Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Retie is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 19:12:49

De temperatuur bij Ukkel is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 19:12:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Butler, PA; Washington, PA.

21 Nov 2024 12:27:29

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Westmoreland, PA.

21 Nov 2024 12:27:28

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 08:43:07

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 04:02:13

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 04:02:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cambria, PA; Somerset, PA.

21 Nov 2024 00:36:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA.

21 Nov 2024 00:09:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Indiana, PA; Westmoreland, PA.

21 Nov 2024 00:09:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

20 Nov 2024 23:57:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Clarion, PA; Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA.

20 Nov 2024 23:54:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cambria, PA; Somerset, PA.

20 Nov 2024 23:34:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Fayette, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

20 Nov 2024 23:26:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Clarion, PA; Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA; Venango, PA.

20 Nov 2024 23:20:48
Actueel
1 / 4

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
13 augustus 2014, 18:43 uur | Bericht #438114
Sluizen open om oogst te redden

In Noord-Limburg zet het waterschap Peel en Maasvallei 1500 stuwen in een lagere stand om overtollig regenwater sneller af te voeren. Het heeft er de afgelopen tijd zo veel geregend, dat boeren voorlopig niet het land op kunnen om te oogsten. Het waterschap gaat ook de oevers langs beekjes en rivieren maaien om het water sneller van de akkers te krijgen. Veel boeren hebben aan de bel getrokken omdat hun akkers onbegaanbaar zijn geworden. Door nu maatregelen te nemen, hoopt het waterschap dat het boerenland in de oogstmaand september weer goed begaanbaar is.

Uitzonderlijk
\"De regenval van de afgelopen weken is uitzonderlijk. Normaal gesproken hebben we dit alleen in de winter en is het 's zomers zelfs kurkdroog", zegt een woordvoerder. Door de stuwen lager te zetten, hoopt het waterschap dat het grondwaterpeil de komende weken voldoende zakt om boeren probleemloos te laten oogsten. De woordvoerder benadrukt wel dat het weer de komende tijd ook een beetje moet meewerken.

Bron: NOS
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
15 augustus 2014, 14:42 uur | Bericht #438323
Wespen houden last van regen

Bestrijdingsbedrijven hebben 95 procent minder meldingen over wespennesten gekregen dan gebruikelijk in deze periode van het jaar. Natuurbericht.nl zegt dat er veel minder wespen zijn door de zware regenval. Vooral in de gebieden waar het extreem veel regende zijn nauwelijks wespennesten. Op plaatsen waar niet zoveel regen viel, rapporteren de bestrijdingsbedrijven normale cijfers. Natuurbericht belde twintig bestrijdingsbedrijven, die samen heel Nederland bestrijken.

Geen herstel
Begin dit jaar leek 2014 juist een extreem goed jaar voor wespen te worden. Door het weer in de winter en de lente waren de omstandigheden juist gunstig voor de wespen. Maar half juni meldden de bestrijdingsbedrijven opeens een sterke teruggang. Biologen verwachtten toen dat de hoeveelheid wespen zich wel zou herstellen, maar nog steeds zijn er erg weinig wespennesten. Gemiddeld zijn er daardoor dit jaar 60 tot 70 procent minder wespen dan normaal.

Verhongeren
De regen maakt dat veel werksters niet terug kunnen keren naar hun nest, waardoor de larven in de nesten verhongeren. De wespen geven niet alleen overlast; een wesp vangt iedere twee uur gemiddeld drie vliegjes of muggen. De wespen in een nest verorberen zo op een dag rond de honderdduizend vliegen en muggen. Er zijn geen landelijke cijfers over het aantal muggen en vliegen, maar biologen melden lokaal wel extreme hoeveelheden.

Bron: NOS
Every cloud has a silver lining
Waarom deze advertentie?
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
15 augustus 2014, 15:04 uur | Bericht #438327
Serieus koeler

Na een lange warme zomerse periode is de gewoonte om voordat je naar buiten gaat je jas even aan te trekken helemaal vervaagd, maar inmiddels moeten we er toch weer aan gaan geloven. De middagtemperatuur komt de komende dagen namelijk niet meer boven 20 graden uit en op de kilste dagen wordt het overdag zelfs slechts 16 graden, met bovendien een stevige wind.

