Citaat van wappy, zondag 8 juni 2014, 12:39 uur iemand anders opgemerkt dat in die rode pit ineens een gaatje ontstond en daarna het gaatje weer rood werd?
tornado het oog van de orkaan
Berichten samengevoegd door Marga
Dit schrijven ze alvast voor morgen:
Maandagochtend kan er lokaal nog een (onweers)bui vallen maar daarna wordt het tijdelijk droog met opklaringen. Later overdag en 's avonds komen er opnieuw onweersbuien opzetten vanaf de Franse grens. Deze onweders kunnen intens zijn met veel neerslag op korte tijd, hagel en rukwinden. Het is warm met maxima van 24 of 25 graden aan de kust tot plaatselijk 31 graden elders. Er waait een zwakke tot matige veranderlijke wind. In de namiddag is er kans op zeebries.
Maandagnacht blijft het wisselvallig met aanhoudend kans op buien of mogelijk nog stevige onweersbuien.
Edit Marga: Gelieve geen kaartjes te quoten. Deze zijn eenvoudig met del of backspace uit de quote te halen!
Gaat Tilburg dan eindelijk de volle laag krijgen? Normaal trekken de buien in de richting van Eindhoven, richting het oosten.
Of via Breda richting het westen.
Ook de voorspelling van Estofex van 2 weken geleden met level 2 zou Brabant de volle laag krijgen.
Helaas ging het oosten en noorden van het land met de pret ervan door.
De buienlijn is nog onduidelijk maar we hopen op het besten.
zie hieronder nog de laatste update van het KNMI.
Weer
Modellen algemeen tot +48 uur
Beoordeling door meteoroloog
Geldig tot maandag 09 juni 2014 24.00 locale tijd
Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 06 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modellenbeoordeling.
SYNOPTISCHE SITUATIE:
Parallel aan een zuidelijke stroming aan de oostflank van een lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan ligt een golvend koufront. Actueel ligt dit front net ten westen van de FIR (thetaw850 van circa 14 C, dauwpunten 13 a 14 graden), maar geleidelijk beweegt het oostwaarts. Achter het koufront stijgt de druk waardoor ons land vanaf vanavond van het zuiden uit geleidelijk terugkeert aan de warme kant van het front. Vannacht en maandag middag/avond trekken enkele thermische vores vanuit Frankrijk noordwaarts.
MODELBEOORDELING:
Er blijft enige onzekerheid bestaan over de positie van het koufront. In de vorige run leek ons land geheel aan de koude kant te komen en ook nu laat Hirlam het front het verst doorlopen, in Hirlam blijft alleen het zuidoosten in de warme lucht, in EC en Harmonie een iets groter gedeelte. Actueel lijkt Hirlam iets te oostelijk. Wel is in alle modellen duidelijk dat we maandag weer in de warme lucht komen. Aandachtspunten zijn de buien voor vandaag (aanvoer en ontstaan vanaf de grond), buien voor vannacht (zuidoosten) en de buien voor morgen eind van de middag en avond. De runs blijven behoorlijk springerig, met zeer grote verschillen in de positie van neerslaggebieden.
Aandachtspunten.
WIND:
Voor de nacht naar maandag en maandagmiddag/avond trekken mogelijk weer buien over het zuiden en zuidoosten en hierbij berekent Harmonie uitschieters tot 40 knopen. Bij de onweersbuien die maandag eind van de middag en -avond zijn zware tot zeer zware windstoten mogelijk. Harmonie geeft hier een duidelijk signaal voor, maar ook basis van de handmethode is dit aannemelijk.
BEWOLKING:
Vandaag in de warme lucht van tijd tot tijd Cb's met een vrij hoge basis, meest getriggerd vanaf hoogte en aangevoerd vanuit Belgie/Frankrijk. Vanaf de grond lijkt moeilijk te gaan, hoewel dit voor het oosten/zuidoosten niet volledig uitgesloten is. Dichter naar het koufront (waar ook Sc aanwezig is) is de lucht vochtiger en liggen de bases lager en zijn de Cb's embd. Toppen FL370 (actueel ook gemeten). Maandagmiddag kunnen Cb's ook vanaf de grond ontwikkelen en dan liggen de bases lager. Nabij het front een kleine kans op stratus, met name boven de Noordzee.
NEERSLAG:
Voor vandaag regen/buiige regen over het midden van het land, noordwaarts wegtrekkend. In het zuidoosten/oosten in de warme lucht buien. Capewaardes 1000-2000, effectieve schering (vanaf de basis) 15-20 kt. Dit levert multicels op. Duidelijke forecering vanaf hoogte is er niet, Lukt het vanaf de grond, dan is de schering groter, maar het is twijfelachtig of dit lukt. Voor vannacht voor het zuidoosten Capewaardes opnieuw tot 2000, schering dan opnieuw rond 20 kt vanaf de basis. Maandagmiddag stijgen de CAPE-waardes volgens Hirlam lokaal naar meer dan 4000 J/kg in het oosten en zuidoosten en dan is de modus "supercell". Dat laatste betekent dat de buien een lange levensduur hebben en er gedurende de gehele levensduur kans is op gevaarlijk weer (zeer zware windstoten, (grote) hagel, onweer en veel neerslag), met name onder de updraft. Harmonie geeft die potentie ook al weer in het berekende aantal ontladingen en komt zowel voor komende nacht als maandagmiddag/avond dicht in de buurt van het criterium voor extreem weer. INDECS ziet ook de potentie en komt nu met absolute kansen van liefst 70-80% op meer dan 200 ontladingen per 5 minuten per SGG voor maandag 15-21Z.
ZICHT:
Vannacht lokaal kans op nevel of een mistbank, vooral daar waar neerslag gevallen is en er opklaringen zijn. Dauwpunten zijn hoog. Verder uiteraard in neerslag teruglopend zicht.
TEMPERATUUR:
Vandaag 19-25 graden, vannacht rond 16 graden. Morgen als we dieper in de warme lucht komen en er meer opwarming door de zon plaats vindt, 24-30 graden.
Paraaf meteoroloog: berge
Uitgifte: 08/06/2014 10.53 uur LT | Gewijzigd: 8 juni 2014, 13:01 uur, door Marga
Ook de windstoten lijken morgen fors uit te kunnen pakken. Harmonie laat voor morgenavond zelfs windstoten van 140 km/h zien. Dit is zeer hoog, en de kans er op is niet extreem groot, maar met de sterke updrafts en sterke downdrafts die buien morgen kunnen hebben kan je het niet uitsluiten. Zeker een aandachtspuntje voor morgen en kijken of dit de komende runs zo blijft.
| Gewijzigd: 8 juni 2014, 12:58 uur, door Ries
Die duitse bui zit nu aan 2500+ ontladingen in 20 mins dus zou wel de moeite moeten zijn denk k
Onweersdagen met rukwinden: 4 ---- Matig onweer: 1
Onweersdagen in totaal 2015: 9 ---- Zwaar onweer: 1