Kimaatverandering wordt na vergrijzing de grootste bedreiging voor de economie en de kredietwaardigheid van kwetsbare landen. Dat stelt kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P) in een vrijdag gepubliceerd rapport.
Tropische stormen en massieve overstromingen zijn in de afgelopen decennia steeds frequenter voorgekomen en richten steeds meer schade aan, zegt de kredietbeoordelaar. Die schade kan als rem fungeren op de economische groei van een land en een groot gat slaan in de overheidsfinanciën van een getroffen staat.
Vooral landen zoals Senegal, Bangladesh en Vietnam, zijn wegens hun overwegend agrarisch economisch systeem kwetsbaar voor de gevolgen van klimaatverandering. Veeteelt en akkerbouw kunnen zwaar aangetast worden door overstromingen en/of stormen. Deze landen beschikken over weinig reserves om de kosten van eventuele destructieve natuurfenomenen op te vangen.
De twintig meest kwetsbare landen zijn volgens de kredietbeoordelaar allemaal opkomende economieën. De twintig minst kwetsbare naties zijn allemaal rijkere landen. Zo blijven Zwitserland, Oostenrijk en Luxemburg het meest buiten schot bij klimaatveranderingen en de opwarming van de aarde.
Voor hun lijst baseerde S&P zich op het aantal mensen dat in een land in de kustgebieden op minder dan 5 meter boven de zeespiegel leeft. Daarbij wordt nog eens het aandeel van de agrarische industrie in de totale economie gerekend, plus de algemene blootstelling van een land aan de gevolgen van klimaatverandering.
S&P heeft nog nooit gesleuteld aan de kredietwaardigheid van een land wegens klimatologische omstandigheden. Vermits rampen toenemen worden aanpassingen in die zin echter niet langer uitgesloten. Lagere ratings door kredietbeoordelaars zoals S&P en Fitch maken het voor een land duurder om geld te lenen op de internationale financiële markten.
Bron: De Standaard | Gewijzigd: 14 maart 2017, 13:48 uur, door Joyce.s