Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Dec 2024 14:41:58
Actueel
1 / 4

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
8 juli 2014, 12:39 uur | Bericht #432471
Saharazand trekt over de Atlantische Oceaan

Storingen zoals grote onweerscomplexen of simpele krachtige passaatwinden over Noord Afrika veroorzaken grote stof- en zandstormen, die soms tot 6000 km hoogte kunnen reiken. Deze zandstormen kunnen de oceaan op worden gedreven in de Sahara Air Layer (SAL) en het noorden van de USA bereiken. Op 22/23 juni begonnen krachtige oostelijke winden een zeer grote hoeveelheid zand/stof van het westen van Afrika over de Atlantische oceaan te blazen. Een week later werd de luchtkwaliteit in het zuidoosten van dde USA en in Zuid Amerika door dit zand/stof beïnvloed.  In het onderstaande beeld van de Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS) is te zien, dat zand/stof vanaf Mauritanië, Senegal en het westelijk deel van de Sahara de oceaan op stroomt. Het zand kan afkomstig zijn van gebieden, die verder naar het oosten liggen.


Terra/MODIS satellite image of dust storm off West Africa on June 22, 2014. (Credit: LANCE Rapid Response/MODIS)


Terra/MODIS satellite image of dust storm off West Africa on June 23, 2014. (Credit: LANCE Rapid Response/MODIS)


Terra/MODIS satellite image of Saharan dust over the southern Atlantic Ocean captured on June 24, 2014. /Credit: LANCE Rapid Response/MODIS)


Terra/MODIS satellite image of Saharan dust approaching South American coast on June 25, 2014. (Credit: LANCE Rapid Response/MODIS)

Elk jaar wordt er 40 miljoen ton zand/stof afkomstig uit de Sahara in het Amazone rivier bassin gedropt. De mineralen in het zand vullen de voedingsstoffen aan in de grond van de regenwouden. De grond wordt momenteel "uitgespoeld" door tropische stortregens. Sahara woestijn voedt de weelderige vegetatie van de Amazone op een afstand van meer dan 8 000 kilometer. De instroom van het Saharazand kan een negatieve invloed hebben op de luchtkwaliteit in de Amerika's. Wetenschappers hebben het Saharazand ook gekoppeld aan de uitbraak van bepaalde soorten algen in de Golf van Mexico en in het zuiden van Florida. De SAL kan een belangrijke remmende rol spelen in de vorming en de intensifering van de tropische cyclonen. De droge lucht in de SAL kan een tropische cycloon afzwakken door het bevorderen van downdrafts rond de storm. Terwijl de sterke wind van de SAL de verticale windshear in en rond een cycloon kunnen verhogen.


This composite image, made with data from the Visible Infrared Imaging Radiometer Suite (VIIRS) on Suomi NPP, shows dust heading west toward South America and the Gulf of Mexico on June 25, 2014. The dust flowed roughly parallel to a line of clouds in the intertropical convergence zone, an area near the equator where the trade winds come together and rain and clouds are common. (Credit: NASA/SUOMI NPP)


OMPS aerosol index show  Saharan dust crossing the Atlantic over to South America on june 25, 2014. (Credit: NASA/OMPS/SUOMI NPP)


Terra/MODIS satellite image of new dust storm off West Africa captured on July 2, 2014. /Credit: LANCE Rapid Response/MODIS)


Dry air and dusty Saharan Air Layer (SAL) airmass imaged by METEOSAT on July 5, 2014. (Credit: NOAA/UW-CIMSS)

© onweer-online
Bron: The Watchers | Gewijzigd: 8 juli 2014, 12:39 uur, door Marga
Every cloud has a silver lining
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.498 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 962 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 962, lezen 5 mensen het topic "Waarnemingentopic Zomer 2016".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden