Maandag
Dinsdag
Woensdag
| Gewijzigd: 14 mei 2014, 19:54 uur, door Tatanka
Komend weekend en begin volgende week krijgen we steeds meer lenteachtig weer. Met name in de oostelijke provincies kunnen zelfs de zomers waardes van 25 en meer gehaald worden. De wind komt de eerst komende dagen redelijk uit een oostelijke richting (Soms noord-oost en soms zuid-oost), waardoor er redelijk droge lucht wordt aangevoerd en er veel ruimte voor de zon is. Later volgende week draait de wind meer naar de zuidhoek en krijgen we naast de warmte ook te maken met vochtigere lucht en neemt kans op onweer toe.
Voor als nog lijkt op dinsdag zich pas de eerste kans voor te doen, maar echt heel groot is die niet. GFS (0:00Z) en ECMWF (0:00z) zitten overigens ook niet echt op een lijn en verschillen zelfs behoorlijk van elkaar. Gezien de verschillen lijkt het er op dat het misschien een lokale single cell bui tot ontwikkeling kan komen, maar geen grootschalig onweer. Heel veel winschering lijkt er niet te zijn, dus wordt het vrij lastig voor buien om te ontstaan. (Let wel het is nog redelijk ver weg, dus het kan nog alle kanten op).
Woensdag lijkt in de laatste runs en ook de pluim "de dag" te worden die op de wip zit tussen de warmte en het koelere weer. GFS laat het die dag al beduidend koeler zijn dan ECMWF. Hoe de onweeskansen gaan zijn zal voor een grootdeel afhangen hoelaat een en ander gaat ontstaan. Voor als nog lijkt er in de loop van de dag een front over België en Nederland zal trekken. GFS laat deze in de laatste run (0:00z) al in de ochtend zien, en ECMWF (0:00z) pas in de avond. Laatst genoemde is voor onweer het meest gunstig. GFS laat voor woensdag al meer windschering zien in de 0:00z run aan het eind van de middag, mocht ECMWF met de Cape en neerslag goed zitten dan ziet het er best goed uit voor een aantal (Pittige) buien. Komende dagen wordt het de komende runs goed bekijken om te gaan zien wat het gaat worden. In veel gevallen wordt warm weer in de Benelux vaak beëindigd (Afgestraft vind ik zo krom klinken) door flinke buien, maar het kan ook als GFS het bij het juiste eind heeft volgens de laatste run zomaar zo zijn dat het met wat regen en misschien een lokale donderklap ten einde komt. Gaat de komende dagen dus spannend worden om te volgen welke kant het opgaat later volgende week!
En vergeet dit weekend vooral niet te genieten van het mooie weer!
Kaarten: Wetterzentrale, MeteoGroep en Wetteronline.
©Onweer-Online | Gewijzigd: 16 mei 2014, 12:01 uur, door Marga
Synoptische ontwikkeling
De invloed van hoge druk boven onze omgeving is duidelijk tanende als een afgesnoerd hoogtelaag boven Zuidoost-Europa retrograad onze kant op beweegt en daar uiteindelijk opgenomen wordt door een uitzakkende hoogtetrog ten westen van Ierland. Na komend weekend ligt er dan uiteindelijk een groot hoogtelaag bij de Golf van Biskaje waardoor er bij ons een zuidelijke stroming op gang komt en storingen ons land vanaf halverwege volgende week veelvuldig weten te bereiken.
Modelbeoordeling en onzekerheden
Tot en met komend weekend is de tendens duidelijk dat de stroming steeds meer een zuidcomponent krijgt waardoor de aangevoerde lucht warmer en vochtiger wordt. In de oper duurt het dan nog tot halverwege volgende week alvorens neerslag een einde maakt aan de warmte, hierdoor zit de oper op een gegeven moment bovenin de pluim. In een deel van de leden bereiken buien ons land al eerder, ook onder invloed van het retrograde laag dat dan nog niet is opgenomen in de hoogtetrog. Wel is dit deel een stuk kleiner geworden dan 24 uur geleden en daarmee de onzekerheid kleiner. Op de lange termijn wordt er een grote verscheidenheid aan verschillende stromingspatronen berekend, waardoor de spreiding in het ensemble navenant toeneemt.
Samenvatting meerdaagse-periode:
Droog en verder oplopende temperaturen, in de eerste helft van volgende week naar zomerse waardes. In de tweede helft van de week tempering van de temperatuur en duidelijk toenemende neerslagkansen.
Samenvatting EPS-periode:
De kans op maxima boven normaal neemt geleidelijk af naar 25%, terwijl de kans op maxima onder normaal toenemen naar 50%. Er is iedere dag circa 40-50% kans op een bui.
ECMWF pluim KNMI
GFS pluim Weerplaza
Bron: KNMI
| Gewijzigd: 16 mei 2014, 11:46 uur, door Ries
Woensdag wordt warm met maxima tussen 23 en 27 graden. Het is eerst zonnig maar op het einde van de dag neemt vanuit Frankrijk de kans toe op enkele stevige onweersbuien. Donderdag en vrijdag wordt het wisselvallig met opklaringen en wolkenvelden en kans op buien. Vooral op donderdag is er nog kans op onweer
Typische warmte onweerders dus die vanuit Frankrijk komen, zijn voor mij persoonlijk steeds de beste We zullen zien, maar warmte in de Lage Landen wordt 9 op 10 keer verdreven door onweer.
Onweersdagen 2014: 24
Onweersdagen 2015: 9
Onweersdagen 2016: 10
Onweersdagen 2017: 7
Tsjaa, zaterdag is nog erg ver weg.
Maar hoop doet leven! | Gewijzigd: 17 mei 2014, 09:19 uur, door Kannegieter
Eerst nog maar even kijken naar dinsdag en woesdag wat dat gaat worden.
Kaarten: Wetterzentrale | Gewijzigd: 17 mei 2014, 09:47 uur, door Ries
Maandag begint de dag zonnig maar in de loop van de dag ontstaan er stapelwolken en in de namiddag is een plaatselijke bui of een onweer niet uitgesloten
Dinsdag wordt het vrij mooi maar in de loop van de dag ontstaan er stapelwolken en plaatselijk kan er een bui of een onweer ontstaan. De maxima schommelen tussen 22 en 26 graden.
Woensdag blijft het vrij mooi en wordt het nog warmer met temperaturen tussen 24 en 29 graden. In de namiddag of avond is er kans op lokale regen- of onweersbuien.
Donderdag en vrijdag valt het kwik iets terug naar waarden tussen 20 en 24 graden. Het is wisselend bewolkt met vooral in de namiddag kans op regen- of onweersbuien.
Mogelijk wordt het zaterdag opnieuw zonnig en warmer.
Ten westen van de Britse Eilanden diept een hoogtetrog uit en ontstaat er een afgesnoerd hoogtelaag net west van de Golf van Biskaje. Een tweede hoogtelaag boven Zuidoost-Europa beweegt retrograad en opvullend naar het noorden. Vanwege de positie van het laag bij de Golf van Biskaje komt in onze omgeving een zuidelijke stroming op gang komt en wordt warme lucht aangevoerd. Storingen kunnen vanaf donderdag Nederland bereiken. Op de grondkaart zien we het lagedrukgebied nagenoeg recht onder het hoogtelaag terecht komen en vanaf het volgende weekeinde gaat het opvullen.
Modelbeoordeling en onzekerheden
Tot en met komend weekend is de tendens duidelijk dat de stroming steeds meer een zuid component krijgt waardoor de aangevoerde lucht warmer en vochtiger wordt. In de operationele run duurt het tot halverwege volgende week alvorens neerslag een einde maakt aan de warmte. De operationele run laat vooral van donderdag naar vrijdag kunnen enkel fikse buien zien die vanuit het zuiden naar Nederland trekken. Op de lange termijn wordt er een grote verscheidenheid aan verschillende stromingspatronen berekend, waardoor de spreiding in het ensemble navenant toeneemt.
Samenvatting meerdaagse-periode:
Zonnige perioden en droog, middagtemperatuur oplopend naar zomerse waarden. Vanaf woensdag een toenemende kans op een regen- of onweersbui, vanaf donderdag iets minder warm.
Samenvatting EPS-periode:
Aanvankelijk nog vrij warm met af en toe zon, maar ook enkele regen- of onweersbuien. Geleidelijk toenemende kans op een koeler weertype met elke dag wel kans op een bui.
Bron: KNMI
Woensdag
Onweersdagen 2014: 24
Onweersdagen 2015: 9
Onweersdagen 2016: 10
Onweersdagen 2017: 7