De KNMI guidance is zonet geupdated:
Geldig tot zondag 10 augustus 2014 24.00 locale tijd
Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 06 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modellenbeoordeling.
SYNOPTISCHE SITUATIE:
Klein, venijnig laag boven de Noordzee trekt noordwaarts. Een volgend lagedrukgebied, de restanten van de tropische cycloon "Bertha" nadert vannacht het westen van Frankrijk. Op nadering ervan wordt de stroming bij ons meer zuidelijk. Gelijktijdig trekt een golf vanuit Frankrijk naar het noorden en schampt later vannacht en morgenochtend het zuidoosten van ons land. Het frontale systeem rondom "Bertha" laat zich niet makkelijk analyseren, iets wat niet ongebruikelijk is bij restanten van tropische cyclonen. Op nadering van het systeem stroomt morgen warme, vochtige en ook onstabiele lucht over onze omgeving. Pas in de avond passeert vanuit het westen een koufront en stroomt er weer polaire lucht over onze omgeving uit.
MODELBEOORDELING:
In deze nieuwe run van HiRLAM laat het het koufront wat vertragen, terwijl het windveld langs de westkust sterk toeneemt. Van 6 naar 8 Bft. HiRLAM is dus aan het springen en loopt nu uit de pas bij Harmonie en EC. De warmte die "Bertha" vooruit werpt levert met name in Hirlam komende nacht/vroege ochtend nog boven ons land nog lichte regen op uit dikke middelbare bewolking. Daaronder echter drogere lucht dus is het maar de vraag wat er van de regen aan de grond merkbaar zal zijn. Verder laten alle modellen de onstabiliteit morgen in de middag flink toenemen, in de avond passeert het koufront.
Aandachtspunten.
WIND:
Op de zuidflank van het Noordzeelaag een sterk windveld, met eerst een zware storm boven het midden van de Noordzee. Bij ons juist een afname van de wind, en de windstoten. Het windveld nabij "Bertha" lijkt mee te vallen. Liet Harmonie enkele runs terug daar ook nog een sterkt windveld zien, nu komt dit model, evenals EC met een goede 6 Bft, vlak voor het koufront uit morgen later op de dag. De nieuwe HiRLAM run laat een 8 Bft zien, waar de vorige run niet verder kwam dan 6 Bft. Dit model en eerder ook Harmonie is blijkbaar aan het springen. We noemen voor de westkust 6-7 Bft. Afwachten wat de volgende run doet. Wat betreft de windstoten bij de buien van morgen komt Harmonie niet of nauwelijks boven 35 kn uit, alleen langs de westkust wordt maximaal 41 kn berekend. De nieuwe run van HiRLAM komt in deze run met kleine veldjes met net 41 kn voor de westkust. Kijkend naar de progtemps (onstabiliteit en windprofiel) sluiten we niet uit dat in een stevig buiencomplex (multicell) dit ook boven land mogelijk moet zijn.
BEWOLKING:
Vanavond nog een enkele TCU/CB. Vannacht toenemende hoge en middelbare bewolking, in het zuidoosten later op de langsschampende frontale golf enkele Cb's. Overdag vrij veel gelaagde, middelbare en hoge bewolking. In middag vorming van enkele Cb's, toppen kunnen tot rond FL350 zijn mogelijk. Morgenavond op passage van het koufront ook Cb's.
NEERSLAG:
In het oosten nog een kleine bui. Vannacht uit de middelbare bewolking (warmteadvectie) mogelijk wat gespetter, conditioneel zal dit niets voorstellen. In de loop van de nacht met name nabij het zuidoosten ook kans op een buiige regen (schampende golf). Morgen overdag geleidelijk toenemende neerslagkansen met het zwaartepunt later in de middag (convectie) en in de avond (koufront). Harmonie laat flinke buien zien. Schering in de ordegrootte van 40-45 kn en CAPE toenemend tot 1000 J/kg of iets hoger. Verwachte convectieve modus: Multicell/Squall line. Harmonie geeft enkele forse onweerscellen te zien, INDECS komt met hoge kansen (>90%) op meer dan 1 ontlading/6 uur en rond de 50% kans op meer dan 50 ontladingen/5 min.