Hoger in de atmosfeer ligt vrijdag (vandaag) een bel met erg koude lucht boven Nederland. Op 5 kilometer hoogte levert dat temperaturen rond -22 graden op! Aan het aardoppervlak is het een flink stuk minder koud, maar ook daar ligt de temperatuur een stuk lager dan dat we deze afgelopen zomermaanden gewend zijn geweest.  Kijken we naar de klimatologische norm, zou het in deze tijd van het jaar zo’n 23 graden horen te zijn. Daar komen we dit weekend, maar ook de hele volgende week echter lang niet bij in de buurt.

Omweg
Met een noordwestenwind wordt vandaag al koelere lucht vanuit de poolstreek aangevoerd en vanaf het weekend gebeurt dat met een kleine omweg, met bij ons een zuidwestelijke wind. Vanuit de omgeving van IJsland schuift namelijk een actief lagedrukgebied onze kant op, om zich vervolgens voor enkele dagen te nestelen boven de noordelijke Noordzee. De zuidwestenwind trekt bij ons op nadering daarvan flink aan en zowel op hoogte als lager in de atmosfeer komt er dan een koele luchtstroom vanuit het noorden op gang. Vanuit de omgeving van Lapland stroomt de lucht via een omweg langs de Britse eilanden naar Nederland. Pas tegen het einde van de maand zijn er weer wat signalen dat de temperatuur weer iets omhoog gaat.

Eerste te koude maand dit jaar?
Als we deze gehele maand augustus eens wat nader bekijken, zou dit zo maar eens de eerste (iets) te koude maand van het jaar kunnen worden. De afgelopen 7 maanden (inclusief december 2013 zelfs 8 ) verliepen allemaal warmer dan normaal. Augustus zou die reeks wel eens de das om kunnen doen. Volgens de nieuwste norm (1981-2010) ligt de gemiddelde temperatuur van de maand augustus op 17,5 graden. Momenteel zitten we daar met 18,2 graden nog ruim boven, maar met de temperatuur verwachting van De Bilt voor de overige dagen van de maand, eindigen we deze derde zomermaand zoals het er nu uitziet met 16,7 graden. Van de huidige 25e plaats in de lijst van warmste augustusmaanden sinds het begin van de metingen in 1901 zakken we dan hoogstwaarschijnlijk terug naar een plek ergens in de zestig.

Eerste 2 zomermaanden
Leggen we de zomermaanden juni en juli eveneens onder de loep, dan is vooral de maand juli bijna 2 graden warmer verlopen dan normaal. De maandgemiddelde temperatuur volgens de nieuwste norm ligt voor juli op 17,9 en dit jaar kwamen we uit op 19,8 graden. Daarmee kwam juli 2014 op een zesde plaats uit in de ranglijst met warmste julimaanden sinds 1901. Ook juni verliep warmer dan normaal, maar hier waren de verschillen beduidend kleiner. Met een gemiddelde maandtemperatuur van 16,2 graden tegenover de norm van 15,6 kwamen we in juni uit op een 29e plaats van warmst junimaanden.

Hele zomer
De gehele zomer van 2014 staat nu volgens de statistieken op een gedeelde zevende plaats, samen met de zomers van 1995 en 1983 met in alle drie de jaren tot nu toe (dus 14 augustus) 18,1 graden. De zomers van 1995 en 1983 kwamen vervolgens allebei nog een tiende hoger uit met 18,2. Volgens de laatste berekeningen komt de zomer van 2014 door de minder warme augustusmaand uiteindelijk onder 18 graden. Daarmee lijkt een top 10 notering in de lijst van warmste zomers uit te blijven. Wel moet hierbij gezegd worden dat we natuurlijk nog maar halverwege de maand zijn en de uiteindelijke notering dan ook nog (flink) kan afwijken.

De kaarten:

Een bel met koude lucht ligt vandaag en komend weekend boven onze omgeving. Op 5 kilometer hoogte, ofwel 500 hPa, liggen de temperaturen dan rond -22 graden. Dit heeft ook invloed op de hoogte van de temperatuur aan het aardoppervlak.

Die gaat dan ook duidelijk lager uitkomen dan de afgelopen tijd. We komen vanaf dit weekend een tijdland niet meer boven 20 graden uit en op de kilste dagen wordt het lokaal zelfs slechts maximaal 16 graden. De bovenste pluim is de temperatuur aan de grond en de onderste is de temperatuur iets hoger in de atmosfeer (t850).

Zaterdag schuift er een lagedrukgebied vanuit de omgeving van IJsland onze kant op en daar omheen wordt koelere lucht vanuit de poolstreek met een omweg via Schotland en Engeland bij ons aangevoerd.

Maandag vestigt dit lagedrukgebied zich boven het zuiden van Noorwegen en wordt de aanvoer iets rechtstreekser met een bij ons stevige noordwestelijke wind.

Bronnen: MeteoGroup, KNMI

weer.nl
Lees ook:

| Gewijzigd: 15 augustus 2014, 15:05 uur, door Marga
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
15 augustus 2014, 17:20 uur | Bericht #438353
Zondag en maandag dieptepunt in zomerweer

Zondag en maandag beleven we het dieptepunt in het weer van deze zomervakantie, meldt Weerplaza. Wind, wolken, regen en koele lucht houden het zomergevoel dan op grote afstand.

De zomervakantie begon in Noord-Nederland op 5 juli en eindigt voor Midden-Nederland als laatste op 31 augustus. Op 8 en 9 juli was het behoorlijk slecht weer in de zuidelijke helft van het land, maar daar was het toen nog geen vakantie. Daarna brak een periode aan met vaak warm zomerweer, waarbij het soms wel eens hard regende, maar altijd in de vorm van zomerse buien.

In De Bilt is de temperatuur vanaf 10 juli tot en met gisteren elke dag op minimaal 20 graden uitgekomen en op vijftien dagen ook boven de 25 graden. Zondag en maandag is van zomergevoel weinig te herkennen. De temperatuur bereikt zijn laagste niveau met maxima rond 18 graden. Bovendien is het wisselvallig en gaat het ook nog eens stevig waaien.

De zuidwestenwind neemt aan zee in kracht toe naar krachtig tot hard, 6 tot 7 Bft. Vooral zondagmiddag en -avond lijkt het soms al herfst met donkergrijze luchten en regen. Maandag breekt weliswaar de zon weer vaker door, maar er vallen ook talrijke buien en de wind blijft stevig waaien.

Koele maand
Vanwege het wisselvallige en koele weer wordt augustus 2014 de eerste vrij koele maand sinds juni 2013. Sindsdien waren er twee maanden met een normale temperatuur en alle andere maanden waren bovengemiddeld warm.

De kans dat het zomerweer zich nog herstelt, is op korte termijn klein. Wel neemt vanaf dinsdag de wind af en schijnt de zon geregeld. Buien blijven echter mogelijk en veel warmer dan 18 of 19 graden wordt het niet. Een graad of 23 is normaal voor deze tijd van het jaar. Pas in de laatste week van augustus gaat de temperatuur mogelijk weer enkele graden omhoog. De kans op temperaturen tussen 20 tot 25 graden groeit dan, maar overtuigend ziet het er nog niet uit.

Bron: AD
Every cloud has a silver lining
Justin
Beheerder
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 1281
Lid sinds: 2 feb. 2012
29 augustus 2014, 13:34 uur | Bericht #438688
Koelste augustus in ruim 20 jaar

Voorlopig overzicht

Met in De Bilt een gemiddelde temperatuur die zal uitkomen op ca. 16,1°C was augustus de koelste augustus sinds 1993. Het langjarige gemiddelde bedraagt 17,5 °C.

De maand ging echter vrij warm van start. In De Bilt werd het de eerste drie dagen nog zomers warm (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger). Dat waren daar de enige zomerse dagen van de hele maand. Normaal telt augustus zeven zomerse dagen. Tot en met de 10e lag de temperatuur vervolgens op een normaal niveau voor de tijd van het jaar waarbij het her en der in het land nog tot zomerse dagen kwam.


Grafiek temperatuurverloop De Bilt

Na 10 augustus raakte het zomerweer in verval en werd het steeds koeler. In de tweede helft van de maand was het uitgesproken koel waarbij de temperatuur op sommige dagen vijf tot acht graden beneden het langjarig gemiddelde lag. Van 15 tot en met 26 augustus, in totaal twaalf dagen, werd in De Bilt zelfs geen enkele warme dag genoteerd (maximumtemperatuur 20,0 °C of hoger).
De laatste dagen van de maand liep de temperatuur weer op naar voor eind augustus normale waarden. In totaal werden deze maand, vooral dankzij het warme begin, nog zeventien warme dagen geregistreerd, tegen 23 normaal.


Neerslag De Bilt

Augustus was gemiddeld over het land een zeer natte maand met een neerslagsom die waarschijnlijk zal uitkomen op ca. 125 mm tegen 78 mm normaal. Om in de top tien van natste augustusmaanden sinds 1906 te eindigen, is een neerslagsom nodig van minimaal 131 mm.
Op de natste plaatsen is ca. 200 mm gevallen. Door het vaak buiige karakter van de neerslag waren de neerslaghoeveelheden wel grillig verdeeld over het land met soms op korte afstand van elkaar grote verschillen. Bovendien was het niet in het hele land nat. In Delen van Overijssel, Drenthe en Groningen viel op sommige plaatsen minder dan 70 mm regen.

Opvallend was het grote aantal dagen waarop het regende. Op veel plaatsten viel van 6 tot en met 28 augustus, in totaal 23 dagen, regen. Soms ging het om veel regen. Augustus telde drie dagen waarop op tenminste één KNMI-neerslagstation 50 mm viel of meer. Meest in het oog sprong een regengebied dat op 25 en 26 augustus langdurig over de zuidelijke helft van ons land sleepte. In het zuiden bracht dit regengebied op veel plaatsen 30 tot 65 mm regen. Tegelijkertijd bleef het in het noorden helemaal droog.


Zonneschijnuren De Bilt

Gemiddeld over het land scheen de zon ca. 200 uren, vrijwel gelijk aan het langjarige gemiddelde van 195 zonuren. Ondanks het vaak uitermate wisselvallige en natte weer, kwamen opvallende sombere tijdvakken niet voor.
De regionale verschillen waren groot. In het noordelijk kustgebied was augustus het zonnigst. Lokaal scheen de zon daar ca. 225 uren. In het zuiden was het een stuk minder zonnig, lokaal bleef het aantal zonuren daar steken op ca. 165.

Vorig jaar augustus bedroeg de gemiddelde temperatuur in De Bilt 18,1 °C, het aantal uren zonneschijn 220 en de neerslagsom 27 mm.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010
De Bilt, 29 augustus 2014/Voorlopig overzicht/ Rob Sluijter

Vorig jaar juli was in De Bilt de gemiddelde temperatuur 19,2 °C, bedroeg het aantal uren zonneschijn 241 en de neerslagsom 40 mm.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010
De Bilt, 04 augustus 2014/KS-KA, Carine Homan

Bron KNMI | Gewijzigd: 29 augustus 2014, 13:39 uur, door Justin
Justin
Beheerder
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 1281
Lid sinds: 2 feb. 2012
29 augustus 2014, 13:39 uur | Bericht #438689
Warme zomer eindigt met koelste augustus in twintig jaar

29 augustus 2014 - De afgelopen zomer was een seizoen vol tegenstellingen met veel zware buien en wateroverlast, tropische temperaturen maar ook uitgesproken koele dagen. Juni was warm, juli zeer warm maar augustus zeer koel, de eerste koude maand in driekwart jaar.


Herhaaldelijk vielen verspreid over het land intensieve regen- en onweersbuien met wateroverlast en schade. De drie zomermaanden telden elf dagen met zware regen, dat wil zeggen op minstens één officieel weerstation een hoeveelheid van 50 mm of meer. Toch was de zomer gemiddeld over het hele land wat neerslag betreft geen uitschieter, zeker niet als we dat afzetten tegen de zomers van de laatste jaren. Dat komt door grote regionale verschillen: het zuiden was met ca. 470 mm in Maastricht wel uitzonderlijk nat, maar in het noorden was de zomer met plaatselijk 160 mm droog. Gemiddeld over het land viel omstreeks 265 mm tegen 225 mm als langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010. De zomers van 2004, 2007, 2011 en 2012 waren een stuk natter.


Aantal zware regendagen (meer dan 50 mm op minstens een KNMI-neerslagstation) in de zomers van 1951-2014 (Bron: KNMI)

Augustus was de natste zomermaand met landelijk circa 125 tegen 78 mm normaal. Plaatselijk viel in de afgelopen maand ongeveer 200 mm maar in delen van Overijssel, Drenthe en Groningen waar de buien niet zo talrijk waren viel de afgelopen maand op een aantal plaatsen minder dan 70 mm regen. Voor de recreatie was augustus veruit de minst fraaie maand van de zomer. Tussen 6 en 28 augustus viel op verschillende plaatsen elke dagen regen en vaak veel neerslag. Drie weken elke dag regen van betekenis komt in de zomer niet vaak voor.

De natste dag van de zomer was 28 juli met in deel van het land (vooral in de Randstad) 50 mm of meer. In Deelen viel 132 mm, waarvan 76 mm in één uur. Zulke zware buien zijn uitzonderlijk maar komen door het warmere klimaat tegenwoordig twee keer zo vaak voor dan rond 1950.

De zomer van 2014 was vrij warm met vooral in het noorden van het land vaak opmerkelijk hoge temperaturen. In De Bilt was de temperatuur gemiddeld over juni, juli en augustus ongeveer 17,4 graden tegen 17,0 graden normaal. Dat de balans voor zomer naar de warme kant uitslaat is volledig te danken aan juni, juli en de eerste tien dagen van augustus. Juli was met 19,4 graden zelfs een van de warmste maanden sinds het begin van de metingen. Op 19 juli werd in Hoek van Holland 36,5 graden gemeten, de landelijk hoogste temperatuur. In het Waddengebied en Noord-Holland zijn die dag uitzonderlijk hoge temperaturen gemeten van meer dan 34 graden. In augustus volgde een serie zeer koele dagen waardoor de laatste maand van de zomer met ongeveer 16,1 graden de koelste was in meer dan twintig jaar. Zulke tegenstellingen komen niet vaak voor. Augustus is ook de eerste maand sinds december vorig jaar met een lagere gemiddelde temperatuur dan normaal.

De zon was de afgelopen zomer vaak te zien. Landelijk gemiddeld berekende het KNMI omstreeks 645 uur zon tegen 608 normaal. Aan zee scheen de zon ongeveer 710 uur, in het zuiden van Limburg circa 590 uur.

Klimatologische overzichten augustus en zomer 2014

Augustus 2014: http://www.knmi.nl/klimatologie/

Zomer 2014: http://www.knmi.nl/klimatologie/

Bron KNMI
Justin
Beheerder
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 1281
Lid sinds: 2 feb. 2012
30 augustus 2014, 16:32 uur | Bericht #438742
Cristobal brengt 25 graden

Cristobal heeft z’n tropische kenmerken op weg richting IJsland inmiddels verloren. Maar voor ons wordt het weerssysteem juist vanaf nu van groot belang. Het is de motor achter een reeks fraaie nazomerdagen die eraan zit te komen. Met later komende week zelfs mogelijk 25 graden landinwaarts.



De temperaturen lopen volgende week geleidelijk op. Zo wordt het woensdag ook aan zee veelal 20 tot 22 graden. Het zeewater is nog een graad of 18, dus een duik is zeker nog mogelijk! Foto: Ria Brasser

Momenteel nadert ex-tropische orkaan Cristobal vanuit het zuidwesten IJsland. De grote tegenstellingen tussen het extra vocht en de aanvullende warmte die met Cristobal zijn meegekomen en de al aanwezige koudere lucht ten noorden van de straalstroom, zorgen ervoor dat het lagedrukgebied en ook de jet, de straalstroom,  extra aangejaagd worden. Langs de zuidoostflanken van het systeem wordt hierdoor met een langgerekte zuidwestelijke bovenluchtstroming ook hogerop in de atmosfeer additionele warmte naar het noordoosten toe getransporteerd. Dat richting het westen van ons continent. Deze toegevoegde warmte in de bovenlucht zorgt voor extra stabiliteit in de atmosfeer. En daarmee aanvullende ondersteuning van een hogedrukgebied dat zich al een aantal weken geleden in de in de lange termijnberekeningen aankondigde, maar nu extra stevig uitpakt, geholpen door de extra warmteaanvoer op hoogte. Cristobal geeft het hogedrukgebied indirect dus meer kracht dan anders het geval zou zijn geweest.


Het hogedrukgebied zorgt ervoor dat de wind flink afneemt. De combinatie van weinig wind en dalende temperaturen kan ervoor zorgen dat de ochtend soms nevelig begint met hier en daar een mistbank. Foto: Marinus de Keyzer

Hogedrukgebied
Het hogedrukgebied dat komende week zo belangrijk wordt voor ons weer, bestaat in feite uit twee delen. Een eerste deel ligt deze zaterdag nog ten westen van Bretagne, op de oceaan. Een ander exemplaar bevindt zich boven Noord- en Centraal-Scandinavië. Beide worden ondersteund door warmte in de bovenlucht (hogedrukwerking hoog in de atmosfeer).

Aan de zuidoostflanken van ex-Cristobal komt zoals aangegeven op grote hoogte een extra aanvoer van warme lucht tot stand. Dit zorgt ervoor dat de bovenluchtrug (uitloper van hogedrukwerking in de bovenlucht) van het eerste hogedrukgebied extra verstevigd wordt en daarbij tegelijkertijd in noordoostelijke richting opschuift en zich uitbreidt. Hierdoor smelten beide hogedrukgebieden komende week vervolgens langzaam samen tot één massief hogedrukgebied ten noorden van ons.


Dit is de luchtdrukkaart van morgenmiddag. Linksboven zien we een L, dat is het lagedrukgebied met de restanten van de oude tropische orkaan Cristobal. Het brengt een fiks windveld (daar waar de luchtdruklijnen dicht op elkaar liggen waait het stevig) met ook veel regen. Aan de zuidoostflank van "ex-Cristobal" komt op grote hoogte een extra aanvoer van warme lucht tot stand. Dat zorgt ervoor dat het hogedrukgebied ten westen van Frankrijk aan terrein gaat winnen.

Weerbericht komende week
Waait de wind maandag nog uit het westen, daarna draait ze geleidelijk naar het noordoosten. De zon schijnt steeds vaker en de temperaturen lopen op. Wordt het maandag een graad of 20, woensdag koersen we landelijk rond 22 graden en donderdag of vrijdag komt in het binnenland de zomerse 25-gradensgrens waarschijnlijk binnen bereik. Na een teleurstellende augustusmaand, schiet het meteorologische najaar (herfst start 1 september, aanstaande maandag) dus mooi uit de startblokken.

Vanaf volgend weekend wordt de onzekerheid groter. Het is goed mogelijk dat dan, of in week 2 van september een overgang plaatsvindt naar een situatie met een bovenluchttrog – lagedrukwerking in de bovenlucht – langs de westflanken van het Europese continent met vanuit het zuidwesten soms weer storingen met op grotere schaal buien of af en toe wat regen. De laatste ontwikkelingen wijzen erop dat voor het weekend zelf de kans op een geïsoleerde regen- of onweersbui dan misschien wel toeneemt, maar dat we meest waarschijnlijk nog aan de ‘goede’ kant van de lijn zitten. Volg ons weerbericht voor uw woonplaats op de voet; gratis via weer.nl of met onze WeerApp WeatherPro.


Het lagedrukgebied Bertha veroorzaakte een windhoos bij Hellendoorn en met name in die omgeving was er sprake van veel omgeknakte bomen. Cristobal koerst echter noordelijker, richting IJsland. Daar komt dan ook een stevige wind te staan en gaat lokaal veel neerslag vallen. Foto: Peter Bakker.

Eerst Bertha en nu Cristobal, komen er nog meer?
Orkanen boven de tropische delen van de Atlantische Oceaan, zoals Cristobal, trekken in sommige gevallen met de bovenluchtstroming mee langs de oostkust van de Verenigde Staten en vervolgens richting Europa. Daarbij verliezen ze geleidelijk aan de meeste van hun tropische kenmerken. Maar hogerop in de atmosfeer wordt daarbij nog altijd veel warmte-energie meegevoerd en daarmee beïnvloeden ze het stromingspatroon in hun omgeving. Een verandering in het stromingspatroon kan zowel positief als negatief uitpakken. Waar Cristobal ons extra fraai weer gaat opleveren, zagen we Bertha in augustus het omgekeerde doen. Op 10 augustus trok de restanten van de tropische orkaan Bertha over onze omgeving. Het leverde forse regen- en onweersbuien op met lokaal zelfs een windhoos en belangrijker nog, het markeerde een verandering in het stromingspatroon en een einde van het tot die tijd zomerse weer in Nederland.

Het is niet elk jaar dat ex-tropische orkanen zo’n grote invloed hebben op het weer in onze omgeving. Nu zien we dit binnen een maand tijd twee keer gebeuren. Dat terwijl er überhaupt nog, maar drie tropische stormen op de Atlantische Oceaan zijn ontstaan dit seizoen. Grilligheid is troef op dit punt. Het is dan ook zeker niet gezegd dat zulke grote invloeden ook later deze herfst of in de winter nogmaals gaan voorkomen.


Als tegenhanger wordt bij ons het hogedrukgebied versterkt. Zo komt er warme lucht onze kant op. Het weerbeeld wordt in het begin van volgende week nog bepaald door een mix van stapelwolken en zonneschijn, maar geleidelijk krijgt de zon steeds meer de overhand. Foto: Pia Legerstee

weer.nl
Lees ook:

Justin
Beheerder
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 1281
Lid sinds: 2 feb. 2012
1 september 2014, 17:44 uur | Bericht #438837
België beleefde natste zomer sinds 1992

De Belgische zomer 2014 was tot op heden de natste zomer sinds 1992. In Ukkel viel in de maanden juni, juli en augustus tot dusver 345 mm neerslag. Dat meldt weerkundige David Dehenauw. Vooral de maanden juli en augustus waren abnormaal nat, met respectievelijk 117 en 135 mm neerslag terwijl er normaal 79 mm regen valt.


Het aantal uren zonneschijn in Ukkel bedroeg 550 uren, wat licht onder het normale niveau (578 uren) is, vervolgde David Dehenauw.

De gemiddelde temperatuur van de afgelopen drie maanden bedroeg 17,3 graden, ook onder de normale waarde van 17,5 graden. "Vooral augustus was fris, met een gemiddelde temperatuur van 16,2 graden", aldus de weerman.

"We hebben de voorbije drie maanden geen record gebroken, maar het is duidelijk dat het veel geregend heeft", besluit hij.

Bron: HLN
Justin
Beheerder
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 1281
Lid sinds: 2 feb. 2012
1 september 2014, 18:50 uur | Bericht #438842
Vijfde natste zomer sinds begin waarnemingen

Het is nu officeel. De weerkundige zomer van 2014 is de vijfde natste sinds het begin van de waarnemingen in 1833. In Ukkel registreerde de pluviometer in juni, juli en augustus in totaal 348,2 liter per vierkante meter neerslag. Dat blijkt uit cijfers van het KMI.


Met 364,8 mm neerslag in Ukkel blijft 1992 historisch de kroon spannen, op enige afstand gevolgd door 1850 met 360,2 mm hemelvocht. Een normale zomer resulteert in Ukkel in 224,6 mm neerslag, aldus het KMI. Het gaat om een "uitzonderlijke" waarde, aangezien het weerfenomeen maar eens in de 30 jaren voorkomt.

Augustus springt met 21 neerslagdagen en 136,0 liter per vierkante meter in het oog. De afgelopen drie maanden telden 49 dagen met neerslag (juni 12 en juli 16), tegen 43,9 neerslagdagen als normale waarde.

Augustus telde 149:49 uren zonneschijn, wat het zomertotaal op 550 uren en 27 minuten bracht, iets onder de normale waarde van 578:20 uren.

Het koele en regenachtige weer had wel één pluspunt. De Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL) telde deze zomer slechts één dag - op 18 juli - met een overschrijding van de EU-ozoninformatiedrempel, en dit op slechts twee plaatsen in het land. Dat is het laagste aantal sinds begin van de ozonmetingen in 1978, aldus woordvoerder Frans Fierens.

Bron: HLN
Terug naar boven
1 2 3 4
Dit topic is gesloten
2 Gebruikers lezen nu dit topic, onderverdeeld in 2 gasten en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.880 topics, welke bij elkaar 448.477 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.606 leden.
Het nieuwste lid is AMV058.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
2 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 586 mensen aan het browsen op het forum. 3 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 586, lezen 10 mensen het topic "Winter 2010 discussietopic deel 3".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden