Foto van hittegolf op strand | Archief EHF
De komende week gaat het tropisch worden en krijgen we mogelijk te maken met een hittegolf. Is het maandagochtend nog wat bewolkt met hier en daar een spatje regen, vanaf vanmiddag zal de zon de overhand krijgen en zullen de temperatuur al snel oplopen naar de 21 graden.
Dinsdag overdag zijn er eerst perioden met zon. Later komt er meer bewolking maar blijft het overwegend droog. Het wordt ongeveer 23 graden, maar aan de kust enkele graden lager. De zuidwestenwind is matig, aldus het KNMI
De rest van de week krijgen we te maken met flinke zonnige perioden en tot het weekeinde vrijwel overal droog. Oplopende temperaturen met tegen het einde van de week maxima landinwaarts rond 30 graden. In het weekeinde kans op onweer.
Of we een hittegolf krijgen, ligt aan donderdag en volgende week maandag. Voor een hittegolf moet het in De Bilt vijf dagen op rij minimaal 25 graden worden. Of we dat halen hangt af van de weergoden.
Bron: BON | Gewijzigd: 14 juli 2014, 11:10 uur, door Ries
In Nederland werd vandaag milde lucht vanaf de Atlantische oceaan aangevoerd en daarmee werd het een aangename 20 tot 22 graden, maar in Spanje verscheen vandaag regionaal het dubbele in het schermpje van de digitale thermometers. Plaatselijk steeg de temperatuur er vanmiddag namelijk tot ruim 40 graden met volop zonneschijn. In die hete lucht ontstaan geregeld kleine lagedrukgebiedjes, waarvan een enkele het komende weekend ook het Nederlandse weer mede gaat bepalen.
In het zuiden van Europa vinden we in deze tijd van het jaar vaak de hoogste temperaturen en dat is ook nu het geval. In de landen rondom de Middellandse zee liggen de middagtemperaturen veelal boven 30 graden en in zuidelijk Spanje reikt het kwik in de thermometer regionaal zelfs tot een zinderende 40 graden. In die hete lucht vormen zich in de loop van de week regelmatig thermische lagedrukgebiedjes.
Het wordt de komende dagen erg heet in grote delen van Spanje. Lokaal wordt het ruim 40 graden.
Thermisch lagedrukgebied
Kenmerkend voor een thermisch lagedrukgebied is zijn ontstaanswijze. Zo’n specifiek lagedrukgebied (ook wel warmtelagedrukgebied) ontstaat gemakkelijk op eilanden, schiereilanden of in kustregio’s. Door maximale instraling van de zon warmt het (droge) land namelijk veel sneller op dan het zeewater. De warmere en daardoor ook lichtere lucht boven land stijgt op en stroomt hoger in de atmosfeer zijdelings weg. De hoeveelheid lucht aan de grond vermindert hierdoor, waardoor er aan het aardoppervlak een gebied met ‘minder lucht’, en dus een lagere luchtdruk zal ontstaan. Een lagedrukgebied is geboren. Thermisch wordt hij echter pas genoemd als er ook fronten bij ontstaan.
Gerelateerd aan zeewind
Om het tekort aan lucht boven land weer op te vullen, zal er een stroming vanaf zee op gang komen. Dit fenomeen kennen we ook wel als zeewind. In korte tijd kan het dan door een frisse wind vanaf zee ineens flink afkoelen op bijvoorbeeld de stranden. Ook in Nederland komt dit regelmatig voor.
Spanje
Met in Spanje deze week dagelijks maximumtemperaturen tot 40 graden, mede door een maximale instraling van de zon, een zuidelijke aanvoer en daarnaast een zeer droge bodem, stijgen dagelijks van dit soort ‘hete’ luchtbellen op. Met een zuidelijke wind in de bovenlucht worden de lagedrukgebiedjes noordwaarts geblazen. Eenmaal boven het zeewater (bijvoorbeeld de Golf van Biskaje) pikken ze ook veel vocht op en als ze dan weer in warme lucht terecht komen, zijn alle ingrediënten daar om het tot stevige buien te laten komen.
Die warme lucht wordt in de loop van deze week rondom een klein lagedrukgebiedje ook noordwaarts gestuwd, waarna het ook in ons land tropisch warm wordt.
Warme lucht noordwaarts
Rondom een lagedrukgebied waait de wind tegen de klok in en met de ietwat westelijke koers (langs de Spaanse en Franse westkust) die één van de thermische lagedrukgebiedjes de komende dagen waarschijnlijk zal afleggen, wordt de warme/hete lucht vanuit Spanje via de oostflank van het laag richting het noorden gestuwd. In het zuiden en later midden van Frankrijk wordt het donderdag en vrijdag dan ook regionaal 36 graden. Het lagedrukgebied zelf is dan echter nog niet gearriveerd, dus stevige buien lijken tot die tijd nog uit te blijven in Frankrijk. Pas later op vrijdag en zaterdag overdag schuift het lagedrukgebied over de westelijke helft van Frankrijk en kan het daar tot stevige regen- en onweersbuien komen.
Koers onzeker
Hoewel het op deze termijn nog lang niet zeker is hoe het lagedrukgebiedje precies gaat trekken, komt het geheel volgens de laatste weermodellen dus vrijdag hoogstwaarschijnlijk iets ten zuidwesten van ons land te liggen. De wind draait bij ons dan naar het zuidoosten, waarna de tropisch warme lucht uiteindelijk ook onze omgeving weet te bereiken. Op grote schaal wordt het dan 30 tot 32 graden. Met het naderen van het lagedrukgebiedje neemt echter tegelijkertijd ook de kans op stevige regen- en onweersbuien toe. Hoe deze situatie uiteindelijk precies gaat verlopen, is dus nog onzeker,
Lees ook:
Wie de komende dagen optimaal wil genieten van het warme weer, zal naar de Kempen moeten trekken. Dat zegt weervrouw Jill Peeters. "We spreken officieel van een hittegolf als het vijf dagen op rij warmer is dan 25 graden, waarvan drie dagen warmer dan 30 graden", zegt Jill. "De komende dagen zal dat in de Kempen het geval zijn. De tropische lucht komt ons land nu al binnen."
Bron: Het Nieuwsblad
© belga.
Het blijft vanmiddag vrijwel overal droog met zonnige perioden. Er waait een zwakke, veranderlijke wind. Aan de kust komt er enige tijd een zeebries te staan. De maxima schommelen tussen 22 en 26 graden. Vanavond en -nacht is het droog en rustig weer met brede opklaringen. De minima variëren van 11 tot 16 graden.
Morgen is het fraai zomerweer met flinke zonnige perioden. De wind waait zwak uit uiteenlopende richtingen. Aan de kust kan 's middags opnieuw een wind van zee opsteken. De maxima bedragen 24 tot 28 graden.
Later op de week worden perioden met zon verwacht en wordt het landinwaarts tropisch warm. De maxima variëren van 27 tot 33 graden. Tussen zaterdagavond en zondagavond komen verspreid regen- en onweersbuien tot ontwikkeling waarna het ook minder warm wordt.
Niettemin varieert de temperatuur maandag, op de nationale feestdag, en ook de dagen daarna nog tussen 21 en 26 graden. Neerslag lijkt beperkt te blijven tot een enkele lokale bui.
Bron: HLN
© belga.
Vanaf vandaag krijgen we te maken met zomers weer. Omdat de temperatuur nog verder oploopt en omdat onweersbuien zondag slechts een deel van ons land aandoen, groeit de kans op een landelijke hittegolf. Ook na het weekend blijft het warm, maar de temperatuur komt dan wel een paar graden minder hoog uit. Dat meldt weerbureau MeteoGroup.
Vandaag komt de temperatuur in De Bilt op 25 graden uit. Morgen wordt het een graad of 27 en vrijdag en zaterdag worden twee tropische dagen. Om van een landelijke hittegolf te spreken moet de maximumtemperatuur op nog één dag boven de 30 gradengrens uitkomen.
Omdat bewolking en enkele onweersbuien op zondag enkel de zuidelijke helft van het land aandoen, lijkt ook zondag de temperatuur rond 30 graden uit te komen. Dan is een hittegolf een feit. Weerplaza is daarin wat terughoudener. 'Helemaal onmogelijk is het niet, maar het is wat voorbarig om daar nu al op te speculeren'. Zondag is het volgens het weerbureau nog onduidelijk of het 30 graden wordt. 'Als de temperatuur volgend weekend één dag boven de 30 graden komt is er wel sprake van een hittegolf'.
Langdurig warm
Zoals de weerkaarten er nu bij liggen, lijkt de warmte na zondag een vervolg te krijgen. De zon gaat vanaf maandag weer uitbundig schijnen en het blijft tot ver in de volgende week droog. Met kwikstanden van 25 tot lokaal 30 graden blijft het warm, maar is het niet zo heet als dit weekend. De hittegolf kan volgens MeteoGroup een ruime week aanhouden. Dit is niet uitzonderlijk lang, ook vorig jaar kwam het tot een hittegolf met de duur van zeven dagen.
Vierdaagse
Weerplaza waarschuwt deelnemers aan de Vierdaagse in Nijmegen voor zonkracht 7 morgen. Zonkracht 8 is het maximum in Nederland. Goed insmeren en veel drinken is het devies morgen en overmorgen. 'Op de slotdag is het zaak heel rustig aan te doen en niet te snel de finish te willen halen. Drinken, drinken en nog eens drinken en, ondanks dat er iets meer bewolking is, ook nog altijd rekening houden met een hoge zonkracht.'
Doordat voorjaar en winter zacht zijn geweest, is de temperatuur van het zeewater nu een graad of 20. Dat is ongeveer 2 graden warmer dan normaal in deze tijd van het jaar, aldus Weeronline.
Bron: AD
Vandaag is een periode met zomers weer van start gegaan. Omdat de temperatuur nog verder oploopt en omdat onweersbuien zondag slechts een deel van ons land aandoen, groeit de kans op een landelijke hittegolf. Ook na het weekend blijft het warm, maar de temperatuur komt dan wel een paar graden minder hoog uit.
Het wordt vrijdag, zaterdag en mogelijk zondag tropisch warm. Een plekje in de schaduw is geen overbodige luxe. Foto: Gé Ensing.
Achtste hittegolf van deze eeuw
Vandaag komt de temperatuur in De Bilt op 25 graden uit. Morgen wordt het een graad of 27 en vrijdag en zaterdag worden twee tropische dagen. Om van een landelijke hittegolf te spreken moet de maximumtemperatuur op nog één dag boven de 30 gradengrens uitkomen. Omdat bewolking en enkele onweersbuien op zondag enkel de zuidelijke helft van het land aandoen, lijkt ook zondag de temperatuur rond 30 graden uit te komen. Als zondag daadwerkelijk een tropische dag wordt, is de 40ste hittegolf sinds 1901 en de 8e van deze eeuw een feit.
Weerkaart voor vrijdag. De zuidoostenwind trekt aan door de komst van een lagedrukgebied nabij Ierland. Boven Scandinavië is de druk hoog. Op veel plaatsen wordt het tropisch warm. De roze kleurtint staat voor een temperatuur van 30 graden of meer.
Ook zaterdag is het erg warm. Onweersbuien blijven op afstand
Zondag ligt een onweersstoring boven het zuiden van de Benelux. Als bewolking en buien op voldoende afstand blijven, kan het in De Bilt opnieuw tropisch warm worden. De 8ste hittegolf van deze eeuw zou daarmee een feit zijn.
Na het weekend neemt het Scandinavisch hogedrukgebied weer het heft in handen. Met een noordoostenwind komt warme en vrij droge lucht richting ons land. Bij deze setting duurt het zomerweer nog wel tijdje
Langdurig warm
Zoals de weerkaarten er nu bij liggen, lijkt de warmte na zondag een vervolg te krijgen. Een krachtig hogedrukgebied boven Scandinavië duwt de regen- en onweersbuien die zondag nog vanuit Frankrijk ons kant op proberen te komen, weer zuid(oost)waarts. De zon gaat vanaf maandag weer uitbundig schijnen en het blijft tot ver in de volgende week droog. Met kwikstanden van 25 tot lokaal 30 graden blijft het warm, maar is het niet zo heet als dit weekend. Zolang de temperatuur boven 25 graden uitkomt, duurt de eventuele hittegolf voort. Op basis van de laatste verwachting van MeteoGroup kan de hittegolf een ruime week aanhouden. Dit is niet uitzonderlijk lang, ook vorig jaar kwam het tot een hittegolf met de duur van 7 dagen.
Overzicht van de in deze eeuw opgetreden hittegolven in De Bilt
Bron: MeteoGroup
Lees ook:
Het waterschap heeft blauwalg geconstateerd in het water van het recreatiegebied Kootermeerstal in Dedemsvaart.
Er zijn aan de recreatieplas waarschuwingsborden geplaatst om niet in het water te zwemmen. Blauwalg veroorzaakt jeuk, maag en darmklachten bij zwemmers. De blauwalg verdwijnt vanzelf weer als de watertemperatuur daalt.
Bron: RTV Oost
Donderdag kan er door ozon matige smog ontstaan in het midden van Nederland. Dit meldt het RIVM woensdagavond.
‘Mensen die hinder ondervinden, wordt geadviseerd om binnen te blijven en zware lichamelijke inspanning te vermijden. De smog is het sterkst aanwezig in de middag en vroege avond. Voor vrijdag wordt alleen in het zuiden matige smog door ozon verwacht’, aldus het RIVM.
De smog kan vooral luchtwegklachten veroorzaken bij mensen met luchtwegaandoeningen, bij kinderen en bij mensen die zich inspannen in de buitenlucht. Het advies om binnen te blijven geldt omdat ozonconcentraties binnenshuis lager zijn dan buitenshuis.
Irritatie en luchtwegklachten
Naarmate de hoeveelheid smog toeneemt, zullen meer mensen hinder ondervinden. Deze hinder is te merken aan irritatie van ogen, neus en keel, toename van luchtwegklachten zoals piepen, hoesten en kortademigheid, verergering van astmaklachten en afname van de longfunctie. Bij klachten die niet meteen verklaarbaar zijn, wordt geadviseerd de huisarts of de regionale GGD te raadplegen.
Ontstaan van ozonsmog
Smog door ozon ontstaat bij grote hoeveelheden verontreinigende stoffen in de lucht. Dit is het geval als er weinig wind staat, meestal uit zuidoostelijke richting. De vervuilende stoffen (stikstofoxiden en vluchtige organische stoffen) worden onder invloed van zonlicht omgezet tot ozon. Hierdoor komen verhoogde ozonniveaus alleen in het voorjaar en in de zomer voor (zomersmog). In de andere seizoenen is de invloed van de zon te klein om hoge ozonconcentraties te laten ontstaan.
Geen ernstige smog
Van matige smog door ozon is sprake wanneer de drempel van 180 microgram ozon per kubieke meter lucht wordt overschreden. Zeer waarschijnlijk blijven de concentraties onder de drempel van ernstige smog van 240 microgram ozon per kubieke meter lucht.
Tijdelijke maatregelen in periodes van smog, zoals het stilleggen of verminderen van het verkeer, hebben in Nederland nauwelijks effect op ozonconcentraties. Vermindering van smog door ozon wordt vooral bereikt door de uitstoot van verkeer en industrie structureel terug te brengen: schonere auto's en schonere fabrieken.
De luchtkwaliteitverwachting is gebaseerd op modelberekeningen. Modelberekeningen kennen onzekerheden, dit kan er toe leiden dat de werkelijk gemeten concentraties lager of hoger uitvallen dan verwacht.
Bron: BoN
Temperatuurverloop is een aandachtspunt. Sowieso vanwege de tropische waarden die gehaald kunnen worden. Het gedrag van Harmonie is hierin opmerkelijk. Het model lijkt een beetje op hol te slaan, wellicht door een volledig uitdrogend bodemvochtprofiel waardoor alle energie naar voelbare warmte wordt omgezet. We zien dit met name verschijnen voor vrijdag waar Harmonie in de zuidoostelijke helft naar 35-40 graden Tx gaat. EC en Hirlam komen uit op ruim 30 graden. Voorlopig volgen we dit laatste beeld. Afgaande op T850 welke vrijdagmiddag in het zuiden oploopt naar ca 18 graden, mogen we inderdaad uitgaan van een 33 graden, met een overadiabatische opbouw lokaal nog hoger richting 34 a 35 C.
Afbeelding: Weerplaza
Bron: KNMI
De NMBS legt vandaag, vrijdag, zaterdag en maandag extra treinen in naar de kust vanwege het voorspelde mooie weer. Dat maakte de vervoermaatschappij bekend op haar website. Zondag gebeurt dat niet, want dan zijn de voorspellingen iets minder positief.
De extra treinen versterken de gewone dienstregeling. Op donderdag 17 en vrijdag 18 juli rijden er zo drie bijkomende treinen in de voormiddag naar Blankenberge, respectievelijk vanuit Antwerpen-Centraal, Brussel-Zuid en Brussel-Noord. Vanuit Blankenberge rijden 's avonds dan drie extra treinen terug naar die stations.
Op zaterdag 19 en maandag 21 juli rijden er twee extra treinen naar Blankenberge: één vanuit Brussel-Noord en één vanuit Antwerpen-Centraal. 's Avonds rijden er drie treinen terug naar het binnenland: twee naar Brussel-Noord en één naar Antwerpen-Centraal. Ook vertrekt 's ochtends in Gent-Sint-Pieters een extra trein naar De Panne. 's Avonds rijdt die vanuit De Panne terug naar Gent.
Op zondag 20 juli zijn er geen extra treinen naar de zee voorzien. De weersvoorspellingen voor die dag zijn immers niet zo goed als de andere dagen, zo deelde NMBS-woordvoerster Frieke Neyrinck mee.
De vertrek- en aankomsttijden van de extra treinen staan op de website van de NMBS.
Bron: HLN
© Thinkstock.
Het is niet verstandig om zomaar in open zwemwater te springen. De kans dat het water niet schoon genoeg is en gezondheidsklachten veroorzaakt, loopt snel op nu de temperatuur naar tropische waarden stijgt.
Daarvoor waarschuwen waterschappen, provincies en Rijkswaterstaat. Deze diensten controleren tussen 1 mei en 1 oktober regelmatig de waterkwaliteit van ruim 800 officiële buitenzwemplekken in het land. De laatste dagen loopt het aantal gevallen van blauwalg snel op. Ook is op enkele plekken mogelijk sprake van botulisme. In beide gevallen mogen mensen en dieren daar niet zwemmen.
Blauwalg is een bacterie die bij veel zonlicht en veel baders razendsnel gaat bloeien. Veel zwemmers zorgen namelijk voor veel voedingsstoffen in het water. De blauwalg vormt een blauwgroene laag op het water die gifstoffen afscheidt. Wie in contact komt met blauwalgen krijgt hoofdpijn, maag- en darmklachten en soms nog ernstiger gezondheidsproblemen.
Botulisme wordt veroorzaakt door een bacterie die zich heel snel vermeerdert in water dat warmer is dan 20 graden. De bacterie zorgt voor botuline in het water en daaraan sterven watervogels en vissen. Botuline is voor mensen niet gevaarlijk, maar de kadavers van dode dieren zorgen wel voor allerlei ziekteverwekkers in het water.
Op een nieuwe app, die te downloaden is via zwemwater.nl, is voor elke locatie te zien hoe het met de waterkwaliteit is gesteld. Bij verdachte zwemlocaties staan ook waarschuwingsborden.
Bron: AD
Foto: fbf Bilthoven -
De kans lijkt klein dat de ozonconcentraties vandaag heel hoog oplopen. De grens van 'matige smog' wordt naar verwachting niet bereikt. Voor morgen, vrijdag 18 juli, blijft de kans op matige smog in het zuiden bestaan, zo meldt het RIVM.
Ook op zaterdag kunnen verhoogde ozoncencentraties voorkomen. Mensen die hinder ondervinden, wordt geadviseerd om binnen te blijven en zware lichamelijke inspanning te vermijden. De smog is het sterkst aanwezig in de middag en vroege avond. Morgenochtend wordt de actuele weerssituatie weer bekeken en dan zal een update van de smogberichtgeving plaatsvinden.
De smog kan vooral luchtwegklachten veroorzaken bij mensen met luchtwegaandoeningen, bij kinderen en bij mensen die zich inspannen in de buitenlucht. Het advies om binnen te blijven geldt omdat ozonconcentraties binnenshuis lager zijn dan buitenshuis.
Bron: BoN
Hitteplan van kracht in Nederland
Het Nationaal hitteplan is van kracht. Dat melden het RIVM en het KNMI. De instanties waarschuwen voor de hitte die de komende dagen wordt verwacht.
Het hitteplan betekent dat het nodig is om maatregelen te nemen om gezondheidsproblemen bij kwetsbare groepen te beperken. Dit weekend is er kans op een hittegolf, met tropische temperaturen van meer dan 30 graden. Volgende week blijft het waarschijnlijk warm. Een hittegolf is een periode van tenminste vijf dagen waarop de temperatuur 25 graden haalt, waarbij het op minimaal drie dagen ook 30 graden wordt.
Bron: NU | Gewijzigd: 3 februari 2017, 10:57 uur, door Joyce.s
Met warm weer zoeken veel mensen verkoeling en ontspanning in het water. Zwemmen in rivieren en kanalen is populair in de zomer, maar ook erg gevaarlijk. Ondanks een zwemverbod in vaargeulen en bij bruggen, sluizen en havens, zijn er jaarlijks gewonden en doden te betreuren. Rijkswaterstaat wijst daarom op de risico’s.
Zwemmen in rivieren en kanalen is om een aantal redenen gevaarlijk. Zwemmers verliezen het van de sterke stroming van rivieren, kanalen en draaikolken. Vanaf een schip zijn ze nauwelijks zichtbaar; een groot schip kan bovendien niet direct vaart minderen of uitwijken. Door de onderstroom die passerende schepen veroorzaken kunnen zwemmers meegetrokken worden. En vaak wisselt de temperatuur van het rivierwater sterk. Hierdoor kunnen mensen in het water kramp krijgen en onderkoeld raken.
Verboden te zwemmen
Zwemmen is op veel plaatsen bovendien verboden:
In de vaarweg van rivieren;
In kanalen;
In de buurt van wachtplaatsen of afmeerplekken voor schepen;
In de buurt van een brug, sluis, stuw of ballenlijn;
In de routes van veerponten;
In en rond havens;
In snelvaargebieden;
Op plekken die zijn aangewezen als verboden gebied.
Wie wel zwemt op een van deze plaatsen riskeert behalve persoonlijk letsel een boete van 140 euro. Mobiele verkeersleiders van Rijkswaterstaat zijn op het water aanwezig om de regels te handhaven en zwemmers voor te lichten.
Strandjes en kribben
Rijkswaterstaat raadt daarnaast ook zwemmen bij strandjes langs de vaargeul en tussen de kribben af. Hier is soms sprake van steile en gladde overgangen naar de vaargeul en verraderlijke stroming en draaikolken die door het scheepvaartverkeer worden veroorzaakt.
Spring niet van bruggen
Duik of spring nooit van bruggen, sluizen, steigers en kades. De brug kan het zicht belemmeren, een onder de brug varend schip kan over het hoofd worden gezien. Bovendien wordt de hoogte vaak onderschat, zodat de klap op het water erg hard aankomt. Ook kunnen onzichtbare voorwerpen als fietsen en winkelwagentjes op de bodem ernstige verwondingen veroorzaken.
Toch veilig zwemmen in natuurwater?
Veilig zwemmen in natuurwater kan op de officiële zwemlocaties. De kwaliteit van deze locaties wordt in de zomer scherp in de gaten gehouden door Rijkswaterstaat, waterschappen en provincies. De veilige zwemlocaties staan op de website Zwemwater.nl. Er is ook een gratis zwemwater-app met gegevens van honderden zwemlocaties.
Bron: BoN | Gewijzigd: 3 februari 2017, 10:58 uur, door Joyce.s
Het voorspelde warme weer met kans op zwaar onweer wordt ook tijdens Tomorrowland constant in de gaten gehouden, onder meer door een weerman ter plaatse. Op basis van verwachtingen worden maatregelen genomen en krijgt het publiek informatie via lichtkranten. Tegen de regen worden zowel poncho's als hagelkanonnen klaar gehouden. Ook met tropische temperaturen wordt rekening gehouden, al is het nog niet duidelijk of er gratis drinkwater wordt voorzien.
lees ook
Naast een zomerse outfit voorzien Tomorrowlandbezoekers het best ook een regenjas, gezien de voorspelde zomerse onweders de komende dagen. "Wat we sowieso altijd voorzien, zijn poncho's en zonnecrème", zegt woordvoerder Debby Wilmsen.
"Er is een weerman op het terrein, die de situatie constant opvolgt. Via schermen gaan we de bezoekers informatie geven. Het wordt warm, dus we raden aan om voldoende water te drinken."
Of de organisatie zelf gratis drinkwater voorziet, zoals de FOD Volksgezondheid adviseert bij temperaturen vanaf 27 graden, werd nog niet bevestigd. "We zijn op alles voorzien en zorgen dat al onze bezoekers een mooi en veilig festival hebben. Ook hebben we nauw contact met de FOD Volksgezondheid en treffen we alle benodigde maatregelen", aldus nog Wilmsen. Het Vlaamse Kruis zegt alvast extra waakzaam te zijn voor zonneslag of oververhitting.
Door mogelijk onweer heeft de organisatie zoals vorig jaar ook zogenaamde hagelkanonnen klaarstaan. "Het zal bekeken worden of die ingezet worden", klinkt het over de toestellen, waarvan het nut volgens wetenschappers overigens niet werd bewezen.
Het terrein is beter dan vorig jaar bestand tegen regen en modder. "Door het dubbele festivalweekend hebben we bijna overal planken gelegd en extra houtschors voorzien. Ook de helling is afgegraven zodat deze minder steil is. Matten erop zullen het gras ook beter beschermen", besluit Wilmsen.
Bron: De Redactie | Gewijzigd: 3 februari 2017, 10:58 uur, door Joyce.s
Afgelopen tijd had West-Afrika te maken met maximumtemperaturen van 45 graden. Met een omweg wordt deze hete lucht onze kant opgeblazen. Gelukkig koelt de luchtsoort op weg naar de Benelux wel een beetje af. Vanmiddag wordt het in het zuiden van Spanje regionaal al 40 graden, en in Parijs loopt het kwik op tot 33 graden. Morgen wordt het ook in ons land tropisch, en dat heeft zijn effect op de temperaturen in de nachten.
Vanavond koelt het zeer langzaam af. Tot rond middernacht ligt de temperatuur nog veelal op 20-22 graden in het zuiden van het land. Dit is de verwachting van het weermodel UKMO.
Overschot
In deze tijd van het jaar zijn de dagen een stuk langer dan de nachten. Als de dagperiode warm verloopt, raken we dat overschot aan warmte niet zomaar kwijt in de relatief korte nacht. Zo zien we de komende dagen dat we elke ochtend iets warmer beginnen. Met volop zon en de warme luchtsoort waarin we vertoeven, wordt het dan ook ’s middags telkens iets warmer. Waarop de nacht (in vergelijking met de vorige nacht) ook weer een graadje erbij mag tellen.
Minimumtemperaturen
Afgelopen nacht was het nog goed te doen. Het koelde af naar veelal 13 tot 15 graden. Zo hadden de meeste mensen nog een fijne nachtrust te pakken. Slapen met veel warmte is immers niet zo prettig. De komende nachten gaan echter een stuk warmer uitpakken. Vooral in het weekend kan het zo zijn dat op plaatsen de minimumtemperatuur niet onder de 20 graden komt. Zaterdagavond bijvoorbeeld, blijft het tot middernacht nog 24 graden!
Met deze tropische warmte is het belangrijk om veel te drinken. Het lichaam moet namelijk wel die warmte kwijt en deels gaat dat door te zweten. Als het zweet aan de huid verdampt, dan werkt dat verkoelend. Soms verdampt het zweet al voordat je het door hebt, waardoor je niet goed merkt dat je aan het zweten bent. Dat is verraderlijk, want zo verlies je veel vocht. Het is dan ook echt zaak om veel te blijven drinken. Foto: Gieny Westra
Extremen
De hoogste minimumtemperatuur ooit gemeten in Nederland was in Vlissingen. Daar werd het minimaal 23,3 graden op 11 juli 1923. We zien ook komende nacht dat Vlissingen de warmste plek blijft. Waar het elders afkoelt tot tussen 15 en 17 graden, wordt het in Vlissingen niet koeler dan 19 graden. Voor De Bilt is het record 10 jaar geleden verbroken. Op 9 augustus 2004 bleef de minimumtemperatuur steken op 20,8 graden. Als maandrecord voor juli bedraagt het hoogste minimum 20,6 graden, namelijk op 22 juli in 1925. We komen verdacht dicht in de buurt van dit record, namelijk in de nacht van zaterdag op zondag. Het ziet er naar uit dat ook dan het kwik niet lager uitkomt dan 20 graden in de regio Utrecht.
Hete nachten
Warm slapen is niet goed voor je nachtrust. Als je lichaam zichzelf moet koelen tijdens het slapen, dan ben je onrustig en slaap je minder diep. In Nederland zijn we wat dat betreft maar weinig gewend. We spreken al snel van broeierig warme nachten, terwijl het in andere landen veel extremer is. Minimumtemperaturen van 30 graden zijn in Hong Kong zeker geen uitzondering, aangezien de gemiddelde minimumtemperatuur daar 27 graden betreft in juli. India kent ook zeer warme nachten met een langjarig gemiddelde van 28 graden in de nachten van juni voor New Delhi. De minimumtemperatuur in Dubai in juli en augustus is 30 graden. Melbourne in Australië kende in 2010 de heetste nacht sinds 100 jaar met tempraturen van 34 graden. Death Valley hebben we dan nog niet eens genoemd. Deze regio zou de heetste nachten meemaken op aarde. Vrij recent is daar op 12 juli 2012 het wereldrecord verbroken met 42 graden!
Voor de vakantiegangers in eigen land is het genieten! Veel mensen zoeken wel de schaduw op in het hete en zonnige weer. Foto: Willy Bonnink
Zelf enige controle houden?
De buitentemperatuur hoeft echter niet perse ook je huis in te komen. Het is belangrijk om je huis goed te luchten en dat kun je het beste doen op de minst warme momenten van de dag. Dat betekent in de nacht en vroege ochtend deuren en ramen wijd open, om ze vervolgens de rest van de dag goed gesloten te houden. Het liefst ook je nog je gordijnen of eventueel rolluiken dicht, zodat de relatieve koelte in je huis behouden blijft.
Warme steden
Wat verklaart echter de verschillen in de warmte tussen een dorp en een stad? Wat daar zeker bijdraagt is de stedelijke bebouwing en het vele asfalt dat lang warmte vasthoudt. Zo zien we in Nederland ook vaak dat de temperatuur in steden ’s nachts een aantal graden hoger kan liggen dan in omliggende open gebieden. Dat verschil kan ook hoog oplopen bij weinig wind en op plaatsen met weinig groenbedekking. Ook zorgt de dichte bebouwing voor weinig wind in de steden. De kans op een enigszins verkoelend windje is daar dan ook lager.
Ook is het perfect strandweer. Aan zee staat vandaag een noordwestenwindje, waardoor daar de temperaturen met 24 graden erg aangenaam zijn. Tel daar het warme zeewater van 20 graden bij op en je hebt een prachtige zomerdag. Foto: Corina Machielse
Bron: verschillende meteorologische instituten over de wereld.
Foto voorpagina: Gieny Westra
Lees ook:
© belga.
Vanwege het warme weer is het zogeheten nationaal hitteplan is ingegaan. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geeft tips, wat te doen als het warm wordt.
Het ongemak van hitte kan beperkt worden door aandacht te schenken aan de volgende punten, stelt het RIVM:
- Drink voldoende. Zorg ervoor dat u voldoende drinkt, ook als u geen dorst heeft. U drinkt te weinig als u minder plast dan gebruikelijk of als de urine donker van kleur is. Bedenk dat u ook ongemerkt veel vocht verliest door transpiratie. Matig het gebruik van alcohol. Tip: Zorg dat u altijd een flesje water bij de hand hebt, zeker als u naar buiten gaat of met de auto op pad gaat.
- Houd uzelf koel. Draag dunne kleding. Blijf in de schaduw en beperk lichamelijke inspanning in de middag (tussen 12.00 en 16.00 uur). Maak gebruik van de koelere ochtend en avond voor uw boodschappen of wandeling. Neem een (voeten)bad of douche. Zoek verkoeling onder een boom of bij water en slaap niet onder een te warme deken.
- Houd uw woning koel. Opwarming van de woning kan worden beperkt door tijdig gebruik te maken van zonwering, ventilator of, indien aanwezig, airconditioning. Zorg voor continue ventilatie door ventilatieroosters open te houden of ramen op een kier te zetten. Zorg voor extra frisse lucht door het openen van ramen en/of deuren op tijdstippen dat het buiten koeler is, zoals 's avonds, 's nachts en 's ochtends.
- Zorg voor elkaar. Let bij warm weer extra op mensen in uw omgeving die misschien uw hulp kunnen gebruiken. Dat geldt des te meer tijdens de vakantieperiode, wanneer familieleden en verzorgenden weg kunnen zijn. Let extra op elkaar bij warm weer en steek een helpende hand toe.
Bron: AD | Gewijzigd: 17 juli 2014, 17:13 uur, door Ries
Het nationaal hitteplan is met ingang van zondag 21 juli actief in het hele land. Dit betekent dat het nodig is om maatregelen te nemen om gezondheidsproblemen bij kwetsbare groepen te beperken. Daarnaast is het nodig om alert te zijn op zonnebrand, want met waarden tussen de 6 en 7 is de zonkracht de komende dagen hoog.
Hoge zonkracht
Als mensen huid blootstellen die gewoonlijk niet wordt blootgesteld, kan snel zonnebrand optreden. Hiermee lopen ze een groter risico op huidkanker. Huidgedeelten en huidtypen kunnen sterk verschillen in gevoeligheid. Bij zonkracht 6 tot 7 kan een ongewende en zongevoelige huid al na 15-20 minuten verbranden. Dat de huid rood wordt is echter pas enkele uren na blootstelling te zien. De hoogste zonkracht wordt bereikt tussen 11 en 16 uur, als de zon het hoogst staat. De zonkracht hangt echter niet af van de temperatuur.
Klachten bij hitte
Warm weer kan ook leiden tot klachten zoals vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. In ernstige situaties kan door uitdroging kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte en bewusteloosheid optreden. Daarnaast kunnen huidproblemen optreden zoals jeuk en huiduitslag. Ouderen vormen de grootste risicogroep voor klachten die verband houden met warm weer. Dit komt doordat de temperatuurregulatie doorgaans slechter is en het dorstgevoel verminderd is. Ook mensen met een chronische aandoening, personen in een sociaal isolement, daklozen, mensen met overgewicht en (zeer) jonge kinderen behoren tot de risicogroepen. Daarnaast kan het gebruik van bepaalde geneesmiddelen, alcohol of drugs het risico vergroten bij aanhoudend warm weer.
Maatregelen om ongemak te voorkomen
Om ongemak tijdens hitte te voorkomen, kunnen maatregelen worden genomen. Zo is het belangrijk dat men voldoende drinkt. Ook is het voor kwetsbare mensen belangrijk dat zij dunne kleding dragen, in de schaduw blijven en lichamelijke inspanning in de middag beperken. Opwarming van de woning kan worden beperkt door tijdig gebruik te maken van zonwering, ventilator of, indien aanwezig, airconditioning.
Bescherming van de huid is mogelijk door uit de zon te gaan, blootgestelde delen te bedekken of zonnebrandcrème te gebruiken. Dit is voor iedereen van belang, maar vooral voor kinderen en mensen met een zongevoelige huid.
GGD'en geven tips en advies
Het nationaal hitteplan is actief in het hele land. De GGD is partner in het Nationaal Hitteplan en voorziet burgers en zorgverleners van informatie en tips en adviseert gemeenten onder anderen over evenementen. Mensen met vragen over hun gezondheid of het gebruik van uw medicijnen tijdens hitte, kunnen terecht bij hun huisarts of apotheek.
Bron: BON | Gewijzigd: 3 februari 2017, 10:58 uur, door Joyce.s
Na de Pukkelpopstorm en de hagelbui op Pinksteren zijn we meer dan ooit op onze hoede voor zwaar weer. Buienradars, onweersites en Twitter-pagina's van weermannen zijn met het onweer van zaterdag in aantocht erg populair. "Maar waar het precies zal toeslaan, dat weten we nooit", zegt Jill Peeters.
"Zal er opnieuw gigantische hagel uit de lucht vallen?" "Moet ik mijn BBQ op zaterdag afgelasten?" Op de Facebook-pagina van 'Noodweer Benelux' is het onweer dat er mogelijk vanavond of morgen aankomt, hét gespreksonderwerp onder de 25.000 'fans'. Iedereen wil weten of het in zijn buurt zal toeslaan, en hoe erg het dan wel zal zijn. Ook buienradars en neerslagkaarten worden de afgelopen dagen opvallend veel bekeken. "Sinds de pinksterstorm hebben we fors meer bezoekers", vertelt Nicolas Roose (24), een Waregemse leerkracht met een passie voor onweer. Samen met enkele andere amateur-weermannen zette hij twee jaar geleden de website 'Noodweer Benelux' op.
Ook weermannen en -vrouwen proberen steeds korter op de bal te spelen. Zo posten Frank Deboosere en Jill Peeters regelmatig updates op hun Twitter-pagina's. "Sinds de pinksterstorm heb ik er heel wat volgers bijgekregen op Twitter", vertelt Peeters. "Ik merk - onder andere door de Pukkelpopstorm - dat mensen beseffen dat het weer méér is dan enkel regen. En dat hevig onweer dus kan gebeuren. Mensen zoeken daarom een houvast, maar als weerman kan je die niet bieden. Want je kan onweer nooit echt lang op voorhand exact voorspellen."
Volgens de weervrouw zullen we vanavond nog kunnen genieten van een tropisch warm en droog terrasje, maar kan dat zaterdagavond wel anders zijn. "Vanuit Frankrijk zal dan een onweersfront ons land binnenkomen vanuit het zuidwesten. In de nacht van zaterdag op zondag trekt die zone over het hele land." Zal dat onweer even hevig zijn als dat begin juni? "Op sommige plaatsen wel, op andere niet, maar ik verwacht zware onweders, met hagel, rukwinden en véél regen. Waar het zal losbarsten, is nog niet duidelijk. Vandaag krijgen we mogelijk meer zicht op welke regio's getroffen zullen worden."
Bron: HLN
Ludwig De Wolf Het wordt een tropische dag vandaag. Er worden temperaturen van meer dan 30 graden Celsius voorspeld en dat wordt door veel mensen niet als prettig ervaren. "Bij grote hitte is de luchtkwaliteit dikwijls ondermaats. Oudere mensen vergeten te drinken en het gevolg is oversterfte", waarschuwt Frank Deboosere.
De weerman van de VRT heeft op zijn website en op microblogsite Twitter enkele handige tips gepubliceerd om verkoeling te zoeken bij tropische temperaturen. Deredactie.be zet de tips nog eens op rij.
De hitte is niet gelijkmatig verdeeld. Er zijn altijd koelere plekjes. In eigen huis zoek je het best de noordkant op. Daar komt de zon immers niet. Het is er duidelijk koeler dan elders.
Een bovenverdieping is ook altijd warmer dan een benedenverdieping. Dat komt omdat warme lucht stijgt. In de kelder is het meestal heerlijk koel.
In een bos voelt het door de afwezigheid van zonnestralen duidelijk koeler aan.
Algemeen gesproken kan je stellen dat het "op den buiten" minder warm is dan in een stad. Dat komt omdat de stad bestaat uit asfalt, steen en beton, materialen die de warmte lang vasthouden en op hun beurt weer uitstralen. Het is het beruchte hitte-eilandeffect of urban heat island effect (UHI). Vooral 's nachts is het bij heet zomerweer in de stad veel warmer dan op het platteland.
Aan zee is het 's zomers dikwijls koeler dan in het binnenland. Dat heeft te maken met de nabijheid van de zee, die als een enorm warmtereservoir maar heel langzaam warmte opneemt en afgeeft. Het zorgt voor de fameuze zeebries.
Rivieren en kanalen zijn te klein in het landschap om voor een verkoelend effect te zorgen. Tenzij je naar de Westerschelde gaat, maar daar is de zee dan weer dichtbij.
Gemiddeld gesproken daalt het kwik om de honderd meter met ongeveer 0,6°C. En dus is het in Hoog-België 's zomers meestal minder warm dan in Laag- en Midden-België. Het aantal tropische dagen in Elsenborn is veel kleiner dan in Kleine Brogel.
Bron: de Redactie | Gewijzigd: 3 februari 2017, 10:59 uur, door Joyce.s