Al ruim een week worden we deels blij gemaakt met de vooruitzichten op onweer. De Cape en lifted waardes zijn al ruim een week voor onze begrippen extreem te noemen. Echter zit er ook al een week een maar aan deze hoge waardes. De te droge lucht. Zeker voor morgen zal dit de kansen behoorlijk klein houden. Als we naar morgen kijken dan zien we eigenlijk alleen kans in het uiterste westen van Nederland en België. Enige model wat hier in afwijkt is Harmonie, die in de laatste KNMI guidance wel als model is gekozen. De andere modellen gaan voor het westen en voor boven zee.
Morgen zien we op de bovenstaande kaart een convergentielijn boven het noord-westen van Frankrijk liggen, deze trekt tegen het eind van de middag over de westelijke provincies, en hierbij draait de wind van oost naar zuid-west draaiend naar noord-west, hierdoor komt wel vochtigere lucht het land op en kunnen hier mogelijk een aantal buien ontstaan. Als we kijken naar de temperatuurkaarten van Harmonie van morgenmiddag en begin van de avond zien we rond de avond de temperatuur in het begin van de avond flink naar beneden gaat door de wind van zee.
Als we kijken naar de Cape-waardes voor morgen zijn die bij alle modellen behoorlijk hoog te noemen. Bij zowel GFS als ECMWF en WRF komen met Cape-waardes tot 2000 J/kg. Helaas is de droge lucht zoals eerder gezegd een spelbreker voor grote onweerskansen. Voor maandag zien deze kansen er beter uit. Daar later meer over.
Als we kijken naar de neerslag voor morgen gaan de meeste modellen zoals gezegd voor de westelijke provincies en voor de Noordzee. Kwa neerslag zit er ook verschil in de hoeveelheid. ECMWF berekend nauwelijks neerslag, en GFS gaat voor flink wat neerslag langs de kusten en de Noordzee. WRF laat slechts een aantal losse buitjes zien op zee. Harmonie is de enigste die de neerslag verder het land op laat gaan en wordt vooralsnog in de laatste uitgifte van de KNMI guidance aangehouden. Let wel, dit geef geen garanties aangezien Harmonie hierin de enigste is. Kortom: morgen naast genieten van het mooie weer zo nu en dan even nowcasten.
De vooruitzichten
©Onweer-Online | Gewijzigd: 6 juni 2014, 15:09 uur, door Debbieke
WIND:
Zeewindcirculatie. Morgen in de namiddag en avond bij buien mogelijk zeer zware windstoten. Daar waar EC en Hirlam met slechts 25-30 kn komen, laat Harmonie oplopende waardes zien van 40-50 kn in de middag en avond tot 50-60 kn in de late avond en nacht (in het noordoostelijk grensgebied). Voorlopig aandachtspunt, nog geen waarschuwingen.
BEWOLKING:
Bij de occlusie een dik pakket frontale bewolking, ook daarbij enkele embedded Cb's, tot FL200 en St. Dit geheel trekt naar het noorden en verlaat in de loop van de middag de FIR. Vandaag enkele ondiepe Cu's, Zaterdag op nadering van de frontale zone hoge bewolking. Bij buien Cb's met een hoge basis (7000-8000vt).
NEERSLAG:
Bij de occlusie buiige regen. Modellen geven de structuren redelijk weer al gaat het wegtrekken wat te traag. Verder vandaag droog. Zaterdag aan het eind van de middag en avond in het westen kans op een (onweers)bui met hagel. Harmonie geeft overduidelijk onweer signaal, INDECS geeft 50-60% aan. Schering (0-6 km) 40-50 en een SB cape van 1000 tot 2000. Dat levert een modus op van Multicell en of pulse storm, En aan de hand van de Harmonie uitvoer mogelijk Squall line.
ZICHT:
Goed, in neerslag matig. Morgen in zwaardere buien mogelijk slecht.
TEMPERATUUR:
Maxima van 17 graden op de Wadden tot 24 graden in Limburg. Zaterdagnacht minima rond 15 graden, maxima overdag tussen de 20 en 30 graden, zaterdag ook hoge dauwpunten (17-20 graden!) waardoor het drukkend aan zal voelen.
Bron: KNMI
Onweersdagen 2014: 24
Onweersdagen 2015: 9
Onweersdagen 2016: 10
Onweersdagen 2017: 7
Bijft lastig te voorspellen waar het los gaat en waar niet. Zelfs met goede kaarten.
Vaker gezien dat kaarten vrij goed waren, maar dat het onweer duitsland raakte of vanuit het zuiden in kracht afneemt.
In ieder geval word het weer prachtig weer! met prachtige kansen! Mooiste tijd van het jaar.
Stats 2016 = 2 (30/5)
Stats 2015 = 5
Stats 2014 = 8
uitleg bij laatste kaart:
EHI = 1 ... possible tornadoes
EHI = 1-2 ... moderate to strong tornadoes
EHI > 2 ... strong tornadoes
Ik snap de waardes niet. Enkele lijnen zijn 10, maar dit is niet het zwaartepunt.? Kan iemand me dit uitleggen?
SYNOPTISCHE SITUATIE:
Een lagedrukgebied boven het Skagerak trekt opvullend in noordoostelijke richting. Een bijbehorende occlusie ligt nog net boven het uiterste noorden van onze FIR. Boven het noorden van ons land ligt een west-oost georiënteerde rug van hogedruk en deze trekt langzaam noordwaarts. Morgenmiddag lig de rug boven Denemarken. Boven de Atlantische Oceaan, zuidwest van Ierland ligt een lagedrukgebied dat maar weinig van plaats verandert. Het bijbehorende koufront ligt tegen het zuiden van Ierland en net over het westen van het Iberisch Schiereiland en trekt langzaam in de richting van ons aandachtsgebied. Morgenmiddag wordt het front over Engeland en het westen van Frankrijk verwacht. Voor dit front uit ontstaat boven de Golf van Biskaje een vore van lagedruk. Deze vore ligt vannacht boven het westen van Frankrijk, zaterdag eind van de middag boven het zuidwesten van ons land. In de avond trekt de vore verder noordoostwaarts en verlaat rond middernacht het noordoosten. Het koufront ligt dan inmiddels tegen of over het westen van ons land.
MODELBEOORDELING:
De synoptisch gezien zijn er vrijwel geen verschillen tussen de modellen. Alleen geven de noordwaarts wegtrekkende rug van hoge druk, het naderende koufront en de hier vooruit aanwezige vore. Timing van de vore loopt niet veel uiteen. Waar wel verschillen gaan ontstaan is in de beschrijving van de te verwachten weersverschijnselen in en nabij de vore. Modellen geven daar een buiensignaal waarbij timing, locatie en intensiteiten in de verschillende modellen uiteenlopen.
Aandachtspunten.
WIND:
Aandacht gaat vooral uit naar de windstoten bij eventuele buien. Harmonie geeft waardes van 30-35 kn weer. Ander aandachtspunt is de (kortstondige) toename en het ruimen van de wind na passage van de vore.
BEWOLKING:
In het uiterste noorden van de FIR nog Sc-bewolking, mogelijk nog enige St. Zaterdag op nadering van de frontale zone hoge bewolking, in de vore kans op enkele Cb's met een hoge basis en toppen tot rond FL 350.
NEERSLAG:
Tot zaterdag eind van de dag droog. Eind de middag en in de avond kans op een onweersbui. Dat moet dan in of nabij de vore gebeuren. Vlak voor de vore de hoogste temperaturen, maar de temps geven aan dat het twijfelachtig is of convectie vanaf de grond kan ontstaan. De CIN is dan ook nog vrij groot. De vore (convergentie onderin) kan dan echter net die extra lift geven waardoor de convectie wel kan ontstaan. De CIN neemt dan ook fors af. verhaal. Indien het tot een bui komt dan hebben we op dat moment te maken met CAPE-waardes van ruim 1000-2000 J/Kg en een effectieve schering van zo'n 30 kn. De meest waarschijnlijke convectiemodus is dan Multicell. Het is verder verstandig om in deze situatie met mogelijke convectie de diverse modeluitvoer van de neerslag slechts indicatief te gebruiken. We zien dan ook van model tot model en van run tot run grote verschillen in de uitvoer. Dat geldt overigens niet alleen voor zaterdagmiddag maar ook voor de nacht naar zondag.
ZICHT:
Goed. In een bui matig tot slecht zicht.
TEMPERATUUR:
Komende nacht minima rond 12/13 graden. Morgen Tx op de meeste plaatsen tussen de 25 en 30 graden. Verder gaan de dauwpunten omhoog, maar dat zal pas in de vore het geval zijn. Of ze dan zo hoog (18-19 gr) worden als Harmonie en EC laten zien is maar zeer de vraag. Hirlam lijkt hier beter te zijn met waardes van rond de 16 gr.
Bron: KNMI
uitleg bij laatste kaart:
EHI = 1 ... possible tornadoes
EHI = 1-2 ... moderate to strong tornadoes
EHI > 2 ... strong tornadoes
De Cape kaart ziet er extreem uit. Een Lifted van -10 tot -11 in combinatie met een Cape van >3000 J/kg moet wel een flinke klapper veroorzaken.
NEERSLAG:
Aan het einde de middag en in de avond kans op een onweersbui. Dat moet dan in of nabij de vore gebeuren. Vlak voor de vore de hoogste temperaturen, maar de temps geven aan dat het twijfelachtig is of convectie vanaf de grond kan ontstaan. De CIN is dan ook nog vrij groot. De vore (convergentie onderin) kan dan echter net die extra lift geven waardoor de convectie wel kan ontstaan. De CIN neemt dan ook fors af. verhaal. Indien het tot een bui komt dan hebben we op dat moment te maken met CAPE-waardes van ruim 1000-2000 J/Kg en een effectieve schering van zo'n 30 kn. De meest waarschijnlijke convectiemodus is dan multicell. Als er onweersbuien ontstaan, dan is de kans op veel ontladingen meteen groot. INDECS geeft nu een conditionele kans van circa 60% op meer dan 200 ontladingen per 5 minuten. Nu echter weer in het westen. Het blijft verder verstandig om in deze situatie met mogelijke convectie de diverse modeluitvoer van de neerslag slechts indicatief te gebruiken. We zien dan ook van model tot model en van run tot run grote verschillen in de uitvoer. Dat geldt overigens niet alleen voor vanmiddag maar ook voor de nacht naar zondag. | Gewijzigd: 7 juni 2014, 07:55 uur, door Jo Capelle
Storm Forecast
Valid: Sat 07 Jun 2014 06:00 to Sun 08 Jun 2014 06:00 UTC
Issued: Fri 06 Jun 2014 22:11
Forecaster: PUCIK
A level 1 was issued for England mainly for excessive precipitation, large hail and to the lesser degree for tornadoes and severe wind gusts.
A level 1 was issued for France and BENELUX mainly for large hail and severe wind gusts.
A level 1 was issued for Western Russia, Eastern Belarus Western Ukraine, and Northeastern Romania mainly for large hail and severe wind gusts.
SYNOPSIS
A cyclonic vortex will remain located over the eastern Atlantic, with strong southerly flow simulated on its forward flank. An "EML" is advected towards the north (France, BENELUX, W Germany) from N Africa. A cut-off low will slowly translate from S Sweden towards the Baltic states during the forecast period. In between of these two aforementioned features, a ridge will stretch from the Mediterranean towards central Europe. There will be two foci for thunderstorm initiation - the first being in a belt from S France towards S England and the second being much larger, spanning much of Scandinavia towards the Balkans and Turkey. In between, more quiescent conditions should prevail.
Onweersdagen: 0