Het lijkt een simpele maar twijfelachtige oplossing om verwoestende tornado's met een muur tegen te houden. Maar volgens Rongjia Tao is het idee niet eens zo gek. Tao's onderzoek werd zelf gefinancierd door de US Navy.
Rongjia Tao van de Temple University in Philadelphia benadrukt de invloed van geografische oppervlakten op de ontwikkeling van tornado's. Tao focust zijn onderzoek op Tornado Alley in de Verenigde Staten. De Tornado Alley is bekend om zijn hoeveelheid aan agressieve tornado's. De enorme uitgestrekte vlakte biedt de perfecte mengkom voor koele polaire en warme subtropische luchtmassa's, die leiden tot onweersbuien en supercellen. Maar er is een manier om die krachtige twisters tegen te houden.
© thinkstock.
Bergen in China
Om de tornado's van Tornado Alley te temmen kijkt Tao naar gelijkaardige vlaktes in China waar er minder stormen voorkomen. "De grote vlaktes in China worden omringd door hoge bergen", legt hij uit. Volgens Tao breken deze bergen de tornado's efficiënt af. In theorie zouden enkele bergen dus volstaan om de wilde tornado's van de omringende dorpen van Tornado Alley te verdrijven. Tao legt in zijn onderzoek uit dat het mogelijk is om met gigantische muren steden te beschermen tegen de verwoestende tornado's. Zo'n tornadowerende muur zou volgens hem minstens 300 meter hoog moeten zijn en 50 meter breed om de tornado af te breken.
Kostprijs
De kosten van zo'n project zijn zo hoog dat er nood is aan verder onderzoek over de materie. Het staat overigens niet vast dat de gigantische muren hun werk zullen doen en tornado's tegenhouden. Vergeleken met die andere 'muur' langs de Mexicaanse grens, dat de VS handen vol geld kost aan grensbewaking, lijkt dit project niet eens zo gek. Volgens Tao moet dit project dan ook een kans krijgen omdat het een enorm potentieel heeft om levens te redden.
Tao vergelijkt de kosten van een muur met een wolkenkrabber in Philadelphia van ongeveer 300 meter hoog. Op basis van de kostprijs van die wolkenkrabber schat hij de bouwprijs rond 117 miljoen euro per muur. Maar de verwoestende schade van één tornado kan oplopen tot miljarden. In dat perspectief lijkt het project betaalbaar.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0