Toen de bliksem (meerdere keren) insloeg op de 'Shard' in Londen, waren honderden mensen daar getuige van. De wolkenkrabber is met zijn 306 meter de hoogste toren in de Europese Unie en in combinatie met een zware bui leverde dat indrukwekkende beelden op.
Op Twitter circuleerden al snel foto's van het spektakel en ook op Youtube werd een filmpje geplaatst met beelden van de blikseminslag. Volgens ooggetuigen werd het gebouw meermaals getroffen.
Terwijl sommigen vol ongeloof reageerden op de dramatische beelden, opperden anderen dat de Britse hoofdstad misschien wel door Sauron (uit 'Lord of the Rings') werd aangevallen.
De hevige regenval zorgde verder voor heel wat hinder bij het openbaar vervoer. Zo liepen enkele treinstations onder water en werden sommige sporen geblokkeerd door omgevallen bomen.
Ash Patel | Gewijzigd: 2 februari 2017, 13:17 uur, door Joyce.s
Of hoe zit dat met kraanbestuurders hoog in de lucht,zijn de kranen beveiligd tegen bliksem of verlaten zij de kraan tijdens onweer.
Kranen hebben net als een auto de kooi van faraday, mits de kraanmachinist de buitenste wanden van de kraan niet aanraakt. Echter moeten ze wegens veiligheidvoorschriften inderdaad de kraan verlaten als onweer binnen 3 kilometer komt (Is bij arbowet verplicht). | Gewijzigd: 23 mei 2014, 09:17 uur, door Ries
De afleiders met de kleinste maaswijdte pakken ook de kleinere ontladingen op.
De ontlading volgt de weg van de minste weerstand, en vaak is dit het hoogste punt, maar niet altijd.
De voorontlading die zijn weg baant is best vreemd. Het potentiaal (spanning) aan de punt van de voorontlading is hetzelfde als het potentiaal van de wolkenbasis, en is erg hoog. Als de voorontlading de aarde nadert dan veroorzaakt het hoge potentiaal 1 of meerdere vangontladingen. Meestal is de vangontlading vanaf het hoogste punt het eerst aan de beurt om contact te maken met de voorontlading, waarna het bliksemkanaal compleet is en er echt stroom gaat lopen. Vergelijk het een beetje met 2 magneten die je naar elkaar toe laat bewegen.
De lengte van de vangontlading is meestal in de ordegrootte van tientallen meters. Mensen die denken dat ze beschermd zijn doordat ze vlak bij een hoog gebouw wonen moeten iets meer nuanceren: vanaf een afstand van tientallen meters is er geen dergelijke bescherming. Overigens, als je naast een kerk woont en de bliksem slaat op de kerk in, dan heb je hoogstwaarschijnlijk zelf ook schade. De aardpen van je electrische installatie krijgt dan zeker een stroomstoot mee. EIgenlijk wil je dus niet vlak bij een hoog gebouw zitten, of je moet maatregelen nemen t.a.v. de electrische installatie. Deze maatregelen komen er op neer dat alle geleiders in je huis op hetzelfde potentiaal komen, en niet alleen de aarde-draad, want schade onstaat door verschil in potentiaal.
Mensen die zelf een koperen draadje over hun dak hebben gelegd en in de grond hebben gestopt doen er goed aan om in de meterkast het een en ander te LATEN wijzigen.
Hier nog een van de beste filmpjes wat voornoemd verhaal illustreert:
Enige tijd geleden stond ik in mijn slaapkamer te genieten van onweer toen er een inslag vrij dichtbij was, iets van 100 a 150 meter. Mensen bij mij in de straat hebben daar last van gehad, en die zitten op ongeveer 50 meter afstand van mij. Maar de meeste mensen in onze straat hadden niets. Ik weet niet hoe dat kan. Mijn overbuurman heeft ook iets typisch: als er een onweersbui overtrekt, valt bij hem de aardlekschakelaar uit, ook al is er geen inslag dichtbij. Ik kan het niet verklaren, helaas.
Een conclusie kan zijn dat de lokale omstandigheden een rol spelen.
Maar maak je geen zorgen, dat kans op inslag is klein. Wil je bescherming, dan moet je wat laten aanleggen. Zit er zelf ook wel eens over te denken, je zou al je PC maar kapot hebben en geen backup hebben van belangrijke bestanden.
Maar, het is allemaal niet bijster gevaarlijk voor een mens. Het wordt pas gevaarlijk wanneer je in je huis iets vastpakt wat verbonden is met aarde (kranen, radiatoren, behuizingen van electrische apparaten).
Overigens is het verhaal nog wat gecompliceerder. Een bliksem induceert ook spanning in geleidende materialen. In een geleider die zich in de buurt bevindt van een geleider die een stroomstoot krijgt, wordt ook spanning opgewekt. Bedenk hoeveel draden en ledingen er in je huis lopen, en je hebt al gauw in de gaten dat je niet kunt voorspellen wat er allemaal precies gaat gebeuren bij een inslag.
Wil je het zekere voor het onzekere, dan moet je een bliksemafleiderinstallatie laten aanleggen. Dat kost enkele duizenden euro's en hangt af van de grootte en vorm van het gebouw, de bodemgesteldheid en de beveiligingsgraad.
(excuus voor de topicvervuiling). | Gewijzigd: 25 mei 2014, 14:59 uur, door Arends