Een gebied in het westelijk deel van de Caribische zee zal mogelijk aan het begin van juni een tropisch systeem gaan voortbrengen. In dit gebied is het warmste deel van het bassin en is over het algemeen vrij van disruptieve windshear. Ook de droge lucht vanaf het midden van de Atlantische Oceaan heeft hier weinig invloed. In dit gebied en in het oostelijk deel van de Golf van Mexico veranderen de komende weken de atmosferische omstandigheden.
Op 1 juni start officieel het Atlantisch orkaanseizoen. Momenteel is er nog weinig regen in het gebied. Er zijn echter aanwijzingen, dat de atmosfeer boven de wateren van het westen van de Caribische zee en de golf van Mexico rond het schiereiland Yacaton in de eerste week van juni onstabieler wordt. Dit zal gepaard gaan met lokaal zware regenval. Een zone van hogedruk ontwikkelt zich in de mid-levels van het westen van Texas. Hieraan gekoppeld vormt zich mogelijk verder naar het zuidoosten een gebied van lagedruk. Lagedrukgebieden hoog in de atmosfeer in de tropen gaan vaak gepaard met regen-en onweersbuien en mogelijk ook de ontwikkeling van een tropisch systeem.
Aan het eind van volgende week zorgt een drijvende wind boven het oostelijk deel van de USA ervoor, dat iedere storing richting het noordoosten wordt getrokken. Een mogelijk tropisch systeem trekt dan over het midden naar het oostelijk deel van de Golf kust en mogelijk langs de Atlantische kust.
Het is nog te vroeg om te zeggen of dit gebied daadwerkelijk een tropisch systeem gaat voortbrengen. Maar vanuit klimatologisch oogpunt is het wel een interessant gebied. Volgens een eerdere verklaring van orkaanspecialist Dan Kottlowski eerder deze lente zullen er één of twee systemen ontstaan in juni - begin juli. Alhoewel El Niño zich aan het ontwikkelen is, zal het volle effect hiervan pas tegen het einde van de zomer of zelfs in de herfst merkbaar zijn.
© onweer-online
Bron: Accuweather