Vandaag is het 1 juni en start de meteorlogische zomer van 2014. In dit topic kijken we vooruit wat de verwachtingen zijn, en wat we kunnen verwachten deze zomer. De afgelopen weken hebben diverse weersite's hun seizoensverwachtingen uitegeven, en vijwel allemaal gaan ze voor een warme zomer. Als we kijken naar de trend van dit jaar zou dat zomaar kunnen, aangezien het al 7 maanden op een rij warmer is dan normaal, echter hoeft dit nog geen garantie te zijn. Als we naar de komende 15 dagen kijken dan zien we in de pluim dat de eerste week eigenlijk normaal voor de tijd van het jaar begint. Woensdag en donderdag hebben we even een dipje in de temperatuur en krijgen we te maken met een aantal (onweers) buien, maar daarna komt de zomer zaterdag om de hoek kijken. Helaas lijkt het voor als nog maar voor één dagje te zijn. In de pluim zien we voor zaterdag een zomerse 25 graden voor de meeste plekken staan, in de runs van GFS en ECMWF zelf lokale temperaturen tegen de 30 graden.
Zomerverwachting volgens Accuweather.
Pluim voor de komende 15 dagen
Max. temperatuur ECMWF voor komende zaterdag
Max. temperatuur GFS komende zaterdag
Zowel GFS als ECMWF geven voor zaterdagavond op zondagnacht wat kans op buien in de laatste runs. De zomerse warmte lijkt dus maar van korte duur, al is het nog best ver weg. Vanaf volgende week zondag neemt de spreiding in de pluim redelijk toe, dus wordt de verwachting onzeker. Sommige modellen gaan nog voor warm zomerweer, en sommige meer voor lenteweer. De komende dagen zal het wel duidelijker worden welke kant het voorlopig op gaat. Voor als nog ziet het er nog niet eens zo slecht uit. Laten we hopen op een betere zomer dan vorig jaar!
Zo willen we het niet zien anno 2014!
Dit daarintegen hoeft nou ook weer niet, het liefst gewoon een mooie middenweg!
©Onweer-Online
Mei eindigt tamelijk koel, maar de maand als geheel was aan de warme kant. Vanaf december was elke maand warmer dan de norm. Wordt juni de zevende warme maand op rij?
Het is zover, de weerkundige zomer is begonnen. Voor Peter van der Schoot begon de eerste zomerdag prachtig. Foto van bij Oirschot. Wordt deze eerste zomermaand ook weer een warme, net als de voorbije 6 maanden op rij warmer dan gemiddeld waren? Het zou goed kunnen.
In de computerberekeningen voor de maand juni valt op, dat er vaak een voorkeur is voor hogedrukgebieden op noordelijke breedte. Met name IJsland en soms ook Scandinavië lijken de voorkeursgebieden te worden voor hogedrukgebieden. Zo een situatie levert in ons land meestal een aflandige wind op. Op basis van deze berekeningen van het Europese weermodel (ECMWF), die MeteoGroup in het algemeen als leidraad neemt, zou juni in ons land een vrij warme tot warme zomermaand kunnen worden. Dat betekent niet automatisch ook een droge en zonnige maand. In dezelfde berekeningen liggen de belangrijkste lagedrukgebieden op de oceaan, ten zuidwesten van Ierland. Dichtbij genoeg om met hun uitlopers toch van tijd tot tijd door te dringen tot de Benelux. Het vaak vrij warme zomerweer van de komende maand kan dus vergezeld gaan van enkele regen- en onweersbuien, die van tijd tot tijd de kop op steken. In dit scenario maken we dus kans op de zevende te warme maand op rij en blijft 2014 tot nu toe het op een na warmste jaar sinds tenminste 1901. Het jaar 2007 blijft voorlopig aan kop in de ranglijst warmste jaren.
Eind deze week komt een patroon tot stand dat in de vrijdag opgestelde maandverwachting ook al naar voren kwam. Namelijk oceaandepressies voor de west- en zuidwestkust van ons continent. Met aan de voorzijde ervan warme lucht die met een zuidelijke stroming onze kant op komt. Tegelijkertijd liggen storingen met regen- en onweersbuien behorende bij die lagedrukgebieden op de loer, ze schuiven naderbij. Op de afbeelding de verwachte luchtdrukverdeling, windpatroon en neerslag eind komende week (Afbeelding MeteoEarth).
Bovenstaande analyse staat overigens in uitgebreidere vorm op de Weerlijn. Hier wordt elke vrijdag een verse 4-weekse verwachting ingesproken. Elke donderdag erna komt de tekst van deze verwachting openbaar beschikbaar op weer.nl.
Het stromingspatroon hogerop in de atmosfeer aan het eind van komende week. De pijl geeft de richting van de luchtstroom aan die voor ons van belang is. En die is zuidelijk, warm dus. Doordat storingen met regen- en onweersbuien dichtbij liggen, is de onzekerheid in de verwachting nog groot....
Tropisch warm?
