Deze foto is niet meer beschikbaar
© epa.
Het voorbije weekend kwam een badgast om het leven toen hij door de bliksem getroffen werd op het strand van Venice Beach, vlakbij Los Angeles. Maar wat gebeurt er nu precies wanneer de bliksem inslaat op zee? Op die vraag zocht de Britse openbare omroep BBC een antwoord.
Er zijn twee ideale scenario's wanneer je je tijdens een onweer in zee bevindt. Of je begeeft je naar het vasteland om er beschutting te zoeken. Of je gaat dieper zwemmen.
Mocht je toch al op het droge zijn en kan je nergens beschutting zoeken, ga dan liever in een bolletje liggen dan plat op de grond. Op je rug of buik gaan liggen is volgens BBC gevaarlijker.
Omdat de shock van een blikseminslag zich voornamelijk horizontaal over het zeeoppervlak verspreidt, is het beter dieper te gaan zwemmen. Dat vormt echter een probleem, aangezien mensen nu eenmaal lucht nodig hebben en de neiging hebben te gaan drijven. Vissen zijn bij een zwaar onweer dus beter af.
"Als je je in open zee bevindt, ben je net als in een open veld een makkelijk doelwit", legt Jon Shonk, een meteoroloog aan de universiteit van Reading, uit aan de BBC. "Bliksem zoekt de weg van de minste weerstand." Als je op een boot zit, heb je wellicht meer geluk. Die zijn vaak voorzien van een bliksemafleider, die de bliksem onmiddellijk naar de zee afleidt.
Uit onderzoek van ruimtevaartorganisatie NASA blijkt dat bliksem meer de neiging heeft in te slaan op vasteland dan in de open zee. Maar bij de kustlijn is die kans op een blikseminslag dan weer wel groter dan in open zee.
Bron: HLN