De maximumtemperatuur laat de komende dagen een vrij steile curve zien. Daar waar we zaterdagmiddag op 20 graden uitkomen, gaan we zondag naar 22 graden en vervolgens via 24 graden naar zo’n 27 graden op dinsdag. Ergens in het midden van de week zou mogelijk lokaal 30 graden kunnen worden aangetikt.
De zon kwam vanochtend weer prachtig op. Het oosten en noordoosten hadden enkele uren met wolkenvelden vanuit Duitsland te kampen. Maar dat kwam goed. Foto: Ab Donker
Overigens betekent dit dat we sowieso voor het eerst dit jaar op het hoofdstation De Bilt de zomerse waarden van 25 graden gaan halen. Dat gaat maandag of dinsdag plaatsvinden. Vorig jaar moesten we daar wat langer op wachten en gebeurde dat uiteindelijk pas op 6 juni. Daarna kwamen we in de derde decade van juli op 30 graden uit. Of we beide mijlpalen in het midden van het land nu binnen een paar dagen krijgen voorgeschoteld is zeer twijfelachtig, maar het oosten en zuidoosten komen er wel dichtbij. Onweersbuien kunnen namelijk roet in het eten gooien, waarbij de eerste buien dinsdagavond lijken te arriveren en daarna volgen geleidelijk meer. Het passagemoment van de buien zal uiteindelijk grotendeels bepalen of ergens de 30 graden wordt gehaald.
Drie dagen op rij, zoals wij ze verwachten. Deze zaterdagmiddag wordt het 20 graden, morgen op veel plekken 22 graden en daarna gemakkelijk 24 graden. De zomerwarmte schuift na maandag binnen.
De overgang van een zeer natte en kille week, naar een periode met volop zon en hoge temperaturen doet veel mensen nogal vreemd opkijken. Maar zo kan het gaan in het Nederlandse weer. Zeker nu de kracht van de zon sterk toeneemt kan het in korte tijd toch vrij rap opwarmen. De komende dagen draait de wind bovendien naar het zuidoosten waardoor nog warmere lucht wordt aangevoerd.
Lees ook:
Onweersdagen: 0
De eerste landelijke zomerse dag van 2014 in Nederland is aanstaande. Vermoedelijk is dit maandag al het geval, en anders dinsdag. Van een landelijke zomerse dag is sprake als de temperatuur in De Bilt boven de 25 graden uitkomt.
Zondag loopt de temperatuur in het binnenland op tot 24 graden, zo meldt weeronline.nl. Maandag komt daar waarschijnlijk één graad bij. Dinsdag kan het zelfs 28 graden worden, en ook woensdag en donderdag kunnen nog zomers verlopen.
Lokaal was op 25 april al sprake van een zomerse dag. In Ell in Limburg werd het toen 25,3 graden. Door de zachte winter en de mooie lente ligt de gemiddelde etmaaltemperatuur op 8,5 graden. Alleen 2007 en 1990 verliepen warmer tot nu toe.
Het aantal zonuren staat dit jaar al op 650. Normaal gesproken ligt dat aantal halverwege mei op 540.
In 2013 was de eerste zomerse dag in Nederland op 6 juni.
Bron: AD
Onweersdagen: 0
Veel deelnemers van de marathon in Leiden hebben zondag last van het warme weer. Het aantal uitvallers is hoger dan gebruikelijk, zegt de brandweer. Hoeveel het er precies zijn, is niet duidelijk.Vooralsnog zijn er geen meldingen van ernstige gevallen. Vrijwilligers van het Rode Kruis staan langs de route om de hulpdiensten bij te staan. Volgens de brandweer kon daardoor de tien kilometer gewoon doorgaan. Het is zondag overal zonovergoten met temperaturen rond de 24 graden. Het zomerweer houdt ook maandag en dinsdag aan. Dan wordt het zelfs nog iets warmer.
Bron: Nieuws.nl | Gewijzigd: 6 februari 2017, 09:35 uur, door Joyce.s
De Haagse Vrijwillige Reddingsbrigade (HVRB), met ruim honderd strandwachters, waakt de komende zomermaanden over de veiligheid van de vele honderdduizenden strandbezoekers op het ruim tien kilometer lange strand van de gemeente Den Haag © ANP.
