De open dag van PEC Zwolle begint vanmiddag om twee uur. Dat is een uur later dan gepland. "Oorzaak van de vertraging is het onweer dat rond Zwolle circuleert", meldt de club op haar website.
De spelerspresentatie begint door de vertraging rond 17.00 uur. De presentatie vindt nog wel steeds plaats op het veld. De open dag van PEC Zwolle wordt georganiseerd in samenwerking met de Supportersclub en het IJsseldelta Center.
Het is al de tweede keer dat PEC Zwolle moet 'spelen' met de aanvang van de open dag. Aanvankelijk was zaterdag 2 augustus als datum geprikt voor de open dag, maar door het winnen van de KNVB beker speelt PEC Zwolle een dag later, op zondag 3 augustus, tegen landskampioen Ajax om de Johan Cruijff Schaal.
Bron: RTV Oost
Het KNMIwaarschuwt voor onweer, heftige regenval en hagel zaterdagmiddag in Drenthe, Flevoland, Gelderland en Overijssel. Doordat de buien nauwelijks verplaatsen kan er lokaal veel regen vallen en kunnen neerslaghoeveelheden sterk uiteenlopen. Zaterdagavond nemen de buien af.
Bron: DVHN | Gewijzigd: 2 februari 2017, 10:32 uur, door Joyce.s
Een aantal lokale buien heeft aan het begin van de middag voor wateroverlast gezorgd in onder meer Ommen, Zwolle, Dedemsvaart en Balkbrug. Straten stonden blank en kelders liepen vol, meldt de brandweer.
"In het begin van de middag viel in korte tijd enorm veel regen", aldus een woordvoerder. "De riolering kon dat niet aan." In elk van de genoemde plaatsen kreeg de brandweer minstens vijf tot tien meldingen van wateroverlast.
In de Parkstraat in Zwolle bijvoorbeeld moest de brandweer water uit een kelder pompen, nadat er in korte tijd veel regen was gevallen. Ook in Dedemsvaart stonden in korte tijd verschillende straten blank.
Een wolkbreuk zorgde voor grote schade in het winkelcentrum van Dedemsvaart, schrijft de Stentor. Bij een supermarkt kwam het plafond naar beneden. Klanten en personeel moesten snel naar buiten. Ook uit Balkbrug kwamen meldingen van wateroverlast.
Bij de N48 tussen Raalte en Hoogeveen stond in verscheidene viaducten een halve meter water.
Bron: RTVOost | Gewijzigd: 2 februari 2017, 10:32 uur, door Joyce.s
Hevige regenbuien hebben op verschillende plaatsen in Overijssel voor overlast gezorgd. De brandweer heeft het druk met het afhandelen van vele meldingen, in onder meer Zwolle, Ommen, Dedemsvaart en Balkbrug.
Straten staan blank en kelders zijn ondergelopen door lokale wolkbreuken. Auto's banen zich een weg door de watermassa, meldt de brandweer van veiligheidsregio IJsselland. Op sommige plaatsen kon de riolering de grote hoeveelheid water niet aan.
Het KNMI waarschuwde eerder vandaag al voor hevige regenbuien in een brede strook over het midden van het land. Doordat de buien nauwelijks verplaatsen, kan er lokaal veel regen vallen.
Fotoserie
Bron: NOS
Verschillende delen van Vlaanderen hebben te kampen met wateroverlast. Straten staan blank en kelders zijn ondergelopen in zeker een vijftal gemeenten in West-Vlaanderen. De regen- en onweersbuien trekken verder naar het oosten.
Het Belgisch kampioenschap wielrennen voor tweedejaarsnieuwelingen in Hooglede-Gits moest zondag vroegtijdig worden stopgezet nadat boven het parcours een hevig onweer uitbrak. Daardoor kon de veiligheid van de renners niet langer gegarandeerd worden. Na overleg tussen de verantwoordelijken van het gemeentebestuur van Hooglede-Gits, de Koninklijke Belgische Wielrijdersbond (KBWB) en het organisatiecomité werd beslist om de wedstrijd tijdelijk stil te leggen. Het onweer hield echter aan en daardoor werd besloten om de wedstrijd niet meer opnieuw op gang te schieten. Een eventuele nieuwe datum voor het BK is nog niet bekend.
Ook maandag is er veel bewolking en zijn er perioden met regen of buien en eventueel onweer. Plaatselijk kan de neerslag overvloedig zijn. Er staat een matige, aan zee een vrij krachtige, noordenwind bij maxima van 17 tot 21 graden.
Bron: de Standaard
Een zware regen- en hagelbui heeft zondagmiddag de achttien meter hoge kartonnen toren die straattheaterfestival MiraMiro tijdens de Gentse Feesten had laten bouwen op het Spaanskasteelplein in Gent neergehaald. De toren is een kunstproject waarin tal van vrijwilligers meebouwen aan een kartonnen bouwwerk. Het plan was om de toren zondagavond plechtig neer te halen, maar dat gaat niet door.
Zondagmiddag rond 16.40 uur trok een zware regenbui met hagel en een stevige wind over Gent en de Feestenzone van de Gentse Feesten. Overal in het stadscentrum moesten mensen dekking zoeken, in tenten, onder de stadshal, in cafés...
De regenbui haalde zoals gevreesd ook de kartonnen toren van MiraMiro naar beneden. Door de hevige regenval zakten natte kartonnen dozen in de basis van de een ton zware toren in, waardoor het gevaarte inzakte en omviel. De kartonnen dozen blijven momenteel nog op het Spaanskasteelplein liggen.
De toren is een project van Batisse Soeur, het kunstproject van Olivier Grossetete, waarin tal van vrijwilligers meebouwen aan een kartonnen bouwwerk. Woensdagavond werd het bouwsel met een soort publieksfeest in elkaar gezet op het Spaanskasteelplein. Met de hulp van een legertje vrijwilligers waren de dagen voordien al honderden kartonnen dozen met tape aan elkaar geplakt.
Het plan was om de toren zondagavond om 21 uur tijdens een plechtig moment neer te trekken, maar dat is dus niet meer nodig. 'De dozen blijven wel nog liggen op het plein. Om 21 uur kan iedereen die wil al het karton mee komen helpen plat duwen', zegt MiraMiro.
Bron: de Standaard
Noodweer heeft gisteravond in delen van Brabant veel overlast veroorzaakt. Vooral de omgeving van Tilburg werd getroffen. "Daar kregen we veel meldingen van ondergelopen straten. De storm was heel lokaal", zegt een woordvoerster van de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. In Dongen sloeg de bliksem in een meterkast in en in de buurt van Oisterwijk viel een boom op een auto. Niemand raakte gewond.
Bron: RTL Nieuws / ANP
In vrijwel heel het land op uitzondering van Groningen is het noodweer.
Zware buien gepaard met onweer trekken het land over. Voor het grootste deel van Nederland heeft het KNMI code geel afgegeven.
In Brabant heeft het noodweer vannacht voor flink wat overlast gezorgd. Zo sloeg op sommige plaatsen de bliksem in en had de brandweer haar handen vol aan het wegpompen aan overtollig regenwater uit straten en kelders van woningen. In korte tijd is er er op sommige plekken 25 mm neerslag gevallen.
Maar ook in andere provincies heeft de brandweer te maken met meldingen van wateroverlast.
Maar ook het verkeer heeft vanochtend last van de stortbuien. Op enkele snelwegen staan files of is er spraken van langzaam rijdend verkeer.
Bron: BON
De Stationsstraat in Ardooie.
Gisteren kregen we al een kort maar krachtig onweer en ook vandaag is het weer aan het regenen. Vooral in West- en Oost-Vlaanderen krijgen ze de volle laag. Er is wateroverlast in onder meer Ieper, Wingene, Eeklo en Aalter. Straten staan blank en kelders lopen onder.
Nadat er gisteren zware regenval was in Ieper en Hooglede, is het vandaag opnieuw prijs. De onweersbuien trokken daarna oostwaarts over het land en veroorzaakten op heel wat plaatsen overlast, vooral in Charleroi.
In het station van Aalter staan om 7 uur drie van de vier sporen onder water. Alle treinen moeten er over één spoor. "Dat zorgt voor vertragingen van een vijftal minuten op de lijn Aalter-Gent", zegt Infrabelwoordvoerder Frédéric Petit. "Er is een interventieploeg aanwezig om de sporen weer vrij te maken. Ik verwacht niet dat de hinder nog lang zal aanslepen. De ochtendspits moet immers nog beginnen. Sowieso is het door de zomervakantie ook iets minder druk.
Bron: HLN | Gewijzigd: 2 februari 2017, 10:32 uur, door Joyce.s
Noodweer veroorzaakt vandaag in de provincie Zeeland veel wateroverlast. In korte tijd kwamen er tientallen meldingen van wateroverlast binnen, aldus de Veiligheidsregio Zeeland.
Ook in Zuid-Holland en in het westen van Brabant zorgen zware onweersbuien voor ondergelopen straten. De brandweer is op verschillende plekken actief. Het KNMI heeft vandaag voor het hele land een waarschuwing afgegeven voor gevaarlijk weer, oftewel code geel.
Vanmiddag worden er vooral in de zuidelijke helft van het land stevige buien met lokaal onweer verwacht. Op sommige plaatsen is al meer dan 40 millimeter neerslag gevallen, meldt Weeronline.nl. In het noordoosten van het land blijft het waarschijnlijk droog.
Bron: AD
Het heeft ook vannacht veel geregeld. Daardoor kampen verschillende gemeenten nog altijd met wateroverlast. In Pittem is het gemeentelijk rampenplan afgekondigd. Het weer heeft maandagochtend vanaf 4 uur lelijk huisgehouden in de streek van Ardooie,; Roeselare, Pittem, Lichtervelde en Wingene. De brandweerkorpsen kregen tientallen oproepen binnen voor ondergelopen straten en kelders. In Roeselare moest de brandweer ook uitrukken voor een omgewaaide boom.
Westhoek
Ook in de regio Ieper zijn er problemen in Zonnebeke, Beselare en Passendale. Ook daar is sprake van enkele ondergelopen kelders, ondermeer bij een hotel in het centrum van Ieper. Ook bij Picanol is er wateroverlast. De brandweer van Houthulst moest dan weer uitrukken voor een brandje in de Groenestraat. De oorzaak van die brand was een kortsluiting als gevolg van een blikseminslag in de buurt.
Rampenplan
Door de beperkte bezetting tijdens de vakantieperiodes vragen heel wat kleine korpsen bijstand. Zo zorgt Torhout voor de nodige hulp in Lichtervelde en Zedelgem. De burgemeester van Pittem heeft dan weer het gemeentelijk rampenplan afgekondigd, zodat hij voldoende bijstand kan krijgen.
Openbaar vervoer
Vervoersmaatschappij De Lijn ondervindt hinder op de buslijnen 21, 22 en 74, omdat de centra van Lichtervelde, Ardooie en Wingene voorlopig verkeersvrij zijn gemaakt door het water. Enkele bussen laten die centra links liggen of de chauffeurs zorgen in nauw overleg met de dispatching voor een alternatieve route. Ook op de autosnelwegen zijn er wat ongevallen gebeurd door watergladheid. Dat was onder meer het geval op de E17 ter hoogte van afrit Waregem. BGY
Bron: Focus-WTV | Gewijzigd: 2 februari 2017, 10:32 uur, door Joyce.s
Schiphol heeft last van de regen en het onweer boven de luchthaven. Zowel vertrekkende als binnenkomende vluchten kunnen een half uur tot twee uur vertraagd zijn. Door onweer en slecht zicht moeten vliegtuigen meer afstand houden.
Schiphol verwacht dat vooral het Europese vliegverkeer een groot deel van de dag nog kampt met vertraging.
Eerder vanochtend gold er anderhalf uur lang een afhandelingsverbod. Dat betekent dat er geen vluchten vertrekken vanaf de luchthaven in verband met de veiligheid, dat er niet getankt kan worden en dat medewerkers geen bagage in- en uitladen.
De luchthaven sluit niet uit dat er later op de dag opnieuw een afhandelingsverbod komt.
Bron: NOS
Een auto rijdt door een ondergelopen straat in Amsterdam ANP
Het noodweer boven Nederland heeft vanochtend tot veel overlast geleid. Vanmiddag worden opnieuw zware buien verwacht. In het midden en westen van Noord-Brabant wordt mensen aangeraden om binnen te blijven zolang het regent.
Op sommige plaatsen is al meer dan 40 millimeter neerslag gevallen. Het KNMI heeft voor vrijwel het hele land een waarschuwing afgegeven voor gevaarlijk weer, oftewel code geel.
Snelwegen dicht
De snelweg A10-West is in beide richtingen afgesloten bij Geuzenveld vanwege de wateroverlast. Door de fikse regenbuien staat de weg blank. Ook bij Gorinchem heeft het verkeer zowel op de A15 als bij de Merwedebrug last van de regen. Rondom Gouda zijn twee rijstroken dicht op de A12.
Weginspecteurs zetten putten van ondergelopen rijstroken extra open om het water sneller weg te laten stromen. Grote zuigwagens zuigen het water op. Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers afstand te houden en snelheid te matigen. Voor zover bekend zijn er geen ongelukken gebeurd door de hoosbuien.
In Kaatsheuvel is een verzorgingstehuis ontruimd in verband met het noodweer, meldt de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant op zijn twitteraccount.
Bron: NOS
Een voetganger trotseert de regen op de Erasmusbrug, Rotterdam. ANP
Het KNMI waarschuwt voor extreem weer in een groot deel van Nederland. Er is code oranje afgegeven voor Noord-Holland, Noord-Brabant, Flevoland, Gelderland en Utrecht. Hier kan lokaal veel wateroverlast en onweer voorkomen.
Er is in deze provincies vanochtend veel regen gevallen. Vanmiddag worden nog meer zware buien verwacht. In de overige provincies, behalve in het noorden, is code geel afgegeven voor gevaarlijk weer. In de noordelijke provincies is het weer een stuk rustiger.
Zonder stroom
In en rondom Tilburg-Noord zaten ongeveer 16.000 huishoudens een uur zonder stroom. De grote transformator die de stroomvoorziening in dat gebied verzorgt, was uitgevallen. Vermoedelijk gebeurde dat door zware regenval, meldt netbeheerder Enexis. Er is een reservetransformator ingeschakeld.
In Elsloo (Limburg) zitten nog ongeveer 3600 huishoudens zonder elektriciteit. Maar dat heeft niets met de regenval te maken.
Velsertunnel
Ook op de wegen is er veel wateroverlast. Op verschillende plaatsen zijn er rijstroken dicht. Rond het middaguur was de Velsertunnel onder het Noordzeekanaal korte tijd afgesloten. Daarna was er nog één rijstrook dicht.
Bron: NOS
Meer foto's vind je hier
Door de hevige regen- en onweerbuien is de Dijksloot maandagmiddag overstroomd. De politie heeft meerdere straten in Alphen aan de Rijn afgezet, omdat ze bang zijn dat de dijk zal doorbreken. Er worden nu zandzakken geregeld voor de dijk.
De Assumburg staat onder water. Bewoners moeten hun auto weghalen en spullen van de begane grond naar één hoog verhuizen. De situatie bij de dijk bij de Assemburg is momenteel stabiel. Pas als het weer gaat regenen ontstaan er weer problemen.
De brandweer heeft opgeschaald naar GRIP 1. Ook de brandweer uit Voorhout, Katwijk en Valkenburg komen naar de President Kennedylaan om te assisteren bij de wateroverlast.
Bron: Alphens.nl | Gewijzigd: 2 februari 2017, 10:33 uur, door Joyce.s
Een absurde hoeveelheid regen veroorzaakte maandagochtend grote schade in vooral Midden-Brabant. Kelders, maar soms ook huizen zijn ondergelopen. Ambulances kunnen niet bij het TweeSteden Ziekenhuis komen en moeten uitwijken naar andere ziekenhuizen. Een dak van een bedrijf stortte in en er waren stroomstoringen. Mogelijk gaat het later in de middag weer regenen.
Toegangswegen ziekenhuis vol water
Delen van de toegangswegen Ringbaan-Oost, Midden Brabantweg en de Rueckertbaan staan blank. Daardoor moeten ambulances uitwijken naar andere ziekenhuizen.
"De meeste spoedeisende hulp gaat nu richting het Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg of naar Den Bosch", zo zegt een woordvoerster. Het ziekenhuis vraagt overigen om niet te komen. Medewerkers zijn druk bezig om afspraken af te bellen. "Het is onverantwoord om de weg op te gaan", zo zegt een woordvoerder.
Het water veroorzaakte maandagochtend een mega-stroomstoring in Tilburg-Noord.
16.000 huishoudens zonder stroom
16.000 huishoudens zaten urenlang zonder stroom. Door de hevige regenval was een transformator in een hoogspanningsstation uitgevallen, aldus netbeheerder Enexis.
Ook de servers van Tilburg University liggen eruit. De universiteit en het sportcentrum van Tilburg University gingen dicht. Medewerkers konden niet bellen en e-mailen. Doordat de kelder van de universiteit was ondergelopen, werd de stroom afgesloten. Daardoor viel ook de glasvezelinstallatie van studentencomplexen uit. De studenten die in de complexen wonen, kunnen een dag geen gebruik maken van internet via glasvezel.
Dak ingestort
In de Siriusstraat in Tilburg stortte een dak van het bedrijf Loa Lak in. Niemand raakte gewond. Ook veel andere bedrijven hebben enorme last van het water. Bij een kwekerij aan de Dongenseweg in Kaatsheuvel staat over 14 hectare het water meer dan een halve meter hoog. Met man en macht wordt geprobeerd het water weg te pompen.
Attracties Efteling dicht
Verschillende attracties in de Efteling moesten maandagochtend dicht. Volgens een woordvoerder liepen er wat kelders onder en gaan de buitenattracties, zoals de Gondoletta en de Pirana sowieso dicht bij extreem weer. De toegangswegen naar de Efteling staan helemaal vol met water. De Efteling blijft wel open en probeert die attracties die moesten sluiten zo snel mogelijk weer te openen voor bezoekers.
Bron: Omroep Brabant
| Gewijzigd: 2 februari 2017, 10:33 uur, door Joyce.s
Het midden van Brabant werd maandag geteisterd door enorme onweersbuien en veel wateroverlast. Met name in Kaatsheuvel en Tilburg stroomden de straten over. Veel buien gingen gepaard met onweer en hier en daar hagel. Het is inmiddels droog. Later in de middag wordt weer onweer en regionaal wateroverlast verwacht.
Veiligheidsregio Midden-en West-Brabant adviseert om niet de straat op te gaan als dat niet hoeft. "Blijf vooral binnen als het regent." Er zou sprake zijn van een gevaarlijke situatie, vooral op de Midden-Brabantweg. "Pas de snelheid aan en ga vooral niet rijden waar er veel wateroverlast is", waarschuwt de voorlichter.
Volgens Veiligheidsregio neemt de wateroverlast sinds twee uur maandagmiddag wel geleidelijk af. "Brandweer en gemeenten blijven zich inzetten om water weg te pompen", laat ze weten op Twitter. Vanwege de overlast zouden in de Kapelstraat in Tilburg vissen voorbij zwemmen, vermoedelijk komen deze uit een vijver in de buurt.
Antoon Brouwers
Chaos op straat
In Tilburg en Kaatsheuvel was het maandag een chaos. Straten liepen onder, kelders van huizen en bedrijven liepen vol en veel wegen zijn nu nog steeds onbegaanbaar voor auto’s. Op sommige plaatsen viel volgens de MeteoGroup in korte tijd zo'n zeventig millimeter regen.
In het gebied tussen Waspik en Kaatsheuvel viel volgens Waterschap Brabantse Delta de meeste regen. Daarom heeft het waterschap hier maatregelen genomen. Zo is er een noodvoorziening en een noodpomp geplaatst die de hoeveelheid extra water kunnen verwerken.
Omroep Brabant
'Nog nooit meegemaakt'
Vanwege de enorme wateroverlast was er in delen van Tilburg, Loon op Zand en Oisterwijk even geen stroom. De leverancier heeft de problemen inmiddels opgelost, meldt Veiligheidsregio. Ruim 16.000 huishoudens in Tilburg-Noord en Haaren zaten zonder stroom.
In Tilburg heerst een verkeerschaos. Auto's staan vast in het water en de politie moest noodgedwongen enkele wegen afsluiten, waaronder een gedeelte van de Ringbaan-Oost. "Ik heb dit in twintig jaar nog nooit meegemaakt", laat een vrouw weten die aan de Duiventoren woont.
Verzorgingshuis ontruimd
Ook Kaatsheuvel werd geteisterd door de regen. Volgens een fotograaf hebben de winkels bij winkelcentrum Hoofdpoort in Kaatsheuvel veel wateroverlast. Eerder moest een verzorgingshuis worden ontruimd vanwege de wateroverlast.
Kinderen geëvacueerd
Ook de pretparken in Brabant lijden onder de hevige regenval. Zo is vakantiepark Droomgaard Kaatsheuvel ondergelopen en lopen de bezoekers van De Efteling in het water. De weg naar het pretpark in Kaatsheuvel zou ook helemaal blank staan van het water.
In Kaatsheuvel worden 150 kinderen die meedoen met fietstocht Ome Joop's Tour met enkele bussen naar Oss in veiligheid gebracht. "Kaatsheuvel is één groot zwembad. We moeten even stoppen met de fietstocht en iedereen in veiligheid brengen", vertelt de voorzitter achter de zestig jaar oude fietstocht.
Omleidingen snelwegen
Op de snelwegen in Midden- en West-Brabant zijn veel omleidingen ingesteld. Bij knooppunt Hooipolder in Geertruidenberg is een omleiding in verband met de wateroverlast. Op de snelweg A59 bij Waalwijk zijn ook enkele omleidingen actief.
Onder de straten die in Tilburg afgesloten zijn onder meer de Rueckertbaan, de Bisschop Zwijsenstraat en het Verdiplein. De gemeente Tilburg heeft het dringende verzoek om niet door de tunnels te rijden en de toiletten niet door te spoelen.
Er stond even na twaalf uur maandagmiddag in totaal ongeveer 50 kilometer file op de snelwegen. Dat is veel voor in de vakantieperiode.
Meldingen wateroverlast in rest van Brabant
In de rest van Brabant komen ook tientallen meldingen binnen van wateroverlast. Vooral uit Raamsdonksveer, Teteringen, Werkendam, Nieuwendijk, Sprang-Capelle, Breda en Oosterhout komen er maandagochtend berichten binnen.
Zware onweersbuien zorgen voor ondergelopen straten en parkeerplaatsen. De brandweer is op verschillende plekken in Brabant actief om het water weg te pompen.
Maandagavond minder regen
In de middag worden nog meer zware buien verwacht. Pas in de loop van maandagavond wordt de neerslag echt minder.
Dan trekken de buien naar het zuiden weg. Dinsdagochtend in het oosten nog een laatste bui, daarna breekt de zon door. Met geregeld zon wordt het iets warmer, maximaal 26 graden.
Omroep Brabant
Bron: Omroep Brabant | Gewijzigd: 2 februari 2017, 10:33 uur, door Joyce.s
Ambtenaar met enige sleutel is op vakantie De Stationsstraat in Ardooie. © JVK.
In Ardooie zijn deze morgen in alle vroegte tientallen huizen onder water gelopen omdat een ambtenaar met verlof was. Die ambtenaar beschikt namelijk over een speciale sleutel waarmee een spaarbekken kan geopend worden dat in geval van overvloedige regen het wassende water van een probleembeek moet opvangen. De ambtenaar is de enige die over een dergelijke sleutel beschikt en dat speelde Ardooie dus lelijk parten. Burgemeester Karlos Callens is allerminst opgezet met de historie en heeft onmiddellijk opdracht gegeven om een sleutel te laten bijmaken. Als die klaar is, zal de sleutel in de brandweerkazerne beschikbaar zijn.
Spoorwegovergang in Koolskamp © Henk Deleu.
Gisteren kregen we al een kort maar krachtig onweer en ook vandaag is het weer aan het regenen. Vooral in West- en Oost-Vlaanderen krijgen ze de volle laag. Er is wateroverlast in onder meer Ieper, Wingene, Eeklo en Aalter. Straten staan blank en kelders lopen onder. In Pittem en Lichtervelde werd het gemeentelijk rampenplan afgekondigd.
Vooral de streek van het Meetjesland werd zwaar getroffen."We hebben al een honderdtal oproepen gekregen, vooral voor ondergelopen kelders", zegt kapitein Marc Verkest van de Aalterse brandweer. Verschillende brandweerkorpsen in het Meetjesland rukken met man en macht uit voor ondergelopen kelders en straten die blank staan. De brandweer van Aalter kreeg bijstand van de korpsen in Nevele, Kaprijke en Eeklo. "Maldegem kon geen bijstand leveren, omdat ze zelf te veel oproepen moesten afwerken, ook in Knesselare", zegt Verkest.
"Het gaat voor 90 procent om ondergelopen kelders. De bliksem was ook ingeslagen in twee woningen, waardoor we dringende herstellingen aan de daken moesten doen. Momenteel lijkt het ergste achter de rug. Aan het station worden de voetgangerstunnels leeggepompt", zegt Verkest. Rond 9.30 uur was het station van Aalter weer helemaal bereikbaar.
In Gent heeft de brandweer nog geen meldingen van zware wateroverlast. De laatste feestvierders op de Vlasmarkt, waar de Gentse Feesten het langst doorgaan, houden voorlopig stand.
Problemen met buslijnen in West-Vlaanderen
Het weer heeft ook lelijk huisgehouden in de streek van Roeselare, Lichtervelde en Wingene. De brandweerkorpsen kregen tientallen oproepen binnen voor ondergelopen straten en kelders. In Roeselare moest de brandweer ook uitrukken voor een omgewaaide boom. In Pittem werd het gemeentelijk rampenplan afgekondigd. Hele delen van de gemeenten staan onder water en ook enkele wijken worden bedreigd. "Door de hevige regenval is het spaarbekken volledig volgelopen. Het bekken kon lang stand houden, maar door de aanhoudende regen zijn er nu een aantal wijken bedreigd", aldus burgemeester Ivan Delaere. Daarom werd beslist om het gemeentelijk rampenplan af te kondigen.
Pittem krijgt nu steun van andere korpsen uit de naburige gemeenten waaronder Tielt en Ruiselede. Er worden volop zandzakjes aangerukt en dijken gebouwd om de huizen te beschermen tegen het water. De civiele bescherming kan momenteel niet veel hulp bieden om dat ze op andere plaatsen in de provincie ook hulp biedt, maar volgens de burgemeester is er genoeg mankracht en materiaal aanwezig binnen de korpsen die nu ter plaatse zijn.
Ook in Lichtervelde is het gemeentelijk rampenplan van kracht. Het centrum van Lichtervelde staat volledig onder water door overvloedige regenval. "We hebben te maken met zware wateroverlast in de straten rond het centrum en enkele wijken. Dat komt omdat alle bufferbekkens vol zijn gelopen door de overvloedige regen. In een van de bekkens is de situatie aan het stagneren, maar dat wil niet zeggen dat alles nu onder controle is", meldt burgemeester Ria Pattyn.
Lichtervelde kreeg hulp van de civiele bescherming en van de naburige korpsen van Roeselare en Torhout. "Er worden zandzakjes aangerukt en we pompen het water weg. Het belangrijkste doel is dat we zoveel mogelijk huizen kunnen vrijwaren. Enkele woningen staan al onder water. Waar de situatie het meest prangend is volgen we alles constant op. We hebben veel contact met alle mensen ter plaatse", aldus Pattyn, die zelf ook ter plaatse is om alles op te volgen.
Blijf thuis!
De politiezone Regio Tielt roept via Twitter de inwoners van de regio Ardooie, Pittem, Wingene en Lichtervelde op om thuis te blijven als ze niet echt weg moeten.
In de regio Ieper zijn er problemen in Zonnebeke, Beselare en Passendale. Ook daar is sprake van enkele ondergelopen kelders. De brandweer van Houthulst moest dan weer uitrukken voor een brandje in de Groenestraat. De oorzaak van die brand was een kortsluiting als gevolg van een blikseminslag in de buurt. Door de beperkte bezetting tijdens de vakantieperiodes vragen heel wat kleine korpsen bijstand. Zo zorgt Torhout voor de nodige hulp in Lichtervelde en Zedelgem.
Vervoersmaatschappij De Lijn ondervindt hinder op de buslijnen 21, 22 en 74, omdat de centra van Lichtervelde, Ardooie en Wingene voorlopig verkeersvrij zijn gemaakt door het water. Enkele bussen laten die centra links liggen of de chauffeurs zorgen in nauw overleg met de dispatching voor een alternatieve route.
Ook op de autosnelwegen zijn er wat ongevallen gebeurd door watergladheid. Dat was onder meer het geval op de E17 ter hoogte van afrit Waregem. Bij het ongeval lieten twee jonge mensen van achttien het leven. Er zaten nog drie inzittenden in de personenwagen, van wie er twee meteen afgevoerd werden naar het ziekenhuis van Kortrijk.
Bron: HLN
| Gewijzigd: 28 juli 2014, 15:09 uur, door Ries