Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Dec 2024 15:26:46

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43
Actueel
1 / 4

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
14 juli 2014, 11:08 uur | Bericht #433518
Kamp in Herselt ontruimd na regen

In het Antwerpse Herselt is een kampplaats volledig ontruimd door de aanhoudende wateroverlast. Zo'n 270 kinderen moesten de nacht elders doorbrengen. De voorfase van het medisch rampenplan werd afgekondigd. De kinderen maken allemaal deel uit van de meisjeschiro van Retie. Ze zijn tussen de 6 en 18 jaar oud.

Bron: HLN
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
21 juli 2014, 11:46 uur | Bericht #434869
Juli doet gooi naar warmste drie

Met de warmte die de komende dagen wordt verwacht, doet de julimaand als geheel een serieuze gooi naar een positie tussen de drie warmste julimaanden sinds het begin van de moderne waarnemingen. Op basis van de huidige verwachtingen zou juli 2014 op een gemiddelde temperatuur van 20,1 graden kunnen uitkomen, goed voor een gedeelde derde plaats op die ranglijst (samen met de julimaanden van 1995 en 1983). Verder wordt de kans dat het jaar 2014 in Nederland tot het warmste jaar ooit zal uitgroeien alleen maar verder vergroot.

Het wordt de komende dagen niet alleen opnieuw warm in Nederland, de afgelopen dagen was het al bijzonder warm. Zowel vrijdag, zaterdag als gisteren werden in (delen van) Nederland tropische temperaturen gemeten. Het warmst was het afgelopen zaterdag in Hoek van Holland, waar het kwik even 36,5 graden aantikte (nog nooit eerder was het daar zo warm). Op diverse plaatsen in vooral het noorden van het land werden die dag records (datumrecords of zelfs absolute records) gebroken. Vooral de tropische Waddeneilanden stalen hierbij de show. Vlissingen was zaterdag het enige weerstation waar geen tropische temperatuur van 30 graden werd gehaald.

Hitte even verdrongen
Vanuit het westen werd de hitte gisteren naar het oosten teruggedrongen. In de nacht naar zondag leverde die overgang in het westen al de eerste onweersbuien op. Gisteren volgden buien in de oostelijke helft van het land. In het noorden van Limburg kwam het daarbij als eerste tot wateroverlast en ook omgewaaide bomen. Later kwamen actieve buien boven het oosten en noordoosten van het land terecht. Uit Noordoost-Groningen werden ook wateroverlast en een enkele omgewaaide boom gemeld. In de rest van het land viel het met de overlast mee.

Een draaiing van de wind naar het noordwesten zorgde ervoor dat in de westelijke helft van het land van hitte geen sprake meer was. Op de meeste plaatsen bleef de temperatuur er beneden 25 graden. In de oostelijke helft werden nog wel maximumtemperaturen tussen 25 en 30 graden gemeten. De vliegbasis Twenthe en Nieuw-Beerta waren de warmste stations met respectievelijk 30,3 en 32,4 graden. In Eelde werd de tropische grens met 29,9 graden op een haar na gemist.

Warmte komt terug
Inmiddels heeft zich boven Centraal-Europa een lagedrukgebied gevormd. Een gevolg hiervan is dat de overgangszone met de hitte, nu ten oosten van Nederland, weer langzaam naar het westen terug beweegt. Hierop bevond zich vanochtend een gebied met regen en buien dat het oosten en noordoosten van het land aan het begin van de dag al bedekte. In Groningen was tot op dat moment plaatselijk ongeveer 50 millimeter regen gevallen. Later vandaag, vanavond en de komende nacht trekt dit systeem (in betekenis afnemend) naar het zuidwesten over Nederland weg. Er vooruit waait een noordwestelijke wind, erachter draait de wind naar noord tot noordoost.

Daarmee keert ook de zomer naar Nederland terug. Morgen al schijnt op veel plaatsen weer de zon, afgewisseld door stapelwolken. Op een heel lokale bui na blijft het dan droog. De temperaturen stijgen op veel plaatsen tot 27, lokaal zelfs 28 graden. Woensdag en donderdag komt daar nog iets bij en komen we lokaal in de buurt van een tropische 30 graden uit. Tegelijkertijd neemt de kans op een regen- of onweersbui dan wat toe, maar de zon heeft ook die dagen de overhand.

Juli naar de top
Zoals gezegd gaat de julimaand met de warmte die eraan komt een serieuze gooi doen naar een top 3 positie in de lijst van warmste julimaanden sinds 1901. Een gemiddelde temperatuur van iets boven 20 graden ligt binnen bereik en dat hebben nog niet veel julimaanden eerder gepresteerd. De toppositie van juli 2006 blijft echter buiten bereik. Toen, het was de maand waarin de Nijmeegse 4Daagse vanwege de extreme hitte al na één dag werd afgeblazen, kwam de gemiddelde temperatuur op 22,3 graden uit. Juli 2006 was en is daarmee de allerwarmste maand ooit.

Ook een absoluut jaarrecord?
Het lopende jaar staat tot en met gisteren op een gemiddelde temperatuur van 11,3 graden en is daarmee tot op het huidige moment nog iets kouder (0,3 graden) dan het jaar 2007, dat samen met 2006 de lijst van warmste jaren ooit in Nederland aanvoert. Toen, in 2007, verliep de tweede jaarhelft koeler dan normaal waarna we op 11,2 graden uitkwamen. Mocht de rest van 2014 normaal tot iets warmer dan normaal verlopen, dan is een verbreking van het record van 2006 en 2007 een zekerheid. Alleen als de rest van dit jaar kouder dan normaal verloopt, is er een reële kans dat het jaarrecord niet wordt gehaald. Voorlopig lijkt het echter warmer dan normaal te blijven.

Bron: MeteoGroup

weer.nl
Lees ook:

Every cloud has a silver lining
Waarom deze advertentie?
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
22 juli 2014, 17:15 uur | Bericht #434925
Juni was wereldwijd warmste junimaand sinds 1880

De afgelopen maand juni was wereldwijd de warmste sinds het begin van de waarnemingen in 1880. Dat meldt de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), de Amerikaanse weerdienst.

De gemiddelde temperatuur van de grond en aan de oppervlakte van de oceanen bedroeg 16,22 graden Celsius. Dat is 0,72 graden boven het gemiddelde van de 20e eeuw voor die maand en het doet "beter" dan het vorige junirecord van 2010.

"Het grootste deel van de planeet is in juni blootgesteld aan temperaturen die boven het gemiddelde lagen, met recordtemperaturen voor de regio's in het zuidoosten van Groenland, het noorden van Zuid-Amerika, het oosten en centrum van Afrika en delen van het zuiden en zuidoosten van Azië", zo klinkt het bij NOAA.

Opvallend: de laatste keer dat de temperatuur in juni onder het gemiddelde van de 20e eeuw lag, was in 1976. De maand mei was overigens ook al de warmste meimaand sinds het begin van de metingen, net voor mei 2010.

Bron: de Redactie
Every cloud has a silver lining
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
24 juli 2014, 15:25 uur | Bericht #434990
Nog geen zorgen om waterpeil in Overijssel, er is nog water genoeg



Het aanhoudende zomerse weer veroorzaakt nog geen problemen voor het waterpeil in Overijssel. Dat laten de waterschappen Groot Salland en Vechtstromen weten.

Er is in de afgelopen periode genoeg regen gevallen. Daarnaast voeren de IJssel en het IJsselmeer genoeg water aan. Het water in sloten, weteringen en kanalen stroomt daardoor goed door en er zit overal genoeg zuurstof in het water.

"Een buitje zou voor het oppervlaktewater wel goed zijn. Met 20 graden is het water warm maar niet té warm", aldus en woordvoerder van waterschap Vechtstromen. Van blauwalg is dan ook in tegenstelling tot andere jaren nauwelijks sprake. "Zolang er af en toe een bui valt tijdens het warme weer, is er niks aan de hand"

Waterschap Groot Salland heeft op sommige plekken wel voorzorgsmaatregelen genomen; het zomerpeil is verhoogd door het opzetten van stuwen. Daardoor wordt water vastgehouden en een buffer gecreëerd voor het geval de droogte aanhoudt. Samen met Rijkswaterstaat houden de waterschappen de waterstanden en de weersverwachtingen nauwlettend in de gaten.

Bron: RTVOost | Gewijzigd: 24 februari 2017, 14:11 uur, door Joyce.s
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
24 juli 2014, 20:19 uur | Bericht #435022
Einde warm en stabiel zomerweer

Na een periode met zonnig, droog en warm zomerweer wordt het de komende dagen wisselvalliger en minder warm. Voor sommigen een opluchting dat de lange periode met warm tot zeer warm zomerweer voorbij is, voor vakantie vierend Nederland af en toe vervelend. Het weertype met zon en vooral in de middag een bui met temperaturen rond 22 graden is overigens vrij normaal en staat bekend als typisch "Hollands zomerweer".

Tropische temperaturen Hoek van Holland
De afgelopen dagen was het op en top zomerweer in heel Nederland met veel zon en temperaturen die gisteren oplopen tot 28 graden. In Hoek van Holland werd het met een aflandige wind zelfs tropisch warm, 30.3 graden. Hoek van Holland was tijdens de afgelopen warme periode meerdere keren de koploper wat betreft de maximumtemperatuur. Het Westland is op dit moment in tegenstelling tot bijvoorbeeld delen in Drenthe, Overijssel en Limburg zeer droog. Het neerslagtekort (neerslag minus verdamping) is in het Westland en in delen van Zeeland opgelopen tot 150 mm. Omdat er geen energie wordt benodigd voor verdamping kan alle energie worden gebruikt voor het opwarmen van de lucht en komt het kwik in droge gebieden een stuk hoger uit dan in natte gebieden.


Maximumtemperaturen woensdag 23 juli, 30.3 graden in Hoek van Holland.


Neerslagtekort kaart van het KNMI laat zien dat het Westland erg droog is.

