AFP
Tientallen inwoners van een dorpje Ambe, in West-India, zijn als gevolg van een aardverschuiving bedolven geraakt onder modder en puin.
Volgens persbureau AP zouden meer dan 150 mensen onder het puin liggen. Aanleiding voor de aardverschuiving is hevige regenval in de regio. Reddingswerkzaamheden worden bemoeilijkt door het slechte weer en onbegaanbare wegen. Aardverschuivingen komen in India met enige regelmaat voor, met name tussen juni en september, in de moessontijd.
Bron: NU
Reddingswerkers op de plek van de aardverschuiving in Malin. © ap.
Het aantal slachtoffers van de verwoestende aardverschuiving in het westen van India is verder opgelopen tot 23, zo melden de Indiase media. De overheid vreest dat het dodental nog verder zal oplopen. Er zijn nog altijd minstens 150 inwoners van het dorp Malin, in de deelstaat Maharashtra, vermist.
Het dorp Malin, in het district Pune, werd gisteren getroffen door een enorme aardverschuiving. Als gevolg van de hevige moessonregens kwam een deel van een heuvel op het dorp terecht. Veertig tot vijftig huizen raakten daardoor bedolven.
Er konden tot nu toe acht mensen levend van onder de modder en het puin worden gehaald, zo meldt de zender NDTV. Maar de reddingsoperatie wordt nog altijd bemoeilijkt door de aanhoudende regen.
In India vindt momenteel het regenseizoen plaats. Ook in de noordelijke staten Uttarakhand en Himachal Pradesh hebben de voorbije weken verschillende aardverschuivingen plaatsgevonden, waardoor nationale wegen geblokkeerd raakten.
Bron: HLN
Het dodental van de verwoestende aardverschuiving in het westen van India is donderdag verder opgelopen tot 31. Hevige regen belemmert de reddingswerken ernstig en maakt het bijzonder moeilijk om mensen terug te vinden in de modder. Er konden tot nu toe acht mensen levend van onder de modder en het puin worden gehaald. Dat bevestigt de lokale regeringsambtenaar Ganesh Patil donderdag officieel. Maar na ‘meer dan 35 uur [...] is het onwaarschijnlijk dat er nog meer van de naar schatting 120 tot 150 mensen die onder het puin begraven liggen levend worden teruggevonden. Maar we kunnen maar hopen’, aldus Patil.
De aanhoudende en zware regenval had woensdagmorgen voor een aardverschuiving op een helling gezorgd, waardoor het dorp Malin in de deelstaat Maharashtra onder de modder bedolven raakte. Er werden in totaal 44 huizen getroffen.
‘We kunnen geen gebruik maken van zware machines, omdat het allemaal zo modderig en zacht is door de aanhoudende regen’, aldus nog Patil. ’De reddingsoperaties zouden op zijn minst nog twee dagen duren.’
In een vijftal omliggende dorpen hebben districtmedewerkers de bewoners geëvacueerd. Volgens de Indiase zender NDTV is de regio uitgebreid ontbost, wat het gebied extreem kwetsbaar maakte voor aardverschuivingen.
Bron: de Standaard
Bij een aardverschuiving en overstromingen in het noordoosten van Nepal, kwamen minstens acht mensen om het leven, 18 anderen raakten gewond. Dat berichten lokale media zaterdag. Verschillende mensen konden worden gered, onder wie een Belg, schrijft het Duitse persagentschap dpa.
Een aardverschuiving heeft de Sunkoshi rivier geblokkeerd, waardoor het waterpeil met verschillende meters is gestegen. In het dorp Jure, op zo’n 80 kilometer van de hoofdstad Kathmandu, raakten een 100-tal huizen overspoeld door het water. Zestien mensen konden worden gered, onder wie een Belg. De Sunkoshi rivier is een bekende plek om te raften of kajakken.
De politie onderzoekt hoe ze de rivier opnieuw moet vrijmaken, eventueel door het opblazen van de Sunkoshi-dam. Manueel opruimen lukt niet en materieel kan niet ter plaatse geraken omdat de snelweg is versperd. Die snelweg is de enige verbinding in de regio tussen Nepal en China (Tibet), het verkeer wordt tegengehouden.
Steden en dorpen in de buurt, waaronder Barahbise, worden geëvacueerd.
Bron: Het Nieuwsblad
Nepal is na de grondverschuiving, die een gevaarlijk stuwmeer heeft gevormd, begonnen met het opblazen van de dam uit modder en steenslag. Het leger heeft explosieven ontstoken waar het water over de dam liep. De Nepalese premier Sushil Koiral heeft bevolen zo snel mogelijk te handelen omdat een mogelijke breuk van de dam de dorpen stroomafwaarts bedreigde.