Den Haag Gelet op de mooie weersverwachtingen voor de komende dagen rekent de Haagse Vrijwillige Reddingsbrigade op volle stranden. Vandaar dat de vijf oranje posten van de brigade dit weekend al worden bemand. Dat is twee weken eerder dan gebruikelijk.
De vroege aanwezigheid van de reddingsbrigade betekent niet dat het verstandig is om ook meteen de zee in te rennen. Sterker, het zwemmen in zee wordt nog ontraden.
De watertemperatuur is ondanks de afgelopen zachte winter nog zo laag dat het risico op onderkoeling en kramp groot is. Speciaal mensen met hartaandoeningen doen er goed aan om de branding niet te trotseren.
Het goede nieuws is, zo laat de reddingsbrigade trots weten, dat alle 'lifeguards' op het ergste zijn voorbereid. De strandwachten zijn medisch gekeurd, de diploma's verlengd en de materialen getest. Zij zullen zich met het koude zeewater vooral bezighouden met het opvangen en terugvinden van zoekgeraakte kinderen en met pleisters plakken.
Bron: AD
© belga.
Eén deelnemer aan de 35ste editie van de '20 kilometer door Brussel' is overleden. Dat meldt de politie. Over de exacte omstandigheden is nog niets bekend. Veel lopers hadden last van het warme weer.
Liefst 40.200 personen hebben deze voormiddag deelgenomen aan de 20 kilometer door Brussel. Dat zijn er meer dan ooit tevoren. Het warme weer heeft er dan weer voor gezorgd dat het Rode Kruis meer dan 600 interventies moest afwerken. 35 personen zijn overgebracht naar de verschillende Brusselse ziekenhuizen, verschillende van hen met hartproblemen.
"We hadden 430 hulpverleners ingezet en er waren ook 6 medische teams van de verschillende ziekenhuizen aanwezig", zegt Nancy Ferroni van het Rode Kruis. "Die stonden verspreid over 14 hulpposten langs het parcours en aan de aankomst en hebben hun handen vol gehad."
Alleen al aan de aankomst moesten 270 mensen geholpen worden. Heel wat lopers hadden last van oververhitting en 35 personen moesten naar een ziekenhuis overgebracht worden. Daarbij waren verschillende personen met hartklachten, waarvan er enkelen op de meet of langs het parcours moesten gereanimeerd worden.
Bron: HLN
Het was een 'zon'dag die zijn naam niet gestolen had. Het was stralend weer en ook aangenaam warm. In Ukkel werd het 23 graden, maar de hoogste temperatuur werd in Zelzate gemeten: daar was het 24 graden. Aan zee was het niet veel koeler, al is het zeewater van amper dertien graden voor velen toch nog wat te fris. Daardoor hadden de redders die vandaag aan het werk waren ook nog tijd om wat te oefenen.
Bron: HLN/VTM
Onweersdagen: 0
Maandagochtend hebben agenten van de dierenpolitie in Enschede een hond uit een snikhete auto bevrijd. Dit meldt de politie maandag.
'De auto stond geparkeerd op de carpoolplaats aan de Josink Esweg in Enschede. Een alerte getuige had gezien dat daar een auto vol in de zon was geparkeerd waarin een hond zat', aldus de politie.
Agenten hebben vervolgens de hond uit de auto gehaald. De hond is meegenomen door het personeel van de dierenambulance. De eigenaar van de hond zal worden uitgenodigd op het politiebureau voor een verklaring.
Bron: BoN
Wie met dit warme weer denkt even lekker af te koelen in zee of in een meer, komt van een koude kermis thuis. Het water is nog erg fris, waarschuwt reddingsmaatschappij KNRM.
De KNRM zegt dat mensen niet moeten schrikken als ze zee, meren, plassen of rivieren ingaan. De organisatie waarschuwt zwemmers voor onderkoeling. De eerste verschijnselen van onderkoeling zijn koude handen en voeten, rillen en een naar gevoel, aldus de KNRM.