Op de Weerlijn is trouwens ook de analyse tot 10 dagen vooruit te beluisteren. Deze analyse wordt dagelijks ververst. Rond volgend weekend zijn de ontwikkelingen daarbij momenteel interessant. Voor de tweede helft van komende week lijken ze namelijk veel op wat hierboven in de maandverwachting al is geschetst: lagedrukgebieden voor de West- en Zuidwestkust van Europa. Aan de voorzijde ervan wordt met een zuidelijke stroming warme lucht richting ons deel van Europa gevoerd. Tegelijkertijd liggen de storingen van de oceaandepressies wel dichtbij, waardoor (forse) regen- en onweersbuien op de loer liggen. In de warme lucht ten oosten van die storingen zou het zomaar zomers of zelfs tropisch warm kunnen worden. Een kleine verschuiving van de weerssystemen in oostelijke richting, zou echter juist veel gematigder temperaturen opleveren. Beide kan ook. Dat laat bijvoorbeeld de hoofdberekening van het Amerikaanse NCEP zien (de berekening van 0 UTC), met op één dag (zaterdag) zo’n 30 graden en de volgende dag (zondag dus) in een groot deel van Nederland alweer circa 20 als maximumtemperatuur. Het voorbeeld van het NCEP illustreert heel goed die onzekerheid. De onzekerheid is ook in de temperatuurpluim hiernaast goed terug te zien. Op de grens tussen beide luchtsoorten zijn forse regen- en onweersbuien mogelijk.
.... dat laatste, die onzekerheid, komt ook goed terug in de pluim (een grafiek met meer dan 50 temperatuursberekeningen tegelijk). Vanaf volgend weekend zijn er behoorlijk wat berekeningen met zomerse tot zelfs tropische temperaturen - de pieken in de grafiek tonen de temperatuur om 12 uur in de middag maar niet de maximumtemperatuur, die ligt veelal nog wat hoger. En bij sommige ervan houdt het warme weer lang aan. Er zijn echter ook veel minder warme berekeningen. En dat is niet vreemd, gezien de scherpe grens tussen de zeer warme lucht en de koelere die ergens boven West-Europa komt te liggen.
Bron: MeteoGroup
Afbeelding homepage: uitsnede foto Peter van der Schoot, Oirschot
Lees ook:
Synoptische ontwikkeling
Uitlopers van het Azoren hogedrukgebied zorgen de komende twee dagen nog voor rustig en droog weer in onze omgeving. Met name op woensdag en donderdag zorgt een depressie boven de UK en voor buiige regen. De dagen erna blijft de depressie activiteit vooral net ten westen en ten zuiden van ons land, toch komen er ook zo nu en dan uitlopers van zwakkere storingen over. Gedurende de EPS periode ligt het laag wat westelijke en wordt er op de oostflank ervan met een zuidelijke stroming zachtere lucht noordwaarts opgestuwd. Ons land ligt dan dichtbij de overgang van de echte zachte lucht die dan waarschijnlijk net oost van ons land noordwaarts op stroomt.
Modelbeoordeling en onzekerheden
Tot en met het dinsdag zijn de verschillen tussen de diverse clusters nog steeds erg klein, hetgeen ook uit de kleine spreiding van de diverse pluimuitvoer op te maken valt. Hierna is de uiteindelijke positie van het lagedrukgebied boven de UK onzeker. Deze run laat een aparte kern in het samengestelde laag afsnoeren bij Bretragne en daarna noordnoordwest richting ons land trekken. Er zijn ook een 8-tal oplossingen met een wat westelijkere positie. De donderdag is een uitgesproken koude dag vanwege de bewolking en neerslag (hoewel neerslag zit er geen eens zo heel veel in de pluim). Ook daarna is de positie van het genoemde laag, iets westelijker of iets oostelijker maar in ieder geval ten westen van ons land, bepalend hoe dichtbij de echt warme lucht komt. De temperatuurpluim is overigens tamelijk smal begrenst tot a.s. donderdag, daarna loopt in de EPS periode de temperatuur op ten gevolge van een zuidelijke windrichting op de oostflank van het genoemde laag. Vanaf donderdag dus wel een tamelijk grote spreiding in die temperatuur.
Samenvatting meerdaagse-periode:
Nu en dan zon. Vanaf dinsdag, maar vooral op woensdag en donderdag, kans op enkele buien of wat buiige regen. De middagtemperaturen wordt ongeveer 19 graden, maar loopt tegen het weekeinde waarschijnlijk op naar waarden tussen 20 en 25 graden.
Samenvatting EPS-periode:
Waarschijnlijk houdt het zomerse weertype met temperaturen tussen de 20 en 25 graden aan, er is daarbij ook een 40--60% kans op een enkele regen- of onweersbui.
Bron: KNMI
Vraagje tot Zaterdag voor Regio Midden.
Buienradar geeft als Max-temperatuur 32graden aan! En ook kans op onweer.
Donnerwetter voor de Regio Bocholt 21 graden max | Gewijzigd: 1 juni 2014, 16:23 uur, door BjornOnweer
Red Sky @ Night show us the lightRed Sky in the morning Sailors take warning.
Elk jaar kom ik eind mei met mijn zomervoorspelling. Dit jaar kom ik vandaag, zondag 1 juni, met de zomervoorspelling. Het is vandaag de eerste dag van de meteorologische zomer.