ZICHT:
Goed. De kleine buien van nu en de evt. spatten van vannacht zullen de condities vrijwel nergens (mogelijk alleen in het ZO) doen teruglopen. Morgen in de forsere buien uiteraard wel teruglopende condities, matig en plaatselijk slecht.
TEMPERATUUR:
Geen bijzonderheden. Tn 13-14 graden, Tx morgen rond 23 graden, met in het oosten van het land enkele uitschieters tot 26 graden. | Gewijzigd: 9 augustus 2014, 18:24 uur, door MarkB
Onweersdagen 2014: 24
Onweersdagen 2015: 9
Onweersdagen 2016: 10
Onweersdagen 2017: 7
Nou heb ik even een vraag, en best wel een relevante denk ik. 1 ontlading per 6 uur, ehh, daar raken we denk ik niet opgewonden van, 50 in 5 minuten klinkt al beter. Maar op welke schaal, op welke oppervlakte moet ik dat zien?
Over het algemeen wordt er gerekend per 50 km2. Maar dit is een berekening van slechts een cell. Als je dus een zwaar onweer krijgt ofwel misschien een MCS dan zijn dat meerdere kleine cellen in een heel gebied en kan het makkelijk zo zijn dat een regio 200 ontladingen per 5 min. te verduren krijgt voor een uur lang.
| Gewijzigd: 10 augustus 2014, 08:25 uur, door Marga
Licht en lullig onweer : 2
Behoorlijk onweer: 1
Zwaar onweer: 1
Ik denk dat ze daarmee bedoelen dat het vrijwel zeker is dat het gaat onweren morgen. Ik had zelf meer dan 50 % verwacht voor 50 ontladingen/5 minuten, 200 ontladingen/5 min moet morgen ook makkelijk mogelijk zijn, helemaal als er morgen daadwerkelijk supercellen ontstaan.
| Gewijzigd: 10 augustus 2014, 08:25 uur, door Marga
Onweersdagen 2014: 24
Onweersdagen 2015: 9
Onweersdagen 2016: 10
Onweersdagen 2017: 7
http://www.ustornadoes.com/2013/02/14/understanding-basic-tornadic-radar-signatures/
http://en.wikipedia.org/wiki/Supercell, wel in het Engels maar de Nederlandse versie is niet zo uitgebreid. En dan scrollen naar het kopje ''Radar features of a supercell''.
Onweersdagen 2014: 24
Onweersdagen 2015: 9
Onweersdagen 2016: 10
Onweersdagen 2017: 7
Wil je het dichterbij huis actueel zitten er een paar france 1 in italy (sardinie) en in spanje 1 met daarachter nog 1 in de maak
Spanje: http://wolken.buienradar.nl/sp
Frankrijk: http://wolken.buienradar.nl/fr
Italy: http://wolken.buienradar.nl/it
Edit op de satelliet beelden kan je ze ook goed zien als pancake structure
| Gewijzigd: 9 augustus 2014, 20:26 uur, door Tatanka
Frankrijk: http://wolken.buienradar.nl/fr
Italy: http://wolken.buienradar.nl/it
Dat zijn sattelietbeelden, hij bedoelt radarbeelden
| Gewijzigd: 10 augustus 2014, 08:25 uur, door Marga
Dat zijn sattelietbeelden, hij bedoelt radarbeelden Dat weet ik ook wel maar zie dat hij lerende is mag ik dan geen sateliet beelden laten zien...hij heeft ook al 2 antwoorden gekregen op radar he
Even aangepast zodat het wat duidelijker is
| Gewijzigd: 9 augustus 2014, 20:22 uur, door Tatanka