Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Dec 2024 14:41:58
Actueel
1 / 4

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
12 augustus 2014, 20:01 uur | Bericht #438032
Tent omver geblazen op Pukkelpop

Twee dagen voor het begin is op het Belgische festival Pukkelpop een tent omver geblazen door het slechte weer. Volgens Pukkelpop zijn er geen gewonden gevallen. Organisator Chokri Mahassine was compleet verrast door het incident: "Het KMI heeft de organisatie bevestigd dat er blijkbaar geen andere verklaring kan zijn dan een zeer lokale valwind en dat dit ook niet te voorspellen was." Pukkelpop gaat wel gewoon door: "Meer dan 70.000 mensen rekenen op ons, drie dagen lang", zegt Mahassine. Het festival gaat dus zeker door. Maar de veiligheid primeert."

Door mensen op het terrein zijn foto's en filmpjes gemaakt van het incident:

[t]Tent at @pukkelpop collapsed.. Hope no one's hurt. #pkp14 Photo by @tomwynants


[t]Niels Temmerman ‏@NielsTemmerman
Resultaat van een hevig onweer boven de Pukkelpop-weide




Slecht weer verwacht
Tijdens deze Pukkelpop wordt het weer waarschijnlijk ook slecht, met kans op regen en onweer. De organisatie wilde nog niet zeggen of er speciale maatregelen worden genomen. Het festival gaat onderzoeken wat er precies is gebeurd en de brandweer gaat bekijken of er voldoende maatregelen zijn genomen.

Bron: NOS
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
12 augustus 2014, 20:12 uur | Bericht #438034
Lokale valwind deed tent instorten

Een lokale valwind heeft dinsdagnamiddag de tent van de Club op Pukkelpop doen instorten. Daarbij zijn geen gewonden gevallen. Dat vertelde organisator Chokri Mahassine zopas op een persconferentie.

Een kort maar hevig onweer trok omstreeks 15.30 uur over de festivalweide in Kiewit (Hasselt). De tent van de Club raakte daarbij zwaar beschadigd. De hulpdiensten kwamen preventief ter plaatse, maar niemand raakte gewond.

De veiligheidsdiensten hadden alle installaties voorafgaandelijk grondig geïnspecteerd en groen licht gegeven. Afgelopen zaterdag stonden er tijdens het festival Summer Swing nog duizenden kinderen in de tent voor optredens van onder meer K3 en Mega Mindy. Vanaf donderdag worden er in deze tent opnieuw duizenden muziekliefhebbers verwacht. Wat er met de geplande optredens zal gebeuren, is nog niet duidelijk.

Bron: het Nieuwsblad
Every cloud has a silver lining
Waarom deze advertentie?
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
12 augustus 2014, 20:21 uur | Bericht #438037
Kust versus binnenland

Afgelopen nacht vielen in de kustprovincies tot in het midden van het land diverse stevige regen- en onweersbuien. In het binnenland was het meest droog met brede opklaringen. Een verschil dat we vaak in het herfstseizoen tegenkomen, maar momenteel ook speelt door de wat minder warme lucht die over het land stroomt en de hoge temperatuur van het Noordzeewater en het IJsselmeer.

De zomer is tot afgelopen week vrij zonnig en warm verlopen, maar sinds het overtrekken van de restanten van oud-orkaan Bertha komt de middagtemperatuur een flink stuk lager uit. Koelere lucht stroomde aan de achterzijde van de depressie ons land in en daar hebben we nu al een paar dagen mee te maken. Ook de komende dagen blijft het kwik ’s middags steeds rond 19 à 20 graden steken.


Afgelopen nacht en vanochtend vielen er vooral langs de kust stevige regen- en onweersbuien. Een prachtig exemplaar boven Haarlem, gemaakt door Stephan van Loon.

Ook langs de noordkust waren diverse buien actief. Deze is gemaakt door Jannes Wiersema uit Roodeschool, Groningen.


