Een tropische golf ligt ten zuidwesten van de Kaapverdische eilanden. Het gebied produccert regen- en onweersbuien. De neerslagactiviteit is toegenomen en raakt iets beter georganiseerd. De omgevingsfactoren zijn gunstig voor verdere ontwikkeling. De kans is 30%, dat het systeem in de komende 48 uur uitgroeid tot een tropische storing. De kans voor de komende 5 dagen ligt op 70%
© onweer-online
Bron: NOAA, Wunderground
Een tropische golf ligt ten westen van de Kaapverdische eilanden en kan mogelijk uitgroeien tot de volgende tropische storm in het Atlantisch bassin. De golf vertrok dit weekeind vanaf de kust van Afrika en overleefde de koelere wateren en de droge lucht. Sindsdien organiseert het systeem zich snel.
De storing laat de koelere wateren achter zich en bereiekt nu een gebied met hogere SST's (sea surface temperatures). In dit gebied is de windshear ook laag. Volgens tropisch expert Dan Kottlowski laat storing 93L steeds meer organisatie en een rotatie-tegen-de-klok-in zien. In het midden van de week zal het systeem vermoedelijk uitgegroeid zijn tot een tropische storm. Als dit gebeurt zal het de tweede storm met een naam zijn van het seizoen 2014 en zal de naam Bertha krijgen.
Echter zijn er twee belangrijke factoren, die de verdieping kunnen remmen. Droog Sahara stof net ten noorden van het systeem kan vochtige lucht uit het systeem trekken. Er zijn ook enkele banden met krachtigere windshear. Dit betekent, dat de ontwikkeling van het systeem traag gaat. Een hogedruksysteem duwt de storing richting de noordelijke Leeward eilanden. Het komend weekeind kunnen de Leeward eilanden, Puerto Rico en de US Maagdeneilanden te maken krijgen met het systeem. Ongeacht de kracht van het systeem zal het in deze regio flink gaan regenen en waaien. In het midden van volgende week bereikt het systeem Bermuda. Het relatief rustige Atlantisch orkaanseizoen is niet ongewoon. De meest actieve periode ligt rond midden augustus. In deze tijd van het jaar zijn de wateren in de Atlantische oceaan het warmst en de windshear en hoeveelheid aanwezige droge lucht zijn het geringst.
© onweer-online
Bron: Accuweather
| Gewijzigd: 30 juli 2014, 08:16 uur, door Marga
Showers and thunderstorms associated with an area of low pressure
located about 1300 miles east of the southern Windward Islands
remain limited. The circulation of the system is well organized,
however, and the low could develop into a tropical depression later
today or tomorrow while it moves generally west-northwestward near
15 mph.
* Formation chance through 48 hours...high...70 percent.
* Formation chance through 5 days...high...70 percent.
...TROPICAL STORM WARNING ISSUED FOR MARTINIQUE...
SUMMARY OF 800 AM AST...1200 UTC...INFORMATION
----------------------------------------------
LOCATION...13.6N 57.9W
ABOUT 110 MI...175 KM ENE OF BARBADOS
ABOUT 220 MI...355 KM ESE OF MARTINIQUE
MAXIMUM SUSTAINED WINDS...45 MPH...75 KM/H
PRESENT MOVEMENT...WNW OR 290 DEGREES AT 20 MPH...31 KM/H
MINIMUM CENTRAL PRESSURE...1008 MB...29.77 INCHES
Bertha zal naar verwachting een gekromd pad volgens langs de eilanden in het noordoosten van de Cariben, net ten oosten van de Bahama's en ten noordoosten van de Oostkust van de USA. Donderdagavond kreeg Bertha de status van tropische storm en is daarmee het tweede systeem met een naam in het Atlantisch orkaanseizoen van 2014. Bertha zal vermoedelijk een relatief zwak systeem blijven en de intensiteit zal fluctueren. Ongeacht de intensiteit zal het dit weekeind in delen van de Cariben hard regenen. Dit gaat gepaard met het risico op vloedoverstromingen en modderlawines.
De regen brengt niet alleen maar ellende. De eilanden vanaf de Britse Maagdeneilanden tot in Hispaniola kunnen de regen goed gebruiken. Momenteel is daar sprake van een neerslagtekort en kampen de eilanden met een ernstige droogte.
Op zaterdag trekt het systeem over Puerto Rico en de Dominicaanse Republiek met stortregens en lokaal zware onweersbuien. Jamaica en het midden van Cuba zullen gespaard blijven. Op zondag bevindt het systeem zich in de buurt van de Turks en Caicos eilanden. Bertha - of de restanten ervan - passeren de Bahama's dicht genoeg om het met tropische stormkracht te laten waaien.
Vervolgens zal het systeem een draai maken naar het noorden en het noordoosten. Hierdoor is het onwaarschijnlijk, dat Bertha in de USA aan land zal komen. Wel moeten de strandgangers rekening houden met een ruwe zee vanaf het noordoosten van Florida tot in Noord Carolina.
In het midden van volgende week spant Bertha samen met een front, welke van de oostkust van de USA afkomt. Hierdoor kan enige regen Bermuda bereiken.
© onweer-online
Bron: Accuweather
| Gewijzigd: 2 augustus 2014, 10:13 uur, door Marga
CARIBBEAN SEA...
SUMMARY OF 200 AM AST...0600 UTC...INFORMATION
----------------------------------------------
LOCATION...15.8N 64.0W
ABOUT 140 MI...225 KM SSE OF ST. CROIX
ABOUT 225 MI...360 KM SE OF SAN JUAN PUERTO RICO
MAXIMUM SUSTAINED WINDS...50 MPH...85 KM/H
PRESENT MOVEMENT...WNW OR 290 DEGREES AT 22 MPH...35 KM/H
MINIMUM CENTRAL PRESSURE...1008 MB...29.77 INCHES
Bron: NOAA, Wunderground
Deze foto is niet meer beschikbaar
© reuters.
De tropische storm Bertha is zaterdag over Puerto Rico getrokken. Door de hevige regen en de sterke rukwinden tot 75 kilometer per uur viel elektriciteit uit en werden bomen uit de grond gerukt. Zo'n 9.000 mensen zitten zonder stroom en meer dan 1.300 mensen hebben geen water.
De autoriteiten waarschuwen voor overstromingen en aardverschuivingen. Tot nu toe is slechts één man lichtgewond geraakt. De komende vijf dagen zal Bertha zich verplaatsen over de Caraïben.
Deze foto is niet meer beschikbaar
© reuters.
Deze foto is niet meer beschikbaar
© reuters.
Bron: HLN | Gewijzigd: 3 augustus 2014, 10:43 uur, door Ries
SUMMARY OF 1100 PM EDT...0300 UTC...INFORMATION
-----------------------------------------------
LOCATION...24.9N 73.2W
ABOUT 190 MI...305 KM E OF ELEUTHERA ISLAND
MAXIMUM SUSTAINED WINDS...65 MPH...100 KM/H
PRESENT MOVEMENT...NNW OR 335 DEGREES AT 17 MPH...28 KM/H
MINIMUM CENTRAL PRESSURE...1007 MB...29.74 INCHES
Restanten van orkanen of tropische stormen kunnen ook invloed hebben op het Nederlandse weer. Ze kunnen bijvoorbeeld een warme zuidelijke stroming op gang brengen, veel wind veroorzaken of een heleboel regen brengen. Momenteel is tropische storm Bertha langs de Bahama’s getrokken en ontwikkelt zich weldra tot een orkaan. Vervolgens koerst de orkaan noordoostwaarts om tegen het einde van de week ter hoogte van Newfoundland af te buigen op weg naar Europa. Naar verwachting zijn de heftigste windsnelheden dan verleden tijd, is de orkaan weer ‘teruggevallen’ naar de stormstatus, maar dat wil niet zeggen dat ‘ie niets meer in de melk te brokkelen heeft.
