Eerste bliksems gedetecteerd, ps zonnetje probeert t nu wel hoor ! | Gewijzigd: 21 mei 2014, 15:49 uur, door Marga
EDIT: nu enkele heel kleine pittige buitjes in het noorden van FR die over het centrum gaan trekken. Wie weet activeert het sevens en kan het al beginnen | Gewijzigd: 21 mei 2014, 14:55 uur, door thunderstorms_4ever
Onweersdagen met rukwinden: 4 ---- Matig onweer: 1
Onweersdagen in totaal 2015: 9 ---- Zwaar onweer: 1
Ondanks dat het niet warm is, voelt het hier al een ganse dag zeer zwoel aan.
We zullen wel zien wat er komt
Wel mooie CC's zonder regen gevolgt door een heftige regenbui.
Vandaag maar even het dak op geweest om een lek te dichten.
http://www.onweer-online.nl/forum/topic/41484/tijdelijke-chat-ruimte-onweer-online/
Ondanks dat het niet warm is, voelt het hier al een ganse dag zeer zwoel aan.
We zullen wel zien wat er komt
Dat zwoele was hier gisteren ook wat later naar de avond toe. En het was ook niet eens warm dus kan allemaal nog gebeuren. In de eerste plaats moet er al neerslag zijn op de radar of iets dat naar je toekomt dus das het eerste wat we moeten hebben
EDIT: Moed begint erin te komen in FR
| Gewijzigd: 21 mei 2014, 15:33 uur, door thunderstorms_4ever
Onweersdagen met rukwinden: 4 ---- Matig onweer: 1
Onweersdagen in totaal 2015: 9 ---- Zwaar onweer: 1
EDIT: Moed begint erin te komen in FR
Er is genoeg in de maak : http://www.lightningmaps.org/realtime?lang=nl | Gewijzigd: 21 mei 2014, 16:02 uur, door Marga
++ ER IS EEN WAARSCHUWING VAN KRACHT VOOR ONWEER VOOR 21/5 EN 22/5 ++
Een diep naar het zuiden uitgezakte hoogtetrog zorgt nog steeds voor de aanvoer van relatief warme en onstabiele lucht uit het zuiden. Een afgesnoerd ULL, gekoppeld aan de trog, bevindt zich deze middag nabij La Coruna en trekt vannacht de Golf van Biskaje binnen. Ook de trogas zelf schuift oostwaarts op. Aan de grond is er sprake van een complex lagedrukgebied ten westen van het Europese vasteland. Actueel golft een koufront, gekloppeld aan dit depressiegebied, over het westen van de Benelux. Het front is ons afgelopen nacht binnen getrokken als KF met prefrontaal vorige avond enkele onweersbuien, maar zal de komende uren verder terug westwaarts trekken onder de vorm van een activerend warmfront.
Dit warmfront is dan weer gekoppeld aan een ontwikkelende frontale golf nabij Bordeaux. Deze golf diept uit onder toedoen van eerder genoemde opschuivende ULL. In de prefrontale warme luchtmassa zien we vrij veel bewolking, vooral middelhoog. Dit is het gevolg van de massale WAA oost van de golf. We zien tevens vrij veel CIN in dit gebied. Ik vermoed dan ook dat er weinig getriggerd zal worden aan onweer voor het avond is.
Vanavond verandert immers de situatie vrij dramatisch. De golf schuift noordwaarts op en in de golf is er tevens sprake van een vrij nadrukkelijke thermische vore. In de hoogte wordt alles geaccelereerd door een subtiele doch aanwezige rimpel op de hoogtetrog. Naar alle vermoeden zullen er deze namiddag nabij de golftop in de warme sector onweercomplexen tot ontwikkeling komen welke in de zuidelijke stroming onze richting uitkomen. Dit proces is volgens de laatste satellietbeelden overigens reeds ingezet (met dien verstande dat de omega/PVA daar momenteel een pak hoger is dan bij ons later vanavond doordat de rimpel op de hoogtetrog daar scherper is!). Verder van de golf weg oostwaarts lijken de stijgbewegingen te zwak en is de CIN waarschijnlijk te hoog. Bovendien is de gemiddelde RH daar aan de lage kant. De latente onstabiliteit in de warme sector hangt nogal af van de zonneschijn en vooral wanneer het WF in het aanvoersgebied wat verder westwaarts opschuift kan het kwik nog enkele graden stijgen, zo ook voor delen van de Benelux. De CAPE kan dan gemakkelijk tot zo'n 1000 J/kg klimmen.
Op zich geen overweldigende waarde, maar er is nog een andere component van belang: de windshear en Storm Relative Helicity. Beide parameters zwellen sterk aan bij het naderbij komen van de hoogtetrog en golf/vore. De 03km shear kan vlak voor het koufront van de golf klimmen naar zo'n 20 m/s wat erg veel is. De BRN shear stijgt naar waarden boven 100 m²/s². De 03km SRH piekt naar waarden boven 300 m²/s² en de 01km SRH naar waarden rond 300 m²/s². Samen met een CAPE van zo'n 700 J/kg klimt de EHI over een groot gebied boven 1 tot 1.5. Dit zijn allemaal erg hoge waarden. De oorzaak van de erg hoge SRH is uiteraard de naderende scherpe thermische vore waardoor de wind verder aanwakkert en gekrompen is naar oost tot zelfs noordoost. Dit geeft in de onderste paar kilometer, in combinatie met de sterk aanzwellende hoogtestroming, een erg hoge SRH.
De IVENS klimt vanavond naar zo'n 100-120 km/h wat een indicatie geeft voor de te verwachten convectieve windstoten.
Concreet moeten we deze namiddag rekening houden met wat meer opklaringen vanaf het oosten tot zuidoosten. Lokaal sluit ik een onweer niet uit. Het is echter vooral uitkijken naar de aankomst van de thermische vore en koufront waar de triggering maximaal is. De zwaarste buien zijn te verwachten in een strook waar zowel onstabiliteit en shear pieken, en deze lijkt over het westelijke deel van België en NL te lopen. Maar we hebben afgelopen nacht gezien hoe een koppig complex alsnog van de geplande route kan afwijken, dus ik wil niet al te detaillistisch te werk gaan. Maar puur op de parameters afgaand, alsook de modelconvectie volgend, lijken de westelijke regio's het meest kans te maken op onweer. Zoals boven reeds aangehaald hou ik rekening met een complex van het type squall line (QLCS) waarop zware windstoten kunnen voorkomen boven 100 km/h en er lokaal wateroverlast kan voorkomen. Dat laatste wordt wat tegengewerkt door de niet al te hoge PW waarden van rond 33 mm en de snelle treksnelheid van de buien (sterke hoogtestroming). Het zou me overigens helemaal niet verwonderen dat er ook enkele onweersbuien ontstaan welke uitgroeien tot supercells. Daar is de SRH meer dan hoog genoeg voor. Door de lage LCL waarden in het westen is de kans op een tornado tevens niet uit te sluiten.
Vannacht trekt alles snel NE waarts en achter het koufront keert de rust terug...tijdelijk want morgen wordt opnieuw onweer verwacht in de postfrontale luchtmassa onder impuls van de sterk genaderde hoogtetrog. De verwachting daarvoor volgt later...
BRON: Karim Hamid | Gewijzigd: 21 mei 2014, 15:37 uur, door GateKeeper
http://www.onweer-online.nl/forum/topic/41484/tijdelijke-chat-ruimte-onweer-online/
Licht onweer: 4
Behoorlijk/noemenswaardig onweer: 4 (3-1 middag), (26-5 3x), (9-6 middag), (6-7 avond)
Zwaar onweer/Armageddon onweer: 0
Citaat van ESTOFEX Mesoscale Discussion
Valid: Wed 21 May 2014 14:00 to Wed 21 May 2014 18:00 UTC
Issued: Wed 21 May 2014 13:58
Forecaster: PUCIK
Surface observations reveal easterly winds in the warm sector with dewpoints reaching 14 - 17 °C near the frontal boundary, which is in accordance with the model output. Thus, it is highly likely that several hundreds J/kg of CAPE have developed by this time. Barcelona and Bordeaux ascents show very strong southerly flow above 800 hPa, with windspeeds above 25 m/s. Taking into the consideration easterly surface flow, around 300 m2/s2 of SREH will be available to the storms. Combined with relatively low temperature - dew point spreads, conditions look prime for tornadoes.
However, radar observations confirm the tendency of the storms to quickly attain linear characteristics, paralleling the boundary, which will likely reduce the tornado risk to some extent. Nevertheless, especially in case some isolated cells manage to persist, tornadoes might occur, with even a strong event not ruled out. As storms continue to quickly cluster, severe wind gust and/or excessive precipitation threat will likely dominate the situation.