Ik ga er vanuit dat deze zomer een te warme zomer wordt. Een te warme zomer die gemiddeld 0,5 tot 1,5 graden boven de landelijk gemiddelde temperatuur van 16,9 graden gaat uitkomen.
Dit wil niet zeggen dat het een geheel stabiele zomer wordt. De zomer zal periodiek voor buiig weer zorgen. Dit kunnen ook zware buien zijn (veel regen, onweer en wind), die de nodige overlast zullen veroorzaken. Hierdoor zal de zomer te nat uitvallen (normaal rond 213 mm). Het aantal zonuren komt boven normaal uit (normaal rond 600 uur), door perioden met veel zon.
Juni kan wel eens de meest wisselvallige maand van deze zomer worden. In het tweede deel van de maand kan het weer wat stabieler worden. Ik ga er vanuit dat juni met de temperatuur rond normaal uitkomt.
Net als vorig jaar zullen juli en augustus de zomerwarmte brengen met een aantal lange(re) stabiele perioden. De kans op een hittegolf geldt met name voor juli en de eerste helft van augustus.
Kortom een te warme zomer met veel stranddagen en met name juli en augustus als te warme maanden. Het zal duidelijk zijn dat de aangegeven perioden wel eens wat kunnen verschuiven, omdat het hier om een lange termijn gaat van maar liefst drie maanden. Ik heb deze voorspelling gemaakt door te kijken naar de trends van de afgelopen jaren, de gevolgen van de opwarming en de patronen vanaf vorig jaar zomer tot en met nu.
bron: pietsweer.nl / zomervoorspelling
Gelukkig heb ik al van mijn geliefde 30+ graden mogen genieten, al moest ik daarvoor naar Polen. Nog even over het voorjaarsdraadje, ik had eigenlijk half en half verwcaht dat het dit weekend veel lekkerder zou worden dan het was, zelfs, vandaag, op de 1e dag van de meteorologische zomer heb ik nog een , weliswaar dunne, trui gedragen.
Vraagje tot Zaterdag voor Regio Midden.
Buienradar geeft als Max-temperatuur 32graden aan! En ook kans op onweer.
Donnerwetter voor de Regio Bocholt 21 graden max
Het is nog te vroeg daar een echt zinnige uitspraak over te doen, de modellen zullke de komende dagen nog wel eens wat schuiven of wat veranderen. En het verschil per site kan er aan liggen welk model ze (als basis) nemen voor hun weerbericht. De komende dagen het weer volgens is het beste advies.
cape ziet er goed uit
en de KO-index geeft het westen hoop
en dan de neerslag
convectie kaartje
in ieder geval ik woon in het westen "koksijde" dus dit word een weekje kaartjes volgen
Gelukkig heb ik al van mijn geliefde 30+ graden mogen genieten, al moest ik daarvoor naar Polen. Nog even over het voorjaarsdraadje, ik had eigenlijk half en half verwcaht dat het dit weekend veel lekkerder zou worden dan het was, zelfs, vandaag, op de 1e dag van de meteorologische zomer heb ik nog een , weliswaar dunne, trui gedragen.
Dat jij een dun truitje draagt zegt echt niets over hoe het weer was vandaag. Prima weer in Den Bosch en daarbij voldeed een T-shirt prima! Niks mis mee.
Die voorspelling hierboven is echt op niets gebaseerd. Wat een klets zeg. We gaan het vanzelf zien!
Ja ik heb ook foto's gezien van t shirt dragende mensen in de binnenstad van Breda met het jazz festival, maar dat is in de bebouwing, daar zal het wel gekund hebben, misschien zelfs wel door mij.
Maar die kaartjes maken me wel vrolijk. Misschien wel een wat stabielere warmere periode. Als dat gedoe van een weekje mooi tussen nattgheid en buien is niks voor mij.
| Gewijzigd: 2 juni 2014, 08:51 uur, door jcroon
http://www.weer.nl/pluimverwachtingen.html
Zaterdag 30 zou ook niet best uitkomen; dan moet ik optreden in een festivaltent. Enfin, het is jullie gegund natuurlijk! | Gewijzigd: 2 juni 2014, 09:24 uur, door Mr Nedjerov
Afgelopen zaterdag waanzinnig goed weer gehad op Fortarock. Vooraan gestaan bij ironmaiden, draaide je om dan zag je allemaal verbrande koppen
Einde middag kwamen er wat dikkere wolken en wat meer wind maar het bleef droog. En met genoeg springen kreeg je het vanzelf warm.
Bedankt voor je voorspelling.....(in topic van lentediscussie)
Laten we hopen op een betere zomer dan vorig jaar!
Het is net of je bedoelt dat we vorig jaar een matige zomer hadden...? Ik teken ervoor als we weer zo'n juli en augustus krijgen als in 2013!
Wat betreft Piet Paulusma. Wat een kabouter is dat zeg; ik snap niet dat hij zich uberhaupt laat verleiden tot het doen van voorspellingen voor een heel seizoen. Die gast zit er in dezelfde week nog vaak naast. Prutser.