De Nepalese premier Sushil Koiral heeft bevolen zo snel mogelijk te handelen omdat een mogelijke breuk van de dam de dorpen stroomafwaarts bedreigde.
De enorme hoop met aarde, steengruis en afval is bijna 90 meter hoog en blokkeert de hele vallei. De daardoor tegengehouden rivier Sunkoshi vormt een meer dat zich volgens de lokale media al uitstrekt over 3 kilometer.
Bron: HLN | Gewijzigd: 22 februari 2017, 14:09 uur, door Joyce.s
Na de grondverschuiving in Nepal moeten nu ook in buurland India tienduizenden mensen in veiligheid gebracht worden. In het noordoosten van het land verlieten zeker 34.000 mensen uit schrik voor overstromingsgevaar hun huizen. Volgens gegevens van de rampenbestrijdingsdienst moesten rond de 200.000 mensen naar veiligere oorden gebracht worden.
De dam van aarde en puin blijft in Nepal de rivier Sunkoshi blokkeren. Het opgestuwde water bedreigt nu ook India, waarschuwden de autoriteiten in de noordoostelijke deelstaat Bihar volgens een bericht van de zender NDTV.
Bij de grondverschuiving van gisteren zijn zeker acht mensen om het leven gekomen en worden er nog een honderdtal vermist. In Nepal probeert de genie met gerichte explosies het water te laten wegvloeien. Dat kan echter een oncontroleerbare dambreuk veroorzaken, waardoor in Bihar honderden dorpen zouden overstromen, zei een medewerker van de rampenbestrijdingsdienst. Dat zou minstens 425.000 mensen in de regio in de problemen brengen.
Bron: HLN
De aardverschuiving van afgelopen weekend in Nepal dreigt grote overstromingen te veroorzaken in zowel Nepal als het noordoosten van India. Door de verschuiving in het oosten van het land is de Nepalese rivier Sunkoshi verstopt geraakt, waardoor een groot stuwmeer is ontstaan. Als de spontaan gevormde dam bezwijkt lopen 125 duizend mensen in het oosten van India gevaar.
Het Nepalese leger heeft zaterdag geprobeerd de blokkade in de rivier op te blazen met explosieven. Dit lukte maar ten dele. Vier dagen later lijkt de hoeveelheid opgehoopt water nog steeds niet voldoende afgenomen om geen gevaar meer te vormen.
Vandaag is een nieuwe poging ondernomen om het water voorzichtig weg te laten lopen door kleine explosieven via een helikopter op de blokkade te droppen. Lokale politiechef Gopal Prasad Parajuli meldde aan de Kathmandu Post dat de poging werd gedaan op basis van suggesties van geologen, meteorologen en andere experts.
Evacuatie
Het gebied stroomafwaarts van de Sunkoshi rivier is inmiddels tot crisisgebied verklaard. Het gaat hier om een gebied van bijna 250 kilometer, dat loopt van het Sindhupalchowk district, waar de aardverschuiving plaatsvond, tot in de deelstaat Bihar in het noordoosten van India. Bewoners worden geadviseerd zich te verplaatsen naar hoger gelegen gebieden.
De autoriteiten in Bihar hebben ondertussen alle artsen in overheidsdienst en andere ambtenaren in de bedreigde gebieden gevraagd hun vakantieplannen uit te stellen. Militairen van het leger en vliegtuigen en helikopters van de luchtmacht staan paraat om eventueel hulp te bieden.
De deelstaatregering heeft een noodwet afgekondigd om inwoners zo nodig onder dwang te evacueren. Tot nu toe zijn zo'n 60 duizend mensen geëvacueerd. Er zijn 120 kampen ingericht om hen op te vangen. Ook alle openbare scholen in het gebied zijn gesloten om geëvacueerde mensen te kunnen onderbrengen.
Regenseizoen
De aardverschuiving werd waarschijnlijk veroorzaakt door zware regenval. Het regenseizoen, van juni tot september, is van groot belang voor de grotendeels agrarische economieën van Zuid-Azië. Elk jaar veroorzaakt de regen echter ook overstromingen en aardverschuivingen, die dorpen onder water zetten en veel mensen het leven kosten.
Dat het risicogebied dit keer zo groot is komt doordat het stroomgebied van het gezamenlijke rivierensysteem van de Koshi rivier, waar de Sunkoshi in uitloopt, bijna 70 duizend kilometer beslaat. Het water stroomt van Tibet stroomafwaarts door naar Nepal en India.
Bron: HLN | Gewijzigd: 22 februari 2017, 14:10 uur, door Joyce.s