Zeewater
Land warmt snel op, maar koelt over het algemeen ook weer vrij snel af. Bij water is dat een ander verhaal. Na de lange warme periode is de temperatuur van het Noordzeewater en het water in het IJsselmeer nu inmiddels flink opgelopen. Het water vlak voor de Nederlandse kust is op veel plaatsen 20 tot 22 graden en het IJsselmeerwater is op sommige plekken al zo’n 25 graden. Water warmt minder snel op, maar koelt ook veel langzamer af dan land en de verschillen tussen het land (rond 20 graden) en het water (22 tot 25 graden) worden momenteel dus geleidelijk groter. Dit fenomeen zien we normaalgesproken vooral in het herfstseizoen.


De kuststrook en het IJsselmeer zijn momenteel voorkeursgebieden voor het ontstaan van buien. Dit heeft te maken met de temperatuur van het water. Het IJsselmeer is zo'n 25 graden en vlak voor de kust is het water zo'n 20 tot 22 graden. Bron: DMI.

Ontstaansplek buien
Dit verschil in temperatuur tussen zee en land maakt dat er ook verschillen optreden in het ontstaan van buien. In de zomer ontstaan er in onstabiele situaties vaker (stevige) regen- en onweersbuien in het warmere binnenland en blijft de kuststrook door het koelere zeewater meestal buiten schot. Nu is de situatie echter omgedraaid. De warmere lucht bevindt zich nu vooral boven het water van de Noordzee en het IJsselmeer, en de minder warme lucht hangt boven het binnenland. De kuststrook en het vrij warme IJsselmeer zijn nu dus een voorkeursgebied voor het ontstaan van buien, vooral in de avond, nacht en ochtend als koelere lucht over het warme zeewater strijkt. Met het oplopen van de temperatuur in de ochtend gaan de buien zich echter ook weer geleidelijk verder landinwaarts verspreiden, omdat het land dan ook weer waarden bereikt die vergelijkbaar zijn met het zeewater.

Kustconvergentie
De situatie zoals we die vandaag zagen en ook de komende dagen blijven zien, met de meeste buien in de kustgebieden en rondom het IJsselmeer, wordt nog eens versterkt door kustconvergentie. Niet alleen door de verandering van windrichting, maar ook door de afname van de windsnelheid.


De buien worden echter nog eens extra geactiveerd door kustconvergentie. Tussen Schotland en het zuidwesten van Noorwegen liggen momenteel de restanten van de oud-orkaan Bertha. Wij hebben daardoor een westen- tot zuidwestenwind.

Stijgende luchtbewegingen
Rondom een depressie tussen Schotland en het zuidwesten van Noorwegen (de restanten van oud-orkaan Bertha) waait het stevig tegen de klok in. Vlak voor onze kust maakt de wind dus al een bocht naar links. Door die bocht ontstaat er een overschot aan lucht, waarbij de enige uitweg omhoog is. De lucht zal dus gaan stijgen. Je kunt dit een beetje visualiseren door de lucht te vergelijken met een rij auto’s. Rijden de auto’s met dezelfde snelheid op een rechte weg zal er niet snel een file ontstaan. Komt er echter een bocht in de weg zullen de auto’s afremmen en vormt zich een file, ofwel een ophoping van auto’s. De enige uitweg is dan omhoog. Bij auto’s is dat natuurlijk niet mogelijk, maar bij lucht wel. Er is dan sprake van convergentie; luchtstromen komen bij elkaar. Die stijgende luchtbewegingen geven buien een extra zetje, waardoor ze activeren.


Het water komt vanuit het westen van zee richting het land waaien, maar eenmaal boven land wordt de wind al snel zuidwestelijk. Op die windsprong ontstaan gemakkelijk buien of ze worden erdoor geactiveerd.

Extra push
Er is in dit geval door die ‘bocht’ dus al sprake van stijgende luchtbewegingen en eenmaal boven land krijgen ze vervolgens nog eens een extra push omhoog. Als de wind van zee richting land waait (een aanlandige wind) heeft deze namelijk ook de natuurlijke neiging om nog iets te krimpen. Boven zee wordt de wind namelijk nauwelijks afgeremd door wrijving, maar eenmaal boven land gebeurt dit juist wel. De infrastructuur maakt dat de lucht minder hard kan waaien, waardoor er ook weer een ophoping van lucht ontstaat. Door de wrijving neemt dus de windkracht af. Ten gevolge daarvan wordt ook de zogeheten corioliskracht kleiner – een kracht die wordt veroorzaakt door de draaiing van de aarde en één van de schijnkrachten is die samen de richting en snelheid van de wind bepalen –, waardoor de wind een natuurlijke bocht naar links zal maken (krimpen).

Buien
We hebben nu dus al een stijging van de lucht boven zee (door het maken van die bocht) en ook boven land ontstaan door de windsprong door wrijving nog eens extra stijgbewegingen. Stijgende lucht (onstabiliteit) betekent in veel gevallen vorming van bewolking, en als er voldoende vocht aanwezig is ook (stevige) regen- en onweersbuien. Deze laatsten vonden we afgelopen nacht en vanochtend dan ook duidelijk terug in een brede kuststrook. In het binnenland was het ’s ochtends droog en arriveerden de buien pas tegen de middag.


Dit is een radarbeeld van afgelopen nacht. De buien organiseerden zich vooral in een brede kuststrook. Landinwaarts was het droog.

Rond de middag was ook het land inmiddels flink opgewarmd en vielen verspreid over het land buien.


Bron: MeteoGroup

weer.nl
Lees ook:

Every cloud has a silver lining
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
13 augustus 2014, 14:22 uur | Bericht #438096
Pukkelpop neemt extra maatregelen na tentprobleem


Festivalbaas Chokri Mahassine (r.) praat met brandweerlieden. © belga.

Het Belgische muziekestival Pukkelpop neemt extra veiligheidsmaatregelen nadat er gisteren tijdens hevig onweer een tent omwaaide. Er komen onder meer extra controles tijdens het festival als er wind opsteekt.

Ook zullen alle tenten elke ochtend opnieuw gekeurd worden. De palen waarmee de tenten zijn vastgezet zullen vervangen worden door een type dat een nog betere weerstand heeft, en alle ankers worden ook verdubbeld.

Er wordt ook een lokaal weerstation ingezet dat gedurende het weekeinde steeds advies zal geven. Festivaldirecteur Chokri Mahassine neemt daarmee het zekere voor het onzekere. 'Pukkelpop volgt de hoogste veiligheidsvoorschriften, maar je kan nooit alles uitsluiten', vertelde hij vanmorgen op een persconferentie.

Het is niet de eerste keer dat Pukkelpop getroffen wordt door noodweer. Tijdens de editie van het festival in 2011 kwamen daarbij vijf mensen om het leven en drie Nederlandse bezoekers raakten ernstig gewond.

Bron: AD
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
15 augustus 2014, 10:54 uur | Bericht #438285
Mogelijk wateroverlast door nieuwe buien

In delen van het land kan vrijdag wateroverlast ontstaan als gevolg van nieuwe buien die van de kustgebieden landinwaarts trekken. Vooral in het zuidoosten bestaat de kans dat het water in de al verzadigde grond zijn weg niet weet te vinden en blijft staan, meldde weerbureau weeronline.nl vrijdag.

Vrijdagmiddag worden juist in het oosten en zuid-oosten van Nederland de zwaarste buien verwacht, terwijl daar in de afgelopen weken al heel veel regen is gevallen. Op een aantal plaatsen is de aarde daardoor al helemaal verzadigd.

Deze maand is al 80 millimeter regen gevallen, terwijl 73 millimeter normaal is voor de hele maand. Ook juli was kletsnat met 94 millimeter hemelwater, met op sommige plaatsen uitschieters tot boven de 200 millimeter.

Bron: AD
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
15 augustus 2014, 14:36 uur | Bericht #438321
Fikse regenbui zet straten in De Haan en Wenduine blank

In de kustgemeenten De Haan en Wenduine was er vanmorgen heel wat wateroverlast na een fikse regenbui. Vier straten stonden even blank. Tegen de middag was de situatie weer onder controle.

Een stevige lokale regenbui zorgde voor heel wat inwoners van De Haan voor problemen. De brandweer kreeg tientallen oproepen binnen. Een twintigtal adressen kampte met wateroverlast en ondergelopen kelders. In totaal stond een viertal straten in een woonwijk buiten het centrum blank.

De brandweer moest ook uitrukken voor twee blikseminslagen. Bij een van die inslagen begon een huis te branden, maar het vuur was snel onder controle.

Tegen de middag was de situatie genormaliseerd. De brandweer moest geen extra hulp van ander korpsen vragen.

Bron: HLN
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
15 augustus 2014, 14:37 uur | Bericht #438322
Noodweerscenario ligt klaar

De grote festivals worden dit jaar niet gespaard door de weergoden. Een paar dagen geleden waaide er tijdens de voorbereidingen van het Belgische Pukkelpop een tent omver en over Pinkpop trok begin juni een zware onweersbui.

Wat het weer dit weekend tijdens Lowlands gaat doen, blijft ongewis. "De voorspellingen zijn gelukkig niet heel slecht, maar allerlei scenario's liggen klaar", zegt mede-organisator Ronny Hooch Antink.

Volgens Hooch Antink is er de afgelopen jaren veel gedaan om goed om te gaan met extreme weersomstandigheden. "We hebben betere scenario's bedacht voor als het te onveilig wordt. Ook staan we de hele dag door in contact met een weerbureau dat ons op de hoogte houdt."
Wind

In augustus 2011 kwamen er bij Pukkelpop vijf mensen om het leven en raakten zo'n 140 mensen gewond toen een tent op het festivalterrein omwaaide. Omdat er ook bij Lowlands veel tenten staan, is de wind een van de grootste risico's. "Van alle tenten is bekend hoeveel wind ze kunnen hebben. We weten dus wanneer het kritiek wordt en we actie moeten ondernemen", zegt Hooch Antink.

Mocht het zo zijn dat het noodweer ineens losbarst en het daardoor te onveilig is voor de bezoekers, dan wordt het terrein ontruimd. "Maar dan moet het wel heel extreem zijn en die voorspellingen zijn er niet voor dit weekend."

Pukkelpop
De voorspellingen voor Pukkelpop, dat ook dit weekend is, zijn slecht, met kans op regen en onweer. Het festival gaat onderzoeken wat er precies is gebeurd met de tent die dinsdag omwaaide. De brandweer gaat bekijken of er voldoende maatregelen zijn genomen.

Bron: NOS
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
15 augustus 2014, 20:47 uur | Bericht #438364
Waterhoos vernielt terras in Zeebrugge



Vanmiddag is rond half twee in Zeebrugge een waterhoos aan land gegaan en heeft daar schade veroorzaakt op het strand en de dijk. Volgens getuigen ging alles heel snel. De waterhoos sleurde in enkele seconden een aantal strandcabines en –stoelen mee en vernielde daarna een terras. Onmiddellijk daarna leek de waterhoos verdwenen. Een waterhoos ontstaat door de botsing van de koude bovenlucht met het warme zeewater. In zo'n hoos kunnen grote windsnelheden ontstaan. Waterhozen komen relatief veel voor aan onze kust, maar meestal blijven ze boven water.









Bron: VTM | Gewijzigd: 3 februari 2017, 10:44 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
17 augustus 2014, 10:13 uur | Bericht #438400
Video: Waterhoos in Zeebrugge

Gisteren berichtte VTM NIEUWS al over een waterhoos die heel wat schade had veroorzaakt op het strand en de dijk van Zeebrugge. Vandaag zijn ook spectaculaire beelden opgedoken van de natuurkracht. De waterhoos sleurt eerst enkele strandcabines uit elkaar en blaast daarna ook een terras van de dijk. Op de beelden is ook te zien hoe een man een wegvliegende parasol tegen zijn hoofd krijgt, gelukkig zonder al te veel erg, zo lijkt het.



Bron:"VTM
Every cloud has a silver lining
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.498 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 463 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 463, lezen 4 mensen het topic "Het grote winter kletstopic 2016-2017".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden