Verschillende brandweerkorpsen in het oosten van Vlaams-Brabant hebben vrijdagavond handenvol werk door de hevige regen die er de voorbije uren gevallen is. Vooral de korpsen van Leuven, Diest, Aarschot en Tienen zijn druk doende met het schoonmaken van straten die overstroomd werden door modder en het leegpompen van ondergelopen kelders. Dat melden de verschillende korpsen.
Bron: HLN / VTM | Gewijzigd: 8 augustus 2014, 22:49 uur, door Marga
De gemeente Manhay, in de provincie Luxemburg, is vanavond getroffen door een tornado. De brandweer van Erezée heeft het over een "catastrofe". De tornado rukte de daken van tientallen huizen af en deed veel ruiten springen. Volgens Robert Wuidar, de burgemeester van Manhay, zijn er geen gewonden maar is de schade enorm. Ook in Vlaams- en Waals-Brabant veroorzaakte lokaal noodweer wateroverlast.
De burgemeester schat dat er dertig tot veertig huizen getroffen zijn. "De brandweer zal zoveel mogelijk zeilen plaatsen. We zullen proberen een slaapplaats te vinden voor de getroffen inwoners; indien nodig zullen we gemeentelijke zalen ter beschikking stellen", zegt hij.
In Waals-Brabant, in de regio rond Geldenaken (Jodoigne) wordt gesproken van een mini-tornado. De brandweer kreeg er tientallen oproepen voor modderstromen en overstroomde straten. Ook in Waver zijn wegen overstroomd geraakt.
Hetzelfde verhaal in het oosten van Vlaams-Brabant. Vooral de korpsen van Leuven, Diest, Aarschot en Tienen zijn druk doende met het schoonmaken van straten die overstroomd werden door modder en het leegpompen van ondergelopen kelders. In Tienen kreeg de brandweer een 100-tal oproepen, in Leuven waren er een 12-tal oproepen, vooral uit Lubbeek.
Bron: de Redactie
Foto"s: RTL info | Gewijzigd: 3 februari 2017, 10:45 uur, door Joyce.s
UPDATE Verschillende brandweerkorpsen in het oosten van Vlaams-Brabant hebben deze avond handenvol werk door de hevige regen die er de voorbije uren gevallen is. Vooral de korpsen van Leuven, Diest, Aarschot en Tienen zijn druk doende met het schoonmaken van straten die overstroomd werden door modder en het leegpompen van ondergelopen kelders. Ook in Limburg, in de regio van Tessenderlo en vooral in het centrum kreeg de brandweer een vijfitigtal oproepen voor ondergelopen straten en kelders. Dat melden de verschillende korpsen.
De brandweer van Tienen heeft sinds 19.00 uur een 100-tal oproepen gekregen. De korpsen van Aarschot, Diest en Landen werden minder overstelpt, maar moesten toch herhaaldelijk uitrukken. De brandweer van Leuven heeft het vooral druk in Lubbeek, waar op de Gellenberg een straat bedreigd wordt door een overstromende beek.
De politie van de zone Hageland (Bekkevoort/Geetbets/Glabbeek/Kortenaken/Tielt-Winge) maakt ook melding van verschillende ondergelopen straten in Glabbeek, Bekkevoort en Tielt-Winge. In het centrum van Bekkevoort was een tijdlang geen verkeer mogelijk en ook de N2 tussen het centrum van Tielt-Winge en Bekkevoort was ernstig besmeurd met modder. Rond 21.00 uur begon de situatie langzamerhand op te klaren, aldus nog de politie.
Wateroverlast in Tessenderlo en Beringen
In de regio van Tessenderlo heeft de hevige regenval vanavond vanaf 19.30 uur wateroverlast veroorzaakt. Enkele hoofdwegen, zoals de Geelsebaan en de Schoterweg, kwamen blank te staan. De brandweer heeft er nog enkele uren werk om het water her en der weg te pompen.
Bij de brandweer van Beringen liep vrijdagavond een tiental oproepen binnen voor straten en kelders. Vooral de straten kwamen blank te staan. Het water liep ook enkele kelders binnen, maar zonder noemenswaardige schade. In Houthalen-Helchteren was er beperkte wateroverlast.
Bron: HLN
De deelnemers van de dodentocht moesten dit jaar niet alleen honderd kilometer afleggen, ze kregen ook te kampen met zware weersomstandigheden. “Er waren dit jaar officieel 2.113 opgaves, meer dan ooit. Fysiek was de tocht dit jaar extra zwaar door de regen”, vertelt VTM NIEUWS-reporter Elke Gyselen.
Bron: Vtm
Het is vandaag bang afwachten voor heel wat regio’s in Vlaanderen, nu er opnieuw noodweer over ons land trekt. Er worden felle regenbuien verwacht, plaatselijk met onweer, rukwinden en zelfs hagel. Vooral vanaf de middag wordt het ergste verwacht. Het KMI waarschuwt voor wateroverlast in heel Vlaanderen.
En dat terwijl heel wat regio’s de schade nog aan het opmeten zijn van vorige stormen en overstromingen. Eergisteren nog werd Vlaams-Brabant getroffen door watersnood en ook in Limburg kregen bepaalde steden de volle lading. In de provincie Luxemburg vormde er zich zelfs even een tornado of een sterke windhoos, met heel wat materiële schade tot gevolg.
VTM-weervrouw Jill Peeters zegt dat het moeilijk te voorspellen is waar zo’n extreem weer zal toeslaan. “We zien wel dat er instabiliteit heerst en dat er felle regen en wind zit aan te komen, maar waar exact, dat kan niemand zeggen.”
De opeenvolging van stormen en noodweer van de laatste tijd doet vermoeden dat er nu extremere weersomstandigheden zijn dan vroeger. “Extreem weer is van alle tijden. Een Duitse studie toont wel dat er daar een stijging is van 20 procent in de voorbije zestig jaar. Voor ons land worden zulke cijfers niet bijgehouden.”
Bron: VTM
De Metoffice heeft een code geel gegeven voor delen van Engelse westkust en Wales als de resten van Bertha het Britse eiland zullen treffen. In het voorveld is al enorm veel neerslag gevallen en op veel plaatsen zorgt dit voor overlast.
@Onweer-Online
bron: BBCnews/skynews
| Gewijzigd: 3 februari 2017, 10:46 uur, door Joyce.s
In de Antwerpse gemeente Bornem is gisteravond de 45e editie van de 100 kilometer lange Dodentocht afgesloten. Van de 11.861 deelnemers, een record, haalden uiteindelijk 6.873 stappers en lopers tijdig de finish. 4.988 deelnemers, of meer dan vier op de tien, moesten onderweg de strijd staken. Daar had het regenweer van vrijdagavond en -nacht allicht heel veel mee te maken.
Belga
De Dodentocht is geen wedstrijd. Wie vrijdagavond aan de calvarietocht begon, moest die wel binnen de 24 uur tot een goed einde zien te brengen. Verschillende stortbuien zorgden er echter voor dat de eerste uren alles behalve een pretje werden. De regen bracht niet enkel fysieke ongemakken mee, maar het parcours lag er op sommige plaatsen ook al snel erg modderig bij. De naweeën lieten zich blijkbaar nog de hele nacht en daaropvolgende dag voelen, want het aantal opgaves nam gestaag toe zonder meteen al te pieken.
De snelste deelnemers, die de route doorheen Klein-Brabant en stukjes van Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen al lopend aflegden, hadden het eveneens hard te verduren onderweg, maar stonden wel traditiegetrouw al om iets voor 7 uur te wachten aan de eindmeet. Pas dan gaat daar de laatste controlepost open, aangezien de organisatie niet wil dat de lopers zich zouden forceren voor een toptijd.
Het ondanks de regenval recordaantal deelnemers duidt volgens de organisatie ook op het feit dat de Dodentocht ook buiten de landsgrenzen steeds bekender wordt. Maar liefst 1.200 van de ingeschrevenen waren buitenlanders.
Bron: De Redactie
n de eerste helft van de avond trekken vanuit het zuiden forse (onweers)buien over Nederland. Daarbij is kans op zware windstoten tot 90 km/uur. De buien kunnen her en der voor overlast en schade gaan zorgen.
Extra waarschuwing voor campinggasten en watersporters. Archiefbeeld van lichtflitsen boven de zee voor de kust bij Rockanje. © ANP.
De buien trekken namelijk snel over. Het KNMI heeft voor het hele land code geel afgekondigd. Dat betekent een waarschuwing voor gevaarlijk weer. De zuidelijke provincies krijgen als eerste met het slechte weer te maken. Rond 14.00 uur komen de buien daar binnen. In de loop van de avond trekt het slechte weer weg via het noordoosten van het land.
Onweer is gevaarlijk
Weerplaza waarschuwt in het bijzonder alle mensen op campings om eventueel de tent wat steviger vast te zetten. Maar ook bijvoorbeeld kitesurfers die vandaag het water opgaan, moeten opletten voor het gevaar van de onweersbuien en zware windstoten, die heel snel kunnen komen opzetten.
Reddingsbrigade Nederland roept mensen op om te luisteren naar de instructies die ze krijgen. 'Als reddingsbrigades zeggen dat je uit het water moet gaan, doe dat dan ook echt. Onweer is gevaarlijk. Let ook op rode vlaggen. Als die worden gehesen, ga dan niet meer zwemmen. Zoek het droge op en zorg dat je daar onderdak hebt', zegt directeur Raymond van Mourik. Hij benadrukt dat de oproep geldt voor zowel zwemmers als watersporters.
Ongewoon diepe depressie
De stevige buien hangen samen met een ongewoon diepe depressie voor de tijd van het jaar, die over het zuiden van de Britse Eilanden trekt. Het gaat daardoor ook fors waaien, vooral in de namiddag en avond. Aan de westkust en op de Wadden trekt de wind aan naar hard, windkracht 7.
Bron: AD
Vandaag wordt het weer bepaald door en snel activerend lagedrukgebied. Daarin verstopt zitten de restanten van wat een week geleden de orkaan Bertha was, toen gelegen op de Oceaan ten oosten van Florida.
Satellietbeeld 10u, met de kern van ex-Bertha boven Zuidwest-Engeland
Herfststorm?
De depressie trekt vandaag over Engeland naar het noordoosten. Tegelijkertijd activeert het systeem opmerkelijk snel tot stormdepressie. Het lijkt wel de eerste herfststorm zoals het er op de weerkaarten uit ziet, maar het is natuurlijk nog volop zomer. De reden dat het systeem zo snel ontwikkelt, heeft vooral te maken met de straalstroom.
Straalstroom
Op grotere hoogte in de atmosfeer profiteert ex-Bertha de komende 24 uur van zeer sterke winden uit het zuidwesten. Die sterke straalstroom is deels nog een stukje erfenis van de vorige actieve depressie die in de nacht van vrijdag op zaterdag de Noordzee op trok. Dat systeem heeft op het noorden van de Noordzee en vooral voor de zuidwestkust van Noorwegen ook al zeer ruig weer veroorzaakt met windstoten tot 120 km/uur. Het grappige is, dat een tropische cycloon juist een broertje dood heeft aan sterke winden op grotere hoogte. Als een tropische cycloon in een gebied komt met een sterke straalstroom, wordt de hele organisatie van het systeem binnen een mum van tijd overhoop gegooid en vermindert de activiteit van de storm.
Stormstatus
Maar onze lagedrukgebieden, op gematigde breedte, hebben juist de straalstroom nodig om te kunnen uitgroeien tot volwaardige storm. Enfin, die straalstroom ligt over de Britse Eilanden en zorgt er vandaag voor, dat ex-Bertha dus inderdaad (opnieuw) stormstatus gaat halen. Op de berekeningen van de windkracht van de diverse weermodellen zou het zelfs een zware storm kunnen worden met gemiddeld een dikke windkracht 10 op de Noordzee, in de loop van komende nacht.
Schoorsteen
In ons land komt het niet tot storm maar wel tot zware buien. De zwaarste buien trekken gedurende de zondagmiddag snel van zuidwest naar noordoost over het land. De buien profiteren, net als de depressie zelf, van de sterke wind op vooral grotere hoogte. Vergelijk het met de open haard. Die brandt des te beter, als er buiten veel wind staat. Dat veroorzaakt veel trek in de schoorsteen. In een bui zit de updraft, de kolom met snel opstijgende lucht. Te vergelijken met de schoorsteen van de open haard. Veel wind boven deze stijgstroom betekent extra trek in de schoorsteen van de bui.
Windstoten of zelfs tornado?
Daar komt nog bij, dat door sterke verticale doormenging van de lucht in dit soort buien, ook aan de grond soms verrassend felle windstoten kunnen optreden. In dit soort situaties groeperen de buien zich vaak in een snel trekkende buienlijn (squall line). In zo een squall line kunnen zogeheten 'bow-echo's' optreden. Overvloedige regenval is dan niet het grootste probleem, de buien trekken immers erg snel. Een groter gevaar zijn de rukwinden, zeker aan de voorzijde van genoemde bow-echo.s. De dynamiek in de atmosfeer kan zelfs aan de basis staan van de vorming van een enkele windhoos (tornado). In een enigszins vergelijkbare situatie ontstond donderdagavond in België daadwerkelijk een tornado die in enkele dorpen forse schade heeft veroorzaakt.
Koel en wisselvallig
Komende nacht zijn we de buien kwijt maar het blijft nog wel flink doorwaaien. Zeker langs de kust en al helemaal op de Wadden. Ook morgen kunnen we niet om de nog altijd vrij stevige zuidwestenwind heen. Maar de lucht is redelijk schoon gewaaid en de zon zal overal weer heel wat uren schijnen. In de middag gaan er wel enkele buien ontstaan. De rest van de week blijft het wisselvallig en bovendien behoorlijk koel voor de tijd van het jaar.
Weerkaart (luchtdruk) vandaag 11 uur (ECMWF)
idem, vanmiddag 5 uur
Berekend windveld komende nacht 2 uur (model Hirlam)
idem, model UKMO
idem, maandagochtend 6 uur (Hirlam)
idem, UKMO
Door: Reinier van den Berg
Lees ook:
Het zwaartepunt van het aangekondigde onweer ligt vanavond tussen 16 en 22 uur. Dat zegt VRT-weerman Frank Deboosere. Volgens het KMI heerst er vandaag een code oranje.
Citaat van Frank Deboosere Nu eerste donderslagen in de Westhoek. Maar voorlopig valt het allemaal nog mee.
14:59 - 10 augustus 2014
Onweerswolken verplaatsen zich zondag over heel het land. Vanmorgen trokken de eerste regenzones ons land binnen in West-Vlaanderen. Omstreeks 15 uur waren de eerste donderslagen te horen in de Westhoek. Ook in Limburg en Luik viel al heel wat regen uit de lucht.
Het onweer zal de komende uren over de rest van het land trekken. Plaatselijk kan dat zorgen voor hevige buien, felle rukwinden en forse hagelbuien.
Volgens het KMI heerst er vandaag een “code oranje”. “Dat betekent eigenlijk dat je goed moet uitkijken tijdens een onweer en dat je beter kan binnenblijven”, zegt Deboosere daarover op de website van de VRT . Na 22 uur wordt het weer rustiger en blijft het veelal droog, met minima rond 15 graden.
Bron: De Standaard
Het KNMI waarschuwt voor enkele onweersbuien die vanmiddag en vanavond over Nederland trekken. Hierbij valt mogelijk hagel. Ook kunnen er met name in de kustgebieden windstoten met snelheden tot 90 kilometer per uur voorkomen.
Tot 22.00 uur geldt code geel. Dat betekent dat bepaalde activiteiten, zoals kitesurfen, gevaarlijk kunnen zijn. Campinggasten wordt geadviseerd hun tent wat steviger vast te zetten.
Bertha
Het slechte weer wordt veroorzaakt door de orkaan Bertha, die in het Caribisch gebied is ontstaan en daarna via de Atlantische Oceaan deze kant op is gekomen. Ook in Groot-Brittannië geldt vandaag code geel.
Het slechte weer gaat gepaard met hoge temperaturen van tussen de 22 en 25 graden.
Bron: NOS
Het onweer waarvoor vandaag werd voorspeld, trekt op dit moment over grote delen van Oost- en West-Vlaanderen. Op amateurbeelden is te zien hoe de regen met bakken uit de lucht valt op de E40 richting Kust. Later vandaag kan het ook nog fel onweren in de rest van het land.
Bron: VTM
In Antwerpen zijn twee kinderen in nood geraakt toen ze met een klein bootje waren gaan varen op de Schelde. De twee, het zou gaan om tieners, dreven door de sterke stroming een eind af en zagen niet meteen de mogelijkheid om op eigen houtje aan de kant te klauteren, wat onder meer gezien de bijzonder slechte weersomstandigheden tot een gevaarlijke situatie dreigde te leiden.
De Antwerpse brandweer werd opgeroepen om het duo uit de benarde positie te bevrijden en plukte de kinderen uiteindelijk uit het bootje aan de kaaimuur ter hoogte van Petroleum Zuid.
Bron: HLN
Windstoten hebben vanmiddag op verschillende plekken in Overijssel bomen omver geblazen. Vooral in Salland en het westen van Twente waren meldingen van stormschade.
Onder meer in Hellendoorn en Beerze zijn bomen omgewaaid. De N347 tussen Hellendoorn en Lemele ligt bezaaid met bomen. De politie waarschuwt weggebruikers voor de gevaarlijke situatie die kan ontstaan. Op de N347 zijn enkele auto's beschadigd geraakt. Er vielen zover nu bekend geen gewonden. Ook op de N35 tussen Nijverdal en Raalte liggen bomen op de weg.
Dak varkensstal ingestort
In Haarle is het dak van een varkensstal aan de Koersweg vernield door de windstoten. Een deel van het dak stortte in. Naar schatting zitten er zo'n 45 zeugen met biggen in de stal. Het is niet bekend of er varkens zijn gedood toen het dak instortte.
Veel wateroverlast in Deventer en omgeving
Op de snelweg A1 zijn bij Deventer enkele rijstroken even afgesloten geweest omdat die blank stonden. In Deventer zelf kwamen enkele tunnels onder water te staan door de hevige regenval. Ook bij zorgcentrum Mariahof in Oldenzaal, aan de Nico Maasstraat in Hengelo, de Oldenzaalsedijk in Deurningen en de Kerkdijk in Collendoorn waren meldingen van stormschade. De windstoten en de regen kwamen voort uit de nasleep van de orkaan Bertha die vanmiddag over Nederland trok.
Foto's
Bron: RTV Oost
De voorspelde stortbuien van hebben op de Antwerpse Linkeroever voor heel wat problemen gezorgd, met name in de gemeente Zwijndrecht. Verschillende straten staan er blank en heel wat inwoners melden ook water in hun kelder. De Antwerpse brandweer kreeg tot dusver een vijftigtal oproepen te verwerken voor Zwijndrecht. De Civiele Bescherming is er eveneens bijgeroepen om de situatie sneller onder controle te kunnen krijgen.
Aan de overzijde van de Schelde in de stad Antwerpen viel het water eveneens met bakken uit de lucht, maar daar zijn voorlopig geen grote problemen rond wateroverlast gemeld. De regenval was op een bepaald moment wel zo hevig dat het concert van Conchita Wurst op het slotfeest van de Antwerp Pride op de Grote Markt een half uurtje moest worden stilgelegd zodat zowel artiesten als publiek even konden gaan schuilen. Intussen is de hemel er alweer opgeklaard en is het optreden hervat.
Bron: hln
Eigen edit: brandweer Antwerpen heeft al 250 oproepen gehad (bron twitterkanaal brandweer Antwerpen) | Gewijzigd: 10 augustus 2014, 20:39 uur, door Sanwa
Het onweer dat vanavond over ons land trekt, is soms zo hevig dat ook een rechtstreekse verbinding met een journalist ter plaatse onmogelijk is. Dat heeft VTM NIEUWS-reporter Eva Peeters ondervonden in Zonhoven. Pas toen het ergste daar voorbij was, kon ze verslag uitbrengen in de uitzending.
Bron: HLN/VTM