Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Dec 2024 14:41:58
Actueel
1 / 4

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
19 januari 2014, 12:41 uur | Bericht #416660
Komeetjager moet maandag ontwaken

Maandagochtend gaat op 800 miljoen kilometer van de aarde een wekker af. Die moet de Europese ruimtesonde Rosetta na bijna drie jaar uit haar slaapmodus halen. Voor de missiebegeleiders wordt het een nagelbijtende dag. Ze verwachten het eerste signaal van de sonde pas tegen de avond.

De ruimtesonde Rosetta van het  European Space Agency (ESA) is tien jaar geleden gelanceerd en heeft de laatste drie jaar in een 'winterslaap' doorgebracht. Met de sonde hoopt de ESA op een primeur in de ruimteverkenning. De miljardenmachine zal een komeet bijbenen en de lander Philae op het oppervlak ervan werpen.

Door de komeet  67P/Churyumov-Gerasimenko te bestuderen, hopen de wetenschappers meer te weten te komen over de oorsprong van het zonnestelsel. De aanwezigheid van ijs of sporen van organische stoffen kunnen andere mysteries verduidelijken, zoals hoe er water op aarde is gekomen en hoe leven is begonnen. Binnen enkele maanden zal Rosetta de komeet bereiken en de landing op de komeet is in november gepland.

Maar eerst moet de sonde ontwaken. Sinds juni 2011 heeft de ESA door de slaapmodus niets meer vernomen van zijn sonde. De functie was ingebouwd omdat de zonnepanelen van de sonde niet genoeg zonlicht meer kregen om energie op te wekken. De computer van Rosetta is geprogrammeerd om op 20 januari weer met de aarde contact te leggen, maar het opstarten en oriënteren van het toestel zal enkele uren duren.

Dat is zenuwslopend voor de wetenschappers die de missie coördineren. Eens de Rosetta is opgestart, zal het signaal zo'n 45 minuten onderweg zijn. Het eerste signaal wordt tussen 17.30 en 18.30 uur GMT verwacht. 'Het is een beetje zoals een tiener die wakker wordt', legt wetenschapper Matt Taylor uit. 'Het duurt even om uit bed te geraken.'

De ESA brengt morgen op zijn website een liveverslag van het hele gebeuren. De sonde heeft ook haar eigen Twitteraccount, met als laatste update op 3 december: 'Still sleeping.'

Bron: De Standaard
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
jcroon
Lid
Woonplaats: breda
Berichten: 4156
Lid sinds: 26 aug. 2011
19 januari 2014, 16:41 uur | Bericht #416676
Ontwaken? Op een maandag?  Kan  nooit goed gaan
Waarom deze advertentie?
Woonplaats:
Berichten: 244
Lid sinds: 27 okt. 2012
20 januari 2014, 19:33 uur | Bericht #416835
Signaal ontvangen, Rosetta is wakker!
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
20 januari 2014, 19:55 uur | Bericht #416839
Europese ruimtesonde Rosetta na ruim drie jaar weer wakker

Een Europese sonde ver in de ruimte is ontwaakt uit een diepe winterslaap. Alle systemen van de Rosetta zijn maandag opgestart. Als bewijs stuurde de sonde een teken van leven naar de aarde, over een afstand van 807 miljoen kilometer. Het signaal kwam rond 19.15 uur Nederlandse tijd aan bij de vluchtleiding. Bij het zien van het teken barstte daar een luid gejuich uit.

'De wekker is gegaan en ze is niet blijven liggen. Na een spannende dag zijn we verschrikkelijk blij dat ons vaartuig wakker is en weer contact heeft', verklaarde de Nederlander Fred Jansen, die de missie leidt.

Deze foto is niet meer beschikbaar
Een animatie van de ruimtesonde Rosetta. © afp.


De Rosetta was 957 dagen lang in slaap, sinds 8 juni 2011. Alleen de hoofdcomputer en de verwarming werkten nog. Dat moest brandstof en energie besparen. De sonde vloog toen namelijk op ongeveer 1 miljard kilometer van de aarde. Daar is nauwelijks zonlicht en de temperaturen zijn extreem laag. Omdat de Rosetta langzaam weer dichterbij komt, kon ze wakker worden. Dat gebeurde vanaf 11 uur Nederlandse tijd. Dat moment was bij de bouw van de sonde meer dan 10 jaar geleden al vastgesteld.

De Rosetta is op weg naar de komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko. In augustus van dit jaar komt de Rosetta daar aan. In november moet ze een lander op het oppervlak zetten. Meevliegen met en landen op een komeet is nog nooit eerder gedaan.

Richting de zon
De komeet vliegt nu richting de zon. Volgend jaar buigt hij af en vliegt hij weer weg. Als de komeet warmer wordt, stoot hij steeds meer stof en gas af. De Rosetta kan dat meten. Bovendien gaat de lander in het oppervlak boren. Wetenschappers kunnen zo bepalen waaruit de komeet bestaat. Dat geeft hun een beter beeld van het ontstaan van ons zonnestelsel, en daarmee van de aarde.

Om bij 67P te komen, moest de Rosetta via een enorme omweg vliegen. Bij aankomst heeft de sonde 7 miljard kilometer op de teller staan. De route voerde drie keer langs de aarde en een keer langs Mars. De sonde had de zwaartekracht van de twee planeten nodig om genoeg snelheid te maken voor de oversteek naar de komeet.

De Rosetta kostte ongeveer 1 miljard euro. De sonde is voor vertrek uitgebreid getest bij het ruimtevaartcentrum Estec in Noordwijk. De extreem gevoelige zonnepanelen zijn gemaakt door het bedrijf Dutch Space uit Leiden.

Bron: AD
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
20 januari 2014, 21:14 uur | Bericht #416860
Rosetta bestudeert opnieuw kometen

Rond 19.30 uur heeft de Europese ruimtesonde Rosetta normaal gezien contact opgenomen met het controlecentrum van de Europese Ruimtevaartorganisatie. Rosetta bestudeert kometen. Tweeënhalf jaar geleden is ze zogezegd "in slaap gelegd", omdat ze te ver weg was om genoeg zonne-energie te ontvangen. Maar nu is ze weer dichterbij, maandagochtend is de sonde gewekt. De komende maanden vliegt Rosetta naar een komeet. In november moet ze een kleine komeetlander op die komeet neerzetten, om ze te bestuderen. Dat is nog nooit gebeurd.


Bron: HLN
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
6 augustus 2014, 12:44 uur | Bericht #436539
Primeur: Sonde zij aan zij met komeet



Na een reis van meer dan tien jaar is het eindelijk zo ver. De Europese ruimtesonde Rosetta is in een baan rond de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko gebracht en dat is een primeur. Om 11.30 uur kregen de wetenschappers van ESA een signaal van de sonde dat Rosetta met succes was aangekomen. Rosetta zal de hele maand augustus in een driehoekige baan rond de komeet vliegen om het hemellichaam in kaart te brengen en de kracht van het zwaartekrachtsveld te onderzoeken. Dat gebeurt allemaal terwijl Rosetta en de komeet samen naar de zon vliegen. Het hoogtepunt van deze missie is op 11 november, dan zal Rosetta op de komeet proberen te land. Een huzarenstukje waaraan ook Belgen hebben meegewerkt.

Bron: HLN / VTM
Every cloud has a silver lining
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
6 augustus 2014, 14:23 uur | Bericht #436543
Europese ruimtesonde in baan om komeet

Deze foto is niet meer beschikbaar
 De Europese ruimtesonde Rosetta is woensdag in een baan om de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko gebracht. AFP

De Rosetta zal de komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko gaan onderzoeken. Om er te komen heeft het vaartuig inmiddels 6,4 miljard kilometer afgelegd. De lancering was in 2004.

Iets na 11.00 uur Nederlandse tijd remde de sonde Rosetta af, waardoor ze in een baan rond de komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko kwam. Zoiets is nooit eerder gedaan.

Bijna een half uur na het remmen kreeg de vluchtleiding in het Duitse Darmstadt de bevestiging van de aankomst.

De sonde zal ze de komende tijd om de komeet heen blijven draaien, steeds iets dichterbij. Vanuit alle hoeken zal de sonde de komeet gaan meten. In november volgt het hoogtepunt. De Rosetta zet dan een onbemande verkenner op het oppervlak. Die moet in 67P gaan boren, om vast te stellen waar de komeet uit bestaat.

De komeet en de sonde bevinden zich nu op 405 miljoen kilometer van aarde, ongeveer halverwege tussen de baan van de planeten Mars en Jupiter. De komeet is met een snelheid van 55.000 kilometer per uur onderweg naar het centrum van het zonnestelsel.

Met de missie willen wetenschappers beter begrijpen hoe het zonnestelsel, en daarmee de aarde, miljarden jaren geleden is ontstaan.

Nederlander
De missie van de Rosetta kost ruim 1,3 miljard euro. De Nederlander Fred Jansen leidt het project. Voor vertrek is de sonde uitgebreid getest bij het ruimtevaartcentrum Estec in Noordwijk. De extreem gevoelige zonnepanelen zijn gemaakt door het bedrijf Dutch Space uit Leiden.

De missie van de Rosetta eindigt eind volgend jaar. Maar ze blijft meevliegen met de komeet, zij aan zij rond de zo.

Bron: NU
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Justin
Beheerder
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 1281
Lid sinds: 2 feb. 2012
15 september 2014, 15:30 uur | Bericht #439389
ESA toont landingsplaats op komeet



De ESA (European Space Agency) heeft foto's vrijgegeven van de landingsplaats voor Philae, het kleine 100 kg wegende ruimteschip dat gelanceerd zal worden vanaf 'moederschip' Rosetta. Het zal de eerste landing ooit op een komeet worden en staat nog steeds gepland op 11 november.

| Gewijzigd: 15 september 2014, 15:34 uur, door Justin
Woonplaats: nijmegen
Berichten: 156
Lid sinds: 30 aug. 2014
15 september 2014, 18:21 uur | Bericht #439401
Hier kun  je de reis van Rosetta volgen  http://www.solarsystemscope.com/?=rosetta
Weer gek, vooral van onweer en storm. Ben meer een lezer. Maar als het hier in Nijmegen onweert dan meldt ik het. Nijmegen totaal al 13 dagen onweer in 2018
Justin
Beheerder
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 1281
Lid sinds: 2 feb. 2012
6 november 2014, 12:22 uur | Bericht #441937
Justin
Beheerder
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 1281
Lid sinds: 2 feb. 2012
12 november 2014, 10:24 uur | Bericht #442182
Landen we vandaag voor het eerst op een komeet?

12 november is een historische dag voor de ruimtevaart. Als alles goed gaat, landt er straks voor het eerst een ruimtesonde op een komeet. Volg hier alles op de voet. Niet minder dan 12 jaar geleden begon satelliet Rosetta aan haar lange reis richting komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Sinds augustus draait Rosetta in een baan rond de komeet, en vandaag zal een onderdeel van de satelliet, genaamd Philae, landen op het rotsblok van ongeveer 4 km groot.


De landing van Philae is niet zo simpel als het lijkt. Ten eerste is de komeet niet zo heel geschikt om op te landen, met grote stenen en spleten en hellingen van meer dan 45 graden. Daarnaast heeft de sonde maar 1 kans om te landen, en de kans op succes achten wetenschappers zo'n 75 procent.

Als alles goed verloopt, zal Philae loskomen van Rosetta om 09:35 uur onze tijd. Rosetta hangt dan zo'n 7 kilometer boven de komeet. Philae haalt een snelheid van 1 kilometer per uur, en zal dus ongeveer 7 uur later landen, rond 16:35 uur. Zo'n half uurtje later zullen wij dan ook weten of de landing geslaagd is, aangezien het signaal tussen Rosetta en de aarde zo'n 28 minuten en 20 seconden onderweg is.

Problemen
De raketten die tegenwicht moeten bieden aan de kracht die het uitgooien van de harpoenen geeft, blijken echter defect te zijn. Dat kan problemen geven op de komeet waar de landing plaats vindt, aangezien daar vrijwel geen zwaartekracht is. De verkenner zou namelijk daardoor teruggeduwd kunnen worden in de ruimte.

Het komt nu aan op de harpoenen van de onbemande verkenner, die vandaag op een komeet ruim 500 miljoen kilometer van de aarde moet landen.

Een succesvolle landing is echter nog maar het begin van het avontuur. Philae zal een jaar lang op de komeet blijven en deze grondig analyseren. Het wordt nog spannend, want naarmate de komeet dichter bij de zon komt, zal deze actief worden. Het is niet zeker dat Philae dit dan overleeft.

Er zit trouwens ook een stukje Belgische technologie in Philae. Wetenschappers van het Belgische Instituut voor Ruimte Aeronomie hebben meegewerkt aan het instrument dat de samenstelling van de komeetatmosfeer zal meten.

Bron HLN.be
Woonplaats: Leersum (utrecht)
Berichten: 1352
Lid sinds: 10 mei. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
12 november 2014, 17:04 uur | Bericht #442201
http://nos.nl/nieuws/live/journaal24/

v
olgens mij is hij geland!


| Gewijzigd: 12 november 2014, 17:15 uur, door onweerwoudenberg
Klapper van 2012: http://www.youtube.com/watch?v=uDkqolJIpZ8&feature=player_embedded


Justin
Beheerder
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 1281
Lid sinds: 2 feb. 2012
12 november 2014, 17:42 uur | Bericht #442205
Verkenner van ESA succesvol geland op komeet

De onbemande verkenner Philae van het European Space Agency (ESA) is woensdag rond 17.05 uur (Nederlandse tijd) geland op de komeet 67P/Churyumov/Gerasimenko.


Nooit eerder landde een ruimtevoertuig op een komeet. "Philae praat met ons. We zijn geland op de komeet", liet de ESA weten vanuit de controlekamer in Darmstadt, in Duitsland. "Dit is een grote stap voor de menselijke beschaving."

De verkenner werd woensdagochtend rond 9.35 uur losgelaten door de sonde Rosetta, die rond de komeet draait. Bijna een half uur later ontving de vluchtleiding het signaal dat de loskoppeling was gelukt. In ongeveer zeven uur zakte de lander vervolgens langzaam naar het oppervlak van de komeet.

De komeet heeft min of meer de vorm van een badeend en de landingsplek is op de 'kop' ervan. De komeet staat nu op ruim 500 miljoen kilometer van de aarde.

Prestigieus

De Rosetta werd meer dan tien jaar geleden gelanceerd om te jagen op de komeet in Europa's meest prestigieuze kometenmissie.

Wetenschappers hopen dat monsters van het oppervlak van de komeet een beeld kunnen scheppen van hoe planeten en leven ontstaan. In de stenen en het ijs op de komeet liggen mogelijk moleculen opgeslagen die voor de wetenschappers nieuwe informatie bevatten.

De missie staat onder leiding van de Nederlander Fred Jansen. Het landingssysteem en de zonnepanelen zijn in Nederland gemaakt. De sonde is getest bij ruimtevaartlaboratorium Estec in Noordwijk.

Komeet

De komeet, een steen van ongeveer 3 bij 5 kilometer, werd in 1969 ontdekt. Het kostte de verkenner precies 10 jaar, 5 maanden en 4 dagen om de komeet te bereiken, in een missie die in totaal 1,4 miljard euro heeft gekost.

Toen de verkenner werd ontworpen, wisten de wetenschappers nog niet hoe het oppervlak op de komeet er precies uit zou zien. Dat oppervlak bleek ruiger dan verwacht, waardoor het risico op een mislukte landing groter werd dan gepland. | Gewijzigd: 12 november 2014, 17:44 uur, door Justin
Justin
Beheerder
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 1281
Lid sinds: 2 feb. 2012
12 november 2014, 17:44 uur | Bericht #442206
| Gewijzigd: 12 november 2014, 17:44 uur, door Justin
Woonplaats:
Berichten: 244
Lid sinds: 27 okt. 2012
12 november 2014, 17:59 uur | Bericht #442208
Wij moeten nog niet te vroeg juigen ESA melde dit zojuist op twitter

Citaat van ESA 17:45 More analysis of @Philae2014 telemetry indicates harpoons did not fire as 1st thought. Lander in gr8 shape. Team looking at refire options
Citaat van @Philae2014 18:04 I’m on the surface but my harpoons did not fire. My team is hard at work now trying to determine why. #CometLanding


Wel geweldig natuurlijk voor Europa dat we dit bereikt hebben! | Gewijzigd: 12 november 2014, 18:05 uur, door Cookiebakker
jcroon
Lid
Woonplaats: breda
Berichten: 4156
Lid sinds: 26 aug. 2011
13 november 2014, 11:39 uur | Bericht #442229
Staat nu kennelijk stevig vast...
Zag al wat plaatjes:

https://twitter.com/planetstraight/status/532789117382582272


https://twitter.com/kcredfm/status/532842402323910656

https://twitter.com/JCRteU/status/532835428957974528

(edit, zie net dat deze initialen wel op die van mij lijken, enige gelijkenis is slechts toevallig)

https://twitter.com/TPescatore/status/532719901115691009 | Gewijzigd: 13 november 2014, 11:56 uur, door jcroon
Justin
Beheerder
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 1281
Lid sinds: 2 feb. 2012
3 december 2014, 01:30 uur | Bericht #443502
De American Geophysical Union heeft een kleurenfoto van de komeet 67P vrijgegeven, gemaakt door Rosetta. De foto is samengevoegd uit 3 losse foto's met ieder een eigen kleurenfilter, rood/groen/blauw.



15 December wordt op een conferentie van de American Geophysical Union in San Fransisco de foto officieel gepresenteerd.
Woonplaats: Alkmaar
Berichten: 747
Lid sinds: 7 aug. 2006
12 december 2014, 14:11 uur | Bericht #444251
Water op de komeet is significant anders dan het water op aarde.
Die ontdekking zorgt weer voor meer discussie over hoe onze oceanen zijn ontstaan, omdat dat nog steeds een open vraag is.
De hypothese is dat het vroeger op aarde, 4,6 miljard jaar geleden, zo warm was dat het verdampt zou zijn, terwijl er heden tweederde van het oppervlakte van de aarde water is.
NASA:
http://www.nasa.gov/jpl/rosetta-comet-water-different-than-earth-water/#.VIrl2CuG949
ESA:
http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Rosetta/Rosetta_fuels_debate_on_origin_of_Earth_s_oceans

Comet tracker:
http://www.livecometdata.com/comets/67p-churyumov-gerasimenko/ | Gewijzigd: 13 december 2014, 13:45 uur, door Justin
Firstwing
Woonplaats: Alkmaar
Berichten: 747
Lid sinds: 7 aug. 2006
19 december 2014, 12:31 uur | Bericht #444634
Gisteren is er weer een persconferentie geweest met meer details en duidelijkere foto's

In de presentatie laten ze zien hoe de lander waarschijnlijk gepositioneerd is op de "eend".
http://blogs.esa.int/rosetta/2014/12/18/updates-from-agu/
De foto hieronder is de perihelion-cliff zoals ze hem noemen. 
De onderzoekers zijn blij verrast hoe goed de camera's het doen, deze foto is op enkele centimeters afstand genomen.
er komt zogoed als geen ruis voor op de foto's, de lichte punten komt door de weerkaatsing van de sonde.

De foto hieronder zie je hoe ze denken dat de sonde gepositioneerd is. Dit is zo vanwege het stuiteren en dat de ondergrond hardder bleek dan verwacht waardoor niet alle harpoens verankerden en of afschoten. er heeft op een bepaald moment wel een verankering plaats gevonden van minimaal 1 anker waardoor de Sonde er zo bij staat/ligt. de locatie op zich zijn de onderzoekers ook erg blij mee vanwege de verschillende soorten materiaal in de erg nabije omgeving.
Op dit moment krijgt de sonde ongeveer 4,5 uur licht van de zon in de 12uur durende "dag" van de komeet. Wanneer de komeet langzamerhand dichterbij komt aan de zon zal de sonde meer uur zon krijgen doordat de zon hoger komt te staan aan de komeet zijn/haar horizon. 
Lichtopbrenst in die paar uur is ook niet heel erg veel, ze zeggen dat er 5watt energie geleverd word vanaf de zonnepanelen.
Vanaf april verwachten ze dat de sonde echt wakker kan worden.

op deze impressie zie je de sonde liggen en vanuit de rechter bovenhoek komt de zon te voorschijn voor die 4,5 uur tijd. (ook te zien in de video 33,59)

Firstwing
Woonplaats: Alkmaar
Berichten: 747
Lid sinds: 7 aug. 2006
11 maart 2015, 11:01 uur | Bericht #452970
Wachten op een signaal van de sonde.
Deze week word er vol verwachting geluisterd of Philae weer wakker word.
De eerste mogelijkheid dat er wat ontvangen kan worden vanaf de comeet is 05:00CET op 12maart (morgen ochtend)
De lander ontvangt nu ongeveer 2x zoveel zonlicht invergelijking met november toen hij ging slapen.
Ze denken dat het er nog steeds te koud is om op te starten maar het is het proberen waard.
De interne onderdelen werken bij minimaal -45gr Celcius.
5,5 watt zou al voldoende moeten zijn, tijdens zijn "winterslaap" is de lander alleen maar bezig geweest het beetje energie wat hij kreeg te gebruiken voor verwarming.
wanneer de lander merkt dat hij meer dan 5,5 Watt heeft en de temperatuur is boven de -45grC dan zal hij wakker worden de verwaming harder laten werken ende batterijen verder gaan opladen.
Daarna zal hij zijn ontvanger elke 30 min aanzetten om te luisteren of hij iets ontvangt van Rosetta.
Dit kost nog steeds erg weinig stroom.
Op dit moment hebben ze geen idee of Philae al wakker is.
Om daar achter te komen moet Philae ook zijn zender aanzetten dit kost meer stroom.
Om 2wegs communicatie mogelijk te maken is 19watt nodig.
Tussen 12maart en 20 maart zal Rosetta de lander proberen te berijken en te vragen een teken van leven te sturen.
Er is ook nog een kans dat de batterijen het niet hebben overleefd, hier os ook over nagedacht dat als er genoeg direct zonlicht beschikbaar is dat Philae ook werkt, diract van de stroom geleverd door de zonnepanelen.

Lees verdere details in het engels via de link!

http://blogs.esa.int/rosetta/2015/03/10/waiting-for-a-signal-from-philae/
Firstwing
Terug naar boven
1 2 3
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.498 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 821 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 821, lezen 4 mensen het topic "Waarnemingentopic Zomer 2016".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden