Voor morgen en overmorgen staan er na een paar rustige dagen weer wat kansjes voor onweer op het programma. Voor morgen lijkt enkel het zuiden van Nederland wat kans te hebben. Voor België zien de kansen er iets beter uit. Voorlopig lijkt de kans van woensdag weggelegd voor het noord-oosten van het land. Volgens het KNMI is er donderdag ook een kansje op onweer, maar die is in de kaarten nog niet echt terug te vinden. De komende runs maar eens goed in de gaten houden wat het zal gaan worden. Voor zaterdag, de dag die behoorlijk heet zal verlopen, geeft ook wel wat kansen op onweer maar de kans ziet er nog niet heel gunstig uit. De Cape waardes lopen zowel bij GFS als ESMWF flink op maar een gebrek aan vochtige lucht zal, het zoals de runs er nu voorstaan, een spelbreker kunnen zijn. In de laatste run van het ECMWF zien we wel dat in het zuid-westen van Nederland en het noord-westen van België in de avond de wind van zee begint te waaien. Dit kan in deze regio net een trigger gaan worden om een of meerdere buien te veroorzaken. Misschien is er in het binnenland kans op wat warmte onweer aan het eind van de middag, de temperatuur is daarvoor hoog genoeg en de wind komt daarvoor uit de goede richting. Kortom, de komende dagen eerst maar even genieten van de kleine kansjes en uitkijken naar hoe de zaterdag zal gaan worden.
Morgen
Woensdag
| Gewijzigd: 2 juni 2014, 20:43 uur, door Debbieke
WIND:
Langs de kust vanmiddag grote kans op een zeewind component, juist ook omdat onder het zadelgebied de gradiëntwind erg zwak is zorgen de thermische verschillen voor de echte wind.
BEWOLKING:
Later vanochtend vorming van few/sct CU boven land (misschien wat uitspreidend). Het noordoosten en de oostelijke Wadden houden last van SC-velden. Gedurende de nacht naar dinsdag zouden er meer SC-velden aanwezig kunnen zijn en later dinsdagmiddag ontstaan er boven het zuidwesten van het land waarschijnlijk embd CB's
NEERSLAG:
Droog. Vanochtend wordt door alle drie de modellen in het noordoosten van het land wat lichte neerslag berekend. Voorlopig niet in de verwachting opgenomen. Dinsdag later op de dag enkele regenbuien in het zuidwesten, daarbij een kleine kan sop onweer. Het signaal zit in deze run ook wat zuidelijker. Voorlopig noemen we het zuidwesten. Schering is maximaal 30 kts, SB Cape is 200-400 en zou misschien net 400-700 J/Kg kunnen halen, Waarschijnlijk zijn het single cells met maximaal multicell cluster.
ZICHT:
Eerts nog een lokale ondiepe mistbank. Verder goede zichten, vannacht opnieuw kans op een mistbank een beetje afhankelijk van de hoeveelheid hoge en middelbare wolken en de SC-velden.
KNMI Guidance lange termijn
Synoptische ontwikkeling
Uitlopers van het hogedrukgebied boven de Azoren zorgen vandaag en deels morgen voor rustig en droog weer in onze omgeving. Met name op woensdag en donderdag zorgt een depressie boven het VK en onze omgeving voor buiige regen. De dagen erna blijft de depressieactiviteit vooral net ten westen en ten zuiden van ons land, toch komen er ook zo nu en dan uitlopers van zwakkere storingen over. Gedurende de EPS-periode ligt het laag in de operationele run ten westen van Ierland en ontstaat er vanaf dit pinksterweekeinde een nieuwe en krachtige omegablokkade, waarvan de hogedrukas aanvankelijk oost van ons ligt, maar steeds meer westwaarts richting Nederland schuift. Toch zijn er in de clusters wel een groot aantal oplossingen die een iets ander beeld geven.
Modelbeoordeling en onzekerheden
Dit pinksterweekeinde in de Oper en de Control een overgang naar een volgend geblokkeerd patroon, zoals hierboven in de synoptische beschrijving geschetst. Echter, er zijn ook minstens 25 oplossingen die de blokkade oostelijker leggen, of een enigszins doorstroomde rug presenteren. Enige voorzichtigheid in de uitspraak is dus wel op zijn plaats. In de neerslagpluim is de oper vanaf 6 juni droog, de control geeft op 11 juni nog neerslag. In de staafdiagrammen zien we echter dat zo'n 30-40% van de andere oplossingen toch nog neerslag geven gedurende de gehele EPS-periode. Ook in de temperatuurpluim zit de oper eenzaam bovenin, ook hier is voorzichtigheid geboden om te vroeg te hoge temperaturen aan te kondigen.
Samenvatting meerdaagse-periode:
Vooral woensdag en donderdag enkele buien of wat buiige regen en gematigde temperaturen. De dagen erna een voorzichtig herstel naar een zomers weerbeeld. De middagtemperaturen lopen op van zo'n 17 graden naar vooral op zaterdag zomerse waarden. De kans op een bui blijft echter bestaan.
Samenvatting EPS-periode:
Er is gemiddeld zo'n 40-60% op droog weer met maxima boven normaal, maar er is ook een 30-40% kans op een wisselvalliger weerbeeld met maxima rond of iets onder normaal met enkele regen- of onweersbuien.
Bron: KNMI
Volgens mij is 18:00 uur utc 20:00 bij ons. Er is nog wel wat anders de meeste kaarten geven de neerslag aan die in De 3 uur mogelijk vallen voor de tijd van de kaart!! Dus een neerslagkaart van 15:00 is de neerslag van 12:00 tot en met 15:00 Zeg het maar als ik er naast zit!! | Gewijzigd: 2 juni 2014, 20:12 uur, door jan v donkersgoed
Wat ook opvalt is dat de Benelux zaterdagavond onder de rand van de straalstroom ligt. Dat zou wel eens voor een flinke shear kunnen zorgen.
| Gewijzigd: 2 juni 2014, 20:20 uur, door Anseriform
Ik bedoelde die tijd inderdaad die altijd boven de cape en lifted kaartjes staat.
Dus 18z
Wij willen zaterdag eind van de middag nog een barbeque doen ivm de verjaardag van mijn dochtertje, is dat verstandig gezien de kaarten nu?
Ik weet dat het nog lange termijn is....
2013: 3 onweersdagen
2014: 7 onweersdagen
WIND:
Bij actievere buien woensdagmiddag in het oosten en noordoosten van het land geeft Harmonie uitschieters tot lokaal 75 km/uur, gezien de convectiviteit aldaar niet geheel onlogisch.
BEWOLKING:
Actueel hier en daar wat Sc-bewolking, in het zuidwesten lokaal ook Ac (behorend bij restanten van een zwakke occlusie voor de occlusie boven de Engelse oostkust uit). Op de Noordzee ook hier en daar stratus, modellen geven hier ook een signaal voor. Vanmiddag Cu-bewolking, lokaal mogelijk een Cb tot FL150. Bij de occlusie niet al te actieve frontale bewolking, mogelijk wel hier en daar stratus. Woensdag overdag activeert het front met ook de ontwikkeling van Cb's met toppen tot ca. FL200, de meest actieve in het oosten en noordoosten.
NEERSLAG:
De zwakke neerslag die we nu in het zuidwesten op de radar zien is zeer licht en bereikt amper de grond. Vanmiddag een enkele bui. CAPE in de middag 100-200 J/kg, schering 10-15 kn en verder weinig forcering, convectiemodus is single cell. Woensdag wat frontale neerslag op de occlusie, in de loop van de dag buien, in het oosten en noordoosten mogelijk ook onweer. CAPE in het oosten 400-700 J/kg, schering 20-30 kn en een vore als dynamische forcering en mogelijk ook PVA aan de voorzijde van de hoogtetrog, convectiemodus single cell multicell/ mogelijk opgelijnd.
ZICHT:
Vanmorgen vroeg lokaal grondmist of mistbanken, lost snel weer op a.g.v. dagelijkse gang. Verder mogelijk zichtvermindering in de zwaardere buien, zeker woensdag.
TEMPERATUUR:
Dagelijkse gang lijkt qat groter dan de modellen suggereren, Tn is een fractie lager geworden dan de modellen hadden voorzien. Vanmiddag Tx landinwaarts rond 21 graden, langs de kust enkele graden lager. Woensdag Tn rond 12 graden, overdag Tx in het oosten van het land in de opklaringen nog 22 graden, elders rond 17 graden.
Bron: KNMI
Woensdag is het in het oosten en noordoosten aanvankelijk nog tamelijk zonnig.
Elders neemt de bewolking toe en kan er wat regen gaan vallen.
Tijdens de middaguren krijgt de regen een buiig karakter:
in het oosten en noordoosten is onweer mogelijk.
Vanmiddag is het dikwijls zwaarbewolkt en verspreid is er kans op buien, de meeste in het westen van het land met daar ook kans op onweer. Ook vanavond en vannacht blijft er veel bewolking en is er overal nog kans op een bui of een onweersbui. Naar de ochtend toe komen vanuit Frankrijk nieuwe en soms felle regenbuien het land binnen drijven.
Morgen woensdag wordt een zeer wisselvallige dag met perioden met regen en buien, plaatselijk vrij veel regen en vooral in de namiddag ook kans op hevige onweersbuien met soms sterke windstoten
Tijdens de weekend en begin volgende week hebben we te maken met warme lucht uit het zuiden. Het is meestal zonnig met maxima van 25 tot 30 graden in Laag-België. Het wordt toch soms onstabiel en verwachten we dan ook enkele onweders.