben.Bron: http://www.zamg.ac.at/cms/de/klima/news/winterbilanz-der-gletscher
De afgelopen week is echter een goede week geweest voor de gletsjers. Het is koud en op grote hoogte hebben de eerste sneeuwbuien zelfs al voor enkele centimeters poeder gezorgd. Zie ook het bericht ""Buitengewone" sneeuwval in Duitsland in augustus" van gister, zondag 25 augustus. Eerder deze week hebben echter al meerdere bergtoppen van nog veel meer sneeuw kunnen genieten. Het remt op z'n minst het smeltproces... zo denk ik dan.
Afsluiten doe ik graag met een plaatje van de Grossglockner. Als fanatiek bezoeker van Oostenrijk, in de zomer vooral Karinthië, volg ik graag de stand van deze gletsjer, waar ik zelfs als klein kind al vaak overheen gelopen ben. Het is opmerkelijk hoe snel deze gletsjer zich terugtrekt en inzakt, een flinke wandeling is inmiddels nodig om uberhaupt het ijs te bereiken. Jaarlijks, eind augustus, maak ik een screenshot van het ijs en teken ik de "rand" van de gletsjer af. Waaruit blijkt dat de schade dit jaar beperkt is, wel lijkt het ijs weer flink ingezakt te zijn.
(Grote versie klik hier)
(Grote versie klik hier)
Nieuws, weetjes, vragen, opmerkingen of foto's? Deel ze met ons allen. | Gewijzigd: 25 augustus 2014, 12:43 uur, door Justin
Vorig jaar was het een 1 aprilgrap toen een skigebied in de Pyreneeën aankondigde dat een gletsjer van het begin van de 20e eeuw nu weer terug aan het groeien was. Geen grap was het dat datzelfde skigebied wel nog genoeg sneeuw had om begin juni een weekeinde de liften te heropenen. Nu komt uit Schotland het nieuws dat daar serieuze gletsjervorming op gang is gekomen. De foto hierboven is een ontdekking van een pensionade die de hooglanden doorkruiste langs de vele honderden sneeuwveldjes die van afgelopen winter zijn blijven liggen.
Hier zie je de man en de gletsjer in wording. Zelfs de BBC schrijft erover! De gletsjer is nu 120 meter lang en bevat al névé (firn) wat in vaktaal de term is voor sneeuw overgaand in gletsjerijs. Lees hierrrr het hele avontuurlijke bericht.
Bron Wintersportweerman.nl | Gewijzigd: 14 maart 2017, 13:45 uur, door Joyce.s
De website SkiWallet.com heeft enkele dagen geleden de vergelijking van gletsjers in Frankrijk over de afgelopen 1-2 jaar goed weergegeven. Sommige gletsjers lijken iets te zijn gesmolten, waar andere duidelijk zijn toegenomen. Tja, één jaar is natuurlijk helemaal niets.. toch voor de fanatieke wintersporter of winterliefhebber interessant om te bekijken.
Sleep de balkjes heen en weer om te vergelijken:
SkiWallet.com - Etat des glaciers en France comparatif 2013-2014 | Gewijzigd: 18 september 2014, 15:01 uur, door Justin
Het is een goed jaar geweest voor de Oostenrijkse Alpen. Gletsjers zijn voor het eerst in jaren weer wat aangegroeid. Dat is de conclusie van het Gletsjerdagboek dat de universiteit van Salzburg (Oostenrijk) bijhoudt. Ze doen dat sinds 2003. Al die jaren zijn de gletsjers afgenomen. Vooral de warme zomers zorgden voor het smelten van de ijsmassa's.
Dit jaar is een koude winter gekoppeld aan een zomer met veel sneeuwval. Zelfs op 10 juli sneeuwde het nog in de Alpen, waardoor veel gletsjers in omvang groeiden. Zelfs een relatief warme september kon dat niet verhinderen. Toch vinden de Oostenrijkse geologen het nog veel te vroeg om te spreken van een trendbreuk.
Door opwarming van de aarde zijn veel gletsjers in de wereld kleiner geworden. Vooral op Groenland en in de Alpen zijn gletsjers in omvang teruggegaan. Wetenschappers houden ze nauwlettend in de gaten om te ontdekken hoe de wereld reageert op hogere temperaturen.
Bron FAQT / MSN Nieuws | Gewijzigd: 30 september 2014, 17:50 uur, door Justin