Onweersdagen 2014: 24
Onweersdagen 2015: 9
Onweersdagen 2016: 10
Onweersdagen 2017: 7
Zijn we mee bezig.
En hij is er al: http://www.onweer-online.nl/forum/topic/40677/raad-het-aantal-ontladingen/#message428259 | Gewijzigd: 8 juni 2014, 18:39 uur, door Marga
Die Duitse buien zijn behoorlijk indrukwekkend, vooral die noordelijke, komt wel een gat tussen die twee buien maar ik heb eerder de indruk dat het twee afzonderlijk buien zijn die hun eigen koers gaan dan dat het 1 bui is die gesplitst is.
De Franse buien doen me nog niet echt aan "ontploffen" denken, er zal nog wel wat ontstaan maar wat nu in Franrijk is lijkt opeens naar het oosten af te buigen.
Lijkt me stug als we vanaond nog gaan meemaken wat er eigenlijk morgen aan zit te komen.
| Gewijzigd: 8 juni 2014, 18:53 uur, door jcroon
In Maastricht kon ik vanuit de bus de bui boven Brussel zien hangen.
Niet meer helemaal actueel dus, maar hier zijn nog twee foto's van de bui.
Dit is de zuidkant:
En hier is de noordkant met de enorme overshooting top:
Kwaliteit is helaas niet zo goed, minder licht, rijdende bus...
Pinkstermaandag: drukkend warm, later kans op grootschalig stevig onweer
De komende 30 uur wordt de hitte langzaamaan verdreven en dat gaat niet zonder slag of stoot. Boven Frankrijk ontstaan meerdere thermische onweersstoringen in de hete lucht, die allemaal in een zuidelijke stroming onze kant op komen. Vooral maandag namiddag en -avond is de potentiële energie extreem hoog.
Vannacht kan een buiencluster (MCS?) met mogelijk veel bliksem al Zuid-Nederland aandoen, daarbij is dan veel neerslag in korte tijd en hagel mogelijk. Het is nog even de vraag hoe actief dit ding uiteindelijk gaat worden en hoe ver noordwaarts. Verspreid zwaar onweer lijkt met name in delen van België en Limburg niet uitgesloten.
Maandag overdag schijnt de zon eerst lange tijd, waardoor het flink opwarmt. Temperaturen worden tot rond 30 graden verwacht in het binnenland, door een toenemende vochtigheid zal 't benauwd gaan aanvoelen. Een actieve thermische storing (vore/convergentielijn) bereikt naar verwachting eind van de middag het zuidwesten en trekt razendsnel NO-waarts over het land. Voor dit front uit kunnen zich al één of meerdere losse buien vormen, waarschijnlijk supercells. Effectieve schering gaat naar 50 knopen, Storm-relative Helicity wordt liefst 350-450 m2/s2. De Cape ligt rond 4000 J/kg, Lifted Index zakt weg naar -10 tot -12. Met een STP van ruim boven 4.0 kunnen met name de geïsoleerde buiencellen (mits ze ontstaan) voor een enkele tornado zorgen, dat is zeker niet uitgesloten. Later maandagavond bereikt nog een tweede thermische storing met buienlijn het zuidwesten; hoeveel energie er dan nog aanwezig is moet worden afgewacht.
Maandag in eerste zonnig en zeer warm, tot 30-31 graden lokaal in het oosten. Na 15.00 uur vanuit België sterk toenemende kans op onweersbuien. Daarbij kunnen gevaarlijke verschijnselen voorkomen: wolkbreuken, flinke hagelstenen (tot een aantal centimeters in doorsnede) en erg veel bliksem. Er zijn zelfs modellen die circa 300 ontladingen / 5 min berekenen. Daarnaast kunnen er vooral op de buienlijnen soms ZEER zware windstoten optreden tussen 100 tot 120 km/uur, Harmonie komt zelfs zeer lokaal boven de 130 km/uur uit. Het risico op plaatselijke overlast of schade is dan ook reëel. Waar de buien exact gaan vallen is tot het laatste moment nog onzeker, dus houd de berichten goed in de gaten vanaf morgenmiddag!
Dinsdagochtend trekt het koufront zonder veel activiteit over en is de warmte verdreven.
Wouter van Bernebeek (storm chaser), 8 juni 2014