Zo'n regenbui als die van gisteren hoeven we voorlopig niet meer te verwachten. Weeronline.nl meldt dat we vandaag en in de rest van de week meer zonneschijn krijgen en hogere temperaturen.Hoewel het zuidoosten van het land vandaag nog kans krijgt op onweer en het lokaal nog wat kan regenen, trekken de meeste buien vanavond naar Duitsland.
De temperaturen van de komende dagen worden geschat tussen de 20 en 25 graden. Voor vrijdag wordt zelfs 28 graden verwacht.
Bron: Nieuws | Gewijzigd: 2 februari 2017, 10:38 uur, door Joyce.s
Zeker 100 graven op begraafplaats Heiderust in het Gelderse Rheden zijn gisteren verzakt door de extreme regenval. De gemeente is vandaag begonnen aan herstel van de verzakkingen en geeft dat de hoogste prioriteit, aldus een woordvoerder. De verzakkingen werden vanmorgen ontdekt. Ook paden tussen de graven en toegangswegen naar de begraafplaats zijn verzakt. De omgeving van de begraafplaats is daarom enkele dagen afgesloten voor verkeer. Op de begraafplaats zelf kunnen nabestaanden informeren naar de stand van zaken bij het graf van hun dierbare, aldus de gemeente.
Bron: AD
Als gevolg van de hevige regenval van gisteren werken de gemalen in Amsterdam en omgeving momenteel nog volop om het waterpeil weer op normaal niveau te krijgen. Waternet verwacht dat dit vandaag aan het eind van de dag op een groot aantal plekken al is gelukt.
'Het waterpeil daalt op dit moment in alle gebieden', aldus de waterbeheerder die actief is in de hoofdstad en het waterschap Amstel, Gooi en Vechtstreek. 'Aangezien er weinig neerslag meer wordt verwacht, zal het waterpeil naar verwachting binnen enkele dagen in het hele beheergebied weer normaal zijn.'
De vele regen zorgde vandaag voor veel overlast in Amsterdam. De brandweer werd overstelpt met honderden telefoontjes over ondergelopen kelders en rioleringen. Ze rukte tientallen keren uit. In sommige straten stond zo veel water dat het bij woningen naar binnenliep. Ook het tramverkeer ondervond hinder van het weer.
Bron: AD | Gewijzigd: 2 februari 2017, 10:38 uur, door Joyce.s
Wateroverlast in zuiden
In navolging van het westen van het land kampt dinsdag het zuidoosten van Nederland met zware regenbuien. In Limburg en Noord-Brabant geldt code geel.
In verschillende plaatsen staan straten blank en zijn kelders ondergelopen.
Onder meer in Kerkrade en Roermond en Heerlen zijn straten onder water komen te staan, zo is te zien op foto's die de Limburgse omroep L1 op zijn site heeft gezet. Ook een deel van de A79 kwam blank te staan.
De waarschuwing voor gevaarlijk weer geldt ook in Gelderland en Overijssel. In de rest van het land zijn geen waarschuwingen van kracht. De meeste provincies hebben maandag hun portie al gehad. Wolkbreuken zorgden vooral in Noord-Holland en Zuid-Holland voor veel wateroverlast.
Bron: NU | Gewijzigd: 2 februari 2017, 10:38 uur, door Joyce.s
De Dorpsstraat in Sint-Genesius-Rode. © Mozkito.
In Sint-Genesius-Rode en Alsemberg liepen vanavond omstreeks 17 uur verschillende straten onder water. Een hevige wolkbreuk zette onder andere het centrum van Sint-Genesius-Rode blank. Verschillende handelaars moesten machteloos toekijken hoe het water hun winkel binnen liep.
© Mozkito.
Ook bewoners kregen af te rekenen met water in de huizen. Een crèche in het centrum werd preventief ontruimd. De kinderen werden op het gemeentehuis opgevangen. In Alsemberg liep de Brusselsesteenweg ter hoogte van de Colruyt onder water. De parking van de supermarkt stond ook blank. Klanten werd vooraf al gevraagd om te vertrekken zodat de schade beperkt bleef. De brandweerkorpsen van Halle en Brussel moesten op verschillende adressen pompen.
Bron: HLN
©Belga
In Roeselare is vanmorgen een duiker van het plaatselijke brandweerkorps zwaargewond geraakt tijdens ruimingswerken na de wateroverlast. De 39-jarige man werd door een plots vrijgekomen massa water meegesleurd in een riool. Hij liep een zware hersenschudding en ernstige verwondingen op aan het gezicht.
Het ongeval gebeurde toen brandweerduikers ter hulp werden geroepen in de Kleine Kachtemstraat, waar een ondergrondse riool verstopt was. Een ruimfirma probeerde de klus te klaren. Een duiker van de brandweer - met duikpak maar zonder helm - stond vlakbij de riool op een ladder die in het water stond. Zijn collega's vermoeden dat hij plots werd meegesleurd toen een prop in de riool plots loskwam en een watermassa plots de vrijheid kreeg. De duiker verdween in de riool, het stuwende water bracht hem veertig meter verder weer aan het uiteinde van de riool waar zijn collega's hem uit het water konden halen. De beroepsbrandweerman werd voor verzorging naar het ziekenhuis overgebracht. Hij zal een tijdlang arbeidsongeschikt zijn.
Bron: HLN
Het Maasdorp Kessenich in de Belgische provincie Limburg Marjanne van Zon
De hevige regenval heeft op veel plaatsen in België wateroverlast veroorzaakt. Vooral Limburg kreeg het zwaar te verduren, maar ook op enkele plaatsen in Vlaams-Brabant liepen gebouwen onder water. Voor het kanaal Brussel-Charleroi werd de alarmfase afgekondigd.
Op veel plaatsen kon de riolering het water niet meer verwerken. In Genk en omgeving kreeg de brandweer tientallen telefoontjes van mensen met ondergelopen kelders of ondergelopen benedenverdiepingen.
Veel meldingen
De hulpcentrale in Hasselt ontving tussen 17.30 uur en 19.00 uur tweehonderd oproepen. De brandweer en politie sloten verschillende straten af omdat die blank stonden.
Ook in Vlaams-Brabant had de brandweer zijn handen vol. In het centrum van Sint-Genesius-Rode liepen heel wat gebouwen onder water. Onder meer een café, een bank, een winkel, een kinderdagverblijf en woningen werden getroffen. In verschillende gemeenten en in de provincie Waals-Brabant is het rampenplan afgekondigd.
Bron: NOS
Het stadje Itter in Waals-Brabant is zwaar getroffen door de hevige buien van deze namiddag. Het hele centrum staat onder water. De brandweer heeft met aandrang aan de bewoners gevraagd om het gebied te verlaten. Ook in de provincies Luik, Vlaams-Brabant en Limburg heeft het noodweer lelijk huisgehouden.
Op Twitter melden mensen uit de omgeving dat een vloedgolf van anderhalve meter hoog de gemeente letterlijk in twee heeft verdeeld. Vele straten staan blank en auto's drijven door het centrum waar de chaos momenteel heer en meester is. De beelden op sociaalnetwerksites spreken voor zich.
Alarmfase
Voor het kanaal Brussel-Charleroi is ondertussen de alarmfase afgekondigd na de zware regenval. Dat is bij de openbare dienst voor de Waterwegen van Wallonië vernomen.
De alarmfase geldt vooral voor de vallei van de Hain, meldt Paul Dewil van het regionale crisiscentrum in Wallonië. Een zwaar onweer brak uit boven Eigenbrakel en zorgde niet alleen voor overstromingen ter hoogte Itter maar ook van Klabbeek en Kasteelbrakel.
Rampenplan
Ook andere waterlopen zoals La Samme in Ronquières en Seneffe en Le Pieton in Gouy bevinden zich op alarmpeil. In verschillende gemeenten en in de provincie Waals-Brabant is het rampenplan afgekondigd. Brandweerdiensten zijn op vele plaatsen volop in het getouw.
Hoei en Borgworm
De brandweerdiensten van de regio Hoei en Borgworm in de provincie Luik hebben enorm veel oproepen gekregen.
De korpsen zijn volop in de weer met de oproepen af te handelen. Kelders en straten stonden blank na de hevige regenbuien van deze namiddag "We hebben vele tientallen oproepen gekregen", zo kon vernomen worden bij de hulpdiensten in Hannuit. In de gemeente Donceel was het gemeentelijk rampenplan gedurende enkele uren van kracht. De brandweer van Borgworm en de Civiele bescherming van Crisnée kwamen ter plaatse. Er waren geen gewonden.
Hageland, Overijse en Tervuren
Ook in Vlaams-Brabant moesten de brandweerlieden massaal uitrukken. In Glabbeek werd het gemeentelijk rampenplan afgekondigd. Aarschot en Tienen werden eveneens zwaar getroffen.
Op de spoorlijn tussen de stations Tienen en Vertrijk (Boutersem) hebben vanavond tussen 20.30 uur en 21 uur geen treinen gereden. Door de hevige regenval was veel zand weggespoeld van een spoorwegberm waardoor men vreesde voor instabiliteit. Inmiddels is een spoor geopend. Ploegen van spoornetbeheerder Infrabel zullen heel de nacht herstellingswerken uitvoeren.
Ook Overijse, Sint-Genesius-Rode en Tervuren kregen over te rekenen met wateroverlast en modder op de wegen.
Limburg
Verschillende Limburgse brandweerkorpsen zijn deze namiddag en -avond na de felle onweersbuien moeten uitrukken voor wateroverlast. Veelal kregen de slokkers van de riolering het overvloedige water niet verwerkt, waardoor straten blank kwamen te staan. De brandweer van Maaseik ontving in de vooravond een vijftigtal oproepen voor moeilijkheden in Opoeteren en Neeroeteren. De hulpcentrale 100 in Hasselt ontving op anderhalf uur tijd ruim 200 oproepen.
Scoutskampen
De hevige regenbuien hebben ook op enkele bivakplaatsen problemen veroorzaakt. In Neerpelt zijn de hulpdiensten momenteel een chirokamp met 260 kinderen aan het evacueren. In Zutendaal werd een groep van 70 scoutsmeisjes overgebracht naar de plaatselijke voetbalkantine om daar de laatste nacht van hun kamp, dat morgen ten einde loopt, door te brengen.
De vijftig leden tussen 8 en 19 jaar en twintig leidsters van de Lokerse scouts zaten op een wei aan de Boeneveldstraat in Zutendaal. Door de regenval was de weide herschapen in een grote modderpoel. De Genkse brandweer bracht de jongeren met een busje naar de voetbalkantine van Zutendaal VV.
In Neerpelt moesten 260 chiroleden van hun kampplaats weg omdat die aan het onderlopen was. Daarom werd beslist de kinderen en leiding onder te brengen in de parochiezaal.
Bron: HLN | Gewijzigd: 2 februari 2017, 10:39 uur, door Joyce.s
Door de zware regenval van maandag verlaten veel rivierkreeften hun schuilplaatsen in de Amsterdamse grachten. Op Twitter verschijnen verbaasde berichten van mensen die de dieren onverwacht tegenkomen. Dat meldt de Nederlandse krant Het Parool. Ecoloog Bart Specken van het Nederlandse waterleidingbedrijf Waternet legt uit. "Elk jaar rond de zomer, als jonge kreeftjes volwassen worden, krijgen ze de neiging nieuw gebied te ontdekken," zegt Specken. "Dat doen ze dan op het moment dat het flink heeft geregend heeft, zoals gisteren, anders drogen ze uit."
De rivierkreeften leven niet van nature in de Amsterdamse grachten. Specken denkt dat zo'n twintig jaar geleden iemand met een aquarium kreeften in het buitenland heeft gekocht. Vermoedelijk wilde hij na verloop van tijd weer van de beesten af. De ecoloog schat dat er inmiddels enkele honderdduizenden kreeften in Amsterdam leven. "Maar het is lastig te meten, het zouden er ook een miljoen kunnen zijn."
Plaag
Enkele jaren geleden was Waternet nog ongerust over een mogelijke plaag van de rivierkreeften, maar die bleef uit. Specken: "Als een diersoort nieuw is, weten andere dieren eerst niet wat ze ermee aanmoeten. Inmiddels hebben bijvoorbeeld reigers wel door dat kreeften een makkelijke prooi zijn." Of de loslopende kreeften ook voor mensen een goede maaltijd vormen, wil Specken niet zeggen. "We zijn geen culinaire instantie, dus we doen geen uitspraken over eten. Maar het is algemeen bekend dat rivierkreeften veel gegeten worden."
Bron: HLN
De alarmfase voor het kanaal Brussel-Charleroi is woensdagochtend opnieuw opgeheven. Dat deelde de hydrologische studiedienst (SETHY) van de Waterwegen van Wallonië mee op zijn website. De alarmfase was afgekondigd na de hevige regenval die het gebied dinsdagnamiddag had getroffen. Een hevig onweer brak uit boven Eigenbrakel, waardoor dinsdagavond de rivier Hain buiten de oevers trad in Kasteelbrakel, Klabbeek en Itter. In die twee gemeenten zijn ongeveer 400 mensen ontzet voor grote overstromingen. In Itter, waar het gemeentelijk rampenplan werd afgekondigd, konden de getroffen bewoners naar een noodopvangcentrum in de gemeentelijke zaal. Talrijke brandweermannen zijn in de hele regio ingezet.
Bron: Het Nieuwsblad
De buien die de afgelopen dagen over Nederland trokken waren uitzonderlijk intensief. Opmerkelijk was ook de grote omvang van het gebied met zware regen en wateroverlast.
Totale hoeveelheid neerslag over 48 uur tussen 27 en 29 juli, meting om 10 uur Nederlandse tijd (bron: KNMI)
Het KNMI gaf op 28 juli vanwege de zware regen voor aan aantal provincies een waarschuwing uit voor extreem weer (code oranje). Op het automatisch neerslagstation van het KNMI in Deelen viel 132 mm waarvan 76 mm binnen één uur. Een dergelijke hoeveelheid valt gewoonlijk in een hele maand. De neerslagintensiteit die in Deelen is gemeten ligt dicht in de buurt van de intensiteit van 79 mm die op 28 juni 2011 in Herwijnen is gemeten. Dat is de hoogste uursom ooit in ons land gemeten.
Vooral in een strook van Noord-Brabant tot in Noord-Holland viel op 28 en 29 juli 2014 bijzonder veel regen, op een aantal plaatsen meer dan 100 mm binnen 48 uur. De neerslagwaarnemer in het Brabantse Nieuwendijk noteerde in deze periode zelfs 139 mm. Ook in een strook boven de oostelijke Veluwe viel meer dan 100 mm. Elspeet noteerde op 28 juli zelfs een etmaalsom van 101,9 mm. Op 29 juli werd Limburg getroffen door zware buien, waarbij in Kessel-Eik 67 mm viel. Volgens waarnemer Thijs Zeelen was de regen zeer intensief en viel hier in een half uur ongeveer 60 mm. Daarmee telt juli 2014 acht dagen met zware regen (etmaalsom van 50 mm of meer op minstens één KNMI-weerstation).
De onweersbuien van 28 juli gingen boven de Veluwe vergezeld van hagelstenen met een doorsnede van 3 tot 5 cm. Het bliksemmeetnet registreerde die dag in een brede strook over het midden van het land ruim dertigduizend ontladingen.
Etmaalsom van de neerslag op 28 juli bepaald uit radarsombeelden (bron: KNMI)
De onweersbuien ontstonden in het overgangsgebied tussen warme lucht in het noorden en oosten en minder warme lucht in het zuiden en westen. Langs een langgerekte lijn die weinig van plaats veranderde ontstonden voortdurend nieuwe buien die boven ons land sterk activeerden. Zo'n buienlijn waarin steeds weer nieuwe buien tot ontwikkeling komen wordt in de meteorologie een multicel-lijn genoemd. Ten noordoosten van de scherp begrensde buienlijn viel in grote delen van Friesland, Groningen en Drenthe geen druppel en scheen de zon bij temperaturen tussen 25 en 27 graden.
Ook in het weekeinde vielen er zware buien, maar deze waren veel lokaler en kleinschaliger. In Vilsteren (Overijssel) leverde een wolkbreuk op 26 juli in korte tijd 60 mm op.
In mei heeft het KNMI nieuwe klimaatscenario’s uitgebracht waaruit blijkt dat Nederland steeds vaker te maken met extreme regenbuien. Ook de buien van de afgelopen dagen passen in dat beeld. Uit de waarnemingen sinds 1950 blijkt dat de intensiteit van extreme neerslag toeneemt. Hoewel de KNMI’14 klimaatscenario’s onderling verschillen laten alle scenario’s een toename van extreme neerslag zien.
Bron: KNMI
Foto: De Stichtste Rijnlanden
Ook woensdag nog is het waterschap De Stichtse Rijnlanden druk met het wegpompen van het water na de hevige regenval van afgelopen maandag.
Woensdagmiddag zet het waterschap zelfs nog een zesde noodpomp in om het water sneller uit het dorp Kockengen weg te krijgen. Het water staat nog steeds in de straten en zakt maar langzaam. Die pomp wordt geplaatst aan de Sportweg in Kockengen en wordt vanaf 12.30 uur opgebouwd.
Bij de Portengensebrug in Kockengen werd dinsdagavond al een extra noodpomp van
Rijkswaterstaat opgebouwd. Deze pomp ondersteunt straks de noodpompen bij gemaal De Tol en levert ook een bijdrage aan het droogpompen van Kockengen. Een en ander gaat in goed overleg met Rijkswaterstaat (beheerder van het Amsterdam-Rijnkanaal) en met collegawaterschap Amstel, Gooi en Vecht (beheerder van het water van de Grote Heicop).
Omdat de grote buizen over het fietspad langs de Grote Heicop liggen is de Galgerwaard de komende dagen afgesloten. Dinsdagmiddag, rond 14.35 uur, begon het waterpeil in Kockengen te dalen. Het gaat niet snel, maar het peil in het dorp is wel enkele centimeters gezakt ten opzichte van vanochtend.
Rond 11.00 dinsdagochtend waren er alleen nog in Kockengen wateroverlastproblemen. Hoewel de noodpompen bij gemaal De Tol 80 m3 per minuut wegpompten naar de Grote Heicop, is de hoeveelheid water die maandag is gevallen zo enorm dat het lang duurde voor er verschil was te zien. Het waterpeil in het dorp Kockengen zakte dan ook maar heel langzaam. Ook buiten het dorp Kockengen, in Laag-Nieuwkoop en Kortrijk, staan nog veel weilanden blank.
