Stuk KMI:
Van vrijdag tot maandag stroomt soms gestoorde of onstabiele zeelucht uit het zuiden tot het zuidwesten over onze streken. Zij is verbonden aan een lagedrukzone tussen IJsland en de Britse Eilanden. Hierdoor verwachten we perioden van buien, mogelijk ook met onweer. Soms is het ook droog met opklaringen. Vrijdag en/of zaterdag kunnen de regen of de onweersbuien intenser zijn.
De komende dagen meer duidelijkheid en ook de modellen hirlam en harmonie o.a moeten er nog bij tegen donderdag komen deze binnen word vervolgt.
Gfs laat de boel vrijdagmiddag al opkomen met piek rond middernacht. En heeft Belgie al deels achter zich
Wrf laat deze piek pas van vrijdag op zaterdag binnen komen vanuit zuid-west belgie
\
De onzekerheden horen allemaal bij Bertha en haar koers komende dagen meer dus.
http://www.onweer-online.nl/forum/topic/41080/berichtgeving-tc-bertha-atlantic/
| Gewijzigd: 5 augustus 2014, 09:36 uur, door Tatanka
BEWOLKING:
Morgenochtend lost de stratus op en ontstaat er in de middag convectieve bewolking die landinwaarts vrij gemakkelijk Cb's toelaat, toppen FL300-350.
NEERSLAG:
Voor vanavond en vannacht zien we in INDECS de hoogste onweerskans langs de kust, mogelijk speelt het warme zeewater hier al een rol. Morgen overdag geven zowel INDECS als Harmonie onweerskansen, deze lijken mij gezien de grote onstabiliteitsdiepte realistisch. CAPE zit dat rond de 1000 J/kg en de schering bedraagt 5-10 kn, convectiemodus: single cell.
Geen spectaculaire buien dus.
Onweersdagen 2014: 24
Onweersdagen 2015: 9
Onweersdagen 2016: 10
Onweersdagen 2017: 7
Weet iemand waar de beste kansen op onweer zich morgen gaan bevinden?
| Gewijzigd: 6 augustus 2014, 19:26 uur, door thunder999
een stukje van het KMI:
Vandaag begint de dag met plaatselijke nevel of mistbanken en ten zuiden van Samber en Maas overwegen de lage wolken. Daarna wordt het aanvankelijk vrij zonnig. Maar al vrij snel ontstaan er stapelwolken en nog voor de middag kunnen de eerste buien vallen in het westen van het land. In de namiddag wordt het overal onstabiel met kans op buien, mogelijk met onweer. In het westen wordt het in de namiddag grotendeels droog en opnieuw vrij zonnig.
Met name langs de kust worden zware buien verwacht. later ook meer binnelands mogelijk met deze waardes zijn een embedded supercell mogelijk..het gros zal echter goed georganiseerd multicell zijn.
NEERSLAG:
Op de (zwakke) trog een enkel buitje. Overdag toenemende buienkans, met name landinwaarts. CAPE ligt tussen de 1000 en 2000 J/kg, de schering is zeer gering en bedraagt 5-10 kn. Convectiemodus: single cells.
TCU towering cumulus
http://nl.wikipedia.org/wiki/Cumulus_congestus | Gewijzigd: 7 augustus 2014, 10:40 uur, door Tatanka