Jawel, maar om nou telkens de nieuwe kaarten te posten van alle modellen. Op http://www.wetterzentrale.de/topkarten/ kun je zelf de kaarten bekijken van GFS en ECMWF en van nog vele andere modellen.
Onweersdagen 2014: 24
Onweersdagen 2015: 9
Onweersdagen 2016: 10
Onweersdagen 2017: 7
Je kunt inderdaad ook de update's van Tatanka volgen, dan hoef je het niet helemaal zelf op te zoeken. Maar als je in de tussentijd nieuwsgierig bent hoe het ervoor staat kun je mijn genoemde site gebruiken.
Citaat van Tatanka, dinsdag 15 juli 2014, 21:30 uur Ik kom morgen avond met de update tot die tijd blijft de pot onstabiliteit echt wel staan. Of er moeten pooluchten op komen zetten ineens (nee gekheid). Morgen avond wil ik eerst alle neerslag eens onder de loep nemen die zijn dan allemaal binnen namelijk.
Toch vindt ik (vooral bij GFS) dat het nogal schommelt op elk vlak. De onstabiliteit blijft vrijwel gelijk telkens, maar de 0-1 km, 0-6 km shear en STP veranderen wel veel per run. Die onderdelen worden pas donderdag echt duidelijk gok ik. Ben benieuwd naar je update. | Gewijzigd: 15 juli 2014, 21:57 uur, door MarkB
Onweersdagen 2014: 24
Onweersdagen 2015: 9
Onweersdagen 2016: 10
Onweersdagen 2017: 7
Jawel, maar om nou telkens de nieuwe kaarten te posten van alle modellen. Op http://www.wetterzentrale.de/topkarten/ kun je zelf de kaarten bekijken van GFS en ECMWF en van nog vele andere modellen.
En 'Tatanka' kennende zal er nog wel wat uitleg/update bij volgen
En 'Tatanka' kennende zal er nog wel wat uitleg/update bij volgenIk kom morgen avond met de update tot die tijd blijft de pot onstabiliteit echt wel staan. Of er moeten pooluchten op komen zetten ineens (nee gekheid). Morgen avond wil ik eerst alle neerslag eens onder de loep nemen die zijn dan allemaal binnen namelijk.
Vrijdag wordt het zonnig en warm. In de late namiddag of avond is er een kleine kans op een lokale onweersbui. De maxima schommelen tussen 27 en 30 graden. Er waait een matige zuidoostenwind.
Ook zaterdag blijft het zonnig en wordt het nog wat warmer met maxima boven 30 graden. In de namiddag en avond neemt de kans op onweer toe.
Zondag wordt het een wisselvallige dag met verspreide onweersbuien. In het oosten van het land kan het mogelijk nog 30 graden worden. Begin volgende week blijft het wisselvallig met kans op enkele onweersbuien.
Volgens hun dus meerdere dagen kans op onweer Laat maar komen! Nog verlof tot en met woensdag!
Ps er zijn ook al kansen daarvoor knmi komt ineens met noord-oost op de proppen voor morgen. Ik zie dat nog niet 1,2,3, tis weer mooi rommelig aan het worden maar dat maakt het niet minder leuk om. Ik hou wel van dit soort situaties je kan er veel van leren
Word vervolgt udate komt rond 19 uur
Er zit dan wel weer een trigger in de buurt voor vrijdag de rode dikke lijn is de convergentielijn die kan vrijdag al voor de eerste aanvoer uit frankrijk zorgen. Deze kans is voor benelux afhankelijk van de waardes( Die ook nog steeds erg verspringen). In eerste instantie voor zw benelux
| Gewijzigd: 16 juli 2014, 07:50 uur, door Tatanka
Dat er onweer komt komt overal terug das duidelijk maar waneer ??. (momenteel een safe positie van het knmi maar das logisch) Je merkt het op alle sites overigens wat ook niet zo gek is de bron zit bij spanje helemaal en die warmte stoot thermische laagjes uit. Waardoor het zeer lastig is om een timing te maken dat kan heel snel (Vrijdag al de eerste)of heel langzaam(zaterdag/zondag).
Modelbeoordeling en onzekerheden
Tot in het weekend zijn de verschillende clusters tamelijk eenduidig. De eerste dagen zomerse of tropische waarden. Met name op vrijdag en zaterdag zijn landinwaarts temperaturen rond of boven de 30 graden mogelijk. Er is nog grote onzekerheid in het moment waarop de onstabiliteit boven onze omgeving toeneemt en de warmte verdreven wordt. Het signaal voor convectie op zaterdag is erg klein geworden (30% kans voor het zuidwesten), voor zondag zijn de kansen voor het zuiden beduidend hoger (80% voor Maastricht tot 50 % voor Groningen). Als dit pas in de loop van zondag gebeurt, dan ook op zondag nog hoge temperaturen. Dit stuk is zeer belangrijk want we weten allemaal wat die laffe restanten doen die laat vanuit frankrijk komen. Juist bewolking deze setting dus niet goed
Ook word er voor morgen al een lichte onweerskans gegeven in het noord-oosten type single cell.
Progtemps voor donderdag in Harmonie vrij onstabiel, komen dicht bij buivorming. Harmonie is in dit soort situaties vaker net iets te onstabiel qua opbouw en laat ook wat buien boven het noorden van het land zien, combinatie van een vore en een zeewind-effect. EC geeft in de laatste run ook een dun signaal, ook Hirlam komt met een buiensignaal voor het noordoosten. We gaan dit voorzichtig benoemen in de verwachtingen.
In de nacht naar donderdag hogere bewolking van het schampende warmtefront. Op donderdag vooral in het oosten Cu. In het noorden is een CB niet uitgesloten.
| Gewijzigd: 16 juli 2014, 11:35 uur, door Tatanka
https://twitter.com/liamdutton/status/489379470424281088/photo/1
Dat klopt ook alles buigt af daar naar toe. Een krachtig hogedrukgebied boven Scandinavië duwt de regen- en onweersbuien vooralsnog daar heen.
| Gewijzigd: 16 juli 2014, 14:37 uur, door Tatanka
| Gewijzigd: 16 juli 2014, 14:52 uur, door Ries
Onweersdagen 2014: 24
Onweersdagen 2015: 9
Onweersdagen 2016: 10
Onweersdagen 2017: 7
Normaliter was ik pas vandaag met deze kans gekomen maar de kleine kansjes(die weg zijn) en het zien van de mooie waardes hadden me doen besluiten om deze te openen voor de hele week.
Kom op kans TJAKKKKKAAAAA TJAAKKKKKKaa
| Gewijzigd: 16 juli 2014, 18:55 uur, door Tatanka
Vrijdag is het zonnig en warm met maxima van 28 graden in de Ardennen en aan zee en tussen 30 en 33 graden in de andere streken. De wind waait matig uit de zuidoostelijke sector.
In de loop van de dag ontstaan er talrijke onweersbuien in het noordwesten van Frankrijk en in Engeland. Het valt niet uit te sluiten dat enkele onweders ook tot het westen van ons land kunnen doordringen.
Laat ik vrijdag net in het westen zitten, wordt misschien wel spannend
Zaterdag is het zonnig met wat velden van hoge bewolking. Het wordt zwoel met op de meeste plaatsen temperaturen van meer dan 30 graden en lokaal uitschieters tot rond 35 graden. In de loop van de namiddag verschijnen er meer en meer stapelwolken en uiteindelijk komen er op veel plaatsen onweersbuien tot ontwikkeling. Ook 's avonds en 's nachts blijft er overal kans op onweer.
Zondag wordt het wisselend bewolkt met geregeld buien. Daarbij is er opnieuw kans op onweer. Aan zee blijft het kwik steken in de buurt van 22 graden, maar in het binnenland wordt het nog warm met op veel plaatsen maxima van meer dan 25 graden en in de Kempen mogelijk nog rond 30 graden.
Zowel wrf als gfs laten de buien al eerder komen per run komen ze mondjesmaat beter in positie voor nachtelijk onweer lijnvormige Mcs.. Zaterdagavond/zondagmorgen wrf is hier het snelst mee die laat om 21z (23 uur lokale tijd signaal zien tot aan midden nl) Gfs is wat later 00z (2uur snachts) en komt dan pas goed nl binnen.
Wrf maakt wel meteen abrubt een afbuiging naar de noordzee en gfs laat het geheel doortrekken over nl....hirlam en harmonie moeten hier nog bijkomen die komen vanavond rond 00uur. Morgen kan er dus wat meer modellen vergeleken worden. Voor eensgezindheid
| Gewijzigd: 17 juli 2014, 07:37 uur, door Tatanka