Begin april zaaide het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) in heel Vlaanderen zo'n 48 hectare velden in met klaprooszaad. De bedoeling was met deze bloeiende klaproosvelden de 'Groote Oorlog' te herdenken - de bloem staat symbool voor de herdenkingsactiviteiten. Maar nu blijkt het project mislukt. Wegens de weersomstandigheden en/of de kwaliteit van het zaad staan op vele velden nauwelijks bloemen, zo meldt het ANB.
De klaproos is uitgegroeid tot een herkenbaar symbool om de gruweldaden van de oorlog te herdenken en de verbondenheid voor het bekomen van vrede uit te drukken. Vandaar dat het Agentschap voor Natuur en Bos een herdenkingsproject wou opzetten, door overal in Vlaanderen grote velden aan te leggen met klaprozen.
In een aantal gemeenten, zoals Vilvoorde, Deinze, Hoogstraten, Achel en Wuustwezel is dat redelijk goed gelukt en staan er mooie rode bloemen op het veld. Op de andere locaties is de bloei echter heel beperkt en is het project dus mislukt.
Kurkdroog
Het ANB gaat nu op zoek naar de oorzaak. "De weersomstandigheden in de lente waren niet ideaal, want vlak na het inzaaien bleef het meerdere weken kurkdroog. Daarnaast kan er ook een probleem zijn met het zaad", aldus het Agentschap. "Verschillende labo's zijn dit nu aan het bekijken. Die resultaten zullen gebruikt worden om het project volgend jaar wél in zijn volle glorie te doen slagen."
Bron: HLN | Gewijzigd: 3 februari 2017, 10:56 uur, door Joyce.s