Zomerse donderdag
Vandaag blijft vrij zonnig en warm. Af en toe drijft er wat hoge en middelbare bewolking voorbij. Door de aanvoer van iets minder warme en ook wat vochtigere lucht komt het kwik iets minder hoog uit in vergelijking met gisteren. Dertig graden worden vandaag niet gehaald. Op de meeste plaatsen wordt het 26 of 27 graden. Op de Wadden wordt het 24 graden bij een matige tot vrij krachtige ietwat vlagerige oosten- tot noordoostenwind. Vanmiddag ontstaan er in de vochtige en geleidelijk onstabieler wordende lucht in de oostelijke provincies enkele stapelwolken en kan vanaf de tweede middaghelft en vanavond een lokale regen- of onweersbui vallen.

Duitse lagedrukgebieden
Grootschalig zien we nog steeds een hogedrukgebied boven Scandinavië met nog steeds extreem hoge temperaturen in Noorwegen, Zweden en Finland. Aan de zuidflank van dit hoog staat een oost- tot noordoostelijke stroming. Een lagedrukgebied in de hogere lagen van de atmosfeer boven het oosten van Duitsland trekt vandaag naar het westen, naar het zuidoosten van ons land, waardoor opbouw van de atmosfeer onstabieler wordt (aan de grond wordt het zomers warm, in de hogere lagen van de atmosfeer is het koud) en er uiteindelijk aan het eind van de dag in de oostelijke provincies een lokale bui kan ontstaan. Vrijdag blijft het hoogtelaag boven het zuidoosten van ons land liggen. Op grondniveau trekt een lagedrukgebied van Duitsland naar het noordoosten van ons land. Rondom dit lagedrukgebied ontwikkelt zich een zone met bewolking en neerslag. Deze zone draait morgen in de loop van de dag via het noorden en midden van het land naar het westen en zuidwesten. De neerslag krijgt in de loop van de dag een buiig karakter, daarbij kan het ook onweren. Onder de wolken die over ons land schuiven en in neerslag blijft het kwik rond 21 of 22 graden steken. In het zuiden, waar de zon vooral in de ochtend af en toe nog weet door te breken kan het lokaal nog 25 graden worden.


Weerkaart vrijdag 25 juli

Zaterdag op meer plaatsen zomers
De krul met wolken en neerslag rondom een opvullende depressie aan de grond en in de hogere lagen van de atmosfeer trekt in de nacht naar zaterdag en zaterdagochtend via het zuidwesten van het land weg. Daarna komt de zon tevoorschijn en loopt het kwik hoger op dan op vrijdag. Op de meeste plaatsen wordt het zaterdag 23 of 24 graden, in het binnenland wordt op veel plaatsen weer de zomerse 25 graden gehaald. De aangevoerde lucht aan de "binnenkant "van de krul is zeer onstabiel van opbouw. Vrij snel zullen er stapelwolken ontstaan die tot een vrij hoog niveau van de atmosfeer kunnen doorgroeien en in de middag en avond het buienstadium kunnen bereiken. Onweer en windstoten zijn mogelijk. Omdat er weinig stroming is, kunnen buien lokaal blijven hangen en veel neerslag produceren.


Weerkaart zaterdag 26 juli

Engels lagedrukgebied
De Duitse lagedrukgebieden vullen in de nacht naar zaterdag op en trekken naar het zuidoosten weg. Tegelijkertijd zien we boven Engeland een volgend lagedrukgebied in de hogere lagen van de atmosfeer ontstaan. Het koufront dat om het lagedrukgebied op grondniveau boven de Noordzee krult, trekt zondag in de loop van de dag van zuidwest naar noordoost over ons land en veroorzaakt met name zondagmiddag en avond in het noorden en oosten weer een aantal regen- en onweersbuien. In het zuidwesten en westen wordt het zondagmiddag droog en wordt het met medewerking van de zon 23 graden. Het lagedrukgebied trekt maandag opvullend over België naar Frankrijk en veroorzaakt ook begin volgende week nog een paar buien. Met een naar west tot noordwest draaiende wind wordt lucht aangevoerd vanaf de Noordzee. Met een beetje zon warmt die lucht overdag boven land op naar 21 of 22 graden.


Weerkaart zondag 27 juli

Minder buien
Vanaf woensdag zijn er geen kleine lagedrukgebiedjes meer in onze directe omgeving te vinden en neemt de kans op regen- en onweersbuien af. Grootschalig zien we lagedruk boven het noorden van Europa (dat betekent voor Scandinavië wisselvallig en koeler weer) en hogedrukgebieden op de Atlantische Oceaan, soms met een uitloper naar Europa. Met een westelijke stroming wordt vrij frisse lucht aangevoerd met af en toe zon en later in de week weer kans op een enkele bui. De temperaturen zullen oplopen naar 21 of 22 graden, vrij normale waarden voor de ze tijd. Een terugkeer van het warme zomerweer zit er niet in.

Bronnen: MeteoGroup, KNMI

weer.nl
Lees ook:

Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
24 juli 2014, 22:23 uur | Bericht #435029
Zachte winter zorgt voor wespenplaag




Brandweerkorpsen krijgen deze zomer tot dubbel zoveel oproepen om wespennesten te gaan verdelgen. Dat heeft alles te maken met het warme weer en de zachte winter. De wespenkoninginnen zijn daarom vroeger wakker geworden en bovendien hebben meer wespen de winter overleefd. De brandweer van Genk bijvoorbeeld weet niet waar eerst te beginnen.

Bron; Het nieuwsblad
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
25 juli 2014, 16:22 uur | Bericht #435055
Hoge temperaturen voorbij, Nationaal Hitteplan niet meer actief

Omdat de komende dagen de temperatuur omlaag gaat is het Nationaal Hitteplan niet meer actief. Dit meldt het RIVM vrijdagmiddag.

Het Nationaal Hitteplan wordt actief als er een periode van aanhoudende hitte verwacht wordt van vier of meer dagen met temperaturen van meer dan 27 graden. Aanhoudend warm weer vormt een gezondheidsrisico voor bepaalde groepen mensen. Met name ouderen, mensen in zorghuizen, chronisch zieken en mensen met overgewicht zijn risicogroepen. Het KNMI en RIVM roepen dan op tot extra maatregelen voor deze risicogroepen. Vanaf vandaag is het Nationaal Hitteplan niet meer actief.

Bron: BoN
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
26 juli 2014, 10:44 uur | Bericht #435079
Heel wat file richting zon vandaag

Wie vandaag met de auto richting zon vertrekt, riskeert een pak file. Aan de Gotthardtunel in Zwitserland staat al 13 kilometer file richting Italië, goed voor meer dan 2 uur aanschuiven. In Frankrijk beginnen de eerste files richting het zuiden zich te vormen, melden mobiliteitsclubs VAB en Touring.

De kans op fileleed is het grootst op de Zwitserse en Franse wegen. Wie door Oostenrijk of Duitsland moet, zou minder hinder ondervinden.

In Frankrijk staat er na 9 uur ongeveer 100 kilometer file, met de eerste hinder die zich vormt op de snelwegen naar het zuiden en druk verkeer rond Parijs. Op de A7 tussen Lyon en Orange is er sprake van 60 kilometer file of een uur aanschuiven. Op de A10 tussen Parijs en Bordeaux is er onder meer sprake van 4 kilometer file of 35 minuten tijdsverlies bij Tours. Aan de Mont-Blanctunnel zal de automobilist gedwongen de natuurpracht van de bergen moeten aanschouwen vooraleer de rit naar Italië te kunnen aanvatten.

In Duitsland staat er zowat 60 kilometer file, met hinder aan verschillende wegenwerken, onder meer op de A3 Nürnberg-Passau. Op de A5 Frankfurt-Basel staat er door een ongeval tussen Kronau en Bruchsal 10 kilometer file.

In Oostenrijk verlies je meer dan anderhalf uur op de A10, niet zo ver van de Sloveense grens ter hoogte van Vilach. Richting Slovenië rij je beter om via Wels en Graz-Maribor.

Bron: de Redactie
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
26 juli 2014, 20:53 uur | Bericht #435124
Warm zeewater


De zeewatertemperatuur in de noordelijke delen van Europa zijn de laatste weken flink omhoog geschoten. Onder invloed van een standvastig hogedrukgebied boven Scandinavië was het lange tijd zonnig en veelal zomers tot tropisch warm. Foto: Sytse Schoustra.

In Noord-Europa lag de afgelopen tijd een standvastig hogedrukgebied en dat resulteerde in zomerse omstandigheden. De zon scheen veel en regionaal lag de middagtemperatuur zeer regelmatig op of net boven de tropische grens van 30 graden. Niet alleen het land is hierdoor snel opgewarmd, ook de wateren rondom Scandinavië zijn inmiddels enkele graden warmer dan ze normaalgesproken in deze tijd van het jaar zijn. Niet alleen de Oostzee, maar ook het Skagerrak en Kattengat rondom Denemarken, de noordoostelijke delen van de Noordzee en het zuiden van de Noorse zee hebben hogere watertemperaturen dan normaal.

Na het zeer warme weer in Scandinavië, is de temperatuur van het omringende water in twee weken tijd 2 tot 4 graden gestegen. Vooral het water voor de Zweedse zuidoostkust is regionaal 25 graden en dat geldt ook voor de zuidwestkust van Finland. Inmiddels is het eerdergenoemde hogedrukgebied grotendeels verdwenen en de luchtdruk omlaag gegaan. Een actief lagedrukgebied resulteert in buien. Door de combinatie van een koude bovenlucht en warm zeewater worden dat soms fikse exemplaren, die veelal ook gepaard gaan met onweer.

Noordzee
De Noordzee is ook warmer dan normaal in deze tijd van het jaar, maar de verschillen ten opzichte van de norm voor eind juli zijn iets minder groot dan bij de eerder genoemde wateren het geval is. In een brede kuststrook in Nederland is het zeewater nu 22 graden. Dat is 4 graden boven normaal en nog maar 2 graden onder de hoogste zeewatertemperatuur ooit gemeten in de kuststrook van de Noordzee. In de zomer van 2006 lag de watertemperatuur na 2 hittegolven namelijk op 24 graden. Door die hogere watertemperaturen is het aan de kust bij wind vanaf zee de komende tijd iets warmer dan anders.

Land vs zee
Juist de komende dagen is dat goed te zien. Dit weekend hebben we westelijke winden en dus de aanvoer vanaf de Noordzee. Direct aan zee wordt het dan ook 22 tot 23 graden en landinwaarts is het iets warmer omdat land nou eenmaal sneller opwarmt dan water. Na het weekend draait de wind naar het noorden en is het bovendien tamelijk bewolkt. De zon speelt dan een minder grote rol bij het opwarmen van de lucht. De verschillen tussen binnenland en kuststrook zijn qua temperatuur dan ook relatief klein. Op de stranden wordt het een graad of 22 en landinwaarts is het misschien net even een graadje warmer. Hier is de invloed van het zeewater dus goed merkbaar.

Meer buien in de herfst?
De hoge zeewatertemperaturen kunnen op de wat langere termijn wel weer een aanwijzing zijn voor meer buien in de herfst. Wanneer de lucht kouder wordt en over het warme zeewater strijkt, vormen zich namelijk gemakkelijk buien. Vooral de kustregio’s zijn dan gevoelig voor buien vanaf zee. Boven water worden ze namelijk gevoed door het warme water, maar eenmaal boven land doven ze vaak snel weer uit, doordat het land ten opzichte van het zeewater dan minder warm is.


Ten opzichte van normaal liggen de temperaturen van het zeewater 2 tot 4 graden hoger. Bron: DMI.


Vooral de Oostzee, het Kattegat, Skagerrak en de oostelijke delen van de Noordzee en Noorse zee zijn erg warm. Bron: DMI.


Het water van de Oostzee is bijna overal ruim 20 graden, lokaal zelfs tot 25 graden aan toe. Bron: Baltic Sea Portal.


Ook globaal gezien is het warme water in de noordelijke delen van Europa opvallend. Bron: DMI.


Bron: MeteoGroup

weer.nl
Lees ook:

Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
30 juli 2014, 09:18 uur | Bericht #435749
Warmte plaagt jaarmarkt in Wateren

De jaarmarkt van Wateren is een van de grootste van het Noorden, zo niet de grootste. Maar de standhouders hebben wel eens meer bezoekers voorbij zien trekken dan dit keer. Dinsdag hebben de heren en dames in hun zonovergoten kramen zware concurrentie van plassen en zwembaden.

,,Ongeveer 8000 bezoekers'', schat organisator Jack de Vries. Hij had op het dubbele gerekend. Op het terras van de feesttent stonden dinsdag rond tien uur de eerste halve liters bier al op tafel. Ondanks de warmte viel er nog genoeg te genieten: van muziek, de verbale vondsten van de standwerkers en nóg meer bier. Ook aan koopjes weer geen gebrek.

Bron: Dagblad van het Noorden
Every cloud has a silver lining
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
30 juli 2014, 13:47 uur | Bericht #435758
Juli was zeer warm en kletsnat


Foto: ANP

De maand juli was een stuk warmer en natter dan normaal. Met een gemiddelde maandtemperatuur van 19,7 graden was het zelfs de op vijf na warmste juli sinds 1901. Dat is bijna twee graden warmer dan normaal. Ook was het zeer nat met een gemiddelde van honderd millimeter regen. Dat meldt weeronline.nl woensdag.
Van een lange periode met stabiel zomerweer was deze maand geen sprake. Zuidelijke stromingen voerden regelmatig erg warme en vochtige lucht aan. De hitte ging daardoor gepaard met fikse regen- en onweersbuien.

De meeste neerslag viel maandag toen wolkbreuken in een groot deel van het land wateroverlast veroorzaakten. Zo viel in Alphen aan de Rijn in een dag 180 millimeter neerslag en op de Veluwe 130 millimeter in een tijdsbestek van anderhalf uur. Normaal gesproken valt er in de hele maand juli ruim 78 millimeter regen.

Het natst was het tot woensdag in het Brabantse Nieuwendijk, waar in een maand tijd bijna 211 millimeter neerslag viel. Op de Waddeneilanden en in Friesland was het juist erg droog. Op sommige plaatsen viel nog geen twintig millimeter.

Het aantal zomerse dagen in De Bilt komt uit op veertien tegen negen normaal. Slechts op drie dagen kwam de temperatuur niet boven de 20 graden. Op 18 en 19 juli werd het tropisch met 30 graden of meer. In de regio Twente bleef het nog een dag langer tropisch warm, waardoor sprake was van een regionale hittegolf.

Bron: Nieuws
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
30 juli 2014, 17:20 uur | Bericht #435767
Kust blikt tevreden terug op eerste zomermaand

De toeristische sector blikt tevreden terug op de maand juli. Toeristische ondernemers aan de kust registreerden een goede maar geen uitzonderlijke eerste zomermaand. Dat heeft Westtoer, het autonoom provinciebedrijf voor toerisme en recreatie in West-Vlaanderen, bevestigd. De verwachtingen voor augustus zijn hoopvol.

Met de start van het bouwverlof, in het tweede deel van juli, kwam de kust op toeristische kruissnelheid. De hotelsector vermeldt een bevredigende bezetting gaande van 85 procent tot een bijna volledige bezetting. De wisselingen in het zomerweer, van uitermate zonnig tot regenachtig, zorgde wel voor een afwisselend boekingsgedrag bij de consument. Volgens Westtoer waren vooral de weekends voltreffers.

Ook de kampeersector is zeer tevreden over het seizoen tot dusver. Vanaf 10 juli was het bijzonder druk op de campings. Augustus kondigt zich uitstekend aan met een bijna volledige verhuur.

De kustattracties hebben het over een gevarieerd seizoen gekenmerkt door een abrupte overgang van zeer goed naar minder goed weer. Attracties, die zowel indoor als outdoor iets kunnen bieden, scoren zeer goed.

Algemeen wordt het niveau van 2013 gehaald en augustus kan nog zorgen voor een betere tweede helft van de zomer.

Bron: De Standaard
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
30 juli 2014, 17:23 uur | Bericht #435769
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
1 augustus 2014, 09:22 uur | Bericht #435805
Zomerweer: inbrekers zeer actief

Het regent momenteel woninginbraken. Alleen al in Assen was het achttien keer raak.

Schuifpuien, ramen, balkondeuren en ook achterdeuren laten mensen met dit fraaie zomerweer openstaan als ze weggaan.

Ook als bewoners thuis waren en een middagdutje deden, kwamen ze via opstaande balkondeuren binnen.

Meerdere keren overliepen bewoners de insluiper, die er vervolgens als een haas vandoor ging. Vaak met, soms zonder buit.

Assen is niet uniek wat betreft het aantal insluipingen. Het komt in heel de regio voor, vertelt politiewoordvoerder De Vries. Hij vindt dat mensen erg nonchalant met hun spullen omgaan.

,,Ze laten hun tablet en mobiele telefoons op tafel liggen. Als de deuren en ramen openstaan, maak je het insluipers wel heel gemakkelijk. Ook zien we regelmatig ladders achter huizen hangen. Eén en één is twee.''

Bron:  Dagblad van het Noorden
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
1 augustus 2014, 19:30 uur | Bericht #435855
Weer was vrij normaal in juli

De weergoden hebben tijdens de maand juli geen extreme dingen gedaan. Het weerbeeld was vrij normaal, al viel er meer neerslag dan in een "normale" julimaand. Dat blijkt vrijdag uit gegevens op de website van het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI).

Tijdens de maand juli viel er 117,2 millimeter neerslag, terwijl dat normaal maar 73,5 millimeter is. Daar heeft onder meer het aantal onweersdagen mee te maken. Er werden 17 dergelijke dagen geteld, tegen 13,2 in een normale julimaand.

De gemiddelde temperatuur (19,3 graden) en het aantal uren zonneschijn (193 uur en 47 minuten) waren normaal voor de maand juli.

Bron: HLN
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
3 augustus 2014, 22:15 uur | Bericht #436391
Zwemmer overleden op strand Katwijk

Op het strand van Katwijk is vanavond een zwemmer overleden. Hij was samen met zijn dochtertje van 10 en nog een persoon aan het zwemmen. Het drietal kwam in moeilijkheden door harde aflandige wind, meldt de politie.

De KNRM haalde het drietal uit zee en meerdere ambulances en twee traumahelikopters spoedden zich naar het strand. De vader is nog op het strand gereanimeerd door ambulancepersoneel maar overleed alsnog.

Het kind is, na behandeling op het strand, 'in zorgwekkende toestand' en onder politiebegeleiding naar een ziekenhuis vervoerd. De derde zwemmer raakte niet gewond.

Bron: AD
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
4 augustus 2014, 08:05 uur | Bericht #436423
Ook meisje drama Katwijk overleden

Het meisje dat zondagavond samen met haar vader uit zee bij Katwijk werd gehaald, is later op de avond in het ziekenhuis overleden. Dat bevestigde een woordvoerder van de KNRM vanochtend. De vader overleed al op het strand.

De KNRM haalde het tweetal en nog iemand anders uit het water. De derde zwemmer raakte niet gewond. Ze waren in de problemen gekomen door harde aflandige wind, liet de politie zondagavond al weten. Het meisje werd gereanimeerd en naar het ziekenhuis gebracht.

Bron: AD
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
5 augustus 2014, 11:10 uur | Bericht #436488
Zeewater in geen jaren zo warm

Een frisse duik in zee is deze zomer veel minder fris dan anders: het strandwater is in geen acht jaar meer zo warm geweest.

‘Het strandwater is op dit moment 22,2 graden warm. Dat is de warmste watertemperatuur sinds juli 2006’, zegt KMI-weerman David Dehenauw. Toen was het water nog een volle graad warmer: 23,2 graden. ‘Maar dat kwam omdat juli 2006 de allerwarmste maand was sinds de metingen in 1833’, zegt Dehenauw.

‘Dit jaar danken we de hoge temperatuur vooral aan de warme winter en het mooie voorjaar. Dat heeft de temperatuur een voorsprong gegeven. Deze zomer zelf is niet uitzonderlijk warm, maar het strandwater dus wel.’

Bron: Het Nieuwsblad
Every cloud has a silver lining
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
5 augustus 2014, 13:58 uur | Bericht #436503
Late hittegolven

Qua warmteproductie, heeft de huidige zomer al hoge ogen gegooid. Toch is het dit jaar nog niet tot een hittegolf gekomen en we gaan nu eens kijken hoe het zit met late hittegolven die (deels) in augustus vallen. Kunnen we dit jaar toch nog een hittegolf krijgen?

Lokale en landelijke hittegolven.
De definitie van een hittegolf is vrij simpel. We moeten een aaneengesloten reeks van minimaal vijf zomerse dagen hebben met een maximumtemperatuur van 25,0 graden of hoger en daarvan moeten er dan minimaal drie dagen tropisch zijn verlopen met een maximumtemperatuur van tenminste 30,0 graden. Die tropische dagen hoeven niet aaneensluitend op te treden.


In 1997 piekte de zomer in augustus, met een hittegolf als resultaat. Bron: mscha/KNMI.


In 2004 verliep de zomer tamelijk modaal, maar de eerste augustusdecade was heet, met een hittegolf! Bron: mscha/KNMI.



In de zomer van 2001 trad de hittegolf nog later op, van 22 tot en met 26 augustus, al was het nipt. Begin juli was het al bijna gelukt, maar kwamen we één tropische dag tekort. Bron mscha/KNMI.

Ook deze zomer was het half juli bijna raak, maar ook toen hadden we één tropische dag te weinig.

Gemiddeld gesproken worden in ons land de hoogste maximumtemperaturen in het zomerseizoen diep landinwaarts en dan vooral in het zuidoosten gemeten, terwijl op de Waddeneilanden tropische dagen zeer zeldzaam zijn. Voldoet in delen van het land een periode aan de definitie van een hittegolf, dan spreken we van een lokale hittegolf. Gebeurt dit ook op de meetpost in De Bilt, dan spreken we van een landelijke hittegolf, al zullen er ook dan wel plekken zijn in het land (vooral in het Waddengebied) waar geen sprake is van een hittegolf. Daar waar we in het navolgende alleen over een ‘hittegolf’ spreken, wordt steeds een landelijke hittegolf bedoeld.

Voorkomen van hittegolven.
Ondanks het feit dat de afgelopen julimaand de op vijf na warmste was sinds 1901 in De Bilt en de zomer als geheel tot en met gisteren op de zevende plaats stond, hebben we deze zomer toch nog geen hittegolf gehad. Op zich is dat niet vreemd, want de meeste zomers verlopen hittegolfloos. In totaal hebben we 39 hittegolven gehad sinds het begin van de vorige eeuw, maar omdat sommige zomers meerdere van deze hete periodes hebben opgeleverd (de zomer van 1947 had zelfs vier hittegolven!), zijn er in totaal 32 zomers geweest met minstens één hittegolf.

Gemiddeld één op iedere vier zomers heeft dus een hittegolf gehad, maar van een gelijkmatige verdeling is totaal geen sprake. De eerste decade van de vorige eeuw leverde geen enkele hittegolf op, en de zomers van 2007 tot en met 2012 (zes zomers op rij) evenmin. Zeer opmerkelijk is de periode van een kwart eeuw (van 8 juni 1950  tot 29 juli 1975) toen er geen enkele landelijke hittegolf kon worden opgetekend! Alsof de natuur dat een beetje wilde compenseren, begon op die laatste datum meteen wel de langste hittegolf van allemaal, met een duur van 18 dagen.

Voorkomen in de loop van het zomerseizoen.
De hoogzomer valt grofweg gedurende de laatste twee juliweken en gedurende de eerste twee augustusweken. Het is dan ook logisch dat in die periode veel hittegolven vallen. De vroegste hittegolf liep van 21 tot en met 25 mei in 1922 en één andere begon ook in mei. Alle andere 37 hittegolven begonnen dus later in het seizoen. We concentreren ons nu op die late hittegolven.

In totaal waren er tien hittegolven die begonnen in juli, maar doorliepen tot in augustus. De meest recente uit deze groep viel in 2003 en duurde veertien dagen van 31 juli tot en met 13 augustus. Het scheelde dus maar weinig of deze laatste hittegolf was geheel in augustus gevallen. In totaal zijn er ook nog negen hittegolven geweest, die wél in zijn geheel in augustus vielen.

Hoewel september soms ook nog wel behoorlijk zomers kan verlopen is het opvallend dat geen enkele hittegolf tot in de eerste herfstmaand wist door te lopen. De hittegolf uit de zomer van 1930 liep door tot 30 augustus en die uit 1942, tot 31 augustus. Hieraan zien we dat het mogelijk is dat de zomer aan het eind toch nog een hittegolf oplevert.

Kans op late hittegolf klein.
In totaal vonden dus negen hittegolven in augustus plaats, maar zes van die negen zijn toch wel erg belegen. Ze vielen namelijk in de hete zomer van 1947 en daarvoor, en slechts drie zijn, min of meer, van recente datum. De meest recente van dit drietal, uit 2004, was vandaag al drie dagen geleden begonnen en duurde tot 11 augustus. Een herhaling daarvan krijgen we dit jaar dus zeker niet. Hetzelfde geldt voor de hittegolf uit de zomer van 1997, die vandaag begon en duurde tot en met 13 augustus.

De (korte) hittegolf uit de zomer van 2001 duurde echter precies vijf dagen en liep van 22 tot en met 26 augustus. Hiernaast is te zien dat het wel heel nipt was. Op de vijfde en laatste dag die nodig was, sloeg het weer al om, maar werd het nog precies 30,0 graden. De dag daarna bleef het met een maximum van 21,2 graden bijna negen graden kouder… Op 15 augustus hadden we toen trouwens ook nog een tropische uitschieter gehad, van 31,4 graden. Eerder die zomer, gedurende de eerste juliweek, kwam het al bijna tot een hittegolf, maar kwamen we één tropische dag tekort.
Ook deze zomer scheelde het niet veel. Half juli kregen we wél de vijf zomerse dagen op rij, maar kwamen we één tropische dag te kort, net als in 2001, toen het uiteindelijk eind augustus, alsnog net wel lukte.

Bertha verknoeit de zomer?
Gezien de weersontwikkeling lijkt het er sterk op dat we het boek, voor wat betreft het optreden van een (late) hittegolf, nu al kunnen sluiten. Dat heeft alles te maken met de tropische storm Bertha, waarover we gisteren al schreven. Nog steeds is de verwachting dat deze aan het eind van deze week de oceaan is overgestoken, om vervolgens het weer bij ons te gaan versjteren. Zoals aan de pluim hiernaast en aan de nieuwste modelberekeningen is te zien, lijkt het volgende week tamelijk koel en sterk wisselvallig te worden, met op enkele dagen ook veel neerslag.


Kaart met de kans op ‘tropische stormwinden’ in procenten (één minuut gemiddelde wind van 34 knopen of meer), lopend van 90-100% (paars), tot 5-10% (donkergroen), gedurende de komende vijf dagen, van de tropische storm Bertha. Aan de vorm van het gebied is al te zien dat Bertha uiteindelijk dichtbij komt… Bron: NHC.


Volgens de laatste 0u run van het ECMWF, liggen de restanten van Bertha aanstaande zondagmiddag al ‘voor de deur’!


Volgens dezelfde ECMWF-run, wordt dit de weerkaart van volgende week donderdag. Van zomerweer is dan geen sprake meer. Mocht deze weerkaart bewaarheid worden, zal dat daarna ook niet in een paar dagen veranderen.

Ondertussen verstrijkt de (zomer)tijd en lijkt de kans verkeken op een herstel dat zo krachtig verloopt, dat een hittegolf in het vat zit. Het gedrag van oude tropische cyclonen is echter wispelturig. Mocht Bertha eerder ‘de bocht nemen’, dan blijven wij aan de oostflank daarvan met meer zuidelijke winden zitten en kan het kwik nog verrassend hoog uitpakken. Pas over een paar dagen zal duidelijker  worden wat de precieze koers van Bertha wordt en wat dat voor invloed gaat krijgen op het weer in onze omgeving.


Van de nieuwste pluim van het ECMWF zullen de zomerliefhebbers dan ook niet enthousiast worden. (Boven: de temperatuur aan de grond, onder op 850 hPa, ongeveer 1500 m hoogte).Toch zijn er op de midlange termijn nog steeds enkele members die de warmte opzoeken. Alles staat en valt met de koers van Bertha

Bronnen: MeteoGroup, KNMI, mscha, National Hurricane Center (NHC). Foto voorpagina: Corina Magielse.




weer.nl
Lees ook:

| Gewijzigd: 5 augustus 2014, 13:58 uur, door Ries
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
5 augustus 2014, 18:11 uur | Bericht #436515
Politie redt pup uit hete camper

In IJmuiden hebben agenten gistermiddag een vervuilde pup uit een hete camper gered. De camper stond in de volle zon, en het hondje had geen water.

Één raam stond op een kier. Agenten hebben de jack-russellpup bevrijd uit de camper, die niet was afgesloten, en aan medewerkers van de dierenambulance gegeven.

De eigenaren van de pup meldden zich later bij het asiel. Ze namen het hondje niet meer mee, omdat ze de onkosten, 40 euro, niet wilden betalen.

Bron: NOS

>:(
Every cloud has a silver lining
Terug naar boven
1 2 3 4
Dit topic is gesloten
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.498 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 64 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 64, lezen 6 mensen het topic "Winter 2011 discussietopic deel 2".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden