De zomer is afgelopen donderdag officieel van start gegaan en ook de (school)vakantie nadert snel. In Zuid-Nederland beginnen de vrije basisschoolweken, zodra juli op de kalender verschijnt, dat is dus nog maar een weekje. De vakantievreugde is dus dichtbij, maar over het weerbeeld valt voorlopig weinig vrolijks te melden. Het blijven voorlopig wisselvallige tijden met welliswaar af en toe zon, maar ook veel bewolking en regelmatig buien. In combinatie met op middagtemperaturen van 14 a 15 graden is het weer misschien wel herfstachtig te noemen.
[img width=426 height=320]http://www.weer.nl/typo3temp/pics/e5cb162fbe.jpg[/img]
Foto uit Bredevoort van Wiljo Huinink.
De veroorzakers zijn lagedrukgebieden, die al een tijdje in het noordwesten van Europa ‘rondhangen’. Door opwarmen van de Noordpool (dooi) worden de temperatuurscontrasten met de tropische gebieden op het noordelijke halfrond steeds kleiner. Hierdoor is de voor onze omgeving vaak gebruikelijke westcirculatie minder sterk. Vervolgens kunnen lage- en hoge drukgebieden langere tijd min of meer een bepaald deel van Europa beïnvloeden. Is het de beurt aan hoge druk dan is het dus zonnig en warm. Bij lage druk wordt veelal een weertype voorgeschoteld zoals dat van de afgelopen dagen (weken).
[img width=426 height=320]http://www.weer.nl/typo3temp/pics/a73e0d3c24.jpg[/img]
Lokaal wateroverlast in de straat of kelder. In Winterswijk natte weilanden. Foto van Hendrik Wiggers.
Qua temperaturen is het al tijden (te) warm. Omdat het na het weekeinde afkoelt tot waarden die onder de norm liggen, gaan we op het thermisch vlak een bijzondere periode tegemoet. Het is immers bijna een jaar geleden dat de temperaturen in ons land op een niveau beneden normaal lagen. In Augustus 2006 bleef de maandgemiddelde temperatuur voor het laatst onder de voorgeschreven klimaatwaarden. Daarna is het alleen maar warm geweest, structureel ongeveer 3 graden te veel en dan hebben we het over de gemiddelde temperaturen.
De komende dagen gaat de temperatuur dus fors omlaag, maar het warmteoverschot van juni is dusdanig dat de maand in z’n geheel (te) warm blijft. Door deze afkoeling neemt de kans op een nieuw juni warmterecord snel verder af. Tot voor kort leek een verbetering van het oude record met een halve graad heel reëel.
De brenger van de afkoeling in Nederland is een actief lagedrukgebied dat tevens de potent heeft om een zomerstorm te produceren. Zondag ontwikkelt zich tegen/bij Normandie een lagedrukkern. Maandag arriveert dit systeem boven de oostkust van Engeland (East Anglia) met een verwachte druk van 997 hPa (vroeger mBar). Dinsdag wordt een positie boven Denemarken verwacht. Maandag blijft de invloed waarschijnlijk beperkt tot vooral regen en dinsdag volgt de wind.
Vooralsnog wordt op de kustlijn een windkracht 8 verwacht, een stormachtige wind dus en deze komt uit de west- tot noordwesthoek. Er zijn echter ook een paar berekeningen, dat het aan de noordkust een storm wordt, kracht 9. Indien dit extreme scenario uitkomt, dan wordt ook de woensdag een buiige en onstuimige dag met opvallend lage temperaturen. Het laag blaast namelijk koele lucht over het land heen, die door de vele regenwolken niet meer door de zon opgewarmd kan worden.
Vandaag en ook in de voorbije dagen was het weer ook al af en toe extreem door soms zware buien en onweer. Rond de zonnewende, donderdag jongstleden kwam het in grote delen van Duitsland tot overstromingen en inslagen van onweer veroorzaakten branden. De Duitse weerdienst meldde regensommen van 60 liter per vierkante meter in een uur. Hierdoor liepen beekjes en rivieren soms over. Ook kwamen straten onder te staan omdat al het regenwater niet snel genoeg afgevoerd kon worden. Ten slotte viel plaatselijk de stroom uit.
In de eigen omgeving vallen vanmiddag, morgen en daarna de veel liters regenwater, soms in korte tijd.
[img width=455 height=320]http://www.weer.nl/typo3temp/pics/cff68b19e1.gif[/img]
Radarbeeld van vanmiddag 13 uur. Vandaag veel neerslag in noordoostpolder. Op internet een aftapping van 93,1 mm in Ens gelezen. Buitenweg Emmeloord 54,3 mm in 10 minuten.
[img width=455 height=320]http://www.weer.nl/typo3temp/pics/58aa4664d7.gif[/img]
Weerkaart maandag met de lage druk boven het oosten van Engeland.
[img width=455 height=320]http://www.weer.nl/typo3temp/pics/3d31383df6.gif[/img]
Drukpatroon dinsdag met de kern boven Denemarken en veel wind, getuige de isobaren die dicht bijelkaar liggen. Klik op het kaartje om hem te vergroten.
©Meteoconsult