Zonnekloppers aan het Zilvermeer in Mol werden gisterennamiddag rond 17 uur opgeschrikt door een kleine stofhoos op het strand. Daardoor vlogen allerlei voorwerpen, zoals zwembanden en parasols, de lucht in. Volgens de uitbater zijn sommige voorwerpen zelfs tot op de camping gevlogen. Eén van de bezoekers kon het natuurfenomeen filmen en plaatste de video op zijn Facebookpagina. Op het moment van de stofhoos waren er zo’n 2500 bezoekers, niemand van hen raakte gewond.
Bron: VTM
Althans volgens Het Nieuwsblad. Je vraagt je toch echt soms af of tegenwoordig journalisten nog dubbel checken of gewoon alles van het net grabbelen en in hun gazet droppen. Triestige evolutie en het bewijs dat er massa's foute informatie in de kranten van tegenwoordig staat. Was ik de hoofdredacteur, de schrijver van het artikel lag er meteen uit. Termen als 'windhoos' zijn geen zaken om mee te lachen of gewoon voor waar over te nemen.
Het gaat in deze dus natuurlijk niet om een windhoos, mr. de redacteur, maar om een stofhoos. beide hebben met elkaar niks te maken, buiten het feit dat ze beide om een verticale as roteren...Een stofhoos ontstaan niet bij onweer zoals een windhoos, en is voorts zelden gevaarlijk, en al zeker zeer zelden in onze streken. Ze ontstaan wanneer de onderste luchtlagen extreem opwarmen en dat zien we vaak over grasland en zandgrond. Ze komen dus over het algemeen voor in situaties met weinig of geen wolken en dus zeker niet bij buien of onweer. De grond moet droog zijn en de zon zorgt voor sterke instraling zodat de bodem sterk opwarmt en het contrast met de lucht erboven hoog wordt. Daardoor ontstaan er sterke stijgbewegingen die uiteindelijk in zo'n stofhoos of 'dust devil' kunnen evolueren. Dergelijke stofhozen zijn geen zeldzaamheid, ook niet in de Benelux.
http://weerspinsels.blogspot.nl/
Bron: Geplaatst door Karim Hamid op 23:08 | Gewijzigd: 14 februari 2017, 10:54 uur, door Joyce.s
Maar vaak wordt er gesproken van een Tornado of windhoos terwijl het dat helemaal niet is, het lijkt wel dat er maar een tak hoeft af te breken of er wordt meteen "we hebben hier een tornado gehad" geroepen. Zal wel komen doordat Discovery Tornados een beetje gepopularisserd heeft.
Meestal is het gewoon een harde rukwind (kan altijd he, dat weten wij wel), of een downburst of iets dergeljks. Nee, schade moet meteen een spectaculaire verklaring krijgen.
Vorig jaar was er onderzoek dat tornado's en windhozen vaker voorkomen in Nederland dan we ons realiseren, alleen valt het lang niet altijd op, meeste Laaglandwindhoosverschijnseln zijn vaak erg lokaal en vrij klein, zonder veel schade of dat het wordt opgemerkt, een beetje downburst en de hele buurt ligt plat, iedereen praat er over.
Stomtoevallig kwam ik gisteren op een post van Alain D terecht met als kopje "dustdevil Koningsbosch".
http://www.onweer-online.nl/forum/topic/33364/dust-devil-20-04-2012-koningsbosch/#message345032
Laat dat nou net volgens mij een kleine windhoos zijn zoals hij later in de tekst zelf ook aangeeft, het weer is daar te donker, te slecht voor een dust devil (ja ik heb er ook gezien en zelfs op een brommertje doorheen gereden, per ongeluk natuurlijk), dat is echt een "mooi weer"verschijnsel.
IN dat draadje , en andere draadjes op andere forums, lees je toch genoeg van mensen in de buurt daar die hem niet opgemerkt hebben.