Dan is waarschijnlijk dat station defect, of niet actief. Als ze hier op 0 staan, dan staan ze elders ook op 0 aangezien die data overal automatisch geupdate wordt.
komt vanzelf opgang! eerst moet de onweerssoep geroerd worden, en opgewarmt, en dan brengt de ober het mensel naar ons toe en word het opgediend! kijk smakelijk!
| Gewijzigd: 19 juli 2014, 15:26 uur, door Marga
Ja Front het word nou wel weer eens tijd dat wij een mooie onweersbui krijgen! | Gewijzigd: 19 juli 2014, 15:27 uur, door Marga
Vandaar dat de wind in het westen vanaf vanmiddag ook vanuit het westen gaat waaien. Duwt de zaak dan deze kant op. | Gewijzigd: 19 juli 2014, 15:27 uur, door Marga
Licht en lullig onweer : 2
Behoorlijk onweer: 1
Zwaar onweer: 1
| Gewijzigd: 19 juli 2014, 15:27 uur, door Marga
Van hitte naar zomerwarmte met onweer
19.07.2014 11:05
De hitte wordt verdreven, maar de zomerse warmte niet of nauwelijks. De gehele volgende week namelijk is het overdag nog zomers warm met over het algemeen maximumtemperaturen van 25 tot 29 graden. Het weerbeeld is echter niet stabiel en dat is vooral op zondag goed merkbaar.
Op de kaarten...
Deze zaterdag ligt er een groot lagedrukgebied bestaande uit enkele kernen net ten westen van ons land. Bijbehorende onweersstoring, een frontaal systeem, schuift over het westelijk deel van Frankrijk noordwaarts. Daar zit een zogeheten convergentielijn vooruit. Verder zien we aanhoudend hoge luchtdruk boven Scandinavië, maar dat kan niet verhinderen dat we morgen (zondag) één lagedrukkern op bezoek krijgen. En ook de convergentielijn trekt over ons land.
Convergentielijn
Een convergentielijn (cvg-lijn) kenmerkt zich door een windsprong; er stroomt lucht uit verschillende richtingen samen en wordt gedwongen op te stijgen langs het vlak waar de stromingen elkaar ontmoeten. De opstijgende lucht koelt af, er ontstaat bewolking en bij voldoende onstabiliteit en ook vocht, kan vervolgens een regen- of onweersbui worden gevormd. In de lengterichting kunnen convergentielijnen een grote uitgestrektheid hebben, meerdere honderden kilometers. Maar in de breedte zjin ze smal, tientallen kilometers of kleiner.
Er zijn meerdere typen convergentielijnen, zoals het zeewind- en landwindfront. Ook kan convergentie optreden bij het zogeheten gustfront van een Mesoschaal Convectief Systeem (MCS) waardoor nieuwe buiencellen zich kunnen ontwikkelen. De aanwezigheid van heuvels en bergen heeft een belangrijke invloed op de luchtstroming, waardoor er voorkeursplaatsen zijn voor convergentie en ontwikkeling van bewolking. Ook kunnen de verschillende typen van convergentie elkaar meewerken, waardoor het ontstaan van bewolking wordt bevorderd. Convergentielijnen komen bij ons regelmatig voor, vrijwel uitsluitend in het zomerseizoen. Langs zo'n lijn kan eventuele onweersactiviteit versterkt worden, of ontstaan er zelfs squall lines (zware buien in lijnvorm). Vrijwel alle cvg-lijnen in Nederland hangen samen met zeewindfronten die afkomstig van zijn van de Noordzee of de Golf van Biskaje.
Zondag overdag buienvorming vanaf de grond
Zaterdagavond komt een cvg-lijn Zeeland binnen met daar de eerste regen- of onweersbuien. In de nacht verplaatst de lijn zich noordwaarts, om zondag overdag boven Groningen uit te komen, waarschijnlijk in de namiddag en avond. De lucht onderin de atmosfeer blijft nog zeer warm, maar in de nacht daar nog te droog voor buienvorming vanaf het aardoppervlak. Ondertussen schuift het frontale systeem Zeeland binnen met georganiseerde regen- en onweersbuien. En zondag overdag verplaatsen de buien zich noordoostwaarts. Zowel de storing als de cvg-lijn werken nu wel buienvorming (Cumulonimbus-wolken, buienwolken) vanaf de grond in de hand, geholpen door voldoende vocht en warmte onderin. De onstabiliteit van de atmosfeer is dan ook groot, zodat de toppen van de buien zeker tot 12km kunnen doorgroeien; bijna de verticale afmeting van buien in de tropen. In potentie zijn dan ook pittige buien met - plaatselijk - veel regen, hagel én windstoten mogelijk; windvlagen tot ongeveer 70 kilometer per uur. Pas op de dag zelf en een paar uur van tevoren, kan de zwaarte van zo'n bui, trekrichting- en snelheid worden bepaald en kan bovendien een regioaanduiding gemaakt worden. Dus waar wel of juist niet een (flinke) bui gaat vallen.
Licht en lullig onweer : 2
Behoorlijk onweer: 1
Zwaar onweer: 1
Interessant stukje dit
Ligt puur aan de timing en of het gaat om een degelijke MCS. Dat zullen we toch moeten gaan nowcasten, zoals het er nu naar uit ziet hebben de westelijke provincies de beste kaarten!
Ligt puur aan de timing en of het gaat om een degelijke MCS. Dat zullen we toch moeten gaan nowcasten, zoals het er nu naar uit ziet hebben de westelijke provincies de beste kaarten!Helemaal mee eens.
Estofex zit vaak goed in de richting, dus dit zal wel het gebied gaan zijn met de beste papieren (misschien eindelijk eens dit jaar)
Nowcasten is het devies.
Rond 20:00 zou de wind gaan draaien volgens http://www.noodweercentrale.nl/nl/weer/weer-voor-professionals/stromingsfilm/nederland.html
Hoeft niet perse, het kan ook een extra forcering zijn aangezien de koelere lucht de hete lucht nog harder omhoog duwt. Zeker aangezien verder land inwaarts de wind langer uit het oosten blijft waaien.
Dat is aannemelijk, ESTOFEX heeft het er ook over, als die zeebries op het juiste moment toeslaat zal ze het onweer nog versterken
"Of particular concern are areas of reduced vertical mixing, which allow a moisture accumulation and the maintenance of enhanced low-level shear and helicity. This can be expected along the sea breeze front in Northern France and Belgium, and in general in Eastern England, where warm air advection re-intensifies on the forward flank of a weak surface low which is forecast to track from Northwestern France (06 UTC) into Northern England (18 UTC). If diurnal heating and/or the lift impulse by outflow boundaries suffice to break the capping inversion in these regions, particularly well-organized supercells could spawn a few tornadoes, possibly even including a strong one. However, mesoscale developments need to be awaited before the degree of this threat can further be specified."
Ik denk dat het vooral oppassen wordt voor CG's, die MCS boven West-Vlaanderen bracht gisteren al heel wat electrische activiteit, ik vraag me af wat dat gaat worden met de waarden van vandaag.
| Gewijzigd: 19 juli 2014, 14:24 uur, door Anseriform
Dat is aannemelijk, ESTOFEX heeft het er ook over, als die zeebries op het juiste moment toeslaat zal ze het onweer nog versterke
Ik denk dat het vooral oppassen wordt voor CG's, die MCS boven West-Vlaanderen bracht gisteren al heel wat electrische activiteit, ik vraag me af wat dat gaat worden met de waarden van vandaag.Ze gaven voor heden veel CC's op dit mede door de hoge basis......
| Gewijzigd: 19 juli 2014, 14:33 uur, door Jo Capelle
Inderdaad ik kan me een tijdje terug die level 2 voor heel NL nog herinneren tijdens pinkpop.
Wat gebeurde er? Alleen het uiterste puntje van limburg kreeg wat haha.
Licht en lullig onweer : 2
Behoorlijk onweer: 1
Zwaar onweer: 1
Inderdaad ik kan me een tijdje terug die level 2 voor heel NL nog herinneren tijdens pinkpop.
Wat gebeurde er? Alleen het uiterste puntje van limburg kreeg wat haha.
Nee hoor, wij kregen ook alweer mooi onweer. Goeie plaats hier de afgelopen 2 jaar, daarvoor nooit wat, iedereen heeft het over Mei 2009? Kan ik me niet herinneren haha
| Gewijzigd: 19 juli 2014, 14:47 uur, door Hunder
Onweersdagen 2014: 15
Onweersdagen 2015: 4 (Geen één keer goed onweer helaas)
Onweersdagen 2016: 9 (6x matig, 3x zwaar)
Onweersdagen 2017: 4 (3x licht, 1x matig)
Onweersdagen 2018: 2
Rolwolken/shelfclouds: 3
23-07-2013: dag om nooit meer te vergeten
23-06-2016: Blikseminslag om nooit te vergeten