Bron: BoN
Video
Ook in Duitsland heeft de felle regen gisteren veel schade veroorzaakt. In Bonn en omgeving viel gisteravond vijf keer meer regen dan normaal in één maand. Honderden kelders liepen onder water en veel straten veranderden in wilde rivieren. De brandweer kreeg meer dan 400 oproepen. Niemand raakte gewond.
Bron: HLN
Joppe Matyn
Voor de tweede keer op een paar dagen tijd heeft het zeer hard geregend, met plaatselijk overstromingen tot gevolg. "Maar het gaat om een heel typisch Belgische zomer", vertelt weerman Frank Deboosere. "Het probleem is eigenlijk dat het regenwater niet meer kan wegvloeien."
Eerder deze week regende het nog erg hard in Oost- en West-Vlaanderen, gisteravond en vannacht was het de beurt aan Vlaams-en Waals-Brabant en Limburg.
Op verscheidene plaatsen was er heel wat wateroverlast en stonden straten en zelfs hele woonwijken onder water. Glabbeek, Hoegaarden, Landen, Tielt-Winge, Kuringen, Houthalen, de lijst van getroffen gemeenten is lang. Ittre, in Waals-Brabant, kreeg het wel erg hard te verduren.
"Het gaat eigenlijk om een heel typisch Belgische zomer waarbij warm droog weer wordt afgewisseld met regenweer", vertelt weerman Frank Deboosere. "Ook de extreme regenval en extreem hoge temperaturen komen wel vaker voor."
"Voor een bepaalde regio is die extreme regenval wel uitzonderlijk, maar als je het bekijkt over heel Vlaanderen dan stel je vast dat ook de voorbije jaren, de voorbije decennia er altijd wel plaatsen waren waar het zo hard heeft geregend", voegt Deboosere er nog aan toe.
"Het probleem is dat het regenwater niet meer kan wegvloeien", verklaart Deboosere. "Het beton is eigenlijk de boosdoener." Vlaanderen wordt immers langzaam maar zeker volgebouwd. "We betalen daar nu de rekening voor, zeker als je gaat wonen in een gebied dat eigenlijk toebehoort aan het water."
Bron: DeRedactie
Terwijl elders in Oost-Brabant de waterellende voorbij is, stijgt het waterpeil in enkele straten van de Glabbeekse deelgemeente Bunsbeek nog steeds. In de Pamelenstraat zijn volgens burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij) een tiental huizen bedreigd. Het waterpeil in weiden langs de gewestweg Tienen-Diest reikt inmiddels bijna tot op het niveau van de weg.
Het stijgende waterpeil is het gevolg van het feit dat grachten hun water niet kwijt kunnen in de overvolle Velpe. Reekmans wees in de loop van de dag met de beschuldigende vinger naar het slecht functioneren van het wachtbekken op de Velpe in Hoeleden en eiste maatregelen van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) die het wachtbekken beheert. De VMM beloofde in de loop van de namiddag iemand ter plekke te sturen. Volgens woordvoerster Veerle Van Woensel ‘kan de VMM momenteel echter niets extra doen om het water af te voeren’.
De brandweer van Tienen heeft overigens nog de hele dag werk om alle ondergelopen kelders in de regio leeg te pompen. Zo staan er zowel in Hoegaarden, Vissenaken, Oorbeek en Boutersem nog steeds kelders onder water. Ook een tiental straten dienen geruimd te worden. De brandweer van Aarschot had pas omstreeks 14 uur de klus geklaard. Tot in de voormiddag waren in Tielt-Winge nog steeds enkele straten afgesloten.
Bron: Het Nieuwsblad
Kockengen had na de hevige regenval op maandag te maken met erge wateroverlast. © anp.
Het Utrechtse dorp Kockengen is weer droog. Dat wil zeggen dat het water uit de huizen en de straten is verdwenen, maar de bodem is nog totaal verzadigd met water. Aangezien zaterdag opnieuw regen wordt verwacht laat hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden de aangelegde noodpompen in het dorp nog even staan, legde een woordvoerder van het schap vandaag uit.
Er waren na de extreme regenval maandag zes noodpompen nodig om ongeveer een halve meter water uit het dorp te pompen. De waterstand in het plaatsje is nu weer op streefpeil volgens het schap, maar er zijn nog een paar dagen nodig om de omliggende weilanden en de polder droog te pompen.
Andere gebieden
Ook andere gebieden waar ernstige wateroverlast was, zijn drooggepompt. Waterschap Rivierenland had 3 dagen nodig om het overtollige water uit het Land van Heusden en Altena en de Alblasserwaard te pompen. Ook hier geldt dat de bodem totaal verzadigd is. De schappen hopen daarom op warme en droge dagen, zodat ook de grond opdroogt. Als de bodem kletsnat is, ontstaat bij een nieuwe hevige regenbui weer wateroverlast.
Bron: AD
Op de flanken van een heuvel wonen en toch (delen van) je huis onder water krijgen. Het overkwam vele Arnhemmers op maandag 28 juli toen enkele zware onweersbuien hun water op de stad achterlieten. Vooral Arnhem-Noord kreeg er zwaar van langs.
Het echode nog wel even na toen ik rond half drie ’s middags voor de zoveelste keer tijdens de bui in het souterrain van ons huis afdaalde en tot over mijn enkels in het water kwam te staan. ‘Dit souterrain is voor zover wij weten nog nooit overstroomd’, riep een makelaar bijna twee jaar eerder, toen we het huis waar we nu wonen bezichtigden. De verklaring was simpel. Dit deel van het Spijkerkwartier ligt wat hoger dan de rest. Het water stroomt hier weg. Je hebt er geen last van.
Een radarplaatje van afgelopen 28 juli. Arnhem en omgeving worden even na enen 's middags door de eerste, zware bui getroffen. Er zouden er nog 4 volgen.
Niks aan de hand
Twee uur eerder is er inderdaad ook nog niks aan de hand. Ik fiets mijn rondje door Velp en Rheden en vervolgens vanuit De Steeg de heuvels in, op weg naar eerst de Posbank en later de brandtoren op het Rozendaalseveld. Het is warm, maar de zon heeft moeite om door de wolken heen te komen. Omdat de luchtvochtigheid erg hoog is, is het moeilijk om niet te zweten. Terwijl ik fiets, wordt de westelijke helft van Nederland door zware buien getroffen. Onder meer de omgeving van Alphen aan den Rijn en Amsterdam krijgen ervan langs. Veel straten staan daar blank.
Op de radar ziet dat er allemaal bijzonder uit. Terwijl de buien van oost naar west drijven, groeien ze aan hun achterzijde steeds weer aan en lijken zo toch niet van hun plaats te komen. Blijkbaar is de lucht dermate onstabiel dat een klein zetje omhoog voldoende is om nieuwe buien te laten ontstaan. In het westen lijkt het de daar aanwezige iets minder warme lucht te zijn die de warme en uiterst vochtige wind dat kleine duwtje geeft dat nodig is om steeds weer opnieuw op te poppen.
We schuilen even in een winkel. Het komt met bakken uit de lucht. De wateroverlast neemt snel toe.
Het begin van de Spijkerstraat staat meteen onder water. Hier lopen ook de eerste kelders onder.
Arnhem is natter
Ook waar ik fiets, is de wind zuidoostelijk, warm en vochtig benauwd. Ik zie alleen nog geen buien. Gelukkig maar, want ik heb ook geen zin om met een extra nat pak thuis te komen. Het zweten vind ik meer dan genoeg. Toen we bijna twee jaar geleden verhuisden, hebben we Arnhem niet helemaal voor niks gekozen, komend vanuit Nijmegen. Als je de klimaatatlas erop naslaat, vind je snel uit dat het in Arnhem duidelijk natter is dan in Nijmegen. Over een afstand van 25 kilometer scheelt het op jaarbasis een regenhoeveelheid van ongeveer 150 millimeter. Een flink deel daarvan lijkt voor rekening te komen van buien in de zomer, die Nijmegen niet zelden rechts laten liggen, maar in Arnhem wel vol overkomen. Een weerliefhebber zoals ik leek dit voldoende reden om te verkassen. Om de buien niet alleen te zien, maar ze ook van tijd tot tijd te kunnen ondervinden.
Zo gezegd zo gedaan. Het eerste jaar leverde het ons (in de winter van 2013) vooral veel sneeuw op. Voor ons gevoel sneeuwde het vrijwel iedere dag. De buien in de zomer vielen tegen. Er gebeurde, op een zware onweersbui in de nacht van 26 juli 2013 na, eigenlijk bar weinig. Dit jaar veranderde dat beeld. De buien waren er al vroeg bij en op 30 april maakten we voor de eerste keer mee dat vele straten in de stad onder water kwamen te staan. En dat het hard hagelde. In Schaarsbergen viel die dag 65 millimeter en was de schade, aangericht door het vele water behoorlijk groot.
De wateroverlast op hetzelfde punt, maar vanuit een andere hoek. Tussen twee buien door is het even droog, maar dat zal snel veranderen.
Een van de zijstraten van de Spijkerstraat staat ook blank.
Aan de voet van de heuvel
We wonen in Arnhem-Noord, aan de noordkant van de Neder-Rijn in het roemruchte Spijkerkwartier. Aan de voet van de heuvel die het noordelijke deel van Arnhem als een soort halve cirkel omringt. Welke kant je bij ons vandaan in Arnhem ook op gaat, je gaat bijna altijd omhoog. De hoogste delen van de stad liggen op ongeveer 85 meter, de laagste iets onder 10 meter. Mensen die Arnhem een beetje kennen, weten het wel. In veel wijken hellen de wegen flink. Op sommige plekken (er zijn veel parken op de flanken van de heuvel) ziet het landschap er dan ook on-Nederlands uit.
Het is mooi wonen in zo’n heuvelachtige stad, maar de hellende straten hebben ook een nadeel, vooral daar waar de grond vrijwel volledig bebouwd is, zoals in de wijk Klarendal. Als het te hard regent en de riolen het regenwater niet meer aan kunnen, veranderen die anders zo feeërieke straatjes zomaar in wild stromende rivieren. En heb je, voordat je het weet, het water in je huis.
Vlakbij ons huis kan er nog wel wat water bij. Dat volgt weldra en voor het eerst sinds mensenheugenis komt er water in ons souterrain. Er zit niks anders op dan hozen.
Een eerste bui
Ik weet nog van niks als ik Arnhem weer binnen fiets en vanaf Burgers’ Zoo en het Openlucht Museum via de Cattenpoelseweg de afdaling naar huis inzet. Het begint aan de zuidkant van de stad wat donkerder te worden, maar het is nog droog. Net als ik de fiets, komend vanuit onze achterom, de schuur in draai, voel ik de eerste spat. Een glimlach kan ik niet onderdrukken. Net op tijd thuis! Op de radar blijkt zich in onze omgeving inderdaad een bui te hebben gevormd. Het ziet er allemaal nog niet heel indrukwekkend uit. Het zal wel loslopen, zo is mijn verwachting op dat moment.
We kijken naar de langzaam wat aanzwellende regen door de open tuindeur – het is warm in huis door het zomerweer van de laatste tijd. Langzaam vermengen zich meer dikke druppen met het regentje. Voor de vorm kijk ik nog maar even op de radar. Vlakbij ons blijkt zich een zwarte pit te hebben gevormd. Terwijl ik kijk, hoor ik er de eerste donderslag van. Er zit nauwelijks beweging in. Lange tijd hangen we aan de rand van de bui. Alleen als het even waait, komt er een golf stortregen over onze tuin. Is de wind weg, dan is het ook bijna meteen weer droog.
Een dag later zijn de sporen van het noodweer ook in de natuur nog duidelijk terug te vinden. Zoals hier op het fietspad over het Rozendaalseveld.
Langzaam gaat het mis
Heel langzaam wordt het serieuzer. Als de stortregens echt op gang zijn gekomen, besluiten we de tuindeur toch maar dicht te doen. Blij en tevreden zie ik hoe de regenpijp, waaronder we kortgeleden een regenton hebben geplaatst, begint te stromen. Het wordt steeds donkerder boven onze hoofden. De radarbeelden laten nauwelijks verandering zien. Het noodweer barst echt los als het plotseling erg hard begint te waaien. Het water jaagt door de straat en over de daken, bladeren en kleine takken vliegen in het rond. Niet alleen door de regen en de wind overigens, want er beginnen ook dikke hagelstenen te vallen. Die zelfs via de schoorsteen onze woonkamer binnenkomen. We rapen een stuk ijs met een doorsnee van rond 3 centimeter van de vloer.
Terwijl de hagelstenen nu en dan luid tegen de ramen bonken en het lawaai van het noodweer inmiddels al het andere (ook de luide donders van het onweer) overstemt, maak ik me nog steeds niet druk. Het huis staat hier al zo lang, heeft ook al zoveel buien meegemaakt, onze benedenverdieping zal het weer er ook nu zeker niet onder krijgen. En ja: even plotseling als het noodweer is begonnen, verdwijnt het ook weer. We gaan naar buiten om poolshoogte te nemen. Het laagste deel van onze straat staat blank, zoals wel vaker gebeurt. Mensen komen naar buiten om te kijken hoe het water – hopelijk – snel verdwijnt. Op de radar zijn geen nieuwe buien in zicht.
Behalve veel water, brachten de buien ook wind met zich mee. Aan de rand van het oudste park van Arnhem, het Park Klarenbeek, knapten de stammen van drie bomen af, vlak bij elkaar.
De problemen nemen toe
Toch begint het allemaal weer van voren af aan. Voordat we het weten stort een volgende wolkbreuk op ons neer. Snel vluchten we een winkel in om te schuilen. De wateroverlast neemt toe. Grote rivieren stromen over het parkeerterrein, putten beginnen te spuiten. Door de regen heen en met een klein parapluutje als enige ‘noodhulp’ snellen we door onze straat naar huis. Het ondergelopen deel is flink uitgebreid. Een derde stortbui komt eraan en maakt alles erger.
Niet alleen bij ons, maar in heel Arnhem-Noord nemen de problemen toe. Er valt zoveel regen dat veel van de omlaag komende straten in brede rivieren veranderen. In het lage deel van ‘Noord’ moet alles het riool in, maar dat kan het vele water niet aan. Zo spitst de situatie zich verder toe. Steeds meer kelders lopen onder, ook op de begane grond van veel huizen komt nu het water binnen. Bij ons in huis treden kleine lekkages op, ook op de verdiepingen boven ons. We doen wat we kunnen om er niet teveel last van te hebben. Beneden in het souterrain beginnen de riolen te borrelen. Nog steeds blijft het water weg, maar uit voorzorg sjouwen we al wel vast die dingen naar boven waar we echt geen water bij willen hebben. Voor de zekerheid leg ik ook twee matrassen op een droge plek. Onze slaapkamer is beneden en je weet maar nooit wat er gebeurt. We lachen er nog om.
Zo stroomde het water door het gras op de Waterberg (hoe toepasselijk!).
En deze wadi, middenin het bos in Park Sonsbeek, laat zien dat een zware bui in het Arnhemse allesbehalve zeldzaam is. Ook de 28ste juli heeft het hier weer hard gestroomd.
Bui 4 doet ons de das om
Bui 4 trekt met heel veel water over. Er lijkt geen einde meer aan te komen. Waar komt al die nattigheid toch vandaan? Het moet nu toch echt eens ophouden. Weer maken we onze ronde door het pand. We zijn er druk mee. Steeds meer handdoeken worden nat. Terug op eigen bodem, loop ik goed gemutst weer naar beneden, het souterrain in. Alles lijkt in het halfdonker zo op het eerste gezicht op orde. Ik ben al bijna gerustgesteld als ik onderaan de trap ineens toch tot over mijn enkels in het water stap. Shit! ‘We hebben water!’, hoor ik mezelf roepen. En het staat overal. Dus toch..!
Het hozen begint meteen, om het niet nog erger te laten worden. We roepen de hulp van anderen in, maar die moeten een stukje door de stad. En die is zó overstroomd dat er eigenlijk geen doorkomen meer aan is. En het regent maar door! De wateroverlast is werkelijk enorm. En overal.
De filmpjes hieronder laten het zien. Het eerste is van de Koolstraat in Klarendal, vlak voordat het water richting station Velperpoort gaat. Het tweede filmpje pakt het water daar op en laat het begin van de Velperweg zien. Maar aan het einde ook hoe het water onder het station door het Spijkerkwartier in stroomt. De filmpjes zijn van Robert Colstee en Richard Wolters.
Fuik
Arnhem is in zijn eigen fuik gelopen. Daar waar het in het westen van Nederland in de ochtend de minder warme lucht was, die de onstabiele lucht het zetje gaf voor de vorming van zware buien, hadden wij onze heuvel. De zuidoostenwind woei er prachtig tegenop. Vijf buien ontstonden er, precies boven ons hoofd. In de neerslaghoeveelheden zag je het mooi terug. Arnhem-Zuid, een kilometer of 3 ten zuiden van ons huis, kreeg 25 millimeter, onze wijken pakten al een millimeter of 80 van de buien mee en het KNMI-station Deelen, 5 kilometer ten noorden van ons huis op de top van de berg, ving 132 millimeter op. En dat allemaal in twee uur tijd. Er moest hierna zoveel water door de stad naar beneden, dat de riolen het echt niet meer aankonden en Arnhem-Noord in een wirwar van kolkende rivieren veranderde. Waarbij het water uiteindelijk ook in ons souterrain een minuut of twee via het riool naar binnen gutste. Het onmogelijke was dus toch gebeurd.
Volgens het KNMI gaat iets als dit in de toekomst vaker gebeuren, vooral door de klimaatverandering. Voor ons mag het even wachten. Laat eerst de drogers, die in het souterrain nu staan te brullen om al het vocht te verwijderen, hun werk maar voltooien. Dan zien we wel verder. In en rond Arnhem wordt overigens, een dag of tien na het noodweer, nog steeds met man en macht gewerkt aan het herstel van alle schade die door de wateroverlast van 28 juli is aangericht.
Bron: MeteoGroup.
Lees ook:
| Gewijzigd: 2 februari 2017, 10:40 uur, door Joyce.s