Wegens wat gebrek aan tijd vandaag even snel enkel de KNMI Guidance voor morgen, en de kansenkaartjes van WetterOnline voor morgen, en de komende dagen. De warmte neemt de komende dagen toe naar zomerse waardes, en daarmee nemen ook de kansen op wat (onweers) buien toe. Grote complexen staan er voor als nog niet op de kaarten, meest waarschijnslijk zijn single cell buien die in de loop van de dag aan de hand van de dagelijkse gang in de middag en avond kunnen gaan ontstaan. Ik probeer vanavond nog even in de kansen te duiken, en morgen duik ik er zowieso in.
NEERSLAG:
Vanavond lijkt het tijdelijk op veel plaatsen droger te worden. In de loop van de nacht, maar vooral woensdagochtend lijkt de frontale neerslag weer te intensiveren. Woensdagmiddag en -avond zien we in het noorden, en mogelijk ook midden, de neerslag convectief van aard worden met daarbij kans op onweer. Echter, alleen in het NO lijkt convectie vanaf de grond mogelijk. De CAPE gaat daar woensdagmiddag naar boven de 2000 J/kg en de schering is gering met 10-20 kn. De convectiemodus wordt dan waarschijnlijk matig georganiseerde multicells, mogelijk opgelijnd. De precieze plaats is nog erg onzeker, kans is het grootst in het noorden. INDECS heeft een voorkeur voor de noordwestelijke helft, met maxima van 50-70% voor het noorden. Gezien de onzekerheid is het nu nog te vroeg om te waarschuwen. In totaal kan er de komende periode veel neerslag vallen, tot en met donderdagochtend lokaal 40 mm of meer. 75 mm/24 uur wordt nergens berekend, maar dit is typisch een situatie waarin door langdurige regen op landelijke schaal cumulatief veel neerslag valt.
Samenvatting meerdaagse-periode:
Overgang naar een zomers weertype met geregeld zon, maar ook af en toe een regen- of een onweersbui.
Samenvatting EPS-periode:
Vrij grote kans (ca. 60%) op een voortzetting van een zomers weertype met geregeld zon, maar ook af en toe een regen- of onweersbui. Daarnaast is er een kleine kans op een overgang naar een licht wisselvallig weertype met temperaturen rond of iets onder het langjarig gemiddelde.
Kaarten: Wetter-Online
Bron: KNMI
©Onweer-Online
BEWOLKING:
In de middag zien we van het noordoosten uit opklaringen het land binnentrekken, de opbouw wordt dan dermate onstabiel dat er vanaf de grond Cb's met toppen tot ruim FL400 kunnen ontstaan. Hirlam laat in de frontale bewolking in de loop van de middag en avond ook potentiële onstabiliteit zien, vooral in het oosten en zuidoosten van het land, verscholen Cb's zijn dan zeer wel mogelijk. Donderdag overdag flinke perioden met zon, met in de loop van de dag wel enkele stapelwolken. In de middag kunnen deze cumuli zich vooral in het oosten en zuidoosten ontwikkelen tot Cb's, ook dan mogelijk toppen tot ca. FL400.
NEERSLAG:
Vanochtend vooral in het zuiden en zuidoosten frontale neerslag a.g.v. opglijding, vanuit Duitsland komt weer een flink pakket met neerslag aan. Ook nabij het warmtefront lichte stratiforme neerslag. Vanmiddag zien we aan de warme zijde van het warmtefront buien ontstaan, zeer waarschijnlijk ook met onweer en mogelijk ook hagel. De totale neerslaghoeveelheid kan dan flink oplopen, Hirlam berekent nabij de lagedrukkern later vanmiddag en vanavond langs de oost- en zuidoostgrens een flinke hoeveelheid neerslag, 20-40 mm, vlak over de grens in Duitsland zelfs 40-60 mm. CAPE-waarden gaan aan de warme zijde van de frontale bewolking naar 1000-2000 J/kg, de effectieve schering lijkt niet al te groot. Noord van het warmtefront zien we de mogelijkheid van meer geïsoleerde regen- of onweersbuien. De CAPE-waarden komen hier boven de 2000 J/kg uit, daar dan mogelijk pulsestorms of matig georganiseerde multicells. Donderdagmiddag- en avond vooral in het oosten en zuidoosten ook weer enkele regen- en onweersbuien. CAPE dan 1000-2000 J/kg en schering 0-10 kn, pulsestorms zijn dan het meest waarschijnlijk. | Gewijzigd: 9 juli 2014, 07:36 uur, door Jo Capelle
Dit betekent 50 tot 100 l/m² neerslaghoeveelheid in 24 uur of 100 tot 150 l/m² neerslaghoeveelheid in 48 uur!
KMI geeft vanacht ook al kans op onweerders:
's Avonds en 's nachts krijgen we naast de perioden met langdurige regen geleidelijk ook buien die plaatselijk gepaard kunnen gaan met onweer. De meeste neerslag wordt verwacht in het centrum en het oosten van het land | Gewijzigd: 9 juli 2014, 09:18 uur, door thunder999
A level 1 was issued for NW Germany, Poland, E Slovakia, E Hungary, N Romania mainly for excessive precipitation and to the lesser extent for severe wind gusts and tornadoes.
Onweersdagen 2014: 24
Onweersdagen 2015: 9
Onweersdagen 2016: 10
Onweersdagen 2017: 7
http://www.wetterkontor.de/de/radar.asp
BEWOLKING:
Frontale bewolking op middelbare en hogere niveaus. Vooral aan de zuidwestflank van de vore/warmtefront zien we veel stratus beneden de 500 vt, iets wat de modellen goed weergegeven. In de middag zien we van het noordoosten uit opklaringen het land binnentrekken, de opbouw wordt dan dermate onstabiel dat er vanaf de grond Cb's met toppen tot ruim FL400 kunnen ontstaan. HiRLAM laat in de frontale bewolking in de loop van de middag en avond ook potentiële onstabiliteit zien, vooral in het oosten en zuidoosten van het land, verscholen Cb's zijn dan zeer wel mogelijk. Donderdag overdag flinke perioden met zon, met in de loop van de dag wel enkele stapelwolken. In de middag kunnen deze cumuli zich vooral in het oosten en zuidoosten ontwikkelen tot Cb's, ook dan mogelijk toppen tot ca. FL400.
NEERSLAG:
Vooral in het zuiden en zuidoosten frontale neerslag a.g.v. opglijding, vanuit Duitsland komt weer een flink pakket met neerslag aan. Ook nabij het warmtefront lichte stratiforme neerslag. Vanmiddag zien we aan de warme zijde van het warmtefront buien ontstaan, zeer waarschijnlijk ook met onweer en mogelijk ook hagel. De totale neerslaghoeveelheid kan dan flink oplopen, HiRLAM berekent nabij de lagedrukkern later vanmiddag en vanavond langs de oost- en zuidoostgrens een flinke hoeveelheid neerslag, 20-40 mm. CAPE-waarden gaan aan de warme zijde van de frontale bewolking naar 200 J/kg, de effectieve schering lijkt niet al te groot. Noord van het warmtefront zien we de mogelijkheid van meer geïsoleerde regen- of onweersbuien. De CAPE-waarden komen hier boven de 2000 J/kg uit, daar dan mogelijk pulsestorms of matig georganiseerde multicells. Donderdagmiddag en -avond vooral in het oosten en zuidoosten ook weer enkele regen- en onweersbuien. CAPE dan opnieuw rond 2000 J/kg en schering 0-10 kn, pulsestorms zijn dan het meest waarschijnlijk.
Bron: KNMI
Niet verwacht dat we ook geel zouden krijgen, ben benieuwd al denk ik dat er niks komt hier.
Die zon komt wel , ! Chek eens het weerbericht op L1 , we krijgen volgende week 25-30 graden. en kans op onweer