Bron: RTLNieuws
Onweersdagen: 0
De temperaturen gaan de eerstkomende dagen nog wat verder omhoog, dankzij de combinatie van sterke zoninstraling en aanvoer van warmere lucht met een zuidoostelijke wind. Tegelijkertijd dreigt er, zij het lokaal, onweer.
Ochtendrood en -dampen in Drenthe vanochtend vroeg. Foto: Karin Broekhuijsen. Een prachtig begin van deze fraaie voorjaarsdag.
We kunnen het zomers mei-weer noemen deze maandag. Hier aan deze plas in Winterswijk is het ook goed toeven. Foto: Willy Bonnink.
Morgen, dinsdag, wordt het op sommige plekken in het binnenland rond 27 graden. En door de aflandige wind, uit het zuidoosten, dringt zomerse warmte makkelijk tot aan de westkust door met maximumtemperaturen van 25 à 26 graden. Woensdag doen de temperaturen er zelfs nog een schepje bovenop. Wel zijn er kapers op de kust, in de vorm van (enkele) regen- en onweersbuien. De vraag is echter; wat gaan de buien nou precies doen vanaf morgen? Komen ze wel, of (toch) niet? Zoals zo vaak zijn deze vragen niet meteen éénduidig te beantwoorden.
Advertentie
Lagedrukinvloed
Op de weerkaarten van de eerstkomende dagen zien we dat Nederland langzaam maar zeker onder invloed van lage luchtdruk komt. Zowel in de bovenlucht als aan het aardoppervlak ligt er op dinsdag een lagedrukgebied op de oceaan, iets ten noordwesten van Portugal. Ondertussen is de luchtdruk boven Rusland hoog. Deze drukverdeling zorgt bij ons voor een naar zuidoost draaiende wind en deze voert dus nog warmere lucht aan. Geleidelijk breekt de hogedruk in de bovenlucht af en naderen vanuit het westen de lagedruk en frontale systemen. Samen met het oplopen van de temperaturen wordt de atmosfeer geleidelijk steeds onstabieler. Door het gebrek aan windschering komt het eerst niet verder dan een zeer lokaal buitje deze maandagmiddag en -avond. Zeer lokaal, want verder is het droog.
Convergentie
Morgen (dinsdag) nadert het koufront met daar vooruit een zwakke convergentielijn. Zo'n lijn is een steun in de rug voor buien; op en langs de lijn zien we twee windrichtingen bij elkaar komen. De lucht kan op deze plek nog maar één kant op, omhoog, en vervolgens vindt condensatie, wolkenvorming en mogelijk ook buienvorming plaats. Hoe warmer en vochtiger de lucht op en langs die lijn is, des te makkelijker dit alles gaat. Ook ditmaal zijn er een paar lokale regen- of onweersbuien te verwachten vanaf de namiddag, op het warmste moment van de dag. Het ideale moment voor eventuele buienvorming. Vooralsnog zien we dat de convergentielijn vooral 'trigger' is voor 'n aantal buien in het zuidwesten en westen van het land. Er zullen echter genoeg plekken zijn waar niets gebeurt en het dus droog blijft.
Later op dinsdag een paar lokale onweersbuien. Deze buien worden getriggerd door de naderende convergentielijn, de gestippelde lijn in de weerkaart, situatie geldig voor 14 uur
En hier de situatie in de nacht naar woensdag. De cvg-lijn ligt dan naar verwachting boven Zeeland en de Noordzee.
Koufront treuzelt
Het ziet er naar uit dat het koufront met daarachter minder warme/koelere oceaanlucht geen haast heeft. Vooralsnog lijkt het front pas donderdag door te komen. Maar van uitdraai op uitdraai zien we verschillen in de gemaakte berekeningen, vooral voor wat betreft hoeveelheid neerslag en waar precies. Dit maakt dat een 'harde' uitspraak vol met details over (onweers)buien momenteel nog niet te geven is. Zoals zo vaak komt het aan op zogeheten 'nowcasting', het verwachten van het weer enkele uren van tevoren. Voorlopig is het dan ook een, interessant, welles-nietes spel als het om die enkele buien gaat….
