Nederland werd afgelopen nacht geteisterd door hevige onweersbuien. Hoeveel viel er eigenlijk en krijgen we in de toekomst vaker extreem weer? RTL-weervrouw Nicolien Kroon geeft antwoord.
1. Hoeveel regen is er afgelopen nacht gevallen?
Behoorlijk veel. Het is echt flink tekeer gegaan. Vooral in Limburg was het raak. Daar is de afgelopen 24 uur 73 millimeter gevallen. Normaal gesproken valt er in de hele maand juli op dezelfde plek 70 millimeter.
2. En het onweerde ook enorm…
Ja dat kun je wel zeggen. Er waren afgelopen nacht 33.000 bliksemontladingen. De KNMI meet dat met onweersdetectoren. Het is fors, maar een record is het trouwens nog lang niet: dat ligt op 76.000.
3. Hoe komt het?
In de zomer hebben we natuurlijk vaker flinke buien. Maar de buien zijn nu zo hevig omdat het zo broeierig is, de luchtvochtigheid is heel hoog. Daardoor zit er veel water in de wolken. Het helpt ook niet mee dat er zo weinig wind is. De wolken blijven daarom lang op dezelfde plek hangen, waardoor je sneller met wateroverlast te maken krijgt.
4. Zijn we er nu vanaf?
Nee, in de loop van de middag komen de regen-, onweers- en hagelbuien weer terug. En omdat het nog steeds bijna niet waait, blijven de wolken lang op dezelfde plek. En dus is er weer kans op overlast. Het KNMI heeft ook code geel voor 'gevaarlijk weer' afgekondigd.
5. Moeten we er in de toekomst rekening mee houden dat we vaker extreem weer krijgen?
Ja. Het KNMI heeft afgelopen voorjaar een aantal nieuwe klimaatscenario's gepubliceerd. Daaruit blijkt dat Nederland in de toekomst meer hete zomers krijgt. In 2050 zouden er 70 procent meer zomerse dagen zijn. In dat rapport staat ook dat we steeds vaker extreme regenbuien zullen krijgen.
Bron: RTLNieuws
Onweersdagen: 0
Na de hevige regenval tijdens de nacht van donderdag op vrijdag zijn de peilen van de waterlopen overal in Vlaams-Brabant aan het zakken, maar vanwege de nieuwe voorspellingen over een zomeronweer in de vooravond of nacht blijft waakzaamheid geboden. Kritieke overstromingen van waterlopen die woningen treffen, worden evenwel niet verwacht. Dat stelt Katrien Smet, woordvoerster van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM).
Belga
"Het onweer afgelopen nacht heeft in Vlaams-Brabant - vooral in het Denderbekken - tot zeer hoge waterpeilen geleid. Er was evenwel nooit gevaar voor woningen", aldus Smet. "Wel werd op sommige plaatsen het waakpeil benaderd of overschreden. Dat is het peil waarop waterlopen op het punt staan buiten hun oevers te treden maar enkel weilanden of akkers bedreigd zijn. Dat was vandaag bijvoorbeeld het geval met de Bellebeek in Essene. In Borchtlombeek werd beroep gedaan op het wachtbekken van de Vunzelbeek."
Wel liepen er op enkele plaatsen zoals Opwijk en Wemmel huizen onder water omdat de riolen het water niet konden slikken. In Meise werden enkele straten in het centrum geconfronteerd met een modderstroom. "Het aangekondigde onweer kan het niveau van waterlopen in Vlaams-Brabant terug naar het waakpeil brengen, maar we verwachten geen kritieke overstromingen die woningen bedreigen. Overstromingen doordat riolen het water niet kunnen slikken, blijven natuurlijk mogelijk. Het blijft echter zeer moeilijk te voorspellen waar en hoe intens deze onweders zullen toeslaan", aldus Smet.
Bron: De Redactie
Onweersdagen: 0
Natte vakantiedagen, volle binnenspeeltuinen: het is een waarheid als een koe. Ook dit jaar lokken de binnenspeeltuinen veel bezoekers dankzij het aanhoudende regenweer, zo blijkt vrijdag uit een rondvraag.
‘Het regenweer was meer dan welkom’, zegt Wim Reynders, eigenaar van de Pretland-binnenspeeltuinen in Gent, Hasselt, Linter, Sint-Niklaas en Moeskroen. ‘Het zonnige voorjaar was niet goed voor onze sector. Nu kunnen we dat goedmaken. We speelden er dan ook op voorhand op in door te zorgen voor extra personeel.’
Een gelijkaardig geluid bij Fun Oase in Leuven. ‘Het spreekt voor zich dat we sterk afhankelijk van het weer zijn’, zegt zaakvoerder Denis Bonnevalle. ‘In het voorjaar zaten de outdoor pretparken vol dankzij het mooie weer, nu zijn het de binnenspeeltuinen. Op een regendag hebben we dubbel zoveel bezoekers als op een zonnige dag.’
Ook Plopsa Indoor Hasselt, dat het aantal bezoekers vergeleek ten opzichte van dezelfde periode in de vorige, mooie zomer, spreekt van een verdubbeling. ‘Records zijn er niet gesneuveld’, zegt communicatieverantwoordelijke Gwendy Darras, ‘maar net als tijdens andere natte zomers is er hier nu een aangename drukte.’
Bron: De Standaard
Onweersdagen: 0
Tussen Zwolle en Nijverdal rijden vanavond geen treinen door een overwegstoring. In eerste instantie reden er minder treinen, maar in de loop van de avond kwam het volledige treinverkeer stil te liggen.
Volgens de NS is de storing veroorzaakt door blikseminslag. Reizigers moeten rekening houden met flinke vertraging. Naar verwachting rijden de treinen de hele avond niet meer. Reizigers tussen Zwolle en Almelo wordt daarom geadviseerd om te reizen via Deventer. Reizigers op het traject Zwolle - Nijverdal worden met bussen vervoerd.
Bron: RTVOost | Gewijzigd: 11 juli 2014, 21:43 uur, door Debbieke
Onweersdagen: 0
Onweer en zware regenval zorgen ook in Duitsland voor problemen. Op de luchthaven van de Duitse stad Frankfurt werden 120 vluchten geschrapt.
De luchthaven van Frankfurt is de belangrijkste van Duitsland. Het was er erg druk met vakantiegangers. Reizigers werden omgeboekt.
Ook elders in de deelstaat Hessen, waarin Frankfurt ligt, leidde het slechte weer tot problemen. Vooral in Wiesbaden, de hoofdstad van de deelstaat, en omgeving viel binnen een uur zeer veel regen. Kelders en straten liepen onder. De brandweer verwacht de gehele nacht nodig te hebben om ondergelopen kelders leeg te pompen en wegen weer berijdbaar te maken.
Bron: RTLNieuws/ANP
Onweersdagen: 0
Vrijdag trokken opnieuw onweersbuien over Overijssel. Waar het onweer gisteren vooral mooie plaatjes opleverde en weinig overlast, was er vandaag hier en daar sprake van flinke neerslag en waren er ook enkele blikseminslagen.
Treinen tussen Zwolle en Nijverdal rijden voorlopig geen treinen vanwege een wisselstoring na blikseminslag. In Liederholthuis sloeg de bliksem in tijdens een verjaardagsfeestje in een huis aan de Bredenhorst, zo meldt De Stentor. Een aantal mensen stonden buiten in de tuin toen de bliksem insloeg op de antenne op het dak. Een schotel, televisie en internetmodem gingen kapot.
In sommige plaatsen, zoals Haaksbergen, ging het onweer gepaard met hagel.
Bron: RTVOost
Onweersdagen: 0
Robin Fonteyne, dit weekend steward aan het podium. - Benny Proot
Het Cactusfestival neemt extra voorzorgen met het oog op de gevreesde regen dit weekend. Er liggen meer plankenvloeren en er komt een schuiltent voor 1.000 mensen. "We willen de muziekliefhebbers vooral extra comfort bieden", zegt de organisatie.
Iedereen herinnert zich nog het zware regenweer van twee jaar geleden in Brugge. Hevige plensbuien maakten toen van het Cactusfestival een doorweekte boel. Het Minnewaterpark was omgetoverd tot een modderpoel. Na het festival moest her en der in het park gras opnieuw ingezaaid worden. Het stadsbestuur besliste toen om het terrein beter te draineren, wat ook gebeurd is. Maar onder het motto 'beter voorkomen dan genezen' neemt het Cactusfestival toch nog maatregelen om het de bezoekers zaterdag, zondag en maandag naar de zin te maken.
"Extra comfort kan geen kwaad. We hebben de weersvoorspellingen goed in het oog gehouden. Donderdag is beslist om extra plankenvloer aan te leggen, zodat de festivalgangers toch droge voeten hebben. We bouwen ook een stretch-shelter, een tent voor 1.000 mensen nabij het podium. Het geeft beschutting op ons openluchtfestival", zegt organisator Patrick Keersebilck. Hij verwacht evenwel geen toestanden zoals twee jaar geleden. "De weersvoorspellingen zijn blijkbaar zo slecht niet. Als het droog blijft, wordt het een succeseditie. We verwachten over de drie dagen toch minstens 25.000 mensen."
Keukenverantwoordelijke Greet Hendryckx bepaalt wat op de borden van de artiesten ligt. - Benny Proot
Kip voor Massive Attack
Michiel De Mylle was gisteren een van de vrijwilligers die nog duchtig in de weer waren met het leggen van extra plankenvloer voor het podium, maar ook in de buurt van de drankstands en in de backstage. "Ik werk al veertien jaar mee en ik merk dat er vooral de voorbije jaren erg is geïnvesteerd in planken in het park. Logisch ook, droge voeten zijn o zo belangrijk op een festival." Michiel kijkt - zoals zovelen - vooral uit naar Massive Attack op maandag, terwijl vrijwilliger Robin Fonteyne dan weer fan is van Mogwai. "Ik heb alle edities van Cactus meegemaakt. De eerste editie zelfs nog als lid van de Brugse band Sperm. Nadien ben ik ingeschakeld voor de techniek. De jongste jaren sta ik als steward aan het podium. Ik help mensen die flauwvallen of kinderen die geklemd raken." Nog zo'n trouwe soldaat is Greet Hendryckx. Zij werkt al dertig jaar mee aan het festival dat aan zijn 33ste editie toe is. Als keukenverantwoordelijke bepaalt de orthopedagoge mee wat er straks op het bord van de artiesten ligt. "Op zaterdag zijn dat rundsreepjes met gebakken aardappelen, op zondag een tajine van lam met erwtjes en de mensen van Massive Attack krijgen maandag kip, rijst en serranoham voorgeschoteld." De keuken, die bestaat uit zo'n dertig medewerkers, kookt in totaal voor 1.300 mensen. Artiesten dus, maar ook medewerkers en mensen in de vipruimte.
Bron: HLN
Organisatoren van evenementen en festivals dit weekend hebben zich gewapend tegen het voorspelde regenweer. Op het Cactusfestival in Brugge bijvoorbeeld is een extra tent opgetrokken waarin 1000 mensen kunnen schuilen, zodat de festivalgangers geen natte voeten hebben.
Bron: HLN/VTM
Onweersdagen: 0
Vandaag kan het de vijfde dag op rij worden dat men in ons land plaatselijk te kampen krijgt met wateroverlast door extreme neerslag. Al is de kans daarop wel duidelijk kleiner dan de vorige dagen.
Wateroverlast
Was het dinsdag en woensdag de aanhoudende regen, vanaf donderdag zijn het lokale zware buien die de overlast veroorzaken. De buien ontstaan zoals altijd in vochtige en onstabiele lucht. De extra trigger die de buien gebruiken, is een zogeheten convergentielijn die min of meer stil ligt boven het midden van het land.
Convergentielijn
Deze convergentielijn is eigenlijk de erfenis van een oud front. Langs de oude frontale zone, waar eerder in de week de gestage regen op viel, zijn de verschillen nog altijd groot. Ten noorden van de lijn voert een noordoostelijke wind droge lucht aan. Daarin schijnt de zon volop. In het noorden is het al dagen achtereen zonovergoten zomerweer. Ook vandaag weer. Ten zuiden van de lijn zit de zeer vochtige lucht. Daarin is bewolking hardnekkig. In het zuiden kijkt men al sinds dinsdag tegen een min of meer geheel grijze lucht aan. De zon komt er niet of nauwelijks aan te pas. Vakantiegangers in het noorden hebben de tijd van hun leven, in het zuiden begint men wellicht steen en been te klagen. Zeker ook omdat het ook nog eens geregeld flink plenst.
Situatie vanochtend met convergentielijn en satellietbeeld
NLC's
In de heldere lucht in de noordelijke provincies werden afgelopen nacht weer de mooiste NLC’s gezien. Dit zijn lichtende nachtwolken. De afkorting staat voor NoctiLucent Clouds. Deze wolken zitten veel hoger dan de ‘gewone’ wolken en zelfs veel hoger dan de allerhoogste cumulonimbus. In het algemeen zitten NLC’s op een hoogte van 75 tot 85 kilometer. Ze bestaan uit stofdeeltjes waar een beetje ijs omheen is afgezet. Ze worden door de zon beschenen, terwijl voor de waarnemer de zon al lang onder is en het dus avond of nacht is.
Lichtende nachtwolken in De Kiel, door Karin Broekhuijsen
Drogere lucht
Terug naar de convergentielijn. Die laat dus ook vandaag weer van zich spreken. Opnieuw kunnen er deze zaterdagmiddag enkele (onweers)buien tot ontwikkeling komen. Ze trekken traag en kunnen lokaal dus weer veel neerslag achterlaten. De kans op deze buien is het grootst in een strook van noordwest naar zuidoost over het midden van het land. Toch is er wel een duidelijk verschil met de vorige dagen. Op wat grotere hoogte is de atmosfeer duidelijk droger geworden door de invloed van dalende luchtbewegingen. Dat hangt weer samen met het hogedrukgebied boven Scandinavië. Daarom verwachten we geen herhaling van de extreem zware hoosbuien van vrijdag en met name ook donderdag.
Drogere week
Morgen zijn we de convergentielijn kwijt omdat er dan overal een zuidwestelijke wind opsteekt, op nadering van een nieuwe storing vanuit het westen. Dat levert echter wel weer buien op, die in de middag dit keer met name in de noordelijke provincies ook onweer kunnen geven. Na morgen volgt een tijdelijke stabiele fase van deze zomer. Pas komend weekend wordt de buienkans en de kans op onweer weer groter. Tegen die tijd zitten we wederom in warme lucht waarin het kwik stijgt tot boven de 25 graden. Wellicht dat vrijdag of zaterdag lokaal de 30 zelfs weer wordt gehaald.
Bron: MeteoGroup
Lees ook:
| Gewijzigd: 12 juli 2014, 17:07 uur, door Marga
Het KNMI waarschuwt zondag met code geel in de eerste uren Zeeland voor onweer.
In Zeeland komt lokaal onweer voor. In de loop van de dag ook kans op onweer in het oosten van het land.
Later in de ochtend lossen nevel en laaghangende bewolking op en wordt het half tot zwaar bewolkt. In het zuidwesten en zuiden komt vanochtend lokaal al een bui voor, mogelijk met een klap onweer. In de rest van het land is het dan nog vrijwel overal droog. Vooral vanmiddag nemen de buien ook elders in aantal en activiteit toe en is er vooral in het oosten kans op onweer. In de kustgebieden blijft het later vanmiddag op veel plaatsen droog en is er af en toe zon. De middagtemperatuur loopt uiteen van 19 graden in het uiterste zuidwesten tot lokaal 23 graden in het oosten. De zuidwestelijke wind is meest matig.
Bron: BON
Onweersdagen: 0
Gisteren was het uiteindelijk opnieuw raak. Voor de vijfde dag op rij ergens in ons land wateroverlast door extreme regenval.
Radarbeeld zaterdagmiddag 5 uur
Radarbeeld zaterdagmiddag 7 uur
Radarbeeld zaterdagmiddag 9 uur
Cumulatief radarbeeld tot en met 11 uur 's avonds
Convergentielijn
We noemden gisteren al de oorzaak van de buien van de afgelopen dagen. Er lag een zogeheten convergentielijn min of meer stil boven het midden van het land. De onstabiliteit van de atmosfeer was gisteren duidelijk minder dan de dagen ervoor. De buien waren op zich dan ook minder extreem. Geen zwaar onweer, geen hagel. Maar het regende wel stug door. Tenminste, op de plekken waar een bui ontstond. Meest opmerkelijk gisteren was, dat er op de lijn Amsterdam naar Nijmegen met enige moeite slechts een paar buien ontstonden. Waar een bui wist te ontstaan, kon de bui uiteindelijk uren lang stand houden.
Twee buiengebiedjes
Eigenlijk waren er gisteren lange tijd slechts 2 buiengebiedjes actief. Een in de buurt van Soest, de ander tussen Arnhem en Nijmegen. In deze gebiedjes was geen sprake van een duidelijk waarneembare trekrichting van de buien. De buien wisten zich desondanks uren achtereen in stand te houden. Waarschijnlijk door een subtiel evenwicht tussen de aanvoer van relatief warme lucht vanuit het zuidwesten, en de koelere lucht die uit de bui weg wilde stromen. Daar waar deze twee luchtsoorten elkaar ontmoetten, konden door extra convergentie (er was al sprake van convergentie, zoals gezegd, omdat we het hier hebben over een convergentielijn) steeds nieuwe wolkentorens ontstaan. Dat werd ook gezien door mensen uit de omgeving van de buien. In de avond ontstond tenslotte ook nog een bui in het rivierengebied. Buurmalsen kreeg daar nog 15 millimeter van.
Hoosbui Buurmalsen; foto Ab Donker
De oogst in de regenmeter van Ab Donker
Droge laag
Buiten de buiengebiedjes om was de convergentie en de onstabiliteit eigenlijk net niet toereikend. Ondermeer uit Wageningen was goed te zien, dat stapelwolken die omhoog schoten, vaak uiteen begonnen te vallen voordat ze het stadium van verijzing (en bui-vorming) konden bereiken. Dat de stapelwolken het moeilijker hadden dan de dagen ervoor, had te maken met een drogere lucht laag tussen 3 en 6 kilometer hoogte. Extra effect is geweest, dat daar waar de buien wel konden ontstaan, deze laag vanzelfsprekend steeds vochtiger werd.
Windprofiel
Dat deze vrij bijzondere situatie zo lang stand kon houden, had uiteraard ook te maken met het windprofiel in de atmosfeer. In de berekende waarden zien we boven de Bilt, om 5 uur lokale tijd, ten tijde van de buien dus, opvallend weinig wind. In het grootste deel van de bui zal het amper hebben gewaaid, soms met minder dan 5 knopen. Vandaar dat de buien in staat waren, om de atmosfeer ter plekke veel vochtiger te maken, terwijl dit extra vocht niet wegstroomde naar andere plekken. Was er iets meer wind geweest, dan zouden er ook op andere plaatsen wellicht buien zijn ontstaan. Nu bleef het bij een paar exemplaren, die vanwege hetzelfde windprofiel, dus wel lang bleven hangen. Met als gevolg opnieuw lokaal wateroverlast. In Soest is tot 40 millimeter regen gevallen en stonden de straten blank.
Berekend profiel boven De Bilt, zaterdagmiddag 5 uur
Alweer fikse buien
Vandaag was het reeds in de ochtend raak in Zeeland. Misschien net geen wateroverlast, maar volgens de cumulatieve (opgetelde) radarbeelden was er tot 10 uur vanochtend al wel tot 25 millimeter aan toe gevallen. Vanmiddag kunnen elders in het land ook weer fikse stortbuien worden verwacht. Het zou zelfs kunnen, dat het dan toch weer ergens zo hard regent, dat de straten blank komen te staan. Als dat gebeurt, zou dat voor de zesde dag op rij zijn. Toch wel heel uniek te noemen.
Cumulatief radarbeeld vanochtend, tot 10 uur
Verhit slot Vierdaagse
Het is dan voor voorlopig wel voor het laatst. Komende week knapt het weer geleidelijk op. Vanaf woensdag wordt het snel warmer. En zonniger. Vrijdag en zaterdag kan het lokaal 30 graden worden. De slotdag van de Vierdaagse van Nijmegen belooft een snikhete dag te worden. Enig mazzeltje is, dat het onweer waarschijnlijk tot zaterdag op zich laat wachten. Althans, zo zijn de weerkaarten nu geschud. In zo een opzet van (tropisch) hete lucht hoeft er soms niet veel te gebeuren, om toch al iets eerder, bijvoorbeeld vrijdagavond, de eerste lokale onweersbui te zien.
Door: Reinier van den Berg
Lees ook:
Zware regenval heeft gisterenavond in Zwitserland een dodelijk slachtoffer geëist. Verschillende wegen en spoorlijnen zijn onderbroken in de regio van Bern en Freiburg. Dat hebben de autoriteiten vandaag bekend gemaakt.
Volgens de politie van Bern is het lichaam van een 82-jarige vrouw aangetroffen in een overstroomde rivier in Thoerishaus, ten zuidwesten van Bern. Tweehonderd brandweerlieden waren er de hele nacht in de weer om verschillende bewoners te evacueren. Er waren overstromingen en grondverzakkingen.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
De organisatoren van het Home Festival in Genk hebben gisteren de festivalgangers op de camping aangeraden om het terrein te verlaten. Het was al erg nat en met de verwachte regen, kon het nog erger worden. Wie kon, vertrok dus gisteren naar huis, maar zo'n 70 procent van de festivalgangers koos er toch voor om het risico te nemen en op de camping te blijven. Sommigen behielpen zich met paletten om hun tent droog te houden.
Bron: HLN/VTM
Onweersdagen: 0
Om politici eraan te herinneren dat alle Vlaamse waterlopen tegen 2015 een 'goede ecologische toestand' moeten bereiken, sprongen zondagnamiddag op 28 plaatsen in Vlaanderen in totaal 2.127 mensen in het water. Dat meldt Natuurpunt.
Het aantal deelnemers was lager dan de afgelopen jaren. Vorig jaar maakten 3.800 mensen een verfrissende duik, maar volgens Natuurpunt zit het weer daar ongetwijfeld voor iets tussen. De actie werd opnieuw gesteund door een aantal BV’s. Henk Rijckaert maakte zijn borst nat in Antwerpen, Luc De Vos deed dat (traditioneel) in Gent en Brigitta Callens trok haar badpak aan in Oudenaarde. Daar werd voor het zwemmen nog een biologisch afbreekbaar detergent op het water gegoten om een olievervuiling op te lossen. De Big Jump kende ook bijval op het droge: ongeveer 6.500 toeschouwers moedigden de waterratten aan. Dit jaar werd voor het eerst meegesprongen in Berlare, Sint-Truiden, Maaseik, Deinze, Bertem en Roeselare.
2015
De Big Jump is een initiatief van 'European Rivers Network' en wordt in Vlaanderen gecoördineerd door Natuurpunt, GoodPlanet Belgium en Bond Beter Leefmilieu. Met de actie herinneren de zwemmers aan een Europese kaderrichtlijn die zegt dat alle waterlopen tegen 2015 een 'goede ecologische toestand' moeten bereiken.
'De Vlaamse regering heeft die doelstelling overgenomen en Aquafin zuivert vandaag het afvalwater van 80 procent van alle Vlamingen', zegt woordvoerder Joris Gansemans (Natuurpunt). 'Dat betekent dat er nog veel werk aan de winkel is: het afvalwater van 20 procent van de Vlaamse huishoudens komt nog steeds ongezuiverd in onze waterlopen terecht.' De organisatie merkt verder op dat slechts twee Vlaamse waterlopen momenteel de Europese kwaliteitsnorm halen: de Kleine Nete en de Wamp.
Ook in het Franstalige landsgedeelte werd zondag gezwommen voor een betere waterkwaliteit. Zo’n 200 mensen waagden ondanks de regen en de relatief lage temperaturen een duik in één van de Waalse rivieren. In Luik, Pepinster en Han-sur-Lesse moest de zwempartij afgeblazen worden om veiligheidsredenen (overstromingsgevaar) of organisatorische redenen.
Bron: Het Nieuwsblad
Een hevige regenbui heeft verschillende straten in het Vlaams-Brabantse Meise onder water gezet. Onder andere aan de ingang van de plantenuin kan de riolering het water niet slikken. In het naburige Grimbergen kreeg de brandweer een tiental oproepen voor wateroverlast. Ook in onder andere Sint-Niklaas, Merelbeke, Kruibeke en Herselt stonden straten blank.
Bron: HLN
Een kampterrein aan de Groenheuvelstraat in het Kempense Herselt is door de overvloedige regenval van de voorbije uren onder water gelopen. Een 270-tal kinderen tussen 6 en 18 jaar van de chiro van Retie moeten wellicht geëvacueerd worden.
"We staan hier met onze voeten in het water", zegt eerste schepen Kathleen Helsen die meteen ter plaatse ging. "De medische inspectie is onderweg om te bepalen wat er moet gebeuren, maar het is wel duidelijk dat een evacuatie nodig is. De wateroverlast is simpelweg te groot om de kinderen nog langer hier te houden. Waar ze ondergebracht zullen worden, is nog niet duidelijk."
Ook op verschillende andere plaatsen in de provincie Antwerpen viel het water bijwijlen met bakken uit de lucht. Hier en daar, zoals in Lier, Koningshooikt, Duffel en Boom, moest de brandweer uitrukken voor ondergelopen kelders en straten.
Bron: de Redactie
Een kampterrein aan de Groenheuvelstraat in het Kempense Herselt is vannacht door de overvloedige regenval onder water gelopen. Een 270-tal kinderen tussen 6 en 18 jaar van de chiro van Retie moesten geëvacueerd worden.
'We staan hier met onze voeten in het water', zei eerste schepen Kathleen Helsen, die meteen ter plaatse ging, gisteravond. 'De medische inspectie is onderweg om te bepalen wat er moet gebeuren, maar het is wel duidelijk dat een evacuatie nodig is. De wateroverlast is simpelweg te groot om de kinderen nog langer hier te houden. Waar ze ondergebracht zullen worden, is nog niet duidelijk.'
De meisjes werden ondertussen met de bus weer naar Retie overgebracht.
Ook op verschillende andere plaatsen in de provincie Antwerpen viel het water met bakken uit de lucht. Hier en daar, zoals in Lier, Koningshooikt, Duffel en Boom, moest de brandweer uitrukken voor ondergelopen kelders en straten.
Bron: de STandaard | Gewijzigd: 3 februari 2017, 10:53 uur, door Joyce.s
De buien die sinds eind juli over Nederland zijn getrokken waren uitzonderlijk intensief. Opmerkelijk was ook de grote omvang van het gebied met zware regen en wateroverlast.
Totale hoeveelheid neerslag over 48 uur tussen 27 en 29 juli, meting om 10 uur Nederlandse tijd (bron: KNMI)
Het KNMI gaf op 28 juli vanwege de zware regen voor aan aantal provincies een waarschuwing uit voor extreem weer (code oranje). Op het automatisch neerslagstation van het KNMI in Deelen viel die dag 132 mm waarvan 76 mm binnen één uur. Een dergelijke hoeveelheid valt gewoonlijk in een hele maand. De neerslagintensiteit in Deelen lag in de buurt van de record-intensiteit van 79 mm die op 28 juni 2011 in Herwijnen is gemeten. Vooral in een strook van Noord-
Brabant tot in Noord-Holland en op de oostelijke Veluwe viel op 28 en 29 juli 2014 uitzonderlijk veel regen en lokaal ook hagel, op een aantal plaatsen meer dan 100 mm binnen 48 uur. Op 29 juli vielen de zwaarste buien in Limburg waarbij een wolkbreuk in Kessel-Eik in korte tijd 67 mm opleverde.
Ook op 2 en 3 augustus ontstonden er er in ons land heftige onweersbuien sommige vergezeld van valwinden. Het bliksemmeetnet registreerde op 30 juli omstreeks dertigduizend ontladingen en 2 augustus bijna twaalfduizend bliksemontladingen. Vooral in de kop van Noord-Holland en op Texel was het onweer hevig. Het KNMI waarschuwde voor dit gebied voor extreem weer (code oranje). Op 3 augustus viel in Schinnen (L) 58 mm. Daarmee telt deze zomer landelijk inmiddels negen dagen met zware regen (etmaalsom van 50 mm of meer op minstens één KNMI-weerstation). Een gemiddelde zomer telt vier of vijf dagen met zware regen.
Etmaalsom van de neerslag op 28 juli bepaald uit radarsombeelden (bron: KNMI)
De onweersbuien ontstonden in het overgangsgebied tussen warme lucht in het noorden en oosten en minder warme lucht in het zuiden en westen. Langs een langgerekte lijn die weinig van plaats veranderde ontstonden in de onstabiele en vochtige lucht voortdurend nieuwe buien die boven ons land sterk activeerden. Zo'n gestructureerde buienlijn waarin steeds weer nieuwe cellen tot ontwikkeling komen wordt in de meteorologie een multicel-lijn genoemd.
KNMI'14 klimaatscenario's
In mei heeft het KNMI nieuwe klimaatscenario’s uitgebracht waaruit blijkt dat Nederland steeds vaker te maken met extreme regenbuien. Ook de buien van de afgelopen dagen passen in dat beeld. Uit de waarnemingen sinds 1950 blijkt dat de intensiteit van extreme neerslag toeneemt. Hoewel de KNMI’14 klimaatscenario’s onderling verschillen laten alle scenario’s een toename van extreme neerslag zien.
Bron: KNMI