Bron: NU.nl/Arend Spijker
Op twitter worden meerdere waarnemingen van waterhozen gemeld.
Bron: NU.nl/ Nicole van Eijck
Vanuit de jachthaven in Schiermonnikoog is de windhoos duidelijk te zien.
Bron: NU.nl/Daniel Westera
Dat meldt de politie.
Op twitter worden meerdere waarnemingen van waterhozen gemeld. Het KNMI waarschuwt voor gevaarlijk weer op de Waddeneilanden.
"Bij zo'n ontruiming moet je je niet te veel voorstellen", zegt een woordvoerder van de politie. "In de ochtenduren is er meestal maar een handjevol mensen op het strand. Die zijn gewaarschuwd dat er slecht weer op komst is en dat ze beter een veilige plek kunnen zoeken."
De Kustwacht waarschuwt mensen die willen gaan varen rond de Waddeneilanden de weersberichten goed in de gaten te houden.
Volgens de politie zijn enkele waterhozen over Ameland getrokken. Van schade of slachtoffers is vooralsnog geen sprake.
BRON: NU.nl | Gewijzigd: 26 juni 2014, 10:24 uur, door mrijkhals
Het KNMI waarschuwt voor gevaarlijk weer in het noorden en noordoosten van Nederland. Daar komen onweersbuien voor. Het instituut wijst ook op de waterhozen die boven de Waddenzee zijn waargenomen en heeft code geel afgekondigd. De waterhozen trekken richting het noorden.
De kustwacht raadt iedereen die rond de Waddeneilanden het water op gaat eerst het weer te bekijken.
Watertornado
Waterhozen zijn trechtervormige slurven die ontstaan door snel draaiende lucht. Als zo'n surf het water raakt neemt die dat tot zich en ontstaat er een waterhoos. Zo'n waterhoos ziet er gevaarlijk en spectaculair uit, maar verliest volgens het KNMI meestal zijn kracht zodra die het land raakt. In uitzonderlijke gevallen houdt de waterhoos zijn kracht en kan het veel schade aanrichten aan de kust.
Vroege warme weer
Door het warme lenteweer is de zee relatief warm geworden. De grote temperatuursverschillen tussen de warme zee en koude wind die vanuit de poolstreken naar ons land komen laat waterhozen ontstaan. Meestal komen de waterhozen pas aan het einde van de zomer of in het najaar voor. Maar het vroege warme lenteweer zorgt nu al voor waterhozen.
Waterhozen zijn vaak moeilijk te voorspellen omdat ze plaatselijk zijn en maar kort hun kracht behouden. Op het water kunnen waterhozen voor gevaarlijke situaties zorgen.
bron: nieuws.nl | Gewijzigd: 26 juni 2014, 10:26 uur, door mrijkhals
Volgens de politie trokken 'een of twee' waterhozen over Ameland. Het is nog niet duidelijk of die schade hebben aangericht. Er zijn voor zover bekend geen gewonden gevallen. De Kustwacht waarschuwt de scheepvaart voor het slechte weer.
bron: The Sunset @sunset_ameland | Gewijzigd: 26 juni 2014, 11:18 uur, door mrijkhals
Foto: Texel Airport
Het KNMI heeft donderdagmiddag rond 13.00 uur het weeralarm voor Texel ingetrokken. Dat is te zien op de website van het weerinstituut. Het KNMI waarschuwde eerder voor gevaarlijk weer, omdat er waterhozen en onweersbuien vanaf Ameland op Texel afstevende. Het vliegveld op Texel is dicht, omdat er flinke regenwolk losbarstte boven de start- en landingsbanen.
Bron: RTV NH | Gewijzigd: 14 februari 2017, 11:03 uur, door Joyce.s
Het vliegveld van Texel is dicht na een aantal windhozen en een enorme wolkbreuk. Dat meldt een medewerker van het vliegveld.
Een aantal windhozen liet donderdagochtend net gemaaid gras door de lucht vliegen en een zware regenwolk is volledig leeggelopen boven de start- en landingsbanen. "Alles staat blank. Daarom kunnen er geen vliegtuigen opstijgen of landen."
Als het de komende uren droog blijft is het de verwachting dat Texel Airport in de loop van de middag weer gewoon open gaat voor het vliegverkeer.
Bron: RTV NH | Gewijzigd: 14 februari 2017, 11:03 uur, door Joyce.s
Een waterhoos ontstaat door de botsing van de koude bovenlucht met het relatief warme zeewater. Ook het feit dat er weinig wind staat draagt bij. In zo'n hoos kunnen flinke windsnelheden ontstaan. Een hoos blijft vaak boven water. Daar kunnen ze weinig schade aanrichten. Maar soms trekken ze het land op.
Ameland werd de afgelopen decennia meerdere keren getroffen door water- of windhozen. Op 11 augustus 1972 trof een windhoos camping Duinoord op Ameland, waarbij waarbij 4 doden en ruim 100 gewonden vielen. Ook op 17 augustus 1992 viel er één dode en op 14 september 1997 was er vooral veel schade aan tenten en caravans. Dat er nu in korte tijd zo veel hozen worden waargenomen, is volgens het KNMI 'wel bijzonder'.
Bron: RTV NH
Bron: NU.nl/eddy Gutman
Bron: NU.nl/daanjan Wisselink
| Gewijzigd: 26 juni 2014, 16:03 uur, door mrijkhals
Twee jaar geleden heb ik tijdens mijn werk op de Maasvlakte een waterhoos gezien.
Deze haalde ook de media: http://www.rijnmond.nl/nieuws/15-07-2012/windhoos-ontstaan-bij-maasvlakte
Op de Maasvlakte zie ik met name in de herfst regelmatig wolken die een kleine funnel vormen. Deze halen het meestal niet tot de grond.
Boven de Waddenzee en het IJsselmeer zijn vanochtend meerdere waterhozen waargenomen. De hozen ontstonden in onweersbuien die amper van plaats veranderden.
Flinke waterhoos op 26 juni bij Ameland (foto: Dirk Sloot)
Waterhozen kunnen ontstaan in een onstabiele atmosfeer met grote temperatuurverschillen tussen de lucht bij het oppervlak en op grote hoogte. Bovendien moet er weinig wind staan en moet er weinig verschil zijn in wind tussen de lucht nabij het water en hoger in de atmosfeer. Voorwaarde is ook dat de lucht voldoende vochtig is zodat de wolkenbasis niet hoog ligt. Aan die voorwaarden voldeed de atmosfeer in het noorden van Nederland vanochtend, zodat zich een aantal flinke waterhozen konden ontwikkelen.
De meeste waterhozen vormen zich gewoonlijk in de tweede helft van de zomer wanneer het zeewater sterk is opgewarmd en boven de warme zee gemakkelijk buien kunnen ontstaan. Na de zeer zachte winter is de temperatuur van het zeewater nu al relatief hoog voor de tijd van het jaar.
Profiel van temperatuur, dauwpunt en wind geanalyseerd zijn door weermodel HARMONIE voor 26 juni, 12 UTC voor Groningen (Bron: KNMI)
Waterhozen zijn kleine trechtervormige slurfjes veroorzaakt door snel draaidende luchtbewegingen die soms onder de wolken zichtbaar zijn boven de Noordzee, de Waddenzee, het IJsselmeer of de Friese meren. Als zo'n slurf het wateroppervlak raakt en water opzuigt wordt dat een waterhoos genoemd.
Een waterhoos verliest zijn kracht zodra die boven land komt. Alleen in zeldzame gevallen behoudt de waterhoos voldoende kracht langs de kust om ongelukken te veroorzaken en schade aan te richten.
Waterhozen komen zeer plaatselijk voor en houden meestal maar kort stand. Het KNMI gaf vanochtend waarschuwingen uit voor de waterhozen in het Waddengebied en het IJsselmeer.
Bron: KNMI
Maar hoorde het achteraf pas op het nieuws.
Nog wel gaan kijken, maar toen was het al weer achter de rug.
Volgens mij gaat het echt om WINDhozen.
Waterhozen ontstaan bij heel warm, helder weer in de zomer.
Daar is een beetje verwarring over.
Het was aan het onweren toen deze hozen ontstonden.
Ze komen uit de wolken, echt WINDhozen dus...
Windhozen kunnen ook op zee ontstaan, maar daardoor zijn het nog geen waterhozen !!
| Gewijzigd: 1 juli 2014, 23:16 uur, door MariekeBreda
Maar hoorde het achteraf pas op het nieuws.
Nog wel gaan kijken, maar toen was het al weer achter de rug.
Volgens mij gaat het echt om WINDhozen.
Waterhozen ontstaan bij heel warm, helder weer in de zomer.
Daar is een beetje verwarring over.
Het was aan het onweren toen deze hozen ontstonden.
Ze komen uit de wolken, echt WINDhozen dus...
Windhozen kunnen ook op zee ontstaan, maar daardoor zijn het nog geen waterhozen !! hi Marieke,
Een windhoos en waterhoos in hetzelfde met dat verschil dat de waterhoos boven het water plaats vind. De plaatjes spreken voor zich lijkt mij.
Een windhoos is een wervelwind (een snel draaiende kolom lucht) die vaak als een trechtervormige slurf onder een onweerswolk zichtbaar is. Vooral in de zomerperiode, maar soms ook in de winter, gaan buien zo nu en dan vergezeld van windhozen. De hoos trekt met de bui mee en kan een spoor van vernielingen achterlaten. Een zware windhoos wordt tornado genoemd.
Ontstaan
Windhozen zijn moeilijk voorspelbaar, maar de weersomstandigheden waarbij ze het meest voorkomen zijn wel te karakteriseren. De verschillen in temperatuur en vochtigheid tussen de lucht aan het aardoppervlak en op grote hoogte in de atmosfeer moeten heel groot zijn. Bovendien moet op zo'n 10 kilometer hoogte een zeer sterke wind staan (straalstroom). In een dergelijke situatie ontstaan de enorme buienwolken die hozen kunnen bevatten.
In de nazomer en het najaar ontstaan de meeste buien boven de relatief warme zee of meer. Hozen die bij buien boven water optreden en het land niet bereiken worden waterhozen genoemd. Onweersbuien kunnen behalve windhozen en waterhozen ook catastrofale valwinden veroorzaken.
2 juni 2003: Een windhoos trok van Warnsveld en oostelijk Zutphen richting Vorden.
17 juli 2004: In Breda richtte een tornado een ravage aan in de wijken Sportpark, Heusdenhout en Brabantpark. Dakpannen werden van de huizen gerukt en bomen braken als lucifers doormidden.[8]
3 november 2013: In Wijk bij Duurstede richtte een tornado aanzienlijke schade aan in de wijk de Horden en het industrieterrein Molenvliet. Zo vlogen er dakpannen van de daken af en werden bomen ontworteld.
9 juni 2014: In De Moer richtte een krachtige maar korte tornado flinke schade aan. Zo vlogen er tuinhuisjes door de lucht en werden verschillende bomen ontworteld, met schade aan geparkeerde auto's tot gevolg. Er vielen geen gewonden.
wikipedia | Gewijzigd: 2 juli 2014, 07:39 uur, door mrijkhals
Link klikbaar gemaakt: http://www.weer.nl/weer-in-het-nieuws/weernieuws/ch/65f4ffab66b1949edbeb283094872c04/article/waterhozen_windhozen_tornados_stofhozen-1.html