Dinsdag in de voormiddag nog droog in ons land...
... in de namiddag en avond regionaal een paar (onweers)buien op de convergentielijn. Het koufront ligt ten zuidwesten van Nederland. Daar meer regen met onweer. Bron van beide illustraties: MeteoEarth.
Bron: MeteoGroup, MeteoEarth.
Lees ook:
De temperaturen bereiken dinsdagmiddag voor het eerst dit jaar zomerse waarden, boven de 25 graden in De Bilt, maar tegelijk is een waarschuwing voor onweer uitgegaan dat later tot ontwikkeling komt. Het KNMI heeft in verband daarmee voor het hele land waarschuwingscode geel (gevaarlijk weer) afgegeven.
Lichtflitsen boven de zee voor de kust bij Rockanje (archieffoto) © anp.
Volgens het weerinstituut kunnen later in de middag verspreid over het land enkele regen- en onweersbuien voorkomen. Daarbij kan ook hagel vallen. In de avond krijgt vooral het westen van het land te maken met stevige regen- en onweersbuien met hagel en mogelijk ook zware windstoten.
Nederland maakt volgens weeronline.nl dinsdag de eerste officiële zomerse dag mee. Het kwik stijgt in het binnenland tot 27 of 28 graden. We spreken van een landelijke zomerse dag als de temperatuur in De Bilt boven de 25 graden uitkomt. Dat gebeurt naar verwachting tussen 13.00 en 14.00 uur.
Warmste ooit
Sinds met officiële metingen is begonnen, beleeft ons land een van de warmste jaren ooit, aldus weeronline.nl. Door de zachte winter en het vroege lenteweer ligt de gemiddelde etmaaltemperatuur op 8,5 graden. Alleen 1990 verliep tot nu toe warmer met 9,2 graden. In 2007 was het net als nu gemiddeld 8,5 graden tot dusver.
Bron: AD
Onweersdagen: 0
Het KNMI heeft voor het hele land waarschuwingscode geel (gevaarlijk weer) afgegeven vanwege het naderende onweer.
Volgens het weerinstituut kunnen later in de middag verspreid over het land enkele regen- en onweersbuien voorkomen. Daarbij kan ook hagel vallen. In de avond krijgt vooral het westen van het land te maken met stevige regen- en onweersbuien met hagel en mogelijk ook zware windstoten.
Kijk hieronder naar wat filmpjes van heftig onweer eerder dit jaar in Nederland.
Weerstation Stadshagen
Weerstation Stadshagen
Bron: AD
Rijkswaterstaat waarschuwt voor de gevaren van zwemmen in rivieren, zoals de IJssel. Het oppervlaktewater is met 15 graden Celsius zo koud, dat zwemmers de kans lopen om bevangen te worden door de kou.
Rijkswaterstaat is sowieso geen fan van zwemmen in rivieren. De scheepvaart en stromingen in het water kunnen zorgen voor gevaarlijke situaties. De afgelopen dagen zijn er verschillende zwemmers gesignaleerd in de IJssel. Tot nu toe zijn ongelukken uitgebleven.
Bron: RTVOost
Onweersdagen: 0
Sinds 13:40 uur mogen we de eerste landelijk zomerse dag van 2014 begroeten. Op dat moment kwam het kwik in De Bilt, bij het KNMI boven de 25 graden uit. Op andere plaatsen in het land, in het zuiden en oosten is het al eerder 25 graden geweest. Bovendien is het daar nu ook al warmer.
© anp.
De eerste landelijke zomerse dag is dit jaar eerder dan vorig jaar. In 2013 werd pas op 6 juni de 25 graden gemeten in De Bilt.
Onweersbuien met hagel
Vanaf de namiddag is het over met de zomerpret, volgens Weerplaza. Het blijft warm bij een maximum van 27 graden, maar in de middag begint de atmosfeer vochtiger te worden. Zeeland en Zuid-Holland maken als eerste kans op een stevige onweersbui. In de avond of late middag trekken deze buien, met kans op onweer, hagel en zware windstoten, over het zuidwesten en westen van het land. Mogelijk krijgt ook Noord-Holland met de buien te maken.
