Nyamuragira (links) en Nyiragongo (rechts)
Nyamuragira vulkaan
De Nyamuragira, 3058m hoog, is een actieve schildvulkaan in het noordoosten van de Democratische Republiek Congo, ongeveer 25 km ten noorden van het Kivumeer en 13 km van de Nyiragongo die in 2002 de stad Goma met lava overspoelde. Beide vulkanen liggen volledig in het Virunga Nationaal Park en zijn de actiefste vulkanen van Afrika.
De Nyamuragira is de meest actieve en wordt constant in de gaten gehouden. Sinds 1888 werden meer 30 uitbarstingen geteld. In de vroege ochtend van 2 januari 2010 begon de Nyamuragira lavastromen uit te spuwen. Na vier dagen hadden ze al een lengte van meer dan 20 km bereikt. In de onmiddellijke nabijheid van de vulkaan zijn geen nederzettingen. Op 8 november 2011 barstte de vulkaan opnieuw uit.
Nyiragongo vulkaan
De Nyiragongo is een actieve vulkaan in het noordoosten van de Democratische Republiek Congo. Deze heeft een hoogte van 3470 meter en ligt volledig in het Virunga Nationaal Park. De Nyiragongo ligt op een hotspot van de Grote Afrikaanse Slenk. De vulkaankrater overlapt gedeeltelijk twee oudere vulkanen, de Shaheru en de Baruta. In de omgeving van de Nyiragongo zijn vele kleinere sintelkegels te vinden. Dertien kilometer naar het noorden ligt de nog een actieve vulkaan, de Nyamuragira.
De vulkaan heeft één van de grootste, permanente lavameren ter wereld. Het peil in het meer varieert sterk. De lava heeft een lage viscositeit. Dit komt door de hogere concentratie meliliet en nefeliniet. Dit maakt de lavastromen extra snel en daarmee extra gevaarlijk.
De Nyiragongo is een van de 16 Decade Volcanoes die zijn aangewezen door de IAVCEI in verband met haar geschiedenis van grote uitbarstingen en de nabijgelegen bewoonde gebieden. De vulkaan ligt 16 km ten noorden van de stad Goma. Deze stad loopt groot gevaar wanneer het tot een uitbarsting komt. Iets zuidelijker ligt het Kivumeer waarin (door de vulkanische activiteit) grote hoeveelheden methaan en koolstofdioxide zijn opgelost. Deze gassen kunnen vrijkomen tijdens een limnische uitbarsting.
Uitbarstingen
De Nyiragongo is sinds 1882 minstens 34 keer uitgebarsten. Op 10 januari 1977 kwam het weer tot een uitbarsting. De wand van het lavameer begaf het en het meer liep in een uur leeg. Er ontstond een lavastroom met een snelheid van rond de 100 km/u. Officieel vielen er 70 doden maar mogelijk lag het aantal vele malen hoger.
In 1994 waren er zes seismografen op de hellingen van de berg gezet om deze in de gaten te kunnen houden. In dat jaar gebeurde echter de Rwandese genocide en zo'n 400.000 vluchtelingen overspoelden de hellingen van de berg. Slechts een van de instrumenten overleefde het, zodat de vulkanologen goeddeels blind waren voor het naderende gevaar.
Op 17 januari 2002 kwam het weer tot een uitbarsting. Deze keer was er sprake van een spleeteruptie. Wonder boven wonder kwamen slechts enkele mensen om het leven (door een benzineopslag die ontplofte). Zo'n 400.000 mensen werden tijdelijk van huis en haard verdreven toen het centrum van de stad Goma aan de grens met Rwanda volledig met lava werd overspoeld. Deze lava versteende tot een dikke zwarte laag, de hoogte van een verdieping van een huis. Die lava is hard als beton en de nieuwe huizen worden bovenop de lava gebouwd.
Hoewel het observatorium van directeur Kavotha geraakt werd door een projectiel, de telefoonlijnen afgesneden werden en de bruggen opgeblazen en de wetenschappers niet meer voor hun werk betaald kregen bleven enigen toch hun werk doen. De eruptie heeft hen tenminste de steun van de internationale gemeenschap opgeleverd.
Sinds 2002 is de Nyiragongo vrijwel permanent actief met aspluimen, de uitstoot van gassen en bewegingen in het lavameer:
Bron: Wikipedia | Gewijzigd: 27 februari 2017, 15:11 uur, door Joyce.s
Er heeft zich een nieuwe uitbarsting plaatsgevonden in de Nyamuragira vulkaan in Congo. Een lavameer is ontstaan in de hoofdput in de caldera aan de top. Tot nu toe kunnen lavastromen op de noordelijke flank van de vulkaan niet bevestigd worden.
Een recentelijke Landsat satelliet opname toont ook het nieuwe lavameer. Tevens zijn er thermale anomaliën en een toename van SO2 concentraties boven de Nyamuragira en Nyiragongo vulkanen waargenomen in de afgelopen dagen. Beide vulkanen liggen ten noorden van de Congolese stad Goma nabij de grens met Rwanda.
© onweer-online
Bron: The Watchers