De keizerspinguïn, de grootste pinguïnsoort, komt mogelijk binnenkort op de lijst van bedreigde diersoorten. Door de opwarming van de aarde dreigt de populatie keizerspinguïns er namelijk drastisch op achteruit te gaan.
‘Het aantal pinguins is al aan het achteruit gaan. Tenzij we er iets aan doen om dat te stoppen, zal de populatie sterk verminderen en misschien zelfs verdwijnen’, zegt Hal Caswell, wetenschapper aan het Woods Hole Oceanographic Institute.
De grootste pinguin ter wereld is namelijk sterk afhankelijk van zeeijs om te overleven. In dat ijs zit krill, een soort van garnaal, dat een van de voornaamste voedselbronnen is voor de pinguins. Maar dat ijs smelt steeds verder weg als gevolg van de opwarming van de aarde.
In totaal zouden er 45 populaties pinguins op Antarctica kunnen getroffen worden. Sommige populaties zouden tegen het einde van deze eeuw zelfs met meer dan 50 procent verkleinen.
Ook het omgekeerde, als er te veel ijs zou zijn, is nefast voor de pinguins. In het ene geval moeten ze te ver stappen om tot bij de oceaan te geraken om er voedsel uit te halen. In het andere geval is er te weinig ijs om er voldoende krill uit te halen.
Eerder kwam ook al de ijsbeer op de lijst van bedreigde diersoorten te staan als gevolg van de opwarming van de aarde.
Bron: Nieuwsblad | Gewijzigd: 14 maart 2017, 13:47 uur, door Joyce.s