Morgen wordt waarschijnlijk de warmste dag van deze zomerse meidagen. Het hangt van de wolken en mogelijk forse buien af of het gaat lukken, maar voorlopig gaat Weerplaza uit van maxima die in het noordoosten en oosten stijgen naar 28 tot 30 graden.
Bron: AD
Onweersdagen: 0
HONDEN EN WARMTE
Zomer! Zoals elk jaar weer een jaargetijde met specifieke aandachtspunten voor hondenbezitters. Realiseert u zich dat honden hun warmte moeilijker kwijt kunnen dan wij mensen. Zij hebben slechts hun voetzolen en het hijgen waardoor ze overtollige warmte kwijt kunnen. Oververhitting ligt op de loer en het kan sneller gaan dan u denkt.
Een oververhitte hond is gelukkig goed te herkennen, maar u als eigenaar moet er wel op bedacht zijn. Door goed op uw hond te letten en door tijdig de eerste verschijnselen (erg hijgen, kwijlen, sloom worden) te herkennen en er naar te handelen kunnen drama’s worden voorkomen.
Voorzorgsmaatregelen
Laat uw hond niet in de directe zon liggen, maar zorg voor voldoende schaduwrijke plekken in huis, in de tuin en tijdens uitjes. Plan de grote wandelingen in de koelte van de ochtend en laat op de avond. Zorg altijd voor voldoende koel vers water.
Laat uw hond zwemmen, als hij dat wil en kan. Vermijd het lopen op asfalt. Zoek in plaats daarvan plekken uit waar uw hond op gras kan lopen. Ook zand kan zeer warm worden als daar lang de zon op staat.
Rem uw hond op tijd af. Veel honden willen altijd en overal spelen en rennen, zeker als u of andere honden ze daarbij aanmoedigen. Wees wijzer dan uw hond en rem hem op tijd in zijn activiteit. Dat een hond door wil gaan betekent niet dat het ook goed voor hem is!
Vermijd ritjes met de auto en schaf eventueel een Body cooler® aan,
een mat die uw hond helpt om koel te blijven. Deze is verkrijgbaar bij uw
dierenspeciaalzaak.
Wanneer oververhit
De normale lichaamstemperatuur voor honden ligt tussen de 38 en 39 graden Celsius. Een oververhitte hond wordt sloom en zijn bewegingen worden trager. Hij kan zelfs weigeren op te staan. De lichaamstemperatuur loopt snel op en deze warmte is goed te voelen bij de binnenkant van de oren en de lippen.
Wanneer de lichaamstemperatuur oploopt tot 42 graden veranderen de eiwitten in het bloed en de celstructuren dusdanig dat het bloed dik en stroperig wordt en daardoor niet goed meer kan worden rondgepompt door het hart. Honden zullen in coma raken en onherroepelijk sterven.
Oververhit en nu
Verwijder de hond direct uit de zon of warmte. Breng hem naar een koele, schaduwrijke plek. Dek hem toe met natte, koele lappen die u elke 5 minuten ververst. Geef hem kleine slokjes water. Neem zijn temperatuur op en raadpleeg onmiddellijk een dierenarts.
Hond in de auto
Honden achterlaten in auto’s met dit warme weer is levensbedreigend. De temperatuur in de auto kan in een paar minuten razendsnel oplopen. Het gaat niet om voldoende zuurstof maar om de temperatuur, dus ook met raampjes op een kier kan uw hond binnen enkele minuten aan de warmte bezwijken in de opgesloten auto.
Hond in auto aangetroffen
Wanneer u in een auto een hond aantreft die oververhit dreigt te raken, twijfel niet maar onderneem actie. Is de eigenaar niet in de buurt en ook niet –snel- te lokaliseren, waarschuw dan zo snel mogelijk de politie en de dierenambulance.
Mocht dat niets opleveren, dan kunt u een ruitje inslaan om de hond te bevrijden. Een oververhitte hond moet zo snel mogelijk naar een dierenarts. In de tussentijd kunt u proberen het dier zoveel mogelijk te laten afkoelen. Dit gaat het best door een natte laken of handdoek over de hond heen te leggen, en deze steeds te doordrenken met nieuw koel (maar niet ijskoud) water. Gooi niet zomaar een emmer koud water ineens over een oververhitte hond heen,
dit kan leiden tot een hartstilstand!
Ruit inslaan
Als het echt een kwestie is van leven of dood, kan het inslaan van een ruit om de hond te redden worden gezien als ‘zaakwaarneming’. Dat is een juridische constructie waarbij u optreedt in het belang van een ander. Vergelijk het bijvoorbeeld met het sluiten van een open raam bij de buurman die op vakantie is tijdens extreme regenval.
Overige risico’s bij warm weer
Pas op bij hevige inspanning zoals spelen of achter de bal aan rennen. Dit kan ook leiden tot problemen. Symptomen zijn onder andere sloomheid en braken. Ook dit is levensgevaarlijk, de hond kan er het leven bij laten, of ernstige beschadigingen aan bijvoorbeeld de nieren aan overhouden.
Fietsen in de zomer vormt een risico. De hond moet een goede conditie hebben en regelmatig kunnen afkoelen (bijvoorbeeld door te zwemmen). Bovendien moet de afstand niet te groot zijn. Ga niet op een mooie zomerse dag een stuk fietsen met uw hond als u dat anders nooit doet. Als uw hond wel gewend is aan het lopen naast de fiets, ga dan ’s ochtends of ’s avonds en niet midden op de dag.
TIP: Wilt u er een dagje met de fiets op uit en toch de hond meenemen? Er zijn allerhande mandjes en fietskarren voor honden in de handel. Vraag uw fietsenwinkel of kijk eens op internet.
De voetzolen van een hond zijn dan wel dikker dan die van de mens, maar heet asfalt is geen pretje. Probeert u dat zelf maar eens met blote voeten…
Honden die regelmatig lange afstanden lopen op asfalt zullen dikkere voetzolen hebben en misschien minder snel last krijgen, maar prettig is het niet. Omdat de hond zweet via zijn voetzolen en het wegdek warm is, kunnen de voetzolen snel tot bloedens toe afslijten, met alle bijbehorende ellende!
TIP: Kijk regelmatig ’s avonds de voetzolen van uw hond na, dan spoort u problemen sneller op.
Probeer uw hond dus niet te hard te laten rennen op een heet wegdek en mocht uw hond echt doorgesleten voetzolen hebben, koop dan schoentjes voor hem of haar. De betere dierenspeciaalzaak kan u zeker helpen en ook hier biedt internet allerlei mogelijkheden.
Dagje naar het strand? Houd er rekening mee dat de hond niet overal welkom is! Op veel stranden mag de hond tijdens de zomermaanden niet of alleen ’s avonds komen. Lastig als u daarvoor dat hele stuk hebt gereisd en daar ter plaatse pas achter komt! Mag de hond wel op het strand, vraagt u zich dan goed af of u de hond hiermee een plezier doet. De ene hond vermaakt zich kostelijk met zand en water, de andere hond zal het al snel te warm vinden.
Neem een handdoek mee waar de hond op kan liggen (zo lekker is dat hete zand niet) en een parasol of paraplu voor de nodige schaduw. Natuurlijk vergeet u ook niet om een bak vers water voor de hond mee te nemen.
Oude honden en pups
Oude honden en pups hebben net als oude mensen en kinderen extra zorg en aandacht nodig tijdens warme dagen. Voor hen geldt nog meer dan voor gezonde, volwassen honden dat u ze goed in de gaten houdt en alle voorzorgsmaatregelen in acht neemt.
Kortneuzigen
Honden met zeer korte neuzen zoals bijvoorbeeld de Franse en Engelse Bulldog, Mopshonden en Boxers lopen significant meer risico op oververhittingsproblemen. Door hun lichaamsbouw zijn zij extra kwetsbaar met dit warme weer.
Concluderend
Houdt uw hond koel en houdt hem goed in de gaten. Uw eigen oplettendheid kan uw hond zijn leven redden. Uw hond is van u afhankelijk. Help hem gezond deze warme zomer door!
