Het aanhoudende regenweer blijft problemen geven voor de honderden kinderen die op dit moment op kamp zijn met hun jeugdbeweging. In de provincie Luik werden woensdag al twee Vlaamse kampen vervroegd stopgezet, maar ook andere groepen evalueren nog of ze ter plaatse zullen blijven.
Voorlopig hebben enkel twee groepen van Scouts en Gidsen Vlaanderen hun kamp moeten stopzetten. Het gaat om een groep van 80 meisjesgidsen uit Antwerpen en een groep van 70 scouts uit Oostduinkerke, die woensdagavond moesten terugkeren nadat het kolkend riviertje naast hun kamp in Jalhay uit zijn oevers trad.
Verder zijn nog drie andere kampen van Scouts en Gidsen Vlaanderen bedreigd. 60 scouts van de groep Sint Bernadette uit Sint-Amandsberg werden woensdagavond geëvacueerd en sliepen in een schooltje in Hotton. Zij beslissen later op de dag of het kamp nog kan doorgaan. Ook een groep uit De Pinte, op kamp in Han sur Lesse, en de groep Sint-Joris uit Brugge, op kamp in Eprave, onderzoeken nog of ze de komende dagen op het terrein kunnen blijven.
Bij FOS Open Scouting werden voorlopig geen kampen stopgezet. Wel moest een groep van 380 scouts van De Havik, uit De Pinte, een andere slaapplaats zoeken. ‘De groep is op kamp in Rochefort en werd bedreigd door een overstromende rivier. Het water steeg daar aan tien centimeter per uur, waardoor het niet mogelijk voor iedereen mogelijk was om in de tenten te slapen. De jongste leden sliepen daardoor bij een boer in de stal’, vertelt federaal verantwoordelijke Pieter Monsart. Normaal gezien kan het kamp daar wel gewoon doorgaan, al blijft de groep in contact met het hoofdkantoor.
Bij de Chiro hebben ze geen weet van kampen die zijn ondergelopen of opgebroken door de regen. Wel moest één groep een dag later vertrekken omwille van het slechte weer.
‘Een beetje scout stapt daar wel overheen’
De jeugdbewegingen blijven vooral optimistisch. ‘Het ergste leed is nu al voorbij’, vertelt Jan Van Reusel, woordvoerder van de nationale leiding voor Scouts en Gidsen Vlaanderen. ‘De leiding kan overschakelen op een regenprogramma dat zich meer richt op creativiteit en cultuur, en bovendien is er nergens grote schade. Het ging overal over enorm veel regen, maar een beetje scout stapt daar wel overheen’, aldus Van Reusel.
Toch is het, vooral voor de kleinere kinderen, belangrijk dat de kleren droog blijven en dat iedereen voldoende warm drinkt. ‘Bovendien raden we de groepen die nog moeten vertrekken aan om de kampeigenaar te contacteren, om zeker te zijn dat het kampterrein nog voldoende bereikbaar en leefbaar is.’ Eén groep van Scout en Gidsen Vlaanderen, afkomstig uit Beringen, moet op die manier nog op het laatste moment op zoek naar een alternatieve kampplaats.
Bron: Het Nieuwsblad | Gewijzigd: 10 juli 2014, 17:32 uur, door Marga
Door de aanhoudende regen van de afgelopen dagen is het waterpeil op verschillende plaatsen in Vlaanderen en Wallonië erg gestegen. Vooral in Limburg en Vlaams-Brabant dreigen rivieren en beken uit hun oevers te treden. Zo heeft het waterniveau van een aantal rivieren, waaronder de Gete en de Demer, het alarmniveau bereikt. Evenveel neerslag als in volledige maand Dinsdag en woensdag viel er in ons land al evenveel neerslag als normaal in een volledige maand. En dat heeft ook gevolgen voor de rivieren. Zo waren er woensdag al een aantal rivieren in de waakfase. Deze ochtend was het waterpeil in de Gete en de Demer opnieuw gestegen, waardoor beide rivieren in de alarmfase terecht zijn gekomen. Ook in andere Limburgse rivieren dreigen buiten hun oevers te treden. In de Grote Nete, de Jeker en de Dommel is het waterpeil de afgelopen dagen opvallend gestegen, waardoor ze zich momenteel in de waakfase bevinden. In Vlaams-Brabant zit onder meer de Dijle in waakfase. Op amateurbeelden die een kijker ons doorstuurde, is te zien hoe de Voer in Leefdaal-Bertem een gevaarlijk peil bereikt heeft. De komende dagen blijft het regenen, maar verwacht wordt dat het niet om langdurige regenval gaat. Het zou gaan om een aantal onweersbuien.
Bron: VTM | Gewijzigd: 10 juli 2014, 17:31 uur, door Marga
In Vlaams-Brabant zijn door de hevige regenval van de afgelopen dagen verschillende waterlopen buiten hun oevers getreden. Tot dusver liepen enkel akkers en weilanden onder water. Er zijn momenteel nog geen huizen bedreigd. Het waterpeil is weliswaar overal aan het dalen, maar lokale wateroverlast blijft volgens de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) vandaag/donderdag en vrijdag mogelijk als gevolg van de onweders die het KMI voorspelt.
'De Dijle is momenteel overstroomd in Sint-Joris-Weert, Korbeek-Dijle en Wilsele. Dat is ook het geval voor de Barebeek in Elewijt, de Weesbeek in Boortmeerbeek, de Leigracht in Neerijse, de Grote Losting in Wezemaal en de Molenbeek in Leuven. Het wachtbekken op de Dijle in Egenhoven wordt gevuld, net als het Schulensmeer in Halen en wachtbekkens langs de Bellebeek in de omgeving van Ternat', aldus Katrien Smet (VMM) donderdag rond 13 uur.
Ondanks het feit dat de waterpeilen overal aan het dalen zijn, blijft de VMM zeer waakzaam. 'De KMI voorspelt voor vandaag en morgen enkele hevige onweersbuien. Het is echter nog onzeker hoe intens deze onweders zullen zijn en waar ze zich zullen situeren. Het KMI spreekt van het centrum en het oosten van het land waardoor wellicht ook Vlaams-Brabant opnieuw heel wat water te verwerken zal krijgen. Lokale wateroverlast is om die reden niet uit te sluiten, niet alleen als gevolg van overstromende waterlopen maar ook doordat riolen het water niet kunnen slikken', aldus Smet.
Bron: Het Nieuwsblad
In Voeren in Limburg heeft de hevige regenval van de afgelopen dagen een aardverschuiving veroorzaakt. Bomen en elektriciteitspalen werden daardoor tientallen meters meegesleurd. Ook de helft van een sporthal is vernield. Er vielen geen gewonden. Omdat voor de komende dagen nog meer regen is voorspeld, wordt voor nog meer aardverschuivingen gevreesd.
"Wanneer wortels van bomen bloot komen te liggen, dan is er niet veel nodig", zegt burgemeester van Voeren Huub Broers (N-VA). "Bij hevige regen staat alles los en kan de grond beginnen schuiven.
"Als het nu nog regent, zullen zowel ikzelf als de brandweer ter plaatse gaan kijken. Als zich opnieuw een verschuiving voordoet, zullen we de hele boel afzetten."
Bron: de Redactie
In De Haan aan de kust is gisteravond een surfkamp ontruimd. Dat kwam niet door de aanhoudende regen, maar wel door de harde rukwinden van bijna honderd kilometer per uur. De begeleiders waren bang dat de wind de bomen zou meetrekken en dat ze op de bussen zouden vallen, waar de kinderen in slapen. Alle 27 kinderen hebben vannacht elders geslapen.
Bron: HLN/VTM
Onweersdagen: 0
Wijspunt Inge Kroek
De Spiegelstraat in de binnenstad van Zwolle is aan het einde van de middag afgesloten nadat een steunconstructie los begon te laten.
De brandweer kreeg rond half vijf een melding over stormschade. Ter plaatse bleek het te gaan om de steunconstructie die tussen twee panden zit. Delen daarvan zaten los, waarop de brandweer met een hoogwerker aan de slag ging om de losse delen weg te halen. De constructie bleek echter in een dusdanig slechte staat te zijn, dat er een bouwkundige van de gemeente bij is geroepen. De straat is voorlopig afgesloten.
Bron: RTVOost
Onweersdagen: 0
Op de luchthaven van Oostende heeft een vliegtuig van Jet Airways met aan boord 304 passagiers bijna vijf uur lang aan de grond gestaan. De passagiers mochten al die tijd het vliegtuig niet verlaten. Het vliegtuig moest normaal landen in Zaventem, maar door de dichte mist daar wilde de piloot dat niet doen.
Bron: HLN/VTM
Onweersdagen: 0
Het noodweer blijft maar aanhouden van de kust tot de Ardennen. Meer dan tien jeugdbewegingen zijn ondertussen geëvacueerd. "Al honderden kinderen zijn omwille van het noodweer naar huis moeten gaan," zegt VTM Nieuws-journaliste Rosalie Pieters. Er zit wel beterschap aan te komen. Het regent nu minder, en het water van de rivieren zakt al, maar de jeugdbewegingen hebben nog een tip voor groepen die op kamp vertrekken. "Check eerst bij de eigenaar van de kampplaats of het nog wel mogelijk is er te verblijven," zegt Rosalie Pieters.
Bron: HLN/VTM
Onweersdagen: 0
© belga.
De hulpdiensten hebben vanavond bewoners van een zorgcentrum naar een hogere verdieping gebracht na enkele hevige onweersbuien. Het water stroomde er volgens een woordvoerster van de brandweer met bakken naar binnen.
De benedenverdieping staat onder zeker tien centimeter water. De hulpbehoevende ouderen worden naar een hogere verdieping van het verzorgingscentrum Bosscherhof gebracht. Om hoeveel bewoners het gaat is nog niet bekend.
Roermond en omgeving is donderdagavond getroffen door een hevig onweer dat plotseling ontstond. In Roermond sloeg de bliksem in enkele woningen in. Ook liepen straten onder water. Niemand raakte gewond. Het bleef bij materiële schade.
Ook in Gelderland zorgden onweersbuien voor problemen, zo liet de brandweer weten. Die kreeg donderdagavond zo'n 20 tot 30 meldingen binnen van wateroverlast. Bovendien sloeg de bliksem in een huis in Heelsum. In het Utrechtse Rhenen zijn meerdere kelders ondergelopen na een fikse bui, aldus de brandweer.
Bron: AD
Onweersdagen: 0
Wateroverlast in een bedrijfspand in Roermond © anp.
Lokaal noodweer bezorgt de hulpdiensten vooral in Limburg, het zuiden van Gelderland en het zuidoostelijke puntje van Brabant op de late donderdagavond handenvol werk. Lokaal noodweer bezorgt de hulpdiensten vooral in Limburg, het zuiden van Gelderland en het zuidoostelijke puntje van Brabant op de late donderdagavond handenvol werk.
Op diverse plaatsen staan straten blank en is het water ook woningen en andere gebouwen binnengestroomd, waaronder een verzorgingshuis in het Limburgse Herkenbosch. De bewoners van de begane grond moesten tijdelijk naar een hogere verdieping.
In het Gelderse dorp Opheusden heeft de brandweer veel mensen en materieel ingezet na een wolkbreuk. 'Er zijn echt enorme hoosbuien', zei een woordvoerder van de politie die op weg was naar het dorp om poolshoogte te nemen. Op de A50 en de A15 reed het verkeer niet harder dan 40 kilometer per uur, vertelde hij.
Eric Vlot @EricVlot: smachtkamp Opheusden. Samen met broers door ondergelopen Rehobothschool met waterstofzuigers. Heftig eind verjaardag
Code geel
Ook in Velp stonden veel straten blank. Op een aantal plaatsen, waaronder Roermond en Heelsum, sloeg de bliksem in. Ook in het Utrechtse Rhenen zijn meerdere kelders ondergelopen na een fikse bui, aldus de brandweer. Voor Gelderland, Brabant en Limburg had het KNMI code geel afgekondigd, een waarschuwing voor mogelijk gevaarlijk weer.
De 32 bewoners van het verzorgingshuis in Herkenbosch die hun kamers moesten verlaten, werden rond middernacht teruggebracht nadat de brandweer de begane grond had gedroogd.
Bron: AD
De hevige storm die in de nacht van donderdag op vrijdag over Amsterdam en omgeving trok heeft één leven geëist
Een boom is op een man gevallen, toen hij aan het schuilen was bij een abri op de Nieuwezijds Voorburgwal.
Het slachtoffer was op slag dood.
De boom raakte ook nog een bovenleiding, waardoor een groot deel van de trams in Amsterdam op dit moment niet rijdt.
Bron: RTV-NH
Foto: RTV NH/Barbara Mulder | Gewijzigd: 3 februari 2017, 10:51 uur, door Joyce.s
© KNRM Station Dordrecht.
Vijf kinderen zijn gisteren aan het einde van de middag van een strandje langs de Lek bij Nieuwpoort gered. De vijf, tussen de 12 en 15 jaar oud, waren vanaf de dijk door de uiterwaarden naar het strand gegaan. Terwijl ze er speelden, kwam het water op. Hierdoor raakten ze ingesloten.
'De brandweer is vanaf de dijk in waadpakken naar het strand gekomen. Het water stond zowat tot hun middel,' zegt schipper Robert Herks van het reddingsstation Dordrecht van de KNRM. Hij en zijn collega's rukten met reddingsvaartuig Tjepke Ekkelboom uit.
'Wij hebben de kinderen en brandweermensen aan boord genomen en ze daarna op een veilige plek in Nieuwpoort weer aan de wal gezet.'
Bron: AD
Bij vlagen zwoel, of zelfs bijna heet weer, maar ook fikse buien. Dat was en is het weerbeeld van deze maand tot dusver. Dit past perfect bij een periode die klimatologisch bezien nog net iets later in de zomer valt en die bekend staat als de ‘Hondsdagen’. Over deze periode en over ander ‘hondenweer’, gaat dit verhaal.
Ook hier in Groesbeek was het onweer gisterenavond en vannacht erg actief. Foto: Wouter van Bernebeek.
Hondenweer
Want wat was het lokaal een hondenweer de afgelopen avond en nacht! In de vochtige, broeierige lucht ontstonden donderdag in de tweede middaghelft de eerste buien boven West-Drenthe, die vervolgens via de kop van Overijssel naar de Noordoostpolder trokken. Iets later ontstonden er buien boven de westelijke Veluwe, en deze buien trokken langzaam zuidzuidwestwaarts.
Rond middernacht ‘spookte’ het in het oostelijk rivierengebied, maar kreeg ook het oosten van Brabant een paar forse buien over zich heen, buien die maar langzaam trokken. Rond dat tijdstip kwamen donderbuien die boven Duitsland waren ontstaan, ons land binnen. Gedurende de eerste nachthelft trokken deze, die wat meer door de oostelijke bovenstroming werden opgepikt, westzuidwestwaarts. Hiernaast is aan de bliksemregistratie en een totaal radarbeeld te zien, wat het gevolg hiervan was. Ruim dertienduizend ontladingen werden er tot twee uur vannacht opgetekend. In de witte gebiedjes in de neerslagzones is volgens de radar méér dan 50 mm neerslag gevallen. Dat klopt dan ook wel. In Bennekom onweerde het van tien over half zeven ’s avonds tot rond 3 uur in de nacht vrijwel onophoudend en zowel in de avond als na middernacht kwam het meerdere malen tot zwaar onweer. De meest actieve neerslaggebieden trokken echter rakelings langs, waardoor de neerslagoogst slechts 8 mm was. De regenmeter op het dak van het gebouw van de MeteoGroup in Wageningen, hemelsbreed 4 kilometer zuidelijker, kwam echter tot 25 mm en aan de andere kant van de Rijn in Opheusden, kon maar liefst 87,7 mm worden afgetapt!
Dit ‘hondenweer’ houdt ook vandaag (vrijdag) en het komende weekend aan, al zullen er net als donderdag, grote lokale verschillen zijn.
De kreet ‘hondenweer’ heeft trouwens niets te maken met de ‘Hondsdagen’, maar is een verbastering van het oudhollandse woord ‘ondeweer’, wat in zijn oorspronkelijke betekenis – het zal u niet verbazen - ‘zeer slecht weer’ betekende.
Het totaal aantal ontladingen sinds gisterenmiddag (10 juli) in ons land en omgeving (bron: MeteoGroup). Volgens het KNMI werden er tot 2 uur vannacht boven en nabij ons land 31.106 ontladingen geregistreerd.
Samengesteld neerslagradarbeeld, die een indruk geeft van de totaal gevallen hoeveelheid neerslag in ons land. In de witte gebiedjes binnen het gekleurde gebied is volgens de neerslagradar meer dan 50 mm gevallen. Voor zover bekend was Opheusden de natste locatie met 87,7 mm, daar daadwerkelijk gemeten. Bron: MeteoGroup, eigen bewerking
De Hondsdagen markeren de warmste fase van het jaar en lopen ongeveer van de laatste julidecade, tot halverwege augustus. Dat is hier te zien aan de gemiddelde etmaaltemperatuur in De Bilt per dag (groene lijn), als ook aan de warmte- en kouderecords (rode en blauwe lijn). In zwart is het temperatuurverloop van dit jaar geplot, tot dusver. Bron: KNMI.
Droogste en natste decades in De Bilt. Te zien is dat de natste uitschieters (tot rond 140 mm in tien dagen tijd) rondom de Hondsdagen vallen. Bron: KNMI.
De Hondsdagen - weerkundig
In de inleiding werd het al opgemerkt, de ‘Hondsdagen’ verwijzen naar een periode die eindelijk nog iets later in het jaar valt, tijdens de hoogzomer, gedurende de periode die ongeveer begint op 20 juli en half augustus eindigt. In die tijd van het jaar worden in onze streken de hoogste temperaturen bereikt. Niet zelden is dat een broeierige periode, waarin het vaak tot onweer komt. Vooral tijdens onweersbuien kan er veel hemelwater in korte tijd vallen, soms zelfs een gemiddelde maandhoeveelheid en voor een voorbeeld hoeven we alleen maar naar afgelopen avond en nacht te kijken. Uiteraard blijft zo’n extreme neerslaghoeveelheid vaak wel beperkt tot een klein gebied, wat we ook nu zagen.
De vraag is, waarom deze periode bekend staat als ‘de Hondsdagen’. Het heeft niets te maken met de kreet ‘hondenweer’, zoals we hierboven uitlegde, maar de oorsprong is astronomisch.
Op deze oude sterrenkaart straalt Sirius helder op de snuit van ‘De Grote Hond’ (linksboven). Bron: Wikipedia.
De Hondsdagen – astronomisch
Na de zon, onze zeer nabije ster, is Sirius de helderste ster die we aan onze nachthemel kunnen zien. Deze ster straalt niet alleen veel krachtiger dan onze eigen zon, maar staat ook nog eens erg nabij, op een afstand van 8,6 lichtjaren, dat naar de maatstaven in het heelal, inderdaad ‘om de hoek’ is. Daarmee is haar schijnbare helderheid voor ons, verklaard.
Sirius wordt ook wel de ‘Hondsster’ genoemd, omdat het de helderste ster is van het sterrenbeeld ‘De Grote Hond’. Aan onze winterhemel, is Sirius een prachtige verschijning aan de zuidelijke hemel. In januari kunt u Sirius in de avond bewonderen. Zowel Orion als De Grote Hond bevinden zich dichtbij de ecliptica, de schijnbare baan die de zon langs de hemelkoepel beschrijft. Aan het begin van de zomer komt Sirius ongeveer gelijk met de zon op, en is daarom onzichtbaar. Vanaf de laatste julidecade echter, wordt Sirius in de ochtendschemering zichtbaar. Dat markeert het begin van de Hondsdagen. Daarna komt Sirius steeds vroeger op en wordt daardoor beter, en ook langer zichtbaar.
Moderne opname van Sirius, gemaakt door de Hubble telescoop. Linksonder is ook nog de veel zwakkere begeleider van Sirius zichtbaar. Bron: NASA.
De avondhemel op1 januari van dit jaar. Op dat moment stond Sirius laag aan de hemel, pal in het zuiden, halverwege tussen Venus (rechtsonder) en Saturnus (linksboven). Bron: Wikipedia.
De Hondsdagen – historisch
Volgens de Griekse mythologie werd Artemis door haar broer Apollo misleid, waardoor ze per ongeluk haar geliefde Orion doodde. Ontroostbaar besloot ze hem als sterrenbeeld aan de hemel te zetten, met zijn trouwe hond Sirius naast zich, zodat ze beiden kon blijven zien.
In het oude Egypte markeerde het tijdstip dat Sirius precies gelijk met de zon opkomt, het begin van het nieuwe jaar. Daar werd Sirius trouwens Sopdet genoemd, naar een godin, die getrouwd was met Sah (Orion). Zij was de godin van de ster Sirius en ter ere van haar werd ook jaarlijks het Sothisfeest gevierd. Dat was niet voor niets. De felle stralen van onze zon houden Sirius 70 dagen verborgen en op het moment dat Sirius weer voor het eerst in de ochtendschemering kan worden gezien, markeert ook het moment van het jaarlijkse overstromen van de Nijl in Egypte, waarmee de droge periode tot een einde komt.
Geen wonder dat er feest werd gevierd. De Nijl was voor Egypte letterlijk een levensader en het overstromen voor het woestijngebied, waar anders niets wil groeien, een zegen. Sopdet kondigde dus de komst van het leven brengende water aan. Hoe belangrijk Sirius voor de Egyptische samenleving destijds was, blijkt ook uit het feit dat voor het balsemen van een overledene een periode van 70 dagen in acht werd genomen, precies het tijdvak dat Sirius onzichtbaar is en Sopdet dus afwezig is. Haar terugkeer symboliseerde dus de wederkomst van het leven en was dus in meerdere opzichten een verheugende gebeurtenis.
In het oude Egypte was Sopdet de godin van Sirius, die boven haar hoofd schittert. Bron: Wikipedia.
De Hond blaft vroeg dit jaar…
Uiteraard houd het weer zich niet vaak letterlijk aan dit astronomische spoorboekje. Dit jaar zijn – gezien het weerbeeld en de temperatuur – de hondsdagen al zo’n twee weken eerder begonnen en houden ook de komende periode aan. Tot en met zondag blijft het zwoel en is de kans op regen- en onweerbuien vrij groot. Na een wat koelere en drogere fase begin volgende week, wordt het later in de week opnieuw warm en mogelijk zelfs heet, tot 30 graden aan toe. Daarbij hoeven we ook niet lang te wachten alvorens de donderbuien wederom de kop opsteken. Het wordt dan wellicht opnieuw lokaal ‘hondenweer’ en daarmee is het cirkeltje rond.
Bronnen: MeteoGroup, KNMI, Wikipedia, NASA, diverse andere internetsites. Foto voorpagina: Bas weetink.
Lees ook:
In Antwerpen kwamen verschillende straten blank te staan. Foto: BFM
In verschillende Antwerpse gemeenten en steden zorgde het onweer vannacht voor wateroverlast. In Vlaams-Brabant kwam er zelfs een modderstroom aan te pas. Ook de volgende dagen blijft het overigens nat.
Gisteravond kwam een onweerszone uit Nederland via Limburg ons land binnen. Ze trok daarna via Antwerpen richting Vlaams-Brabant om te eindigen in West-Vlaanderen. Gemiddeld viel er zo'n 15 liter regenwater per vierkante meter.
Vooral Antwerpen kreeg hevige regenval te verwerken. Die zorgde ervoor dat veel straten in onder andere Edegem en Mortsel blank kwamen te staan. In die laatste stad viel op sommige plaatsen zelfs zo'n 25 liter regenwater op een half uur tijd. De brandweer kreeg in de regio een honderdtal oproepen om water weg te komen pompen uit kelders en straten. Ook op andere plaatsen, zoals in Hoboken, konden de rioleringen de watertoeloop niet slikken.
Ook in Vlaams-Brabant richtte het onweer een kleine ravage aan. In het centrum van Meise konden de spaarbekkens het vele regenwater niet aan en kwam een modderstroom op gang, voornamelijk in de Strooistraat en de Kaarlijkstraat. De brandweer van Londerzeel is er al heel de dag bezig om de straten schoon te spuiten. Ook daar moesten enkele kelders leeggepompt worden.
In Brussel moesten vanochtend dan weer enkele tunnels in het centrum, zoals de Belliard-tunnel, tijdelijk worden afgesloten. Door de hevige regenval waren ze onder water gelopen.
In de loop van de dag worden opnieuw regen en buien verwacht. Ook morgen en zondag is de kans op neerslag groot, en lokaal kan er onweer ontstaan.
Bron: Standaard
Onweer boven Hengelo
Weerinstituut KNMI waarschuwt vrijdag voor de derde keer op rij voor onweersbuien, mogelijk met hagel en lokaal veel neerslag in korte tijd. Er is een code geel afgegeven voor de provincie Overijssel.
De waarschuwing gaat in om twee uur en is van kracht tot een uur of elf. De waarschuwing geldt ook voor Gelderland, Flevoland en Utrecht. Ook gisteren en eergisteren waarschuwde het KNMI voor zwaar weer.
Bron: RTVoost | Gewijzigd: 3 februari 2017, 10:52 uur, door Joyce.s
Duizenden boeken zijn onherstelbaar beschadigd geraakt John Sarbach / NOS
De bibliotheek van Opheusden in Gelderland is verwoest door hevige regenbuien. Zo'n 6300 boeken zijn onherstelbaar beschadigd. Gisteravond barstte noodweer los boven Opheusden. Het plafond van de bibliotheek kon het gewicht van het water niet aan en kwam naar beneden. De bibliotheek is nog bezig met het opnemen van de schade. De bieb kan waarschijnlijk pas na de zomer weer open. De bibliotheek zat nog maar kort in het pand. Eerder deze week bleek al dat er een lek zat in het plafond. Dat is ook de plek waar het plafond doorzakte.
Hoosbuien
Behalve de bibliotheek raakten in Opheusden zeker achttien huizen beschadigd door de plotselinge hoosbuien. Ook ontstond er kortsluiting door het water. De brandweer rukte massaal uit om de getroffen bewoners te helpen. Aan het eind van de middag worden weer onweersbuien verwacht.
Bron: NOS
Na het snertweer van de voorbije dagen pakt Walibi uit met een uitzonderlijk aanbod: alle bezoekers mogen nog de hele maand juli ook gratis profiteren van het tropische zwembadparadijs Aqualibi.
"Het welzijn en het comfort van onze bezoekers is een absolute topprioriteit", aldus algemeen directeur Jean-Christophe Parent. "Het is al te lang en te veel aan het regenen, met het gevolg dat we vorige dinsdag het park zelfs al om 14 uur gesloten hebben en alle bezoekers een gratis herbezoekticket kregen."
"Velen onder hen hebben toen de warmte en het waterplezier van Aqualibi opgezocht en daarom hebben we besloten om de hele maand juli Aqualibi gratis aan te bieden aan alle bezoekers van Walibi. Op die manier zal het slechte weer geen spelbreker meer kunnen zijn voor een fantastisch dagje uit naar Walibi", besluit Parent.
Bron: HLN | Gewijzigd: 3 februari 2017, 10:52 uur, door Joyce.s
De zomervakantie is begonnen, maar in de verste verte is er nog geen spoor van zomers weer. Integendeel, de afgelopen dagen waren kletsnat en voor de komende dagen is er weinig beterschap in zicht. Op de eerste droge dag is het nog wachten tot volgende week.
Dat de regen de afgelopen dagen met bakken uit de lucht viel, bewijst de neerslagkaart die weerman Frank Deboosere op zijn website plaatste. Op de kaart is de gecumuleerde neerlag te zien voor de periode van 7 juli, om 20 uur, tot vanochtend 8 uur. Benieuwd hoeveel neerslag er de afgelopen dagen in jouw streek is gevallen? Het antwoord vind je op bovenstaande kaart met gegevens van het KMI.
Bron: HLN
Het zware regenweer heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een modderstroom veroorzaakt in het centrum van Meise. De smurrie trok vooral door de Strooistraat en de Kaarlijkstraat. Oorzaak waren de spaarbekkens die het overvloedige regenwater niet meer konden slikken. De brandweer van Londerzeel is sinds 07.00 uur vrijdagochtend in de weer om de ondergelopen kelders leeg te pompen en de straten schoon te spuiten.
Bron: Het Nieuwsblad
De omgeving van Utrecht is vrijdag opnieuw geconfronteerd met wateroverlast. Voor de tweede dag op rij hebben hevige buien straten blank gezet. Ook in Amersfoort is veel regen gevallen. De politie waarschuwt op Twitter voor weggespoelde putdeksels. Daardoor bestaat het gevaar dat onder een plas een ingang naar het riool schuilgaat.Rhenen, waar een dag eerder nog optredens voor de Rijnweek werden geschrapt wegens het noodweer, bleef nieuwe hevige regenval bespaard. De optredens gaan gewoon door.
Bron: Nieuws.nl