Orkanen van dit seizoen
Overblijfselen van orkanen komen bij ons altijd vanaf de Atlantische Oceaan. Staartjes van cyclonen en tyfoons boven de Grote oceaan en de Indische Oceaan kunnen ons niet bereiken. Het orkaanseizoen begint officieel op 1 juni en eindigt op de laatste dag van november. Het seizoen is dit jaar ingeluid door een categorie 2 orkaan, genaamd Arthur. Deze ontstond tijdens de laatste dagen van juni en ontwikkelde zich op 1 juli tot een tropische storm. De uitdieping ging verder en op 3 juli werden de windsnelheden hoog genoeg om Arthur het stempel ‘ orkaan’ te geven. Deze orkaan kon ons niet bereiken omdat ‘ie ergens in de omgeving van Groenland geheel oploste. Er waren dus geen resten die in de straalstroom naar onze contreien toe konden worden gevoerd.
In de loop van juli vormde zich wel een tropische depressie, maar deze groeide niet uit tot een storm, laat staan een orkaan. En nu is dus nummer drie ontstaan: Bertha. Momenteel ligt deze tropische storm nog boven het Caribisch gebied. Om 05.00 uur vanochtend bedroeg de gemiddelde windsnelheid rondom de kern bijna 55 knopen, ofwel zo’n 100 km per uur. In de loop van komende nacht wordt verwacht dat deze winden naar 63 knopen en hoger gaan, en daarmee zal zij de status orkaan bemachtigen. De tweede van dit –nog prille- seizoen.
Hier ligt Bertha. Het symbool betekent dat het een tropische storm is. Als het rondje helemaal rood gekleurd is, dan is het een orkaan (hurricane). Dat gaat binnenkort gebeuren. Bron: NOAA
Op weg naar Europa
Zoals ook al bleek uit de geschiedenis van Arthur, zal zeker niet elke ex-orkaan in Europa arriveren. Het hangt van de stroming in de hogere luchtlagen af in hoeverre de restanten onze kant op kunnen worden getransporteerd. Het gaat dan veelal om de zogeheten straalstroom, of jet, een band met hoge windsnelheden op zo’n 10 kilometer hoogte. Als de restanten precies onder die jet terecht komen, dan kan er verplaatsing tot aan onze zijde van de oceaan plaatsvinden.
Vervolgens hangt het dan nog af van de precieze positie in de jet in hoeverre de restanten hun kracht blijven behouden of juist inzakken. Sterker worden is niet mogelijk, daarvoor ontbreekt het in de noordelijke oceanen aan warm water. Om nu al te weten of en in welke mate de restanten van Bertha onze kant opkomen, is bijna onmogelijk. Maar is wel leuk om over te filosoferen, omdat overblijfselen af en toe een significante impact hebben. De verwachtingsproblemen beginnen echter gelijk al nu. Immers, de orkaan zelf moet nog gevormd worden. Vervolgens is het heel lastig om uit te vogelen welke route deze dan precies gaat volgen en welke sterkte de orkaan heeft of krijgt. Daarnaast zul je ook een beeld moeten hebben van de staalstroom in de buurt van Nieuw Foundland en Groenland. Dat gaat namelijk bepalen hoe diep het overblijvende lagedrukgebied zal zijn. Vervolgens gaat het erom dat de route die de straalstroom aflegt duidelijk is, zodat je uit kunt zoeken waar het lagedrukgebied naartoe gaat.
Tropische storm Bertha gaat zich in de nacht naar dinsdag ontwikkelen tot een orkaan. Dat wordt de tweede orkaan van het nog prille orkaanseizoen van 2014. De route staat met bolletjes in een witte strook aangegeven. Op enig moment worden de windsnelheden weer lager en neemt Bertha weer af tot een storm. Bij de s. Bron: NOAA
Wat zijn de opties voor Bertha?
Als deze tropische storm zich ontwikkelt conform de berekeningen van diverse modellen, dan zal deze donderdag bij New Foundland komen te liggen en in de navolgende dagen op de weerkaarten van Europa verschijnen. Eerst ver ten westen van ons, midden boven de oceaan, later mogelijk dichterbij. Vooralsnog lijkt het erop dat er op dat moment al een diepe depressie boven het zeegebied tussen IJsland en Schotland aanwezig is, en mogelijkerwijs ‘voegt’ Bertha zich bij dat lagedrukgebied of manifesteert zich als een uitloper (met een aparte depressiekern) daarvan.
In de kaarten hieronder staan diverse opties die berekend worden. Te zien zijn de zeer diverse locaties van de lagedrukkern en de verschillen in uitdiepen. Daarmee samen hangen de verschillen in kracht (wind). De berekening van het ECMWF-model van gistermiddag 12.00 uur is de diepste, met een kerndruk van 975 hPa op zondagochtend. De meest recente berekening van ditzelfde rekenmodel, vanochtend binnengekomen in onze weerkamer, komt op 991 hPa uit. Die grote verschillen tussen de verschillende ‘runs’ zijn al een indicatie van de grote onzekerheden.
De exacte positie van het uit Bertha voortkomende lagedrukgebied kan bovendien het verschil maken tussen een warme aflandige of een minder warme aanlandige wind. Ook dit is uitermate complex en komt aan op details. Stel dat de depressie ten westen van Portugal komt te liggen en in Noord-Spanje veel buien veroorzaakt. Door haar oorsprong vanuit de tropen zit er veel latente warmte in die buien. Terwijl de regen eruit valt, blijft de warmte aanwezig en wordt door het föhneffect boven de Pyreneeën nog eens uitgesprokener. Die föhnwarmte kan dan bij ons een zeer warme tot hete dag opleveren.
Komen de restanten juist meer onze kant op, dan kunnen wijzelf flink wat nattigheid verwachten en mogelijk ook een felle wind. Allemaal onzekerheden dus, onduidelijkheden en redenen genoeg om Bertha de komende dagen goed in de gaten te houden.
Ook hier de route van –nu nog- tropische storm Bertha. In de tabel is de toename van de maximale wind te zien. Vanaf de +60 (dat betekent 60 uur vanaf 00.00 uur zondagochtend) wordt nu verwacht dat de kracht wederom afzwakt naar storm.
Het rekenmodel van het ECMWF, uit Engeland, is de afgelopen runs al bezig geweest met de positionering van de restanten van Bertha. Hier zien we een heleboel berekeningen voor steeds hetzelfde tijdstip: zondagochtend 06.00 uur UTC (dat is 08.00 uur lokale tijd). Ergens komt mogelijk een diep lagedrukgebied te liggen. Maar waar? De uiteindelijke ligging gaat bepalen in hoeverre wij extra warmte over ons heen krijgen, door bv een straffe zuidenwind. De kaart rechtsonder laat de visie van het NCEP model zien.
De laatste run van de hoofdberekening van het ECMWF model kiest voor deze positie. De bovenste kaart is zondag 06.00 uur UTC, de onderste de ligging op maandag 06.00 uur UTC. We zien op zondag een hoofdlagedrukgebied iets ten noorden van Ierland en langs de zuiflanken daarvan een kleinere depressiekern ten noordwesten van Portugal. Laatstgenoemde bestaat uit de restanten van Bertha. Nadat zij even een zuidenwind opwekt in de Benelux, smelt ze samen met het hoofdlagedrukgebied en leidt bij ons tot een aantal buien. Op zondag krijgen we dan even een zuidenwind, maar op maandag draait deze al bij naar het zuidwesten tot westen. Heel heftig uitgediept zijn de restanten van Bertha in deze visie duidelijk niet.
Bronnen: MeteoGroup; NOAA
Lees ook:
Am Wochenende wird es spannend. Vor Irland könnte ein ungewöhnlich heftiges Tief entstehen, in welches die Reste von Hurrikan BERTHA eingebunden werden. Wie heftig das Tief werden wird, muss abgewartet werden. Das amerikanische Wettermodell berechnet gar einen Sommer-Orkan über Irland mit vollen Orkanböen an den Küsten. Das hätte gerade im Sommer mit vielen Urlaubern verheerende Folgen. Wir halten Sie auf dem Laufenden!
Bron: wetteronline
In spite of its unimpressive appearance on satellite imagery, with scant evidence of banding features and relatively disorganized deep convection, aerial reconnaissance data indicate that Bertha has intensified into a hurricane. Bertha is expected to move away from the Bahamas today and pass about midway between the U.S. East Coast and Bermuda on Tuesday. This system is currently moving toward the north near 17 MPH. This image was taken by GOES East at 1745Z on August 4, 2014.
Bron: NOAA
SUMMARY OF 500 AM EDT...0900 UTC...INFORMATION
----------------------------------------------
LOCATION...33.4N 72.9W
ABOUT 475 MI...765 KM W OF BERMUDA
MAXIMUM SUSTAINED WINDS...65 MPH...100 KM/H
PRESENT MOVEMENT...NNE OR 15 DEGREES AT 22 MPH...35 KM/H
MINIMUM CENTRAL PRESSURE...1005 MB...29.68 INCHES
Bron: NOAA / Wunderground
De weermannen en -vrouwen van MeteoGroup vrezen dat het gedaan is met de zomer. De tropische storm Bertha, die net de Bahama’s in de Caraïben is overgetrokken, trekt richting Europa. Wat ervan overblijft, zou het voor ons de komende weken serieus kunnen vergallen. MeteoGroup vreest voor koel, winderig en buiig weer. Weerman Frank Deboosere kijkt de kat nog even uit de boom. ‘Want vaak passeren de restanten van zo’n tropische storm zonder veel erg, of nog beter, leveren ze ons aangenaam nazomerweer op.
Bron: Het Nieuwsblad
SUMMARY OF 1100 PM AST...0300 UTC...INFORMATION
-----------------------------------------------
LOCATION...37.5N 68.1W
ABOUT 405 MI...650 KM NNW OF BERMUDA
ABOUT 545 MI...875 KM SSW OF HALIFAX NOVA SCOTIA
MAXIMUM SUSTAINED WINDS...50 MPH...85 KM/H
PRESENT MOVEMENT...NE OR 45 DEGREES AT 23 MPH...37 KM/H
MINIMUM CENTRAL PRESSURE...1007 MB...29.74 INCHES
The latest fixes indicate that Bertha has turned northeastward with a motion of 045/20 kt. The cyclone should continue northeastward during the next 48 hours ahead of a mid-latitude trough that is moving off the northeast United States coast. Later in the forecast period, the post-tropical cyclone is predicted to move east-northeastward to eastward in mid-latitude westerly flow over the North Atlantic.
SUMMARY OF 1100 AM AST...1500 UTC...INFORMATION
-----------------------------------------------
LOCATION...40.2N 62.7W
ABOUT 305 MI...495 KM S OF HALIFAX NOVA SCOTIA
ABOUT 655 MI...1060 KM SW OF CAPE RACE NEWFOUNDLAND
MAXIMUM SUSTAINED WINDS...50 MPH...85 KM/H
PRESENT MOVEMENT...NE OR 55 DEGREES AT 31 MPH...50 KM/H
MINIMUM CENTRAL PRESSURE...1006 MB...29.71 INCHES
Tropical Storm Bertha is currently off the north east coast of the US and is likely to become an ‘extra tropical storm’ on Thursday.It’s then expected to track across the Atlantic – and while there are still a number of possible outcomes, it looks increasingly likely that the UK will miss any serious impacts from ‘ex Bertha’.The Met Office has been assessing the likelihood of the UK seeing any effects from Bertha by using our own forecast model alongside models from other world-leading forecast centres.
At the moment the majority of forecasts from those models suggest ex Bertha will track to the south of the UK as a relatively weak low pressure system. In fact it’s debatable whether this is even ex Bertha, as the storm declines to such an extent as it comes across the Atlantic that it fragments. Some of the warm air which it drags across then leads to a new weak low which generates an area of heavy rain. This could move across northern France and possibly clip eastern parts of the UK on Sunday. A much smaller number of model outcomes suggest ex Bertha will move across the UK as a more distinct feature which could bring some strong winds and heavy rain. Because these outcomes are in a minority, however, they are less likely.
While there remains a good deal of uncertainty about the weather on Sunday, it currently looks as if it will be fairly unsettled with some rain and breezy conditions – but nothing too unusual for the time of year. It’s worth noting that it’s likely that the south east of England will see some heavy rain on Friday, which is not part of Bertha. You can see more about this on the Met Office’s severe weather warnings page. We’ll be keeping an eye on the latest outlook for the weather over the next few days and the progress of ex Bertha to keep everyone up to date with the latest information.
Bron: Meteoffice