Bron: Hondenbescherming
Onweersdagen: 0
Gisteren lukte het nog niet. Het kwik stokte op ons hoofstation bij 24.3 graden. Vandaag is het wel gelukt, een zomerse 25 graden in de Bilt om tien minuten voor twee. Voor het eerst dit jaar! De zomerse temperaturen hebben we te danken aan de zon en de aanvoer van warme lucht uit het zuidoosten.
Om 10 voor twee werd de zomerse waarde van 25 graden in de Bilt gehaald, vandaag voor het eerst.
Koufront, thermische vore, convergentielijntje
De zuidoostelijke stroming komt op gang tussen een in kracht afnemend hogedrukgebied boven de Balkan en een complex lagedrukgebied op de Oceaan. Een koufront, de grens tussen de warme lucht boven ons land en iets minder warme, maar zeker geen koude lucht, ligt vandaag en morgen ten westen van onze omgeving boven Ierland, Engeland, het westen van Frankrijk en Spanje en Portugal. Daar vallen stevige regen- en onweersbuien. Dinsdagmiddag ontstaat boven Frankrijk een thermische vore. Op deze vore ontstaan ook buien die vanavond het zuidwesten en westen van ons land zullen binnenschuiven. Deze geclusterde buien kunnen gepaard gaan van een enkele onweersklap en zware windstoten tot 75 km per uur. Ten oosten van de thermische vore is de lucht ook onstabiel. Vanochtend waren op sommige plaatsen in ons land zogenaamde kanteelwolken te zien (Altocumulus castellanus). Deze wolken op middelbaar niveau zijn vaak een voorbode van onweer. Als de temperatuur vanmiddag tot boven de 25 graden oploopt kunnen, kunnen op een zogenaamd convergentielijntje dat boven het midden en oosten van het land ontstaat en naar het noordoosten beweegt, lokaal ook regen- en onweersbuien ontstaan. Bij een convergentielijn zien we de wind aan de ene kant van het lijntje tegen de wind aan de andere kant van het lijntje botsten waardoor de lucht gedwongen ophoog te gaat. Deze extra forcering van stijgende lucht in combinatie met voldoende warmte en vocht kan lokaal buien veroorzaken, die ook gepaard kunnen gaan van onweer, hagel en windstoten. De buien zullen niet in heel Nederland ontstaan, er zijn ook genoeg plekken waar de avond droog en aangenaam verloopt en de BBQ weer aan kan! Volg de radar op weer.nl en kijk zelf of U het droog houdt of niet.
Weerkaart dinsdag 20 mei 12 uur.
Weerkaart woensdag 21 mei 12 uur
Weerkaart donderdagnacht 22 mei 00 uur
Weerkaart zaterdag 24 mei 12 uur
Ook woensdag in de warme en onstabiele lucht
Komende nacht trekken de door warmte gevormde losse onweersbuien en de buien die gevormd zijn op de thermische vore uitdovend noordwaarts het land uit. In de warme lucht blijft het zacht met minima rond 14 graden. Woensdag overdag zitten we in principe de hele dag nog in de warme lucht. Het koufront schuift slechts langzaam op naar het oosten omdat het front parallel aan de zuidelijke bovenluchtstroming beweegt. In de warme lucht kan het in principe net zo warm worden als vandaag. Maar omdat er waarschijnlijk meer bewolking aanwezig is (buienrestanten uit Frankrijk) en er lokaal zelfs een bui kan vallen, komt het kwik in het westen en midden van het land waarschijnlijk minder hoog uit. In het oosten kan het kwik met medewerking van de zon nog wel naar 25 tot 27 graden oplopen. Bij deze temperaturen kunnen buien die daar ontstaan actiever zijn en opnieuw gepaard gaan met onweer.
Koufrontpassage donderdagnacht
Het aarzelende koufront trekt vervolgens in de nacht naar donderdag van zuidwest naar noordoost van ons land. De modellen laten het front vrij inactief over ons land trekken. Achter het koufront wordt minder warme, maar zeker geen koude lucht aangevoerd met een nog steeds zuidelijke bovenluchtstroming. In deze luchtsoort wordt het vrijdag en in het komend weekeinde 21 graden. De lucht blijft onstabiel, hetgeen een wisselend weerbeeld oplevert met zonnige perioden en elke dag wel ergens een regen- of onweersbui. Groeizaam weer!
Neerslag komende 7 dagen voor de Balkan. De komende dagen is het droog, in het weekeinde kunnen er in Bosnie en Servie opnieuw weer flinke buien vallen.
Balkan tijdelijk droger
Door de invloed van in een kracht afnemend hogedrukgebied worden het door overstromingen getroffen Servië en Bosnië tijdelijk droog en is het wachten op het zakken van de waterstand in de rivieren. Het koufront dat bij ons in de nacht naar donderdag en donderdagochtend van west naar oost vrij geruisloos passeert, trekt in het komend weekeinde naar de Balkan waardoor de neerslagkansen opnieuw zullen toenemen.
Bron: MeteoGroup
Lees ook:
In de Woutstraat in Sint-Andries, bij Brugge, is tijdens het onweer dat even na 17 uur een bliksem ingeslagen op het dak van een woning. Op het moment van de inslag was bewoonster Melissa Kassy samen met haar twee kindjes Michael en Ayrton thuis. Buurman Thierry De Vadder was getuige van de inslag. "Het was al een tijdje aan het donderen", doet hij het relaas. "Plots hoorden we een luide slag. Toen ik naar buiten keek, zag ik dat er rook uit het dak van het huis naast ons kwam."
Melissa had op het eerste moment niet door dat de bliksem op haar dak was ingeslagen. "Dat klopt. Ik hoorde wel een slag en de elektriciteit viel ook uit. Ik dacht nog dat het een gewone stroompanne was. Ik ging dus kijken of de elektriciteit ook bij de buren uitgevallen was. Plots kwam mijn buurman aangelopen om te zeggen dat mijn dak in brand stond. Toen ik keek zag ik inderdaad overal rook."
De brandweer van Brugge snelde meteen ter plaatse met een ladderwagen om ervoor te zorgen dat het vuur zich niet zou uitbreiden. Het moest daarvoor enkele dakpannen van het dak halen om de isolatie eronder te kunnen blussen. Uiteindelijk hadden de brandweerlieden het vuur snel onder controle. "Ze hebben ons meegedeeld dat we vanavond nog terug in ons huis kunnen", aldus Melissa. "Maar met mijn twee kindjes zie ik dat niet zitten. Daarom ga ik vanavond overnachten bij een vriendin die hier in de buurt woont."
Bron: HLN/VTM
Onweersdagen: 0
Als gevolg van stormweer heeft de brandweer van Charleroi dinsdagavond een tiental oproepen ontvangen. Verscheidene straten en kelders staan onder water. Stormweer met hevige regenval trok rond 22 uur over de regio van Charleroi. Bij de brandweer verluidde dat er een tiental oproepen over overstroomde straten en ondergelopen kelders binnenliepen. Onder meer in Montignies-sur-Sambre, Châtelet en Marchienne-au-Pont waren straten niet langer toegankelijk.
Bron: Het Nieuwsblad
Gisterenavond trok een heftig onweer over ons land. Onder meer in de buurt van Leuven ging het er stevig aan toe. Zo ontvingen we beelden van een enorme bliksemschicht nabij Wezemaal. Ook in Hasselt was er heel wat natuurgeweld te zien.
Bron: HLN / VTM
Vanmiddag is het eerst wisselend bewolkt. Later wordt de bewolking dikker vanaf de Franse grens gevolgd door een aantal onweersbuien vooral dan over het westen van het land. Er waait een matige wind uit richtingen tussen zuid en oost. In de buurt van buien kunnen flinke windstoten optreden. De maxima bedragen 19 graden aan zee en 20 tot 25 graden elders.
Vanavond komen plaatselijk in het hele land enkele onweersbuien voor. Daarbij kunnen windstoten optreden en lokaal is ook hagel mogelijk. Vannacht trekken de buien stilaan naar het noorden weg en dan verschijnen er ook opklaringen. De minima schommelen tussen 11 tot 15 graden.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0