Deze foto is niet meer beschikbaar
De Karola-gletsjer, ten westen van Lhasa. Foto: REUTERS
Het Tibetaanse plateau, waarvan de gletsjers miljoenen mensen in Azië van water voorzien, is in de voorbije tweeduizend jaar nog nooit zo warm geweest als de laatste vijftig jaar.
‘De voorbije vijftig jaar ging de temperatuurstijging twee keer zo snel als het globale gemiddelde’, zo schrijft een Chinees wetenschappelijk tijdschrift op basis van de studie van het Institute of Tibetan Plateau Research .
In mei meldden Chinese wetenschappers al dat de Tibetaanse gletsjers de voorbije dertig jaar 15 procent zijn gekrompen. Die evolutie kan de watervoorziening van verschillende belangrijke rivieren in Azië, zoals de Brahmaputra en de Yangtze, verstoren. Honderd miljoenen mensen zijn van die rivieren afhankelijk.
Daarnaast zal de combinatie van menselijke activiteit en de klimaatverandering volgens de studie meer overstromingen en aardverschuivingen veroorzaken in Tibet. Maar de stijgende temperatuur zou wel het lokale ecosysteem verbeteren.
China voert grote bouwprojecten uit in de autonome regio, waaronder de bouw van grote waterkrachtcentrales. De wetenschappers roepen de overheid op om de menselijke impact op het kwestbare milieu van de regio te verminderen.
Bron: Standaard